روزنامه جوان در معرفي اين كتاب ها و دلايل ممنوعيت آنها نوشت:
خوشههاي خشم: جان اشتاين بك، نويسنده نامآشناي امريكايي در كتاب خوشههاي خشم به داستان بيعدالتيها و زندگي فلاكتبار خانوادهاي امريكايي ميپردازد. انتشار اين رمان كه جزو برترين رمانهاي قرن بيستم به شمار ميآيد، در امريكا ممنوع و حتي نسخههاي آن به آتش كشيده شد.
موشها و آدمها: جان اشتاين بك پيش از نوشتن «خوشههاي خشم»، موشها و آدمها را نوشت؛ كتابي كه باز هم در مورد فقر و تنگدستي مردم امريكا بود. اين كتاب به دلايلي چون توهينهاي نژادي، ناسزا و ترويج كشتن از سر ترحم از كتابخانههاي عمومي امريكا جمعآوري و مطالعه آن در مدارس ممنوع شد.
برباد رفته: رمان مشهور مارگارت ميچل كه به خاطر آن جايزه ادبي پوليتزر را به دست آورد و يكي از مهمترين فيلمهاي كلاسيك تاريخ سينما بر اساس آن ساخته شد. اين كتاب به رغم شهرت جهانياش در ايالات متحده ممنوعالانتشار شد؛ ممنوعيتي كه هنوز هم پابرجاست. دليل اين ممنوعيت پرداختن به مباحث تبعيض نژادي عنوان شده است.
پرتقال كوكي: استنلي كوبريك فيلم پرتقال كوكي را بر اساس رماني به همين نام نوشته آنتوني برگس، توليد كرد. اما هم كتاب و هم فيلم در امريكا مورد سانسور قرار گرفتند و كاتوليكها عليه آن موضع تندي اتخاذ كردند. انتشار اين كتاب به دليل خشونت بيش از حد كه باعث ايجاد اضطراب عمومي و شوك به مخاطب ميشود، ممنوع اعلام شد.
هري پاتر: نوشته جيكي رولينگ كه مجموعه چند را شامل ميشود. با آنكه همه نسخههاي آن به فيلمهاي سينمايي تبديل شدهاند اما اين كتابها كه در ايران خوانندگان زيادي نيز دارد در امريكا و انگلستان به دليل ترويج جادوگري ممنوع اعلام شده است!
قلعه حيوانات( مزرعه حيوانات): جورج اورول نويسنده انگليسي با نام دو كتابش يعني قلعه حيوانات و «1984» يكي از پر بحثترين نويسندگان معاصر به شمار ميآيد. ميگويند اورول اين كتاب را در هجو انقلاب كمونيستي شوروي نگاشته است به همين دليل روسها انتشار آن را در شوروي ممنوع اعلام كردند. حالا سالها است كه شوروي از هم متلاشي شده است اما اين بار خواندن كتاب قلعه حيوانات در امارات متحده عربي ممنوع اعلام شده است!
جادوگر شهر اوز: در اوايل قرن گذشته «ال فرانك بوئم» رماني را براي كودكان نوشت به نام جادوگر شهر اوز بر اساس اين كتاب تا به حال هم فيلم سينمايي و هم چند مجموعه انيميشن توليد شده اما در برخي از ايالات امريكا به دليل چيزي كه ترويج سوسياليسم خوانده ميشد، خواندن جادوگر شهر اوز ممنوع اعلام شد.
ماجراهاي هاكلبريفين: رمان مارك تواين كه ادامه رمان «تام ساير» به شمار ميرفت، در سال 1884 منتشر و درست يك سال بعد انتشار آن ممنوع شد. يكي از دلايل اين كار، توهينهاي نژادي و نشان دادن نابرابريهاي نژادي عنوان شده است.
در كنار اين نامها ميتوان «كلبه عمو تم»، «100 سال تنهايي»، «كد داوينچي»، « مرگ فروشنده» و چند كتاب ديگر را اضافه كرد كه نميتوان آنها را در كتابخانههاي عمومي امريكا پيدا كرد.
گزارشگران بدون مرز در سال 2013، آزادي بيان در امريكا را كه اصل آزادي بيان را به عنوان يكي از اصول قانون اساسي خود عنوان كرده است، در رتبه 32 جهان عنوان كرد. كميته مك كارتي در دهه 50 به عنوان «كميته فعاليتهاي ضد امريكايي» باعث توقيف و سانسور بسياري از كتابها شد. پيش از آن نيز و طي جنگ جهاني دوم فرانكلين روزولت رييسجمهور وقت امريكا رسما دستور ايجاد «دفتر سانسور» را داد. اين مقايسه كوتاه با آنچه در بازار نشر ايران ميگذرد، فرصت خوبي است براي درك آنچه در كشور ما و غرب ميگذرد، علاقهمندان ميتوانند ليست بلند بالاي كتابهاي ممنوع شده در غرب را در سايتهاي ضدسانسور جستوجو كنند.
اول**9241
تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۵
تهران-ايرنا- روزنامه جوان در گزارشي از چند كتاب نام مي برد كه با وجود مشهور بودن آنها و حتي ساخت فيلم هاي برگرفته از آن، به دلايل مختلف در برخي كشورهاي غربي و عربي، ممنوع الانتشار هستند.