زنجان - ایرنا - عضو كمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه با وجود آثار مختلف تاریخی و جاذبه های گردشگری قابل توجه، استان زنجان مورد بی مهری قرار گرفته است.

محسن علیمردانی روز پنجشنبه در جلسه شورای برنامه ریزی، نقش توسعه زیر ساخت ها در توسعه گردشگری را مهم ارزیابی كرد و افزود: برای استفاده از ظرفیت های تاریخی و گردشگری نباید تنها به تكمیل زیر ساخت ها متكی بود.

وی با تاكید بر لزوم برنامه ریزی برای جذب گردشگر و توسعه مقوله توریسم اظهار كرد: مقوله توریسم سریع ترین، سودآورترین و آسانترین مسیر برای اشتغالزایی است.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی گفت: امیدواریم با اتخاذ تدابیر و برنامه ریزی لازم ، جهش مطلوبی در زمینه تعداد گردشگران و بازدید كنندگان از جاذبه های تاریخی و گردشگری استان زنجان داشته باشیم.

مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان گفت:میزان صادرات صنایع دستی از گمرك استان زنجان صفر است.

یحیی رحمتی با تاكید بر ارتقاء سهم استان زنجان از بازار گردشگری داخلی و ارتقاء سطح حفاظت از میراث فرهنگی این استان ، افزود: مرمت های خوبی در حوزه میراث فرهنگی استان زنجان انجام شده است.

وی اظهار كرد:شش هزار و500 شی تاریخی در زنجان وجود دارد كه نیازمند مرمت بوده و می تواند زمینه لازم برای ایجاد موزه را فراهم كند.

مدیر كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان گفت: صنایع دستی در زنجان از ظرفیت بالقوه ای برای پیشزفت استان برخوردار بوده كه امیدوراریم با برنامه ریزی شاهد توسعه این امر در زنجان باشیم.

رحمتی با بیان اینكه صنعت چاقو سازی در زنجان دو هزار و 375 سال قدمت دارد ادامه داد: برای توسعه این صنعت باید كاركرد محصولات تولیدی را تخصصی كنیم.

وی ادامه داد: میانگین توقف در شهرستان سلطانیه از سوی گردشگران 42 دقیقه بوده كه این میزان توقف از بابت گردشگری صرفه اقتصادی ندارد و باید افزایش یابد.

به گزارش ایرنا، گنبد سلطانیه اولین گنبد آجری جهان و یكی از با شكوه ترین بناهای عظیم اسلامی محسوب می شود كه در دوران حكومت سلطان محمد خدابنده ظرف مدت 9 سال 704 تا 713 هجری قمری ساخته شده است.

این گنبد كه در 42 كیلومتری جنوب شرقی زنجان و درشهر سلطانیه واقع شده، پس از بنای كاتدرال سانتاماریا دلفیوره كلیسای جامع مریم مقدس در فلورانس ایتالیا و مسجد ایاصوفیای استانبول، سومین بنای عظیم تاریخی جهان است.

بر اساس منابع رسمی موجود، این بنای آجری یا خشتی دارای 48/5 متر بلندی و 25/60 متر دهانه قوس، هشت ایوان مرتفع و نزدیك به 50 اطاق و حجره است.

شهرت گنبد سلطانیه در ادوار مختلف به قدری عالمگیر شده بود كه مورخین و سیاحان خارجی چون كلاویخو ، پیترو دلاواله سیاح ایتالیایی، شاردن، دیولافوا و دهها جهانگرد معروف دیگر را به عشق دیدن این بنای عظیم تاریخی به شهر سلطانیه كشانید.

مجموعه تاریخی رختشویخانه زنجان نیز در سال 1347 ه .ق توسط دو برادر به نام مشهدی اكبر معمار و مشهدی اسماعیل بنا ظرف مدت 15 ماه، در قلب بافت تاریخی شهر و درمنطقه پرتراكم مسكونی موسوم به عباسقلی خان ساخته شده است.

مسجد جامع(سید) زنجان: مجموعه مسجد و مدرسه ی سید توسط عبدالله میرزا دارا ، پسر یازدهم فتحعلی شاه قاجار در هنگام حكمرانی در زنجان و به سال 1242 ه .ق احداث گردیده است. این مجموعه ی تاریخی یكی از بناهای ارزشمندی است كه بر اساس طرح مساجد چهار ایوانی ساخته شده است.

غار كتله خور نیز یكی از شگفتی ها و پدیده های طبیعی زیبا و دیدنی استان زنجان است كه همه ساله شماری از گردشگران داخلی و خارجی را جلب می كند.

كاروانسرای سنگی زنجان یكی از قدیمی ترین آثار تاریخی شهر زنجان است كه درزمان شاه عباس دوم به روایتی حدود 500 سال قبل در منتهی الیه جنوب شرقی، محل استراحت سیاحانی بوده كه به زنجان وارد می شدند.

بازار زنجان نیز كه در قلب بافت قدیمی شهر قرار گرفته، از دو قسمت بازار بالا و پایین تشكیل شده است.

احداث بازار درحدود سال 1205 ه .ق در دوران حكومت آقامحمدخان قاجار آغاز و با ساخت كاروانسراها ، گرمابه ها ، مساجد و راسته های جانبی در سال 1213 هجری قمری تكمیل شده است.

مجموعه بازار زنجان باداشتن 56 ورودی و كوچه هماهنگ با شبكه ارتباطی كل شهر مرتبط بوده و با 940 باب مغازه و بیش از 15 هكتار وسعت، در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

استان زنجان بعنوان یك قطب گردشگری، می تواند در ترویج و ارایه ی فرهنگ غنی اسلامی و بهره گیری از فرهنگ سایر نقاط كشور و جهان نقش آفرین باشد.

زنجان با قدمتی سه هزار ساله ، آثار و بناهای تاریخی ارزشمندی را در خود جای داده است كه هریك از آنها در نوع خود منحصر به فرد بوده و دارای ویژگی خاص معماری و ارزشهای فرهنگی و هنری است ، آثاری كه تجلی و تبلور جریانات فرهنگی و فكری و زبانی گویا از شرح حال گذشتگان این مرز و بوم می باشد.

استان بیش از یك میلیون نفری زنجان با 22 هزار و 38 كیلومترمربع مساحت در 320 كیلومتری شمالغرب تهران واقع شده است.

7318/522/245