تهران- ایرنا- گروه تحقیق و تفسیر خبر- حدود پنج سال تنش سیاسی در ماداگاسكار به شرطی جای خود را به آرامش می دهد كه همه طرف ها به نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری احترام بگذارند.

دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ماداگاسكار بیست و نهم آذرماه برگزار شد و گرچه بنا بر اعلام كمیسیون انتخابات این كشور، هنوز تا زمان اعلام نتایج نهایی در هفدهم دی ماه زمان باقی است اما دو نامزد رقیب، خود را برنده انتخابات دانسته و دیگری را به تقلب متهم كرده اند.

به دنبال برگزاری دور نخست انتخابات در سوم آبان ماه بین 33 نامزد مورد تایید، «رابینسون ژان لوییس» و «هری راجا اوناری مام پیانینا» به دور دوم پا نهادند.

این در حالی بود كه مردادماه امسال، دادگاه انتخابات ماداگاسكار صلاحیت «آندری راجولینا» رییس جمهوری دولت انتقالی، «دیدیه راتسیراكا» رییس جمهوری پیشین و «لالائو راوالومانانا» همسر رییس جمهوری بركنار شده ماداگاسكار، را تایید نكرد.

ماجرا از این قرار بود كه «مارك راوالومانانا» كه از سال 1381 خورشیدی به سمت ریاست جمهوری ماداگاسكار رسید با راجولینا شهردار وقت پایتخت (آنتاناناریوو) كه رهبری مخالفان دولت را بر عهده گرفته بود، كشمكش هایی سیاسی داشت كه به درگیری های خیابانی نیز منجر شد. سرانجام هیاتی نظامی در روزهای پایانی 1387 مسوولیت ریاست جمهوری را به راجولینا واگذار كرد.

پس از آن به دنبال میانجیگری مجامع بین المللی، توافقنامه «ماپوتو» برای تقسیم قدرت با نظارت چهار گروه سیاسی اصلی این كشور به امضای راوالومانانا و راجولینا و نیز «دیدیه راتریسكا» و «آلبرت زافی» دو رییس جمهوری پیشین ماداگاسكار، رسید.

انتخابات ریاست جمهوری ماداگاسكار به منظور پایان دادن به دوره انتقالی قدرت برگزار شد كه از سال 1387 تاكنون این كشور را در گیر و دار ناآرامی انداخته است.

از این رو، رییس جمهوری بركنار شده و تبعیدی به حمایت از رابینسون ژان لوییس برآمد و رییس جمهوری دولت انتقالی هم هری راجا اوناری مام پیانینا را نامزد خود خواند.

ژان لوییس، پزشك و وزیر بهداشت پیشین ماداگاسكار با 61 سال سن، در دور نخست انتخابات 21.16 درصد آرا را به دست آورد.

راجا اوناری مام پیانینا با 55 سال سن، وزیر دارایی پیشین دولت انتقالی بوده و در تجارت دستی دارد. وی نیز در انتخابات سوم آبان ماه، 15.85 درصد آرا را از آن خود كرد.

به هر حال، گرچه انتخابات در این كشور 23 میلیون نفری به عنوان راهی برای پایان دادن به تنش ها بوده و به نوشته دوم دی ماه روزنامه فرانسوی «لوفیگارو»، ناظران اتحادیه اروپا آن را معتبر و دموكراتیك خواندند اما هشدارهای دبیركل سازمان ملل متحد از احتمال بروز ناآرامی ها خبر می دهد.

به نوشته سی ام آذرماه خبرگزاری رسمی چین «شینهوا»، سخنگوی بان كی مون در بیانیه‌ای اعلام كرد وی از مردم ماداگاسكار، مقام ها و همه طرف‌های سیاسی خواست به حفظ فضای آرامش در جریان شمارش آرا و اعلام نتیجه انتخابات ادامه دهند.

به گزارش شبكه خبری الجزیره، «ابراهیم فال» رییس ناظران اتحادیه آفریقا در ماداگاسكار، نیز سی ام آذرماه به دیدار دو نامزد انتخاباتی رفت و پس از آن گفت: هدف ما این بود كه آنان را به پایبندی به نتیجه انتخابات دعوت كنیم.

به گفته او، آنان متعهد شدند به نتیجه انتخابات احترام بگذارند و هرچه در توان دارند برای آرامش ملی انجام دهند.

با این حال، یك روز بعد به نوشته هفته نامه فرانسوی «لوپوئن»، هر دو نامزد دیگری را به تقلب متهم كردند و شبكه فرانس 24 هم اعلام كرد هر دو نفر مدعی پیروزی در انتخابات شدند.

برای كشوری كه سال 1339 خورشیدی با نام جمهوری مالاگاسی از فرانسه مستقل شد و 15 سال بعد نام خود را به جمهوری دموكراتیك ماداگاسكار تغییر داد، تنش های سیاسی سال های اخیر فشار اقتصادی زیادی بر مردم آن وارد كرده است.

بر اساس آمارهای سازمان ملل متحد از هر 10 نفر مردم این كشور، 9 نفر با درآمد كمتر از یك و نیم یورو در روز زندگی می كنند.

مردم این كشور از سال ها درگیری و كشمكش سیاسی خسته شده اند بویژه آنكه این ناآرامی ها به فرار سرمایه گذاران خارجی و نیز ركود صنعت گردشگری در این جزیره آفریقایی منجر شده است.

افزایش ناامنی برای ساكنان این جزیره و حتی گردشگران نیز بارها مشكلاتی را ایجاد كرده است.

به هر روی، با توجه به زمان طولانی مورد درخواست كمیسیون انتخابات ماداگاسكار برای اعلام نتایج نهایی ممكن است هر یك از دو نامزد رقیب و هواداران آنان با ادامه ادعاهای خود مبنی بر برنده شدن در انتخابات، به برگزاری جشن های خیابانی و در نتیجه رویارویی با یكدیگر دست بزنند؛ امری كه نتیجه آن فرو رفتن هر چه بیشتر ماداگاسكار در گرداب تنش های سیاسی و اقتصادی خواهد بود مگر آنكه نامزد بازنده به نتایج اعلام شده پایبند بماند.

از مریم مسعود

تحقیق**1961**1358