رفسنجان، كرمان - ایرنا - مدیر جهاد كشاورزی رفسنجان گفت: خشكسالی، كاهش میزان و كیفیت آب های زیر زمینی در دو سال گذشته موجب خشك شدن 900 هكتار از اراضی پسته این شهرستان پسته خیز كشور شده است.

'رضا بمانی گلناآبادی' روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا، سطح زیر كشت محصولات كشاورزی شهرستان رفسنجان را 92 هزار و 800 هكتار باغی و زراعی عنوان كرد و افزود: 88 هزار هكتار از این سطح به باغ پسته اختصاص دارد.

وی اظهار كرد: 80 درصد آب كشاورزی شهرستان رفسنجان كیفیت پایین دارد و هم اكنون با كاهش میزان آب و افزایش شوری روبرو است.

وی منابع آبی رفسنجان را رو به كاهش دانست و گفت: هزار و 200 حلقه چاه كشاورزی، آب كشاورزی این شهرستان را تامین می كنند.

مدیر جهادكشاورزی رفسنجان، تصریح كرد: سطح ایستابی آب در این شهرستان به دلیل خشكسالی های پیاپی در حال پایین رفتن است و كیفیت آب نیز روز به روز در حال كاهش است.

وی با اشاره به اینكه در چند سال اخیر خشكسالی، كاهش كیفیت آب و عوامل طبیعی منجر به غیر اقتصادی شدن 30 درصد باغ های پسته شهرستان رفسنجان شده است، گفت: میزان تولید محصول این گونه باغ هاجوابگوی هزینه ها نیست.

وی اجرای سامانه های آبیاری تحت فشار را در شهرستان رفسنجان با توجه به بالا رفتن سختی آب در برخی مناطق دشوار دانست و گفت: تاكنون در شش هزار هكتار از اراضی پسته كاری رفسنجان سامانه های آبیاری نوین اجرا شده است.

بمانی گلناآبادی، تعداد متقاضیان اجرای سامانه های آبیاری تحت فشار را در رفسنجان زیاد عنوان كرد و افزود: اعتبارات موجود پاسخگوی تعداد زیاد متقاضیان نیست.

وی افزود: 430 كیلومتر لوله گذاری با استفاده از اعتبارات ستاد توسعه كشاورزی در باغ های پسته شهرستان رفسنجان اجرا شده و حدود 590 نفر بیش از 230 میلیارد ریال تسهیلات دریافت كردند.

وی همچنین با اشاره به آفات و بیماری های باغات پسته رفسنجان، گفت: خشكسالی و پایین آمدن كیفیت آب زمینه بروز آفات را در چند سال اخیر فراهم كرده است.

مدیر جهاد كشاورزی رفسنجان، تعداد بهره برداران بخش كشاورزی در این شهرستان را 42 هزار نفر اعلام و تصریح كرد: حدود 38 هزار نفر از این تعداد مشغول به كاشت، داشت و برداشت محصول پسته هستند.

وی اظهار كرد: حدود 40 هزار كارگر نیز در فصل برداشت در رفسنجان مشغول فعالیت هستند كه بیشتر از مناطق سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و جنوب استان كرمان به رفسنجان می آیند و حدود 30 درصد این افراد را اتباع افغانستان تشكیل می دهند.

وی گفت: شهرستان رفسنجان از نظر سطح زیر كشت، تولید و طعم و مزه پسته رتبه نخست را در استان و كشور به خود اختصاص داده است.

بمانی گلناآبادی، افزود: سطح زیر كشت رقم پسته اوحدی یا فندقی در شهرستان رفسنجان 30 هزار هكتار، احمدآقایی 25 هزار هكتار، اكبری 10 هزار هكتار، كله قوچی 20 هزار هكتار و حدود سه هزار هكتار سایر ارقام است.

وی ادامه داد: 360 واحد كارگاه فراوری پسته تازه به صورت مكانیزه و نیمه مكانیزه و 50 واحد كارگاه فراوری پسته خشك در شهرستان رفسنجان نیز فعال است.

وی تصریح كرد: 85 درصد پسته تولید شده در رفسنجان صادر می شود كه بیشتر به صورت فله است.

مدیر جهاد كشاورزی رفسنجان ادامه داد: كشورهای دیگر بیشتر پسته را بصورت فله ای خریداری می كنند تا سود بسته بندی این محصول را از آن خود كنند.

وی گفت: سرمازدگی نیز سال گذشته به 80 درصد محصول پسته كله قوچی این شهرستان خسارت وارد كرد.

وی افزود: بارندگی در زمان تلقیح در فروردین سال جاری، گرمازدگی و آفتاب سوختگی نیز بیش از 60 درصد محصول پسته امسال رفسنجان را از بین برد و هزار و 400 میلیارد تومان به كشاورزان پسته كار خسارت وارد شد.

بمانی گلناآبادی اظهاركرد: خشكسالی، سرمازدگی، آفتاب سوختگی، توفان و سایر عوامل طبیعی از سال 1376 تاكنون هر سال به محصول پسته و بخش كشاورزی شهرستان رفسنجان خساراتی وارد كرده است.

وی گفت: تولید پسته سال جاری در شهرستان رفسنجان به علت خسارات و عوامل طبیعی به كمتر از 30 هزار تن رسیده است.

وی كاهش كیفیت سموم كشاورزی را یكی دیگر از معضلات بخش كشاورزی عنوان كرد و افزود: ماده موثر سموم شیمیایی چینی و هندی كیفیت لازم را ندارد و آفات آنطور كه باید كنترل نمی شوند.ك/3

7433/8154/2624/ 330