تهران- ايرنا- مطالعات اخير دانشمندان آمريكايي نشان مي دهد تغيير در سطح نيتروژن اقيانوس آرام يا كبير بر گرمايش زمين تاثير مي گذارد.

به گزارش گروه اخبار علمي ايرنا از منابع خبري، گروهي از محققان دانشگاه يو سي سانتا كروز (UC Santa Cruz)، با استفاده از مرجان هاي جمع آوري شده از عمق دريا در نزديكي جزاير هاوايي تعيين كردند كه يك تغيير طولاني مدت در ميزان نيتروژن موجود در اقيانوس آرام موجب تغييرات آب و هوايي و گرمايش زمين شده است.

دانشمندان مي گويند سطح نيتروژن اقيانوس آرام شمالي از اواسط قرن نوزده ميلادي تا كنون حدود 20 درصد افزايش يافته است. اين تغيير در سطح نيتروژ‍ن مشابه تحولات بزرگ اقيانوسي است كه در ركورد هاي رسوبي به وجود مي آيد.

در اين مطالعه از يك روش منحصر به فرد ايزوتوپي براي اندازه گيري نيتروژن در مرجان هاي اعماق اقيانوس و بازسازي تغييرات در چرخه هاي بيوشيمي شمال اقيانوس آرام استفاده شده است.

با استفاده از اطلاعات شيميايي موجود در لايه هاي آلي، دانشمندان از اين مرجان هاي باستاني به عنوان دستگاه هاي ضبط دقيق تغييرات در 1000 سال گذشته استفاده كردند.

كلوني هاي مرجاني مي توانند هزاران سال عمر كنند. آنها به احتمال زياد مسن ترين حيوانات زنده روي كره زمين هستند. اين موجودات لايه هايي از مواد اسكلتي غني از پروتئين به وجود مي آورند و ريزش مستمر مواد پلانكتوني از آب سطح اقيانوس كه مواد غذايي آنها را تامين مي كند، سبب مي شود اين حيوانات 'تله رسوب زنده' لقب بگيرند.

با اين وجود، سوابق به دست آمده از اين مرجان ها مربوط به حدود هزار سال قبل است. اين خصوصيت مرجان ها در مكان هايي مثل دهانه باز اقيانوس آرام (open Pacific) به قدري كند است كه به دست آوردن اطلاعات براي قرن هاي اخير تقريبا غيرممكن است.

به گفته دانشمندان نتايج به دست آمده از اين تحقيق ممكن است چگونگي درك از اكوسيستم اقيانوس آرام را تغيير دهد. اين پهنه آبي بزرگ بزرگترين اكوسيستم به هم پيوسته در زمين است و تغييرات نيتروژن در آن مي تواند تاثير به سزايي بر گرمايش زمين داشته باشد.

اين مطالعه اخير در نشريه (Nature) به چاپ رسيده است.

علمي(6)**م.پ**1599