تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۲ - ۱۳:۴۰

شیراز - ایرنا - سد تنگ سرخ در شمال غرب شیراز در حال ساخت است كه اهداف مختلفی برای ساخت آن اعلام شده است كه دردو مقطع زمانی با سفر رییس سازمان محیط زیست كشور همچنین معاون وزیر كشور به شیراز دیدگاهای مختلف در مورد این سد مطرح شد و یك علامت سووال در برابر موجودیت آن قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار ایرناسد تنگ سرخ در فاصله دو كیلومتري غرب شهرك های شمال غرب شیراز با اهداف تامین حق آبه باغ های قصر دشت شیراز، استفاده گردشگری و فرهنگی با مشاركت شهرداری شیراز و سازمان آب منطقه ای فارس در حال ساخت است.

این سد از نوع خاكي با هسته رسي و به ارتفاع حدود 80 متر از بستر سنگي پیش بیني شده است.

هدف اصلی ساخت آن، ذخیره سازي و استفاده از آب رودخانه خشك جهت تأمین آب مورد نیاز باغ های قصرت دشت شیراز است همچنین برای كنترل سیلاب بخصوص درفصل زمستان كه در برخی سال ها خسارات فراواني را به واحد هاي مسكوني و تجاري شهر شیراز وارد مي سازد ساخته می شود .

ایجاد یك شهرك توریستي درحاشیه دریاچه این سد كه مي تواند نقش بسزایي در جذب گردشگران داخلي و خارجي ایفا نماید، نیز پیش بینی شده است .

معصومه ابتكار معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست فارس در سفر به شیراز درباره وضعیت سد تنگ سرخ بیان داشت : حق‌آبه طبعیت تحت هیچ شرایطی نباید نادیده گرفته و فدا شود زیرا طبیعت، حق‌آبه خود را خواهد گرفت اما با شرایطی سخت‌ تر و خساراتی فراوان.

وی بیان كرد: اگر بنا باشد هر فعالیت سدسازی یا فعالیت عمرانی دیگری، آسیبی بزرگ به محیط زیست وارد كند، به حتم بازنگری خواهد شد.

ابتكار در عین ‌حال گفت: هر نوع فعالیت عمده توسعه‌ای كشور، قبل از تصمیم‌گیری و نه بعد از اینكه طراحی و مطالعه شد، از نظر مسایل زیست‌محیطی با دقت ارزیابی می‌شود و اصل بر مفید بودن طرح در مقایسه با معایب آن است.

وی گفت: به‌ اندازه كافی در گذشته و به ‌دلیل اینكه بسیاری از مسایل خارج از چهارچوب‌ها اتفاق افتاده، دریاچه هایی همچون بختگان و پریشان آسیب دیده‌اند، اگر بنا باشد آسیب دیگری وارد كنیم درست نیست.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست كشور گفت: به ‌ظاهر وزارت نیرو فعلا پروژه سد تنگ سرخ را متوقف كرده است.

برخی از اعضای تشكل های زیست محیطی ، استادان دانشگاه شیراز ، كارشناسان زمین شناسی و منتقدان این سد در شمال غرب شیراز،در نشستی با معاون رییس جمهوری نظرات كارشناسی خود را پیرامون مشكل ساز بودن سد تنگ سرخ برای دریاچه مهارلو اعلام كردند .

سید آهنگ كوثر محقق و استاد دانشگاه در این نشست گفت: ساخت سد تنگ سرخ به‌لحاظ علمی و تاثیراتی كه بر ساختار ارتفاعات شیراز می‌گذارد و در نهایت تهدیداتی كه برای شیراز در پی‌دارد، اشتباه است و موجب خشك شدن مهارلو می‌شود.

كوثر با اشاره به ساختارهای زمین‌شناسی منطقه‌ای كه قرار است سد تنگ سرخ ساخته شود، گفت: سد تنگ‌سرخ تهدیدی جدی برای شیراز و مردم شیراز خواهد بود.

وی با بیان اینكه سد تنگ‌سرخ در آینده به نقطه‌ای برای نشست گل و لای تبدیل می‌شود، گفت: اگر این سد خاكی بشكند كه بواسطه یافته‌های زمین‌شناسی در آینده بسیار محتمل است، بخش اعظمی از شیراز زیر انبوهی از گل و لای فرو خواهد رفت.

این فعال زیست‌محیطی با یادآوری اینكه بارها این نكات را به مسئولان تذكر داده است، گفت: غارهای بسیاری در نقطه‌ای كه سد قرار است ساخته شود، وجود دارد كه با آّبگیری سد زیر آب می رود و تا شهرك بهشتی امتداد خواهد یافت.

در عین حال هوشنگ خندان دل معاون عمرانی و توسعه امور شهری و روستایی وزارت كشور نیز اخیرا از محل اجرای سد تنگ سرخ دیدن كرد و عملیات اجرایی این سد را مثبت ارزیابی كرد و گفت : سد تنگ سرخ برای شیراز دارای نكات ارزشمندی است.

معاون عمرانی و توسعه امور شهری و روستایی وزارت كشور، از فعالیت كارگاه و عملیات طراحی و اجرای سد تنگ سرخ شیراز ابراز رضایت كرد و در جریان مطالعات و عملیات اجرایی طرح قرار گرفت.

وی همچنین این طرح را فضای مناسبی برای توسعه گردشگری شیراز دانست و ابراز امیدواری كرد : با تامین اعتبار مورد نیاز، سد تنگ سرخ در زمان مقرر به بهره برداری برسد.

عبدالصاحب موسوی مشاور فنی شركت سهامی آب منطقه ای فارس نیز با اشاره به اهمیت این طرح در كنترل سیلاب شهر شیراز و پیامدهای مثبت زیست محیطی، موقعیت جغرافیایی آن را مناسب ارزیابی كرد و افزود: تاخیر در پیشرفت كار سبب شده به نتایج خوبی در مطالعات دست یابیم طوری كه با انجام مطالعات جدید و بازنگری در مطالعات پیشین، میزان هزینه های اجرای طرح كاهش می یابد.

موسوی با بیان اینكه ضمن بازنگری مطالعات، نوع سد به خاكی با هسته رسی تغییر پیدا كرد گفت: در مطالعات اصلاح شده حجم سد حدود 20 میلیون متر مكعب و آب قابل تنظیم سالانه در حدود 13 میلیون متر مكعب ارزیابی شده است.

وی با تاكید بر اینكه باید از این طرح به علت جنبه های زیست محیطی دفاع و حمایت كرد و گفت: چون این طرح در بالادست شیراز قرار دارد و ازحساسیت فنی بالایی برخوردار است عملیات طراحی و اجرای آن با دقت و حساسیت بسیار بالایی انجام می گیرد و امیدواریم با تنظیم مناسب آب های سطحی در این سد، سهم تنگ سرخ در تامین آب دریاچه مهارلو به خوبی محقق شود.

پردازی نماینده مجری طرح سد تنگ سرخ نیز با بیان اطلاعات فنی طرح، حمایت وزارت نیرو از اجرای پروژه را مطلوب خواند و ابراز امیدواری كرد در زمان 60 ماهه طرح به بهره برداری برسد و فرایند تملك اراضی توسط وزارت كشور همچنان با قوت ادامه یابد.

علی زحمتكش معاون ترافیك و حمل و نقل شهرداری شیراز هم گفت: تامین 50 درصد هزینه این سد، به عهده شهرداری شیراز است و در اعتبارات شهرداری شیراز در نظر گرفته شده كه تا كنون حدود هشت میلیارد تومان به این طرح اختصاص داده شده است.

صحراییان مدیر دفتر فنی استانداری اجرای طرح را برای شیراز مطلوب ارزیابی كرد و افزود: این سد برای شیراز از لحاظ طبیعی و گردشگری بسیار مفید است.

معاون طرح و توسعه شركت مدیریت منابع آب ایران هم اخیرا در بازدید از سد تنگ سرخ شیراز گفت : مطالعات سد تنگ سرخ در حال بازنگری است و با توجه به اینكه امكان برخورد با لایه های زمین شناسی جدید در طبیعت وجود دارد، عملیات سدسازی زمان بر می شود.

مجید سیاری در بازدید از سد تنگ سرخ شیراز، به حساسیت ها و پیچیدگی های این طرح اشاره كرد و ادامه داد: سعی شده در این طرح نیز همچون سایر طرحهای عمرانی آب، استانداردها به طور دقیقی رعایت شود.

این مقام مسوول ، دقت ویژه، رعایت استانداردها و شرایط پایین دست را در ساخت سد تنگ سرخ حائز اهمیت خواند.

دیدگاه های موافق و مخالف در اجرای سد تنگ سرخ و بازنگری ها در مطالعه و اجرای این طرح ملی زمانی مطرح می شود كه میلیاردها ریال برای تجهیز كارگاه و آغاز فعالیت آن هزینه شده كه بخشی از این هزینه از اعتبارات شهرداری شیراز كه برگرفته از عوارض مردمی است تامین شده است .

تداوم اجرای این طرح بر نگرانی و دغدغه دوستداران و فعالان محیط زیست و كارشناسان زمین شناسی و استادان دانشگاه می افزاید و توقف آن نیز هدر دادن میلیاردها ریال اعتباراتی است كه برای مطالعات و اجرای این طرح هزینه شده است. ك/4

677 /675