به گزارش ايرنا، 'محمود سريع القلم' روز سه شنبه در جمع دانشجويان دانشگاه شهيد باهنر كرمان افزود: بنيان ما بنيان فرهنگي است و فرهنگ از نظر من به موضوع توسعه بر مي گردد.
وي گفت: فرهنگ در بحث توسعه به معناي كار جمعي است و اگر كار جمعي نكنيم نمي توانيم فرهنگ معقول داشته باشيم.
سريع القلم با بيان اينكه هم اكنون در حوزه انتخابات، رسانه، فعاليت هاي عمومي، ميزگردها و همايش ها در حال حركت هستيم، گفت: نياز به جهش بزرگي براي كار جمعي داريم تا در آن فرد ديده نشود و كار معنا پيدا كند.
وي ادامه داد: هر جا پيشرفتي بوده، انسان ها بيشتر با هم كار مي كنند و كار جمعي ملاك پيشرفت و توسعه يافتگي در حوزه هاي مختلف از جمله در صنعت، هنر، علم، سياست و زندگي اجتماعي است.
وي فرهنگ از منظر توسعه يافتگي را به معناي فرهنگ كار جمعي دانست و عنوان كرد: زمان حساس بودن انسان ها، روش حساس بودن، علاقه به يادگيري، توجه به علم و روش علمي، تعهد به سازمان، تعهد به اهداف و دستور كار جمعي از مولفه هاي اساسي كارآمدي هستند.
سريع القلم يادآور شد: در متون ديني نيز بر از بين بردن خشم در بين انسان ها تاكيد شده و با توجه به اينكه نابودي، تقليل و تعديل خشم بسيار جدي است اما در بسياري از موارد در حوزه هاي سياسي، فرهنگ عمومي و رفتار خود با يكديگر خشم داريم كه برازنده جامعه عرفاني و اسلامي نيست.
وي با تاكيد بر اينكه علاقه به يادگيري بايد به صورت جدي مورد توجه ما قرار گيرد، ادامه داد: انسان عقلاني، فردي است كه در روز حداقل پنج بار كلمه 'نمي دانم' و يكبار در هفته 'من اشتباه كردم' را بگويد.
وي بيان كرد: 'من نمي دانم'، 'من بايد مطالعه كنم' و 'من بايد به كتابخانه بروم' از جمله جملاتي هستند كه نشانه فرهنگ يك جامعه به شمار مي روند و تكرار آنها موجب تمايل بيشتر افراد به سوي يادگيري مي شود.
وي تاكيد كرد: بايد بدانيم كه خيلي چيزها هست كه از آنها اطلاع نداريم و بايد آن ها را ياد بگيريم.
استاد علوم سياسي و روابط بين الملل دانشگاه شهيد بهشتي تهران در ادامه با اشاره به اينكه ما ايراني ها خيلي مطلب در ذهن خود مي سازيم و عباراتي را مي گوييم كه بسياري از آنها پشتوانه علمي و اجرايي ندارد، گفت: بايد سعي كنيم كه كمتر حرف بزنيم، كمتر قضاوت كنيم و درباره مساله اي كه از آن اطلاع نداريم، سخن نگوييم.
وي تعهد به سازمان را از ديگر شاخص هاي رسيدن به كارآمدي ذكر كرد و افزود: وفاداري ما بايد به سازمان هاي خود بيشتر باشد و الان اول به خانواده، بعد به گروهي كه زندگي مالي، سياسي و اجتماعي ما به آن بستگي دارد وفاداريم و بعد از آن وفاداري ضعيف است.
وي تعهد به اهداف و دستور كار جمعي را مورد تاكيد قرار داد و گفت: موضوع توسعه يافتگي ارتباط مستقيمي با فكر انسان دارد و همه افراد مساوي با انديشه ها و افكار خودشان هستند و هر انسان مساوي با سطح فكري كه با آن زندگي مي كند، است.
سريع القلم عنوان كرد: فكر انسان باعث كارهاي بزرگ مي شود تا به ايده آل هاي خود را تحقق ببخشد.
وي اظهار كرد: يك نفر با يك ايده مي تواند كارهاي بزرگ را انجام دهد و همه ما با ايده آل و آرمان ها و اهتمامي كه براي تحقق ايده آل ها و آرمان هاي خود تعريف كرده ايم، هستيم.
سريع القلم، بيان كرد: فكر انسان محركه مهمي است و اينكه خداوند فكر انسان را در بالاترين سطح فيزيك او قرار داده و او را بر تمام وجود او قرار داده است نيز بيانگر اهميت آن است.
اين مدرس دانشگاه ادامه داد: توسعه يافتگي يك تصميم است و مي توانيم توسعه پيدا كنيم يا نكنيم و بايد بدانيم كه انرژي و تصميم افراد است آنها را در مسير توسعه يافتگي قرار مي دهد.
وي تصريح كرد: مساله فكر، انرژي و تصميم در سطح فردي، اجتماعي و ملي بسيار بنيادين هستند و ما در مباحث توسعه به اين نتيجه رسيده ايم از يك سو اصول توسعه و از سوي ديگر الگوهاي توسعه بايد مورد توجه باشد.
مشاور رييس جمهوري در امور بين الملل اظهار كرد: وقتي به كشورهاي توسعه يافته نگاه مي كنيم در مي يابيم كه آنها از اصولي تبعيت مي كنند و كشوري نداريم كه در مسير توسعه باشد اما علم، دانشگاه و نظر تخصصي را نپذيرد.
وي با اشاره به اينكه وضعيت هر ملتي مساوي با فكر و عمل او است، گفت: يكي از مهمترين دستاورهاي بزرگ انقلاب اين بود كه به لحاظ علمي و تئوريك اكثريت مطلق ملت به اين نتيجه رسيده اند كه ريشه ها و بنيادهاي پيشرفت در داخل كشور است و اين بنيان بسيار مهمي است.
وي با يادآوري اينكه قبل از انقلاب، ايران وابسته به وجود خارجي ها بود، افزود: امروز ايراني ها خود تصميم مي گيرند، برنامه ريزي و عمل مي كنند و نتايج عمل خود را مي پذيرند كه اين امر كار بزرگي در كشور است.
مشاور رييس جمهوري در امور بين الملل با تاكيد بر اينكه اصول توسعه را بايد از جهان بياموزيم، بيان كرد: همه جهانيان براي پيشرفت بايد اصولي را بپذيرند اما الگو مي تواند متفاوت باشد و الگو صرفا يك جنبه بومي دارد و هر كشور براساس شرايط كشور خود مي تواند الگوي خود را انتخاب كند.
وي تصريح كرد: منظور از الگو، راهبردي براي توليد ثروت در كشور است و ثروت به معناي پول نيست و ثروت را مي توان توانايي يك ملت دانست و اينكه تا چه ميزان مي توانيم مزيت هاي نسبي خود را در جهان مطرح كنيم.
سريع القلم در ادامه گفت: ما نيازمنديم كه در مدارهاي جهاني باشيم و ايراني ها افرادي جهان مدار هستيم و نمي توانيم در لاك خود بمانيم و با وجود همه مشكلاتي كه داريم شش ميليون ايراني در خارج از كشور زندگي مي كنند و در اقصي نقاط دنيا در صنعت، هنر، بانكداري، علم و مسايل مختلف حضور دارند تا جايگاه ايران و ايراني را در جهان ارتقا بخشند.
وي تاكيد كرد: معتقدم فردي كه اهل تبادل و تعامل نيست فردي ضعيف است و كشورها و سازمان ها و افرادي كه نمي خواهند تعامل كنند ضعيف هستند و اگر كسي به خود اعتماد به نفس دارد دو توانمندي دارد بايد بر دنيا اثر بگذار و از دنيا اثربگيرد.
وي با تاكيد بر اينكه در داخل كشور بايد به دنبال الگو باشيم، گفت: در شرايط فعلي الگوي مزيت نسبي ما و منبعي كه مي تواند ثروت اندوزي كند و قدرت خريد ايجاد كند در صنعت نفت و گاز و پتروشيمي است و بايد به جايي برسيم كه نقت خام را صادر نكنيم و و آن را به احسن تبديل كنيم و با ارزش افزوده ناشي از آن، آن را به فروش برسانيم.
مشاور رييس جمهوري در امور بين الملل در ادامه دايره محدود اعتماد، خود محوري، صنعت ابهام، تقريبا تعطيلي زمان و آينده، به هم زدن توافق ها و انحصار طلبي در بهره برداري از امكانات، كم توجهي به حقوق ديگران، قدرت خارق العاده در انطباق با هر شرايطي، زرنگي هاي كوتاه مدت و واروونه جلوه دادن واقعيت ها را از آسيب هاي كارآمدي برشمرد.
وي بيان كرد: مساله اول در حوزه كارآمدي فرهنگ، مساله اعتماد است و كشورهاي توسعه يافته و پيشرفته نشان مي دهند كه مساله اعتماد، مساله اي كليدي است.
وي تاكيد كرد: براي كار آمد بودن و فرهنگ عمومي درست، بايد راستگو باشيم.
سريع القلم در بخش ديگري از سخنان خود صنعت ابهام را از آسيب هاي كارآمدي دانست و گفت: ما ايراني ها ابهام را دوست داريم و مي خواهيم مبهم باشيم كه تجربه من نشان مي دهد كه بسياري از ايراني ها هر چه بيشتر معاشرت كنيد بيشتر گيچ مي شويد و مي بينيد در هر زماني يك حرفي مي زند.كه از اين توسعه يافتگي در نمي آيد.
وي افزود: اگر كسي دمدمي مزاج باشد نمي توان روي او حساب كرد كه آيا به قول خود پايبند مي ماند و مسووليت كار خود را مي پذيريد با نه.
وي عنوان كرد: براي مثال در كشور ما بعد از جنگ با چهار دولت روبرو بوده ايم و هر دولتي را كه مطالعه مي كنيد مي بيند كه اعلام كرده كه حرف، شعار و ادبيات من اين است و در بسياري موارد با دولت قبلي فاصله زيادي داشته كه براي كشور بسيار مضر است.
سريع القلم بيان كرد: حكمراني بايد مانند دو امدادي باشد و دولت كارها را پيش ببرد و بعد به دولت بعدي بگويد كه من تا اينجا پيش برده ايم و دولت بعد بيايد آن را ادامه دهد واز سوي ديگر از يك دولت تا دولت ديگر تعاريف فرق مي كند و بايد به يك اجماع ملي برسيم و بدانيم كي هستيم و چه امكاناتي داريم و به كجا مي خواهيم برسيم.
وي با اشاره به اينكه يك پروژه را دولتي اجرا مي كند و دولت بعدي مي گويد من آن را قبول ندارم و استدلال مي آورد، گفت: كشوري توسعه مي يابد كه هيات حاكمه داشته باشد و يعني مجموعه اي از افراد مختلف از جمله هنرمند، نويسنده، نماينده مجلس، ديپلمات، اقتصاد دان، استاد دانشگاه، نظامي و اطلاعاتي باشند كه آنها دايما مسايل كشور را رصد كنند وبه كل كشور فكر مي كند و ما تاكنون به آن هيات حاكمه نرسيده ايم.
وي در ادامه گفت: توسعه يافتگي يك انتخاب است و ملتي كه آن را انتخاب كند، توسعه مي يابد.
سريع القلم افزود: براي ايجاد فرهنگ جديدي براي توسعه يافتگي بايد از فرد به جمع، از فرد به سازمان، از ابهت فرد به توانايي فرد، از شوكت فرد به ظرفيت هاي فكري فرد، از خودنمايي فرد به مهارت هاي مديريتي، از تبعيت از فرد به تبعيت از قانون، مقررات آيين نامه ها و قواعد، از وفاداري به فرد به وفاداري به سازمان و از وفاداري به گروهك يا قبيله يا طايفه به فكر و انديشه كشور جمع و سازمان حركت كنيم.
وي با تاكيد بر اين اينكه الان دنياي ما دنياي تخصصي است، گفت: نمي گويم همه كارهاي ما غير تخصصي است اما در برخي موارد و در برخي انتخاب ها به جاي توجه به تخصص ها به برخي موارد ديگر توجه مي كنيم.
وي عنوان كرد: بايد به دنبال توانايي ها برويم و اينكه گروه گروه در كشور مي سازيم و يك گروه مي آيد و يك گروه مي رود براي كشور مضر است.
وي به راه حل ها و روش هاي توسعه يافتگي اشاره كرد و گفت: قايل شدن به فكر و تخصص، قايل شدن به تفاوت هاي فكري و استنباطي، ايجاد و فرآيندهاي اجماع سازي، فرهنگ مشترك سازي از طريق شبكه و مجموعه سازي، پشت سرگذاشتن مشكل نقد و انتقاد پذيري، پذيرفتن تغييركه بنيان توسعه يافتگي است، آزمون EQ زير مجموعه و آموزش آنها ،
مطالعه تخصصي و عمومي، خودسازي، مسووليت پذيري، تعامل بين المللي و تسلط به زبان انگليسي از جمله اين راه حل ها است.ك/2
7440/2624
تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۲ - ۱۶:۲۲
كرمان- ايرنا- مشاور عالي امور بين الملل رياست جمهوري گفت: ثروت هر ملت در نهايت در حوزه فرهنگ آنها است و اگر فرهنگ ما متحول نشود به معناي توسعه اي كلمه ثروتمند نخواهيم شد.