به گفته كارشناسان، ایران با دارا بودن ظرفیت های عظیم این صنعت، بسرعت می تواند در این شاخه گردشگری رشد كند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا ، وجود دهكده های سلامت و مناطق دارای چشمه های آب معدنی و آب گرم (اسپاها)، ایران را به یكی از مستعدترین كشورها برای توسعه صنعت گردشگری سلامت تبدیل كرده است.
در طبیعت درمانی به عنوان یكی از شاخه های گردشگری سلامت، بهره مندی از مناطق ییلاقی مورد توجه بوده كه در ایران نیز از گذشته دور تا كنون معمول بوده است.
برخی از این نقاهتگاهها همچون كلاردشت و جواهر ده (در مازندران)،دیلمان(در گیلان)و شاندیز (در مشهد) از شهرت ملی و بین المللی برخوردار بوده و دارای ظرفیت مناسب برای جذب گردشگران خارجی است.
وجود آبهای گرم معدنی با خواص درمانی متنوع در نقاط مختلف كشور و همچنین سواحل حاوی لجنهای درمانی، مناطق كوهستانی با هوای پاك، طبیعت بكر با چشم اندازهای زیبا ونیز اماكن فرهنگی و تاریخی در نقاط مختلف باعث شده تا ایران به مقصدی برای گردشگری با اهداف درمانی تبدیل شود.
آبهای گرم از زمان های گذشته برای آرامش و تجدید قوای جسمی انسان مورد توجه بوده و به همین دلیل جهانگردان برای استراحت و درمان به این مناطق پناه می برند.
در این مناطق معمولا خدمات مختلفی از جمله غذاهایی با كالری پائین و برنامه های كاهش وزن برای بیماران مبتلا به تصلب شرایین و چربی و همچنین خدماتی همچون ماساژ، فیزیوتراپی و یوگا ارایه می شود.
گردشگری پزشكی، گردشگری درمانی و گردشگری تندرستی از انواع گردشگری سلامت است كه مدت حضور این نوع گردشگران در این مكان ها بین 24 ساعت تا یك سال است.
مسافرت به منظور درمان بیماری های جسمی یا انجام نوعی از عمل های جراحی تحت نظارت پزشكان در بیمارستان ها و مراكز درمانی 'گردشگری پزشكی' نامیده می شود.
مسافرت به دهكده های سلامت و مناطق دارای چشمه های آب معدنی و آب گرم (اسپاها) برای رهایی از تنش های زندگی روزمره و تجدید قوا بدون مداخله و نظارت پزشكی و در مواردی كه گردشگر، بیماری جسمی مشخصی نداشته باشد را گردشگری تندرستی گویند.
همچنین مسافرت برای استفاده از منابع درمانی طبیعی (آبهای معدنی، نمك، لجن و غیره) جهت درمان برخی بیماریها یا گذران دوران نقاهت تحت نظارت و مداخله پزشكی گردشگری درمانی محسوب می شود.
كارشناسان می گویند گردشگری سلامت به دلیل نیاز نداشتن به خروج نیروهای تخصصی از كشور و ایجاد اشتغال غیر مستقیم در سایر بخش ها، برای كشورهای در حال توسعه كه دارای مزیت های منطقه ای و فرهنگی، زیر ساخت های كافی و منابع طبیعی و انسانی مناسب هستند توصیه می شود.
گردشگران سلامت سایر كشورها معمولا با هدف استفاده از منابع طبیعی، درمان های مكمل و دیگر خدمات گردشگری پزشكی به كشورهای دیگر سفر می كنند.
جذب گردشگران خارجی و داخلی برای استفاده از مواهب این مناطق چندین حسن دارد كه ایجاد اشتعال و رشد اقتصادی منطقه و كشور از مهمترین آنهاست.
توانمندی های بالقوه وسیع كشور در انواع مختلف گردشگری سلامت موجب شده است تا سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بهره برداری از این بازار رو به رشد و رقابتی را با تشكیل كمیته گردشگری سلامت و حمایت های ویژه از آن در دستور كار خود قرار دهد.
همچنین بر اساس برنامه ریزی های دولت و طبق ماده 87 برنامه چهارم توسعه تا پایان برنامه مذكور باید 30 درصد از نیازهای درمانی و بهداشتی كشور از طریق صادرات كالاهای مرتبط با پزشكی و گردشگری سلامت تامین شود كه با تحقق این امر و با توسعه صنعت توریسم سلامت، مزایای متعددی عاید كشور خواهد شد كه از مهمترین آنها می توان به اشتغالزایی و رشد كیفی در بخش سلامت و توسعه اقتصادی و ارز آوری به خصوص در صنعت بیمه اشاره كرد.
دبیر كنفرانس بینالمللی گردشگری سلامت كشورهای اسلامی بدون اشاره به سهم درآمد ایران از راه گردشگری سلامت و ایجاد اشتغال می گوید: درآمدهای جهانی گردشگری سلامت در سال 2004 حدود 40 میلیارد دلار بوده كه این رقم در سال 2012 به بیش از 100 میلیارد دلار رسیده و رشد 66 درصدی داشته است.
محمدرضا كرباسی اظهار كرد: صنعت گردشگری سلامت و پزشكی به عنوان زیر مجموعه خاص از گردشگری حائز اهمیت بوده و از طرفی با توجه به 3 برابر بودن گردش مالی گردشگر سلامت سبب افزایش درآمد كشور پذیرنده میشود.
احمد روستا كارشناس گردشگری روز شنبه درگفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گردشگری سلامت را یكی از منابع مهم در آمد زایی كشورها دانست و گفت: این نوع گردشگری یكی از شاخصه های مهم در آمدزایی در كشور است و رسیدگی به آن موجب رشد كشور خواهد شد.
وی افزود: در گردشگری سلامت انواع خدمات درمانی در ابعاد امور پزشكی و بهداشتی به بیماران و نیازمندان این نوع خدمات ارایه می شود.
این كارشناس ایران را سرزمینی مملو از امكانات گردشگری سلامت دانست و گفت: ایران دارای امكانات گوناگون طبی ازجمله آب گرم های مناسب و همچنین شرایط آب و هوایی متنوع برای ایجاد آرامش گردشگران سلامت است.
وی افزود: امكانات و تسهیلات امور درمان این مناطق معمولا بسیار خوب و ارزان ارایه می شود كه این موضوع می تواند جذابیت هایی برای جذب گردشگران سلامت داشته باشد.
روستا افزود: از سال های گذشته حركت مناسبی در این حوزه شكل گرفته و هم اكنون نیز در برخی از بیمارستان های كشور گردشگران سلامت به مراكز مختلف درمانی و پزشكی مراجعه می كنند.
این كارشناس تصریح كرد حضور این دسته از گردشگران در این مناطق باعث می شود تا در آمدهای مستقیم و غیر مستقیم متنوعی نصیب كشور شود.
اكنون زمینه های فعالیت در حوزه گردشگری سلامت در دنیا شامل آب درمانی، برنامههای مدیریت وزن، جراحی جایگزینی مفاصل، پیونداعضاء، چشم پزشكی ( عمل لیزیك )، دندان پزشكی و كاشت دندان و توانبخشی بوده كه توجه به این امور به افزایش شمار گردشگران سلامت در كشور منجر می شود.
در این مراكز ایجاد امكاناتی از قبیل كتابخانه، تماشاخانه، تالار موسیقی و اماكنی برای پر كردن اوقات فراغت گردشگران ضروری است زیرا امروزه بسیاری از مردم نه فقط برای آب درمانی، بلكه به قصد استفاده از انواع سرگرمی های اجتماعی به این مناطق سفر می كنند.
فراهنگ (5) ** 1569**1588
تاریخ انتشار: ۱۴ دی ۱۳۹۲ - ۱۴:۱۱
تهران - ایرنا - بسیاری كشورها از زمان های دور گردشگری سلامت را به عنوان بخش مهم صنعت گردشگری مورد توجه قرار داده اند هر چند كه تعدادی از آنها ظرفیت های درخوری برای توسعه این صنعت نداشته اند.