بستك - ایرنا - زنان و دختران مناطق زلزله زده بستك در استان هرمزگان به علت وحشت بیش از اندازه از وقوع این زمین لرزه مخرب، نیازمند دریافت خدمات حمایت های روانی و روانشناختی پس از سانحه هستند.

به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا به منطقه زلزله زده بستك، مشخص شده كه پیامدهای وقوع این زمین لرزه روی زنان و دختران این منطقه زلزله زده بیشتر از مردان و پسران بوده است.

به همین دلیل زنان و دختران منطقه زلزله زده یادشده نیازمند توجه بیشتر گروه های امدادرسان اعزامی و حاضر در منطقه در دریافت خدمات بیشتر حمایت های روانی و روانشناختی، پس از سانحه هستند.

براساس این گزارش، گروه های تخصصی حمایت های روانی می توانند با انجام روش های روانشناختی در سه مرحله سازماندهی، جایگزینی آرامش به جای اضطراب و نیز خاطره خوش به جای خاطرات ناخوشایند افراد متاثر از زلزله اخیر را درمان می كنند.

طبق بررسی های انجام شده از سوی خبرنگار اعزامی ایرنا به منطقه یادشده، مشخص شد كه در 24 ساعت گذشته از زمین لرزه، اثرات و پیامدهای این حادثه در زنان و دختران بیشتر از مردان و پسران بوده است و تجاربی چون مواجه شدن با صحنه های دلخراش حادثه و بازماندگانی كه شدیدا صدمه دیده اند، مشكلات آنان را افزایش داده است.

عوارض روانی در كودكان و نوجوانان زلزله زده می تواند سه تا پنج سال پس از یك حادثه غیرمترقبه ایجاد شود؛ به همین دلیل حمایت روحی و روانی از این افراد باید پس از وقوع اینگونه حوادث به مدت طولانی ادامه پیدا می كند.

براساس تجربیات گروه های امدادرسان بین المللی اگر چه بروز كوتاه مدت علائم و نشانه های عاطفی در كودكان نسبت به واكنش های شدید و طولانی مدت شایع تر است، اما لازم است پس از وقوع حوادث غیر مترقبه به ویژه زلزله های مخرب، حمایت روحی و روانی از این افراد به مدت طولانی ادامه یابد زیرا این دوران حساس ترین دوران زندگی انسان بوده و برخورداری از سلامت روان در این سن تضمینی برای سلامتی روان در مراحل بعدی زندگی خواهد بود.

همچنین در این رهگذر درك تاثیر بلایا و حوادث غیرمترقبه روی افراد مختلف بویژه كودكان و نوجوانان برای برنامه ریزی خدمات بهداشتی روانی بسیار مهم است.

حوادث غیرمترقبه چه به طور طبیعی و چه ساخته دست انسان سالانه روی میلیون ها فرد در سراسر جهان اثراتی مهم بر سلامت روان آنها بر جای می گذارد و سبب ایجاد استرس در آنها می شود.

در این میان گروه های متخصص امداد و نجات و حمایت های روانی و روانشناختی اعزامی به مناطق زلزله زده می توانند نقشی مهم در شناخت نیازهای كودكان و نوجوانان حادثه دیده و پیشگیری از عوارض روانشناختی حاصله داشته باشند.

حوادث غیرمترقبه مانند زلزله و سیل، سریع و بدون اخطار قبلی اتفاق می افتد و كارشناسان حمایت های روانی و روانشناختی حادثه را یك عامل بیماری زا برای كودكان می دانند، زیرا این حوادث تفكری را كه كودك در مورد قدرت والدین برای حفاظت از آنها داشته، از بین می برد.

واكنش های عاطفی به حادثه از نظر حالت و شدت در كودكان مختلف متفاوت است و به میزان درك او از حادثه، سن، تجارب قبلی، خلق و خو و شخصیت كودك بستگی دارد.

كودكان معمولا پس از حادثه دچار اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) می شوند كه این اختلال یا به سرعت پس از سانحه ایجاد شده و یا ممكن است در چندین سال بعد علایم خود را نشان دهد.

واكنش كودكان به بحران در سنین مختلف شامل قبل از مدرسه، مدرسه و نوجوانی با یكدیگر متفاوت است كه می توان در این زمینه به از دست دادن كنترل و ثبات، ترس، نگرانی، اضطراب، اختلالات خواب، شكایات حسی و نظایر آن اشاره كرد،

علاوه بر موارد یاد شده در كودكان، این واكنش ها در نوجوانان نیز به طور خاص باعث رفتارهایی مانند خودكشی و مصرف مواد مخدر می شود.

وقوع زلزله 5/5 ریشتری روز گذشته(پنجشنبه) در شهرستان بستك در مرز استان های فارس و هرمزگان یك كشته و 30 زخمی بر جای گذاشته است.

از: فرهاد شرف پور

اجتمام(5) ** 7029 ** 1071