برلين - افشاي عمليات جاسوسي اينترنتي گسترده و شنودهاي تلفني آمريكايي ها در آلمان اين روزها علاوه براي افزايش نگراني ها در حوزه امنيتي و ارتباطات،نگراني از وجود بمب هاي اتمي واشنگتن كه از سال ها قبل در اين كشور انبار شده را نيز به شكل قابل توجهي افزايش داده است.

به گزارش ايرنا، درحالي كه اين روزها درخواست براي خروج بمب هاي اتمي آمريكا از آلمان افزايش يافته و احزاب سياسي، شخصيت ها و گروه هاي صلح طلب و مخالف جنگ بر ضرورت اين موضوع تاكيد دارند، خبرها حكايت از اين دارد كه دولت آمريكا نه تنها به فكر خارج كردن بمب هاي اتمي خود از آلمان نيست، بلكه در كنار ادعاي تلاش براي عاري سازي جهان از سلاح هسته اي، اين روزها به صرف هزينه هاي ميلياردي مشغول مدرنيزه كردن اين سلاح هاي اتمي است.

در مطلبي كه در اين رابطه در هفته نامه اشپيگل منتشر شده و براساس اطلاعات اين نشريه، برنامه مدرنيزه كردن سلاح هاي اتمي آمريكا، بسيار جامع‌تر از آن چيزي است كه تاكنون اعلام شده بود و شامل كلاهك‌هايي كه در آلمان مستقر شده‌اند نيز مي‌شود و منتقدان اين نوع سلاح ها در اين بمب ‌هاي تعمير شده شاهد تحولات مخفي جديدي هستند.

به نوشته اشپيگل، برخلاف انتظار دولت آلمان،اين امكان وجود دارد كه حتي سلاح‌هاي اتمي آمريكايي جديد در آلمان مستقر شوند و اين مسأله از يك گزارش اداره امنيت ملي هسته‌اي به كنگره آمريكا مشخص مي‌شود.

بر اساس اين گزارش، اداره امنيت ملي اين امكان را در اختيار دارد كه سلاح‌هايي با توانايي‌هايي جديد بسازد و شرط انجام اين كار نيز اين عنوان شده است كه 'امنيت و ضريب اطمينان' كلاهك‌ها افزايش يابد.

اين مسأله مي‌تواند، منجر بدان گردد كه بمب‌هاي اتمي انبار شده در آلمان از نوع B61 در برنامه مدرنيزه كردن به سلاح‌هاي هدايت‌شونده دقيق تبديل شوند و اين درحالي است كه دولت آلمان امسال در پاسخ به پرسش‌هاي سبزها و سوسيال دموكرات ها اعلام كرده بود كه مدرنيزه كردن سلاح‌هاي اتمي با «خريد سلاح‌هاي جديد يا دستيابي به توانايي‌هاي نظامي جديد» در ارتباط نيست.

آمريكايي ها از دهه 50 تاكنون بخشي از سلاح‌هاي اتمي خود را در جمهوري فدرال آلمان مستقر كرده اند و در يك نمونه در پايگاه اين كشور در ايفل نزديك به 20 بمب اتمي انبار شده‌ است.

در همين رابطه ماه گذشته اتحاديه تحقيقات آمريكا،(Union of Concerned Scientists - (UCS - دولت اين كشور را متهم كرده بود، پشت كاهش تسليحات، در واقعيت توليد سيستم‌هاي تسليحاتي جديد را پنهان كرده است.

بر اساس گزارش اين مركز تحقيقاتي،كلاهك‌هاي اتمي فعال آمريكا كه تعداد آنها به بيش از دو هزار مي‌رسد، بر پايه فناوري دهه 70 استوار شده‌اند و واشنگتن از سال 1992 ديگر بمبي را آزمايش نمي‌كند بلكه فقط شبيه ‌سازي‌هاي كامپيوتري انجام مي‌دهد؛ با وجود اين، اين سلاح‌ها بايد امن و قابل اطمينان باقي بمانند.

اين گزارش مي افزايد: درحالي كه دولت آمريكا از 60 ميليارد دلار براي مدرنيزه كردن طي 25 سال آينده سخن مي‌گويد، دانشمندان UCS از مبالغ بسيار بالاتري سخن مي‌گويند.

اين محققان به ويژه به شدت از مدرنيزه كردن بمب‌هاي B61 كه در آلمان مستقر شده‌اند انتقاد مي كنند زيرا از نظر كارشناسان، آن‌ها در وضعيت كنوني از نظر نظامي بي‌فايده‌اند و اين نگراني وجود دارد كه روسيه اين سلاح‌ هاي تجديدشده را تهديدي جدي تلقي كند.

كارشناسان UCS بنا را بر بروز مشكلات مي‌گذارند، چون قرارداد New Start كه سال 2011 بين آمريكا و روسيه به جريان افتاد، كاهش بيشتر تسليحات اتمي را در نظر مي‌گيرد. باراك اوباما رئيس جمهور ايالات متحدة آمريكا نيز ماه ژوئن در سخنراني خود پيشنهاد كرده بود كه ذخاير سلاح‌هاي اتمي آمريكا يك‌سوم كاهش يابد. به همين دليل، سلاح‌هايي با توانايي‌هاي جديد با اين موضع مطابقت ندارند.

براساس برنامه‌هاي كنوني بايد از سال 2019 به بعد، بمب‌هاي 12 - B61 توليد شوند كه بخشي از آن‌ها بايد در كنار حدود 20 بمبي كه از قبل در ناحيه ايفل در غرب آلمان انبار شده اند، در اين كشور مستقر شوند.

براساس گزارش ها، 160 كلاهك آمريكايي ديگر نيز در بخش هايي از اروپا مستقر شده‌اند و اين كشور در جنگ سرد كلاهك‌هاي اتمي بيشتري را در آلمان مستقر كرده بود، بدون آن كه از دولت آن زمان، تقاضاي موافقت كند. بر اساس مدارك وزارت خارجه آلمان، از اواخر دهه 50 قراردادهايي بين آمريكا و هم‌پيماناني كه در جمهوري فدرال آلمان نيروهاي نظامي داشتند، وجود داشتند و مورخان حدس مي‌زنند كه بعضاً بيش از 5000 سلاح‌ هسته‌اي آمريكا در آلمان انبار شده است.

پس از آغاز قرن جديد، فقط در پايگاه نيروي هوايي آمريكا در رام‌اشتاين، 130 بمب مستقر بوده است، قبل از آن كه آن‌ها احتمالاً تا سال 2007 از اين كشور خارج شوند و بمب‌هاي اتمي انبارشده در بوشل نيز براي نصب بر روي بمب‌افكن‌هاي تورنادوي آلماني در نظر گرفته شده‌اند.

منتقدان برنامه‌هاي مدرنيزه واشنگتن در گذشته ابراز اميدواري كرده بودند كه مشكل كلاهك‌هاي B61 تجديدشده در آلمان به خودي خود حل شود چون ارتش آلمان ابتدا قصد داشت، تورنادوهاي خود را تا سال 2020 از دور خارج كند و يوروفايتر كه جايگزين تورنادوست، توانايي حمل بمب‌ اتمي را ندارد اما از پاسخ كريستيان اشميت معاون پارلماني وزارت دفاع آلمان در سپتامبر سال 2012 به پرسش پال شفر نماينده حزب چپ ها در مجلس مشخص مي‌شود كه حتي پس از سال 2025 نيز بايد از تعداد كمي تورنادو استفاده شود.

بدين ترتيب، اين كه چگونه بايد با سلاح‌هاي اتمي تجديدشده آمريكايي در آلمان برخورد كرد، احتمالاً تا مدت‌ها مسأله روز باقي خواهد ماند.

در همين رابطه، احزاب ائتلاف حاكم دولتي در ايالت راين ‌لاند-فالس خواستار خروج سلاح‌هاي اتمي‌ آمريكايي شدند كه گفته مي شود در اين ايالت انبار شده‌اند.

روژه لونتس سوسيال دموكرات به عنوان وزير امور داخلي اين ايالت گفت، دولت ايالتي بر اين عقيده است كه وضعيت امنيتي كشور درحال حاضر ديگر وجود سلاح‌هاي اتمي را در خاك آلمان توجيه نمي‌كند.

وي از دولت آينده آلمان خواست، براي خروج يا كاهش سلاح‌هاي اتمي آمريكا از اين كشور تلاش كند و درهمين راستا نيلس ويشمان مدير عامل پارلماني فراكسيون سبزها نيز خواستار خروج چنين سلاح‌هايي شده است. درحالي كه دفتر ارتباطي آمريكا، وجود سلاح‌هاي اتمي اين كشور در اروپا را نه تأييد مي‌كند و نه تكذيب، به برآورد كارشناسان، در پايگاه نيروي هوايي آمريكا در بوشل، از زمان جنگ سرد هنوز كلاهك‌هاي اتمي آمريكايي وجود دارد كه ارتش آلمان براي استفاده از آن‌ها درصورت بروز يك وضعيت جدي، جت‌هاي جنگنده تورنادو را آماده نگه داشته است.

اشپيگل آن‌لاين نيز در مطلبي در همين زمينه با استناد بر گزارش اداره امنيت هسته‌اي به كنگره آمريكا گزارش داده بود كه دولت آمريكا درصدد است، سلاح‌هاي اتمي در آلمان را مدرنيزه كند.

اروپام** 1701**1337