سنندج - ايرنا - كارشناس بهداشت محيط دانشگاه علوم پزشكي كردستان گفت: استفاده از جوش شيرين موجب مضراتي همچون اختلالات گوارشي، جلوگيري از جذب آهن و كلسيم و ايجاد پوكي استخوان مي شود.

رامين خوش نيت روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، افزود: بهداشت محيط دانشگاه علوم پزشكي كردستان خمير مايه را جايگزين جوش شيرين كرده كه اين خمير مايه در كارخانه توليد مي شود و خاصيت خوراكي دارد.

وي گفت: از اين خميرمايه براي تهيه نان در خبازي ها مورد استفاده قرار مي گيرد و هيچ ضرري براي انسان ندارد.

وي اظهار كرد: در گذشته خبازي ها خمير نان را آماده و به آن خمير ترش اضافه مي كردند، خمير ترش ميكرو اور گانيسمي دارد كه باعث تخمير خمير نان و ورآمدگي آن مي شود.

وي ادامه داد: بزرگترين عيب اين كار زمان طولاني اين خمير بوده است كه موجب شد خبازي ها براي راحتي كار به جاي خميرترش از جوش شيرين استفاده كنند كه منجر به تشكيل co2 و ورآمدن خمير در كوتاه ترين مدت مي شود.

وي از مردم خواست در صورت مشاهده هرگونه مشكلات بهداشتي در خبازي ها با شماره 1490 تماس بگيرند و بهداشت محيط دانشگاه علوم پزشكي كردستان را در جريان اين مشكلات قرار دهند تا در اسرع وقت به آن رسيدگي شود.

خوش نيت در بخش ديگري از سخنان خود در رابطه با فوايد استفاده از نان هاي سبوس دار گفت: مردم بايد ناني را خريداري نمايند كه داراي سبوس باشد چرا كه اين نان داراي املاح، مواد مغذي و فيبر فراوان است كه براي سيستم گوارشي بسيار مفيد و داراي ارزش غذايي فراواني است.

وي افزود: پوسته گندم داراي سبوس است كه اين سبوس حاوي املاح، ويتامين ها و مواد مغذي است و موجب تيرگي نان ها مي شود.

وي اظهار كرد: در كارخانه هاي توليد آرد گندم پوست يا همان سبوس از دانه جدا مي شود و مغز آن به آرد تبديل مي شود اين در حالي است كه اگر پوسته و مغز با هم به آرد تبيدل شوند آرد سبوس دارتيره رنگ بدست مي آيد.

وي خاطرنشان كرد: در جامعه ما معمولا افراد به سمت آرد هاي سفيد و بدون سبوس روي مي آورند و استفاده از آرد تيره (سبوسدار) كاهش يافته است.

وي افزود: در نانوايي ها نيز از بيشار از آردي كه مردم تمايلي به مصرف آن دارند نان توليد مي شود كه همان آرد سفيد و بدون سبوس است.

به گفته وي دانشگاه علوم پزشكي كردستان نيز براي تشويق مردم به استفاده بيشتر از آرد سبوسدار آموزش ها و اطلاع رساني هايي در قالب ايجاد پوستر و توجيه خبازي هاي سطح استان داده است.

خوش نيت گفت: كارخانه هاي توليد آرد نيز زير نظر دانشگاه علوم پزشكي و اداره غله بايد سه نوع آرد شامل آرد سبوس دار براي نان هاي سنگك، آرد بدون سبوس براي هاي نان لواش و تافتون و آرد ويژه نان بربري توليد كنند.

وي افزود: مردم بايد در نگهداري نان در منزل دقت نمايند و نان را در يخچال يا فريزر نگهداري كنند چراكه اين كار موجب ماندگاري بيشتر نان و جلوگيري از ضايعات آن خواهد شد.

وي گفت: مردم بايد به ميزان نياز خود نان را تهيه نمايند تا ضايعات آن كاهش يافته و بتوان راحتتر آن را نگهداري كرد.ك/3

570