همایش بین المللی رودکی و فرهنگ جهان در تاجیکستان برگزار شد ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/06/16 دوشنبه - همایش بین المللی رودکی و فرهنگ جهان روز شنبه با شرکت جمعی از نخبگان ، پژوهشگران و اساتید شعر و ادب فارسی از 22 کشور در کاخ وحدت شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد.
به گزارش ایرنا، در این همایش که به ابتکار دولت تاجیکستان به مناسبت بزرگداشت یکهزار و یکصد و پنجاهمین سالگرد تولد آدم الشعرا ابوعبدالله رودکی تشکیل شد، علی اصغر شعردوست سفیر کشورمان در تاجیکستان وتعدادی از اساتید زبان و ادبیات فارسی دانشگاههای جمهوری اسلامی ایران نیز حضور داشتند.
امامعلی رحمان رییس جمهوری تاجیکستان در ابتدای این همایش با اشاره به زندگی و اشعار رودکی و اوضاع سیاسی و اجتماعی زمان او گفت :این شاعر بزرگ بنیانگذار فرهنگ و ادبیات فارسی تاجیکی شناخته می شود.
وی افزود: این شاعر توانا نمونه والای یک شخصیت فرهنگی و اجتماعی است و اشعار باقی مانده از رودکی زینت بخش زبان فارسی تاجیکی بوده و برای همه مردمان فارسی زبان قابل فهم است .
وی اظهار داشت : فقط همین 1200 بیت از اشعار رودکی که به ما رسیده است اهمیت بشردوستی ، میهن پرستی و اعتقاد به زبان فارسی این شاعر بزرگ را در جهان امروزی بیان می کند.
رییس جمهوری تاجیکستان با اشاره به هم اندیشی دانشمندان سه کشور ایران ، افغانستان و تاجیکستان در زمینه میراث غنی گذشتگان ادب فارسی گفت : گاهی اندیشمندان سه کشور هر یک از شاعران بزرگ از جمله رودکی را متعلق به خود می دانند ولی من می گویم که این شخصیت ها متعلق به همه فارسی زبانان هستند و آثار آنها جزیی از فرهنگ فارسی امروز است که برای همه بشر خدمت می کند.
وی اضافه کرد: رودکی در علم شعر پایه گذار سبک خراسانی است که گاهی ادبیات شناسان از آن به عنوان سبک رودکی هم یاد می کنند.
رییس جمهوری تاجیکستان در ادامه سخنان خود از جمهوری اسلامی ایران و افغانستان به عنوان دو کشور دوست و برادر نام برد و گفت : نمایندگی های دیپلماتیک این کشورها در آلمان ، آمریکا و روسیه در تدارک برگزاری محافل فرهنگی به مناسبت سالگرد تولد رودکی که از سوی سفارتخانه های تاجیکستان صورت گرفت فعالانه کمک و مشارکت کردند.
محمد یاحقی استاد دانشگاه فردوسی مشهد نیز به نمایندگی از اساتید ایرانی شرکت کننده در این همایش گفت : استاد رودکی به عنوان قافله سالار نظم فارسی اکنون هم به توسعه روابط بین مردمان فارسی زبان به خصوص سه کشور ایران ، تاجیکستان و افغانستان خدمت می کند.
وی افزود: گرامیداشت سالگرد تولد این شاعر نامی و توانا زمینه مناسبی برای گسترش روابط فرهنگی و علمی بین ملت های این سه کشور است .
این استاد ایرانی ، توسعه فعالیت های پژوهشی در مورد آثار رودکی توسط دانشمندان سه کشور را مهم خواند و گفت : در ایران راجع به اشعار رودکی و زمان زندگی او تحقیقات زیادی انجام شده است که برای علاقمندان شعر و ادب فارسی در سایر کشورها می تواند قابل استفاده باشد.
محمدنوری عثمان اف دانشمند 82 ساله و عضو فرهنگستان علوم روسیه نیز طی سخنانی همایش بزرگداشت رودکی را گامی مهم در شناخت زبان و ادب فارسی دانست .
وی که از نخستین مترجمین مسلمان کتاب مقدس قرآن کریم به زبان روسی است ، افزود: اشعار رودکی معنای آیات قرآن را دارد و شناخت فلسفه رودکی انسان را به پاکی و راستی هدایت می کند.
در این همایش همچنین اساتید ، محققان و رودکی شناسان از آلمان ، هند، آمریکا، فرانسه ، ازبکستان و افغانستان از رودکی به عنوان شاعر برزگ و پیونددهنده اقوام و ملت ها یاد کرده و اشعار او را الگویی از بلاغت و شیوایی زبان فارسی دانستند.
در جلسات علمی این همایش ، ادیبان ، محققان و رودکی شناسان از کشورهای مختلف بیش از 80 مقاله درباره اشعار رودکی ، زندگی و تاثیر او در رشد و شکوفایی زبان فارسی ارائه دادند.
شرکت کنندگان در این همایش بین المللی قرار است روز سه شنبه آینده در آیین یزرگداشت یکهزار و یکصد و پنجاهمین سالگرد تولد رودکی در زادگاهش روستای پنجرود ناحیه پنجکنت در شمال تاجیکستان و در کنار آرامگاه این شاعر نامی شرکت کنند.
میهمانان همایش رودکی و فرهنگ جهان همچنین در مراسم هیجدهمین سالگرد استقلال تاجیکستان و هفتمین نشست انجمن بین المللی فارسی زبانان که این هفته در دوشنبه برگزار می شود ، شرکت خواهند کرد.
آساق 1366**305**2151** شماره 123 ساعت 13:58 تمام
تاریخ انتشار: ۱۶ شهریور ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱