تهران - ایرنا - براساس گزارش آژانس اطلاعات انرژی آمریكا وسازمان بهداشت جهانی، ایران رتبه دهم تولید كننده گازهای گلخانه ای و رتبه هشتم آلودگی هوا را در جهان به خود اختصاص داده است كه مبنای یكی تولید گاز دی اكسید كربن و دیگری آلاینده های خطرناك كمتر از 10 میكرون است.

به گزارش ایرنا، آژانس اطلاعات انرژی آمریكا فهرست 10 كشور تولید كننده نخست گازهای گلخانه ای با منشا گاز دی اكسید كربن را منتشر ساخت كه ایران در انتهای این فهرست قرار دارد.

پایگاه خبری این سازمان شیوه محاسبه وضعیت این كشورها را اینگونه توضیح داد: این سازمان با بررسی میزان گاز دی‌اكسید كربن تولید شده توسط تمام انواع صنایع و میزان سوخت فسیلی مصرف شده در كشورهای جهان، فهرستی از آلوده‌كننده‌ترین كشورهای جهان تهیه كرده است كه چین رتبه نخست و ایران رتبه دهم این فهرست را به خود اختصاص داده است.

اكثر كشورهایی كه در صدر فهرست قرار دارند، كشورهایی با صنایع عظیم، ظرفیت تولید و جمعیت بالا هستند و به‌منظور حفظ محیط زیست و اجتناب از آثار مخرب آلودگی، لازم است این كشورها راهكارهای مناسبی را برای كاهش مصرف انرژی، منابع جایگزین تامین انرژی، بهبود شبكه حمل و نقل عمومی و تولید گاز دی‌اكسید كربن اتخاذ كنند.

طبق این گزارش آمریكا كه همواره نخستین تولید كننده این گونه گازها بود توانسته جایگاه خود را به رتبه دومی تقلیل دهد.

براین اساس فهرست 10 كشور نخست تولید كننده گازهای گلخانه ای به شرح ذیل اعلام شده است:

رتبه اول: چین

كشور چین با تولید سالیانه 6018 میلیون تن گازهای گلخانه‌‌ای در رتبه نخست جای دارد. البته با توجه به میزان تولیدات و فعالیت صنایع مختلف چین، تولید این میزان گازهای آلوده‌كننده چندان عجیب نیست. این كشور با بیش از 1.324.655.000 نفر بزرگترین كشور جهان از نظر جمعیتی است و حجم عظیمی از سوخت‌های فسیلی را در شهرها، صنایع غذایی و صنعت حمل‌ونقل مورد مصرف قرار می‌دهد.

رتبه دوم: امریكا

تا سال 2007، آمریكا بزرگترین آلوده‌كننده جهان محسوب می‌شد. این كشور درحال حاضر با تولید سالانه 5833 میلیون تن انواع گازهای گلخانه‌ای، در رتبه دوم قرار گرفته است. صنایع گوشت و نفت ایالات متحده كه در نوع خود بزرگترین صنایع دنیا محسوب می‌شوند، روزانه 18.960.000 بشكه نفت خام را به مصرف می‌رسانند. این كشور 310.383.444 نفر جمعیت دارد و نیاز آن به مصرف نفت هرروز بیشتر می‌شود.

رتبه سوم: روسیه

روسیه با 141.950.000 نفر جمعیت، در مقام سوم آلوده‌كننده‌های جهان قرار دارد و سالانه 1.704 میلیون تن گازهای گلخانه‌ای تولید می‌كند. روسیه مدعی است در صورت همكاری و اقدام مشابه سایر كشورها، قادر است میزان این آلودگی را تا 25 درصد كاهش دهد. اما با توجه به اقدامات اخیر این كشور درراستای بهره‌برداری از منابع نفتی قطب شمال و شروع ساخت سكوهای نفتی شناور در قطب، این ادعای روسیه تردیدهایی را به همراه دارد.

رتبه چهارم: هندوستان

هندوستان با 1.139.964.932 نفر جمعیت، از نظر تعداد ساكنان در مقام دوم جهان قرار دارد . در نتیجه میزان تولید گازهای هیدروكربن در این كشور حدود 1.293 میلیون تن در سال است. این كشور به سرعت در حال صنعتی شدن است و میزان تولیدات و صادرات آن رشد چشمگیری دارد. البته این رشد چشمگیر، هزینه سنگینی را به همراه داشته و بسیاری از ساكنان این كشور، از جمله كودكان در صنایع عظیم آن مشغول هستند.

رتبه پنجم: ژاپن

ژاپن با تولید 1.247 میلیون تن گاز دی‌اكسید كربن در سال، مقام پنجم این فهرست را به خود اختصاص داده است. ژاپن نیز مانند روسیه مدعی است كه در صورت اقدام مشابه سایر كشورها، میزان تولید گازهای هیدروكربن را تا 25 درصد كاهش خواهد داد. عامل اصلی آلودگی این كشور، صنایع عظیم، سیستم حمل‌ونقل بسیار گسترده ف متراكم و شهرنشینی اغلب ساكنان آن است. آژانس محیط زیست ژاپن با تصویب قوانین مختلف به‌منظور كاهش میزان تولید گازهای هیدروكربن و نیتروژن در خودروها و صنایع مختلف، سعی در كنترل میزان آلودگی دارد.

رتبه ششم: آلمان

طبق این گزارش، میزان تولید دی‌اكسید كربن در كشورهای عضو اتحادیه اروپا در مقایسه با ژاپن بسیار كمتر و در حدود 858 میلیون تن در سال است. كشور آلمان نیز برای رسیدن به استاندارد اتحادیه اروپا، به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی كرده است كه سالانه 3 درصد از میزان تولید گازهای گلخانه‌ای بكاهد. همچنین مقام های این كشور اعلام كردند كه در یك برنامه بلند مدت قصد دارند با فرهنگ سازی و تشویق مردم به مصرف كمتر برق، میزان مصرف آن را تا سال 2020 میلادی تا 13 درصد كاهش دهند. همچنین این كشور برای استفاده از گرمای حاصل از نیروگاه‌های برق، چندین پروژه‌ ملی را در دست اجرا دارد.

رتبه هفتم: كانادا

كانادا سالانه 614 میلیون تن گاز دی‌اكسید كربن تولید می‌كند. شاید دیدن نام كانادا در این فهرست كمی عجیب باشد. چراكه دائماً داستان‌های مختلفی از استانداردهای بالای زندگی و توسعه پایدار از این كشور به گوش می‌رسد و در اكثر تبلیغات تصویری از یك كشور پاك با طبیعت بكر و بدون آلودگی زیست محیطی در ذهن افراد ایجاد می شود. متخصصان صنعت حمل‌ونقل، استخراج معادن وفعالیت كارخانجات را علت اصلی آلودگی محیط زیست این كشور می‌دانند.

رتبه هشتم: انگلستان

انگلستان سالانه 586 میلیون تن دی‌اكسید كربن تولید می‌كند. با وجود این كه میزان آلودگی هوا در این كشور روبه ‌كاهش است و نحوه مصرف انرژی همواره بهینه می‌شود، هنوز هم آلودگی ناشی از صنعت حمل‌ونقل، به عنوان یك مشكل بزرگ باقی مانده و هرروز هم تشدید می‌شود. هنوزهم استفاده از زغال سنگ و نفت برای تامین انرژی یكی از مشكلات اصلی انگلیس است. البته چندی قبل بزرگترین پروژه تامین انرژی از باد در انگلستان راه‌اندازی شد و تا كنون طرح‌های متعددی برای تامین انرژی پایدار در این كشور مطرح شده است.

رتبه نهم: كره جنوبی

این كشور با تولید سالانه 514 میلیون تن گاز دی‌اكسید كربن در جایگاه نهم قرار دارد. از زمان تحول اقتصادی این كشور در دهه 1960 میلادی تاكنون فرآیند صنعتی شدن با سرعت زیادی درحال شكل‌گیری بوده وتقاضای مستمری برای كسب فناوری های نوین وجود داشته است. اغلب این فناوری‌ها درون كشور كره تولید می‌شوند و موجب شكل‌گیری كارخانجات و صنایع عظیم شده است. دود حاصل از كارخانجات و سیستم حمل‌ونقل این كشور مقادیر زیادی از اكسید گوگرد را وارد جو زمین می‌كند. این تركیبات عامل اصلی باران‌های اسیدی هستند.

رتبه دهم: ایران

طبق این گزارش، ایران سالانه 471 میلیون تن گاز دی‌اكسید كربن تولید می‌كند و در جایگاه آخر این فهرست قرار دارد و از مشكلات متعدد مرتبط با آلودگی هوا و آب رنج می برد. به‌گونه‌ای كه حیات وحش دریای خزر در معرض خطر جدی قرار گرفته است. زباله‌های خانگی، زباله‌های شیمیایی كارخانجات و سایر مواد آلوده كننده، اغلب در دریای خزر تخلیه می‌شود.

طبق این گزارش ایران، آلوده‌ترین شهر جهان- اهواز- است. آلودگی این شهر بیش از سه برابر میزان متوسط آلودگی كشور است. اهواز یك شهر كویری با جمعیتی حدود یك میلیون و 300 هزار نفر بوده و به دلیل میدان‌های نفتی آن در دنیا شناخته شده است.ایران از نظر میزان ذخایر نفتی در رتبه سوم و از نظر ذخایر گاز طبیعی در رتبه دوم جهان قرار دارد.

براساس این گزارش، علت اصلی آلودگی هوا در ایران، تولید بنزین بی‌كیفیت توسط كارخانجات پتروشیمی داخلی است.

پیش از این سازمان جهانی بهداشت نیز با انتشار گزارشی در سال 2013، 10 كشور آلوده دنیا بین سال های 2003 تا 2011 را معرفی كرد. طبق این گزارش، آلوده ترین شهرهای دنیا در این سال ها به ترتیب در مغولستان، بوستوانا در آفریقای جنوبی، پاكستان، سنگال، عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی، ایران، نیجریه و كویت قرار دارند.

طبق این گزارش ایران رتبه هشتم آلودگی هوای جهان را به خود اختصاص داده است. دراین گزارش از اهواز، سنندج، كرمانشاه، یاسوج به عنوان 4 شهر آلوده جهان نام برده شده است.

اوضاع آلودگی در 5 شهر انتهای این فهرست به قرار زیر است. البته این گزارش براساس میزان ذرات معلق كمتر از 2.5 میكرون در هوا در مدت هفت سال مورد بررسی قرار گرفت و نتایج آن اعلام شد:

رتبه دهم: كویت

میزان آلودگی: 123میكروگرم در متر مكعب

كویت یكی از چهار كشور نفت‌خیز خاور میانه است و چهارمین كشور بزرگ صادركننده نفت در بین كشورهای اپك به شمار می رود. بیش از نصف درآمد ناخالص ملی كویت حاصل از صنایع نفتی این كشور است.

در جریان اولین جنگ خلیج فارس در سال 1990 میلادی، نیروهای عراقی چاه‌های نفتی این كشور را به آتش كشیدند كه منجر به آلودگی شدید هوا و تخلیه بسیاری از مناطق مسكونی این كشور شد. پاكسازی آلودگی ناشی از این واقعه 10 سال به طول انجامید.

اما امروزه علت اصلی آلودگی این كشور، وجود كارخانجات محلی تصفیه نفت خام است. سال 2010پانزده هزار دانشجو در اعتراص به آلودگی هوا راهپیمایی كردند. اما دولت این كشور میزان آلودگی آن را در سطح استاندارد اعلام كرد. با وجود این برای بهبود وضع هوا، چند كارخانه به طور موقت تعطیل شد.

در سال 2010 در یك نظر سنجی عمومی مشخص شد 57 درصد از ساكنین این كشور از وضعیت هوای منطقه سكونت خود ناراضی هستند. بسیاری از ساكنین این كشور از سرطان، بیماری‌های پوستی و بیماری‌های تنفسی مانند آسم رنج می‌برند.

رتبه نهم: نیجریه

میزان آلودگی: 124 میكروگرم در متر مكعب

نیجریه آلوده‌ترین كشور قاره افریقا و هشتمین كشور آلوده جهان در بین كشورهایی با بیش از 155 میلیون نفر جمعیت است. شهرنشینی و توسعه اقتصادی سریع موجب بروز مشكلات متعدد در بسیاری از كارخانجات این كشور شده است كه با مشكلات دفع زباله‌های صنعتی و سطح بالای آلودگی دست به گریبان هستند.

به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، این كشور بزرگترین تولیدكننده نفت در قاره آفریقا است و روزانه 3/2 میلیون بشكه نفت خام تولید می‌كند. دلتای نیجر كه اكنون مامن بزرگترین شركت‌های انرژی در جهان شده است، شاهد چندین نمونه از بدترین موارد نشت نفت خام بوده است. بر اساس تحقیقاتی كه 14 ماه به‌طول انجامید، مشخص شد میزان آلودگی این منطقه كه شمار ساكنین آن به بیش از یك میلیون نفر می‌رسد، بسیار بالاتر از میزان پیش‌بینی شده بوده است.

در این ناحیه، سوراخ كردن خطوط لوله به منظور سرقت و فروش نفت در بازار سیاه بسیار متداول است و اغلب منجر به نشت نفت خام در طبیعت می‌شود. دو سال قبل شركت نفتی شل اعلام كرد كه به دلیل افزایش سرقت نفت در منطقه، میزان تولیدات نفتی خود در نیجریه را روزانه 25000 بشكه كاهش داده است.

رتبه هشتم : ایران

رتبه هفتم: امارت متحده عربی

میزان آلودگی: 132 میكروگرم در متر مكعب

امارات متحده عربی، چهارمین صادركننده نفت جهان و یكی از توسعه‌یافته‌ترین كشورهای خاورمیانه است. این كشور در طول 30 سال گذشته شاهد رشد سریع اقتصادی بوده است. عامل اصلی آلودگی امارات، صنایع نفت و گاز و سامانه حمل و نقل این كشور است.

دبی، آلوده‌ترین شهر امارات است و بر اساس اظهارات رسمی مقامات، 42 درصد از آلودگی این شهر ناشی از تردد وسایل نقلیه است.

همچنین كشور عمارات به عنوان یكی از بزرگترین تولیدكنندگان زباله در جهان شناخته شده است. میزان متوسط زباله تولید شده در هر خانوار ساكن ابوظبی، پایتخت این كشور، 30 درصد بالاتر از میانگین كشورهای عضو سازمان همكاری‌های اقتصادی و توسعه‌ (OECD) است.

این كشور از نظر میزان آب مصرفی نیز در بین پرمصرف‌ترین كشورهای جهان قرار دارد.

دولت امارات، به منظور كاهش خسارات آلودگی محیط زیست، در مدت 10سال گذشته تدابیر ویژه‌ای را به‌كار گرفته است. در سال 2008 بزرگترین پروژه تامین برق خورشیدی در خاورمیانه و آفریقای شمالی، با عنوان جامعه سبز در شهر دوبی راه‌اندازی شد. انتظار می‌رود این پروژه از تولید سالانه 351 تن دی‌اكسید كربن در این كشور جلوگیری كند.

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی ساكنین این كشور در حال حاضر سالانه 20 میلیارد كیسه پلاستیكی از مجموع 500 میلیارد كیسه پلاستیكی تولید شده در جهان را مصرف می‌كنند و مقام های آن در تلاش هستند تا مصرف كیسه‌های پلاستیكی را از جریان زندگی شهروندان حذف كنند.

رتبه ششم: مصر

میزان آلودگی: 138 میكروگرم در مترمكعب

مصر، منزلگاه یكی از قدیمی‌ترین تمدن‌های جهان، امروز به یكی از چهار كشور آلوده قاره افریقا و ششمین كشور آلوده جهان تبدل شده است.

منبع اصلی آلودگی مصر، كارخانجاتی هستند كه به دلیل تولید سرب، انواع گازهای آلوده‌كننده و غبار سیمان، مشهور هستند. علاوه بر این گازهای خروجی وسایل نقلیه نیز در شهرهای بزرگی مانند قاهره مشكل‌ساز شده است. در حدود 95 درصد از 730هزار موتور سیكلت موجود در مصر، از نوع دوزمانه هستند و میزان گازهای هیدروكربن تولید شده توسط هریك از آن‌ها معادل گاز تولیدی توسط 10 تا 15 اتومبیل بنزینی است. تنها در شهر قاهره، 300 هزار موتورسیكلت، سالانه در حدود 150 هزار تن آلودگی هوا ایجاد می‌كنند.

در سال 2010 در جریان درگیری‌های 18 روزه، آسمان این كشور را ابری از گاز اشك‌آور و مواد سمی فراگرفت و به چالش‌های این كشور در رابطه با آلودگی هوا دامن زد. این وضعیت در پاییز هرسال و همزمان با آتش زدن ساقه بزنج و سایر غلات توسط كشاورزان، تشدید می‌شود. پس از فصل برداشت، نوعی آلودگی موسوم به ابرسیاه در مناطق مختلف كشور به چشم می خورد. ابر سیاه عامل 40 درصد از آلودگی شهر قاهره در فصل برداشت است.

رتبه پنجم: عربستان سعودی

میزان آلودگی: 143 میكروگرم در مترمكعب

عربستان بزرگترین تولید كننده و صادركننده نفت و همچنین دومین تولید كننده نفت خام در جهان است و یك پنجم ذخایر نفتی جهان را در اختیار دارد.

در چند دهه گذشته، با رشد چشمگیر صنایع نفتی این كشور، آلودگی محیط زیست در طول خط ساحلی 3500 كیلومتری این كشور نیز افزایش یافته است.

صنایع نفتی، تامین برق، تجهیزات تامین آب شرب و سایر فعالیت‌های صنعتی منجر به تولید حجم زیادی از فاضلاب، گازهای سمی و آلودگی شیمیایی شده است. همچنین دود وسایل نقلیه در این كشور عامل تولید 50 درصد از گازهای هیدروكربن و آلودگی محیط است. هوای گرم و خشك و بادهای تند این كشور نیز موجب انتشار آلودگی و بیماری‌های تنفسی در این كشور شده است.

دولت عربستان برای بهبود وضع آلودگی هوا اقدامات متعددی را به كار بسته است. چندی قبل یك شركت فرانسوی از انعقاد قرارداد چندین میلیون دلاری برای ساخت تجهیزات كاهش گازهای هیدروكربن در كارخانجات برق عربستان سعودی خبر داد. همچنین اولین سامانه تامین برق خورشیدی در این كشور راه‌اندازی شد. ادعا شده است این سامانه موجب صرفه‌جویی سالانه 28000 بشكه سوخت دیزلی شود.

علمی (5)** 9259**1599