انرژی هسته ای از سرفصل های مهم سیاست انرژی اتحادیه اروپا است ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/04/15 سیاسی.اروپا.انرژی.هسته ای وین - استفاده از انرژی هسته ای و افزایش توان تولید برق از این نوع انرژی از سرفصل های مهم سیاست انرژی اتحادیه اروپا است که از سال 2006 در دستور کار کمیسیون اروپا قرار گرفته است.
یک گزارش آژانس تخصصی انرژی هسته ای (NEA( وابسته به سازمان همکاری اقتصادی و توسعه نشان می دهد که توسعه پایدار، اصول رقابتی بازار، شناخت اولویت های زیر ساختی و امنیت تجهیزات از اصول برنامه راهبردی انرژی قاره اروپا است که بخش اعظم آن متکی به انرژی هسته ای به عنوان یک منبع جایگزین است. ;160# ;160# انگلیس اولین کشور اروپایی بود که در سال 1953 از انرژی هسته ای برای تولید برق استفاده کرد.
پیش از آن ایالات متحده آمریکا با راه اندازی اولین راکتور هسته ای خود در سال 1951 تنها کشور بهره مند از این انرژی در تولید برق بود.
بر اساس گزارش آژانس انرژی هسته ای در طول دهه 50 میلادی انرژی هسته ای به عنوان یکی از مهمترین منابع تامین انرژی بویژه در قاره اروپا مورد توجه قرار گرفت. بطوری که کشورهای روسیه، فرانسه و آلمان نیز به ترتیب در سال های 1954، 1956 و 1961 بهره برداری تجاری خود از این نوع انرژی را آغاز کردند.
یک گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA( نیز حاکی از آن است که هم اکنون انرژی هسته ای مهمترین منبع تامین برق قاره اروپا است و یک سوم از برقی که در جهان از این طریق تامین می شود به اروپا تعلق دارد.
مستندات NEA نشان می دهد که بیش از 30 درصد از برق مورد نیاز قاره اروپا از 150 رآکتور هسته ای کشورهای عضو به دست می آید که در این بین فرانسه با 59 رآکتور بیشترین استفاده را از این انرژی می برد.
در همین زمینه تحقیقات بنیاد فوراتم نشان می دهد که هم اکنون اروپا به سمت استفاده هر چه بیشتر از انرژی هسته ای و کاهش وابستگی خود به انرژی های فسیلی برای تامین برق پیش می رود.
بر اساس این تحقیقات، هم اکنون 30/20 درصد از برق این قاره با انرژی هسته ای تامین می شود و تامین برق از سوخت های جامد مانند چوب و کربن با 28/41 درصد، گاز با 21 درصد، مواد بازیافتی با 14 درصد و نفت با 4/20 درصد در رده های بعدی قرار دارند.;160# ;160# با توجه به آن که انرژی هسته ای در صدر برنامه های انرژی اتحادیه اروپا قرار گرفته است، بر اساس سیاستی یکدست، بسیاری از کشورهای اروپایی نوسازی توان هسته ای خود برای تولید برق را در دستور کار قرار داده اند.
گزارش اخیر کمیسیون اروپا درباره انرژی نشان می دهد که هم اکنون با بالا رفتن عمر برخی از رآکتورها در بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله ایتالیا، اسپانیا و انگلیس موضوع خاموش کردن این رآکتورها و جایگزین کردن آنها با راکتورهای نوین دنبال می شود. ;160# به عنوان مثال اسپانیا در سال 2006 یک رآکتور خود را پس از 38 سال خاموش کرده است و برخی دیگر از کشورهای جدید عضو این اتحادیه از جمله اسلواکی و بلغارستان نیز به دلیل برخی مسایل ایمنی در نیروگاه های ساخت شوروی سابق، راکتورهای خود را خاموش کرده و در حال نوسازی آنها هستند.
این گزارش همچنین نشان می دهد که از مجموع 10 کشوری که در سال 2004 به اتحادیه اروپا پیوستند یک چهارم از برق مورد نیاز پنج کشور از طریق انرژی هسته ای تامین می شود.
آژانس بین المللی انرژی اتمی مهمترین چالش های هسته ای در قاره اروپا را مدیریت پسماندها، ارتقای ایمنی و نیز امنیت هسته ای می داند. اما با توافقنامه ای که اخیرا بین این نهاد و کمیسیون اروپا منعقد شد، طرفین خود را ملزم کرده اند که برای ارتقای انرژی هسته ای در این قاره و نیز مدیریت این چالش ها گام بردارند.
اروپام 1375**371** شماره 169 ساعت 16:47 تمام
تاریخ انتشار: ۱۵ تیر ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱