به گزارش ایرنا، جشنواره بین المللی تئاتر فجر بزرگ ترین رویداد بین المللی و برآیند تئاتركشور در عرصه ملی و بین المللی است.
با وجود اینكه جشنواره های مختلف تئاتر با نام های مختلف به وسیله سازمان های مختلف در كشور برگزار می شود ولی حضور در جشنواره بین المللی تئاتر فجر كه بزرگترین فستیوال بین المللی نمایشی در كشور است برای گروه های نمایشی شهرستانی یك موفقیت، موقعیت و افتخار برای پیشرفت محسوب می شود.
با این وجود در اعلام فراخوان و پذیرش نمایش ها از سراسر كشور در جشنواره تئاتر فجر امسال اقداماتی صورت گرفت كه موجی از اعتراض و انتقاد را به وجود آورد.
در سی و دومین جشنواره تئاتر فجر در بخش های چشم انداز و نسل نو دو نماینده از استان اصفهان و سایر شهرستان های كشور حذف شدند و همه آثار از استان تهران پذیرفته شد.
این اقدام باعث انتقاد و اعتراض گروه های نمایشی به نگاه تبعیض آمیز مسوولان برگزاری جشنواره بین المللی تئاترفجر به گروه های نمایشی درشهرستانها شد.
در این راستا خبرهایی مانند نبود بودجه و هزینه اسكان گروه های شهرستانی در این بخش ها شنیده می شود.
رییس انجمن هنرهای نمایشی استان اصفهان با بیان اینكه به كارهای پایتخت در جشنواره امسال بیشتر بها داده شد، گفت: باید به سایر استانها سهمیه بیشتری تعلق بگیرد.
'شاهین فر' اظهار كرد: استان اصفهان می توانست امسال در جشنواره تئاتر فجر چهار سهمیه داشته باشد ولی دو سهمیه به این استان تعلق گرفت.
وی گفت: در دو بخش چشم انداز و نسل نو جشنواره تئاتر فجر نمایندگان اصفهان و سایرشهرستانهای كشور حذف شد و همه آثاراز تهران پذیرفته شد كه نباید این گونه باشد.
شاهین فر اظهار كرد: نمایش های 'ستاره ها درباد' به كارگردانی حسین عبداللهی و'سند باد نامه به روایت شبانه های شهرزاد ' از پویان عطایی به ترتیب در بخش چشم انداز ونسل نو از جشنواره حذف شد.
وی با بیان اینكه نباید همه كار هایی جشنواره تئاترفجر از تهران باشد گفت: در این راستا برای سال های بعد گروه های تئاترشهرستانها انگیزه ای برای حضور در جشنواره تئاتر فجر نخواهند داشت.
وی افزود: از استان اصفهان نمایش های 'هفت خان جاسم 'در بخش خیابانی به كارگردانی جلال مشتاقیان و 'خیال بی خیال' در بخش صحنه ای كاری از احسان فاضلی در جشنوره سی و دوم تئاتر فجر حضور دارد.
وی با انتقاد از تبعیض در پذیرش نمایش های شهرستان ها نسبت به پایتخت نشینان گفت: كسانی كه در تهران كار تئاتر می كنند شهرستانی هستند با این تفاوت كه ساكن تهران هستند.
وی با انتقاد از گستردگی جشنواره تئاتر فجر افزود: بخش های مختلف مانند مناطق، ایده های نو، خیابانی، صحنه ای، بین المللی، نسل نو، مرور آثار، چشم انداز و سایر بخش ها به طور صحیح مورد استفاده هنرمندان و اهل تئاتر قرار نمی گیرد.
وی با بیان اینكه این جشنواره باید تخصصی تر و محدودتر برگزار شود اظهار كرد: گستردگی جشنواره بین المللی تئاتر فجر باعث پراكندگی و سردرگمی هنرمندان می شود و بازدهی مناسبی نیز نخواهد داشت.
وی گفت: جشنواره های تئاتری كه در سراسر دنیا برگزار می شود این گستردگی را ندارند و خیلی تخصصی تر و فنی تر برگزار می شوند.
شاهین فر ابراز امیدواری كرد كه به همه گروه های تئاتر در همه نقاط كشور نگاه یكسان و یكنواختی شود.
شاهین فر همچنین گفت: روز گذشته (سه شنبه)عالی زاد دبیر جشنواره تئاتر فجر به دلیل سیاست های اشتباهی كه داشت تغییر كرد.
وی افزود: معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نظر مدیركل هنرهای نمایشی وزارتخانه دبیری دومین دوره جشنواره تئاتر فجر را تغییر داد و 'قادر آشنا' را به عنوان دبیر این جشنواره انتخاب كرد.
شاهین فر ابراز امیدواری كرد كه دبیر جدید جشنواره در باره حضور شهرستانی ها در جشنواره تئاتر فجر تجدید نظر كند.
یكی از كارگردانان نمایش در اصفهان گفت: همه مدیران عرصه نمایش كشور از حمایت تئاتر شهرستانها سخن می گویند ولی در عمل چیز دیگری است.
'حسین عبداللهی' با اشاره به پتانسل نمایش در شهرستانها اظهار كرد: باید نگاه كرد در شهرستانها چه زیرساخت هایی در رابطه با تئاتر وجود دارد بعد با تهران مقایسه كرد.
وی با اشاره به اینكه گروه های شهرستانی بهترین كارها را با كمترین امكانات ارائه می دهند گفت: تمركز گرایی و بها ندادن به شهرستان همچنان در كار مدیران عرصه نمایش كشور است.
كارگردان نمایش 'ستاره ها در باد' كه اثرش در بخش چشم انداز جشنواره تئاتر فجر حذف شده است تصریح كرد: بخش چشم انداز تئاتر ایران به چشم انداز تئاتر تهران بدل شده است.
عبداللهی اظهار كرد: جشنواره تئاتر فجر برآیند تئاتر ایران است و سایر استانها هم باید در همه بخش ها حضور داشته باشند.
وی گفت:همه 12 اثر پذیرفته شده در این بخش از استان تهران است و استان هایی مانند شیراز،اردبیل، خراسان رضوی و اصفهان در این باره به دبیر خانه جشنواره نامه نگاری،شكایت و اعتراض كردند.
وی با بیان اینكه كسانی نیز كه از تهران پذیرفته شدند از مدیران مجموعه معاونت هنری مركز هنرهای نمایشی هستند افزود: 75 درصد از هنرمندان موفق تئاتر تهران از بچه های شهرستانها هستند.
وی گفت: از كل ایران برای بخش اولیه چشم انداز39 متن پذیرفته شد كه 30 متن از تهران و 9 متن از شهرستانها بود كه 12 اثر پذیرفته شده بخش نهایی از تهران است.
یك كارگردان و بازیگر تئاتر اصفهان نیز در این رابطه گفت: با این اقدام مسوولان برگزاری جشنواره تئاتر فجر، تئاتر شهرستانها تعطیل می شود.
'پویان عطایی' كه نمایش وی نیز در بخش نسل نو جشنواره تئاتر فجر حذف شد گفت: انگیزه شهرستان ها با این اقدام كم می شود.
وی با بیان اینكه حدود 100اثر در خواست حضور در بخش نسل نو را به جشنواره تئاتر فجر دادند افزود: در بخش نسل نو 20 كار در مرحله اولیه پذیرفته شد و 'سندباد نامه به روایت شهرزاد' از اصفهان تنها كار شهرستانی بود كه پذیرفته شد.
وی با بیان اینكه 19 اثردیگر از استان تهران بود تصریح كرد: در مرحله اولیه پذیرش و فراخوان گروه های تئاتری كه اثرشان تایید شود تا سقف یك میلیون تومان پرداخت می شود.
وی افزود: در بخش نهایی نه تنها كمك هزینه اولیه پرداخت نشد بلكه كار ما را نیزحذف كردند و هر 10 اثر نهایی از تهران انتخاب شد كه به آن اعتراض كردیم.
عطایی تصریح كرد: چون تنها اثر شهرستانی را ارائه كرده بودیم از دبیر خانه جشنواره دعوت كردیم كارمان در اصفهان بازبینی شود ولی آنها مخالفت كردند.
عطایی افزود: ما مجبور شدیم با هزینه شخصی به مبلغ یك میلیون و 500 هزار تومان فیلم تئاتر 'سندباد نامه به روایت شهرزاد' را برای بازبینی در جشنواره ارسال كنیم كه آنها حتی تنها كار شهرستانی را با وعده هایی كه داده بودند انتخاب نكردند.
وی افزود: برخی از همكاران در شهرستان ها دیگر نیز اظهار می كنند كه بازبین ها فیلم های سایر بخش ها را نیز بررسی نكردند.
وی با انتقاد از عدم رعایت بندهای مندرج در فراخوان جشنواره تئاتر فجر اظهار كرد: باید اسم جشنواره تئاتر فجر را جشنواره تئاتر تهران گذاشت.
وی تصریح كرد: در بخش نسل نو 10 اثر همه ازتهران،چشم انداز 12 اثر همه از تهران،در بخش مرورهم آثاری از شهرستانها وجود دارد ولی بیشتر این افراد كسانی هستند كه ساكن تهران هستند.
وی با بیان اینكه جشنواره تئاتر فجر ازآن همه ایرانیان است و فقط مختص تهران و افراد خاص نیست اظهار كرد: مسوولان به شهرستانی ها كه بخش اعظم تئاتر كشور را تشكیل می دهند توجهی ندارند.
سی و دومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر 24 دی ماه تا 11 بهمن ماه در تهران و پنج استان كشور برگزار می شود.
گ/8114/ 1042
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۲ - ۱۶:۲۱
اصفهان- ایرنا- جمعی ازمسوولان و هنرمندان تئاتر در اصفهان به نحوه پذیرش گروه های نمایش شهرستانی در سی و دومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر اعتراض كردند.