بلگراد- ایرنا- صربستان در مراحل الحاق اروپایی كه برای رفع مشكلات و معضلات مختلف ازجمله اقتصادی بیش از ده سال است كه در این راه قدم بر می دارد، باید مدت طولانی را در راهروی انتظار اتحادیه اروپا بگذراند.

به گزارش روز شنبه ایرنا، وزرای امور خارجه كشورهای اتحادیه اروپا اواخر هفته گذشته در بروكسل پس ازبحث وبررسی گزارش'كاترین اشتون'مسئول سیاست خارجی این اتحادیه در مورد پیشرفت صربستان در مذاكرات با كوزوو و اصلاحات در نهادهای داخلی این كشور با برگزاری اولین كنفرانس بین دولتی میان اتحادیه اروپا و صربستان توافق كردند.

كنفرانس بین دولتی میان اتحادیه اروپا و صربستان به منزله شروع رسمی مذاكرات بروكسل و بلگراد در مراحل عضویت صربستان در اتحادیه اروپا تلقی می شود.

صربستان هر چند كه انتظار داشت كه تاریخ شروع مذاكرات با بروكسل برای عضویت در اتحادیه اروپا برای بیستم دسامبر سال جاری میلادی اعلام شود، ولی مقامات بلگراد قبول شروع مذاكرات با اتحادیه اروپا در ژانویه سال آینده را موفقیتی بزرگ برای دولت توصیف كردند.

اگرچه تاریخ دقیق شروع مذاكرات بین بروكسل و بلگراد در مراحل عضویت صربستان در اتحادیه اروپا رسما اعلام نشده ست، ولی احتمال می رود كه یونان به خاطر اینكه از اول ژانویه سال 2014 ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را برعهده خواهد گرفت، شروع مذاكرات بین بروكسل و بلگراد را برای 21 ژانویه سال آینده اعلام كند.

'ایویتسا داچیچ' نخست وزیر صربستان موافقت وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا جهت برگزاری اولین كنفرانس بین دولتی اتحادیه اروپا و صربستان را یك واقعه تاریخی برای حكومت بلگراد توصیف كرد.

صربستان مراحل الحاق اروپایی را در ژوئن سال 1999 با بازكردن پروسه ثبات و پیوستن كه اولین گام در راستای عضویت در اتحادیه اروپا محسوب می شود، آغاز كرد.

اتحادیه اروپا در 19 دسامبر 2009 روادید برای شهروندان صربستان در سفر به كشورهای عضو این اتحادیه را لغو كرد.

صربستان در دوم مارس 2012 موفق شد كه موافقت 27عضو اتحادیه اروپا را برای كسب جایگاه نامزدی در این اتحادیه كسب كند كه قدمی بزرگ برای این كشور در راستای ائتلاف اروپایی به حساب می آید.



**عواقب سیاسی مذاكرات الحاق اروپایی صربستان

هرچند كه شروع مذاكرات رسمی برای عضویت در اتحادیه اروپا خبری خوشایند تلقی می شود ولی نباید از این امر غافل شد كه حزب پیشرو صربستان به عنوان بزرگترین حزب ائتلاف حاكم جهت برگزاری انتخابات فوق العاده پارلمانی به خاطر ایجاد تغییرات در صدر دولت در انتظار موفقیت دولتمردان بلگراد برای شروع مذاكرات الحاق اروپایی صربستان است.

حزب پیشرو صربستان به رهبری 'آلكساندر ووچیچ' معاون اول نخست وزیری كه 65 نماینده درمجلس صربستان دارد به لحاظ تعداد كرسی در مجلس و به لحاظ محبوبیت در بین اقشار مختلف مردم بزرگترین حزب سیاسی در صربستان محسوب می شود.

اعضای حزب پیشرو صربستان با توجه به اینكه این حزب به لحاظ مختلف بزرگترین حزب سیاسی در كشور به شمار می رود، خواهان این هستند كه مقام نخست وزیری از این حزب باشد و به این خاطر هیات مدیره حزب پیشرو برای برگزاری انتخابات فوق العاده اصرار دارند.

'نبویشا استفانوویچ' رییس مجلس و معاون حزب پیشرو صربستان در این ارتباط در جمع خبرنگاران گفت كه یكی از دلایل مخالفت حزب سوسیالیست صربستان با برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی این است كه این حزب پس ازانتخابات جدید پارلمانی نمی تواند سمت رییس دولت را داشته باشد.

وی با اشاره به اینكه دولت صربستان اقدامات زیادی را در دست اقدام دارد، تاكید كرد كه برگزاری انتخابات زودرس پارلمانی و تشكیل دولت جدید با یك برنامه حساب شده برای یشرفت كشور زیان آور نیست.

ازطرف دیگر حزب سوسیالیست صربستان با داشتن 25 نماینده در مجلس نمایندگان این كشور در این موقع زمانی كه دولت در آستانه شروع مذاكرات برای عضویت در اتحادیه اروپا و انجام پروسه های بزرگ اقتصادی قرار دارد، انتخابات پارلمانی را برای كشور مناسب نمی داند.

ایویستا داچیچ نخست وزیر صربستان و رهبر حزب سوسیالیست در این مورد با اشاره به اینكه برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام نتیجه توافق دو حزب پیشرو و سوسیالیست می باشد، گفت: مطمئنا صحبت از نزاع بین حزبی در میان نیست.

وی همچنین دراین رابطه با اشاره به اینكه از ابتدای تشكیل دولت، مساله برگزاری انتخابات زودهنگام به عنوان نشانه بی اعتمادی به دولت مطرح شده است،تاكید كرد:هیچ كس به اجبار عضو این دولت نشده است، بلكه این حاكمیت مشترك محسوب می شود.

'میخائیلو تسرنوبرنیا' استاد دانشكده اقتصاد صربستان در یك برنامه تلویزیونی در باره عواقب تصمیم شورای وزیران اروپا از لحاظ اقتصادی برای صربستان، تصمیم شروع مذاكرات برای عضویت در اتحادیه اروپا در ژانویه سال آینده میلادی را خبری خوبی دانست و تاكید كرد:صربستان تا رسیدن به هدف نهایی خود یعنی عضویت در اتحادیه اروپا كارهای زیادی را برای انجام دادن در پیش رو دارد.

وی گفت: مسئله بزرگ در این راستا، مساله كوزوو است زیرا برخی اعضای اتحادیه اروپا بر این باورند كه مساله كوزوو باید در یك بخش در مذاكرات با اتحادیه اروپا مطرح شود و این در حالیست كه دیگر جریان هادر اتحادیه اروپا به رهبری آلمان و انگلیس معتقدند كه مساله كوزوو در مذاكرات برای عضویت صربستان در اتحادیه اروپا باید در چند فصل مورد بحث قرار بگیرد.



** اهمیت عضویت اتحادیه اروپا برای صربستان

برای پیوستن كشورهای اروپایی به اتحادیه اروپا شرایطی وجود دارد كه نسبتأ برای تمامی كشورها یكسان است ازجمله مبارزه با فساد مالی و گروه های جنایی سازمان یافته و اصلاحات در تمامی نهادها به ویژه قوه قضائیه، مبارزه با فساد مالی، مبارزه با گروه های جنایی سازمان یافته و برابری قوانین داخلی كشور با استاندارد های اتحادیه اروپا.

همكاری كامل با دادگاه بین المللی جنایات جنگی در لاهه برای استرداد متهمان به جنایات جنگی در جنگ های دهه 90 میلادی درمنطقه بالكان وهمچنین عادی سازی روابط با كوزوو از شرایط ویژه برای شروع مذاكرات در روند الحاق اروپایی صربستان به شمار می روند.

صربستان با تحویل تمامی متهمان به جنایات جنگی در دهه نود میلادی در منطقه بالكان به دادگاه بین المللی، همكاری خود را با دادگاه بین المللی جنایات جنگی در لاهه را به اتمام رسانده است و اكنون درحال تطبیق قوانین نهادهای كشوری با استانداردهای اتحادیه اروپا در تمامی عرصه ها ازجمله قوه قضائیه است.

ورود كشورهای بالكان غربی دراتحادیه اروپا پس از فروپاشی یوگسلاوی سابق از نقطه نظر های مختلف از جمله امنیتی و اقتصادی در صدر اولویت های سیاسی كشورهای منطقه قرار گرفته و تا كنون كشورهای كرواسی و اسلوونی توانستند كه به خانواده اروپایی كه اكنون 28 عضو دارند، ملحق شوند.

كشورهای بالكان غربی ازجمله صربستان، كرواسی، بوسنی و هرزگوین، مقدونیه و مونته نگرو پس از فروپاشی یوگسلاوی سابق و جنگ های دهه نود میلادی در این منطقه دچار زیان های اقتصادی زیادی شده اند.

درمورد صربستان باید به بمباران نظامی این كشور توسط هواپیماهای ناتو در سال 1999 میلادی اشاره كرد كه در آن حملات هوایی ساختارهای زیر بنایی و اقتصادی این كشور زیان های زیادی را متحمل شدند.

كشورهای منطقه بالكان غربی به دلایل اشاره شده با معضلات شدید اقتصادی مواجه هستند و اكنون راه نجات خود را بیشتر به خاطر كمك های مالی در ملحق شدن به اتحادیه اروپا جست وجو می كنند.

لیوبودراگ ساویچ استاد دانشكده اقتصاد دانشگاه بلگراد در یك همایش خبری در رابطه با اهمیت عضویت صربستان به لحاظ اقتصادی در اتحادیه اروپا پیشتر گفته بود : تصمیم سران اتحادیه اروپا برای باز كردن باب مذاكرات با صربستان جهت پیوستن به این اتحادیه بر توسعه اقتصادی این كشور تاثیر مثبت می گذارد.

ساویچ نیز در این رابطه گفته بود كه چنین تصمیمی علاوه بر تاثیر مثبت در اقتصاد كشور برای منافع سرمایه گذاران خارجی كه خواهان سرمایه گذاری در صربستان هستند، بسیار مهم است.

وی همچنین با اشاره به اینكه یك شبه نمی توان بهبود اقتصادی در كشور را انتظار داشت، گفت كه صربستان باید برای بهبود محیط كاری و سرمایه گذاری كارهای زیادی را انجام بدهد.

صربستان به لحاط امنیتی موضعی بی طرفانه ای دارد و این موضع به آن معنا است كه با تمامی كشورها همكاری دفاعی خوبی برقرار كند، ولی به عضویت هیچ پیمان و یا سازمان نظامی مانند سازمان پیمان آتلانتیك شمالی ( ناتو) در نخواهد آمد.

ازطرف دیگر مردم صربستان به خاطر اینكه در سال 1999میلادی به مدت 78 روز مورد بمباران هواپیماهای ناتو قرار گرفته اند، تمایلی برای عضویت دراین پیمان نظامی ندارند.

در این رابطه یاد آور می شود كه كشورهای اسلوونی و كرواسی از جمهوری های سابق یوگسلای به عضویت ناتو در آمده اند و مونته نگرو و مقدونیه و بوسنی و هرزگوین در این راستا گام هایی را بر داشته اند.



** مساله كوزوو در روند الحاق اروپایی صربستان

مساله كوزوو در روند الحاق اروپایی صربستان كه حل و فصل كامل آن به زمانی طولانی نیاز دارد یكی از مهمترین مسایل در این راستا محسوب می شود كه نباید آن را فراموش و یا مساله ای كوچك تلقی كرد.

مساله كوزوو در مراحل الحاق اروپایی صربستان از اهمیت خاصی برخوردار است، زیرا برخی اعضای اتحادیه اروپا بر حل و فصل سرنوشت سیاسی كوزوو و رفع این مساله به طور كامل قبل ازعضویت صربستان در اتحادیه اروپا اصرار دارند.

مقامات صربستان كه كوزوو را استان جنوبی كشورشان می دانند بارها اعلام كرده اند كه اعلام یكجانبه استقلال كوزوو را قبول ندارند و این در حالی است كه تا كنون 104 كشور استقلال كوزوو را به عنوان كشوری مستقل به رسمیت شناخته اند.

صربستان در رابطه با عادی سازی روابط بین بلگراد و كوزوو از اكتبر سال 2012 با وساطت 'كاترین اشتون' مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا یك سری مذاكرات را در سطح نخست وزیری با كوزوو شروع كرده است.

مقامات صربستان به این باورند كه موضوعات مذاكرات بروكسل در حال حاضر برای حل و فصل مشكلات از قبیل مسایل اقتصادی، امنیتی، اجتماعی و رفاهی ساكنان كوزوو به ویژه در منطقه شمال كوزوو است.

نخست وزیران صربستان و كوزوو پس از شش ماه مذاكرات پی در پی در بروكسل در 30 فروردین ماه 1392در بروكسل برای عادی سازی روابط و همچنین چگونگی امور خودمختاری جامعه حكومت های محلی صرب های شمال كوزوو توافق نامه 15 ماده ای را امضا كردند كه اكنون درمورد اجرای این توافق نامه مذاكرات فنی در جریان است.

دولت های صربستان و كوزوو در خرداد ماه سال جاری نیز توافقنامه امضا شده برای عادی سازی روابط بلگراد و پریشتینا را مورد تایید قرار دادند.

از جمله اهداف توافق نامه 15 ماده ای عادی سازی روابط بلگراد و پریشتینا ایجاد شهرداری های مستقل صرب ها در شمال كوزوو بدون دخالت نهادهای دولتی صربستان و مشاركت صرب های كوزوو در فضای سیاسی این منطقه ذكر شده است.

كارشناسان سیاسی منطقه بالكان معتقدند كه به رسمیت شناختن استقلال كوزوو از طرف صربستان یكی از شرایط مهم بروكسل در روند الحاق اروپایی بلگراد محسوب می شود.

تقسیم كوزوو به دو منطقه صرب نشین و آلبانیایی نشین تبار از جمله راه حل هایی برای پایان دادن به مساله كوزوو مطرح شده است كه بلگراد و پریشتینا در این خصوص واكنش مثبتی را از خود نشان نداده اند.

با توجه به اینكه صربستان كوزوو را استان جنوبی خود می داند تحت هیچ شرایطی و حتی به خاطر عضویت در اتحادیه اروپا، بلگراد حاضر به قبول كوزوو به عنوان كشوری مستقل نیست.

پارلمان كوزوو در فوریه سال 2008 به طور یكجانبه استقلال این منطقه از صربستان را اعلام كرد.

بلگراد می گوید كوزوو استان جنوبی صربستان است و استقلال آن را قبول ندارد و خواهان باطل كردن سند استقلال از راه های دیپلماتیك است.

مقامات بلندپایه صربستان بارها تأكید كرده اند كه حكومت بلگراد هرگز استقلال كوزوو را به رسمیت نمی شناسد و دولت صربستان همیشه در كنار صرب های كوزوو قرار دارد.

اروپام**2061** 1064