به گزارش ایرنا، طی چند سال گذشته در ایران فعالیت ها و كارهای پژوهشی بسیار خوبی در حوزه فناوری به ویژه تولید و عرضه نانو داروها انجام گرفته و آنچه در این میان بیش از گذشته اهمیت دارد ، ضرروت توجه منابع، ظرفیت ها و سرمایه عظیم نیروی انسانی فرهیخته برای تحقق اهداف و برنامه های ترسیم شده است.
دانشگاه علوم پزشكی استان زنجان به ویژه دانشكده داروسازی نیز حركت های ارزشمندی در حوزه فناوری های دارویی انجام داده و به لحاظ فعالیت های گسترده و ثمر بخش به قطب نانو در كشور معرفی شده است.
رییس دانشكده دارو سازی استان زنجان گفت: دانشكده داروی سازی این استان با خرید تجهیزات و تجهیز آزمایشگاه های متعدد و جذب اساتید برجسته توانسته به راه اندازی مركز تحقیقات فناوری دارویی خود اقدام كنند.
دكتر مهرداد حمیدی افزود: با افتتاح مركز رشد فناوری های دارویی واقع در دانشكده دارو سازی آخرین حلقه علم به محصول انجام می گیرد و با بهره برداری آن تحول اساسی ایجاد خواهد شد.
وی اظهار كرد: اقدامات و فعالیت های فاخر نخبگان دانشكده داروسازی موجب شد از سوی معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكی پنج پروژه مهم فناوری به این دانشكده واگذار شود.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی استان زنجان گفت: همچنین تولید نانو داروهای خوراكی، تولید سه مواد اولیه دارویی ، نانو فناور های تزریقی با اثر طولانی مدت به این دانشكده واگذار شده است..
وی یادآوری كرد: هم اكنون این دانشكده به دلیل قطب نانو ، مدیریت فعالیت های مرتبط با نانو فناوری را در كشور برعهده دارد و ماموریت ها و سیاست های دولت و وزارت بهداشت ، درمان و آموزشی پزشكی را انجام می دهد.
حمیدی افزود: زنجان تنها استان غیر كلانشهری است كه به عنوان قطب نانو در كشور معرفی شده و در نوع خود موفقیتی مهم و ارزشمند تلقی می شود.
وی با اشاره به اینكه نبود سرمایه گذاری لازم و عدم حمایت های دولتی از جمله علل كندی فعالیت مربوط به عرضه نانوداروهای استان زنجان است اظهار كرد: سرمایه گذاران درك صحیحی از ارزش و ابعاد مختلف فناوری های دارویی ندارند و آن را همچون كارهای دیگر امری طبیعی تصور می كنند.
رییس دانشكده دارو سازی استان زنجان گفت: معمولا در تمامی جوامع دنیا ، دولتها درحوزه نانو فناوری وارد عمل می شوند و در واقع این موضوع مهم نوعی سرمایه ریسك پذیر به شمار می رود.
وی اظهار كرد: متاسفانه با وجود كارهای انجام گرفته كارخانه تولید فناوری های دارویی این استان به دلیل نبود اعتبارات لازم با پیشرفت فیزیكی 30 درصدی راكد مانده است.
حمیدی افزود: اقتصاد دارو در كنار انرژی و تسلیحات نظامی جزو سه صنعت سود آور و با گردش مالی بالا در جهان محسوب می شود و كشورهای جهان در این بخش سرمایه گذاری و رقابت شدیدی دارند.
وی یادآوری كرد: كشور ایران نیز در صورت توجه و سرمایه گذاری بیشتر می تواند در حوزه نانوفناوری ها حرفی برای گفتن در جهان داشته باشد و بر اساس برآوردهای انجام گرفته تا سال 2050 نیمی از داروهای قفسه دارویی را نانو داروها تشكیل خواهد داد.
رییس دانشكده دارو سازی استان زنجان ویژگی نانو دارو ها را سریع تر و جذب طولاتی مدت اثر دارو عنوان و اظهار كرد: داروهای كنونی مدت اثر محدودی دارند و با استفاده از نانو داروها می توان معضلات كنونی در این بخش را كاهش داد.
وی یادآوری كرد: بی توجهی به حوزه نانو داروها و بی مهری دولت هیچ نوع رغبت و انگیزه ای را برای ماندگاری محققان فراهم نمی كنند و این موضوع از ابعاد گوناگون تبعات منفی دارد.
حمیدی افزود: توسعه روبه رشد فناوری های دارویی چشم انداز خوبی را برای صدور فنی فراهم و دیگر بخش ها را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهد.
وی اظهار كرد: یكی از علل مهم فرار مغزها بی توجهی به نیروی انسانی نخبه برای انجام فعالیت های فاخر و ارزشمند است و نبود بسترهای لازم به بی انگیزه گی، مهاجرت به فراسوی جهان را فراهم می كند.
حمیدی افزود: توجه امور متولیان امر به حوزه فناوری به ویژه نانوداروها می تواند انقلاب اساسی را در این بخش ایجاد كند.
رییس دانشكده دارو سازی استان زنجان نیز گفت: هم اكنون 15 نانو داوری این دانشكده آماده تولید، سرمایه گذاری و عرضه به بازار است.
دكتر مهرداد حمیدی افزود: 10 نانو داروی تولیدی توسط محققان و پژوهشگران دانشكده داروسازی زنجان خوراكی و پنج مورد دیگر به صورت تزریقی است.
وی یادآورشد: در صورت سرمایه گذاری و تخصیص اعتبار مناسب برای راه اندازی خط تولید كارخانه نانو داروها و عرضه آن به جامعه، تحولاتی شگرف در این حوزه ایجاد خواهد شد.
حمیدی افزود: نانو واستاتین پایین آورنده چربی خون، نانوپروفن ضددرد بسیار سریع الاثر، نانو گلی ناید ضد دیایت خوراكی، نانو دیلول ضد فشار خون، نانو سپورین ضد درد پیوند،،نانو فبرات پایین آورنده چربی خون و نانو مایسین توعی انتی بیوتیك، نانو مینوفن ضد درد و ضد تب بسیار قوی، نانوستات پایین آوردن چربی خون و وزن و نانو پیتانت ضد تهوع در افراد سرطانی مجموع داروهای خوراكی هستند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان گفت: داروهای تزریقی نیز شامل نانو متازون ضد التهاب طولانی مدت، نانو متادون ترك اعتیاد طولانی مدت، نانو رفین ترك اعتیاد با اثرات طولانی و نانو ستیگمین برای درمان آلزایمر است.
معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان نیز گفت: این معاونت طرح های تحقیقات گوناگونی را در بخش های مختلف در دست اجرا دارد.
دكتر علیرضا بیگلری افزود: هم اكنون ایران جزو 20 كشور نخست دنیا در امور انجام طرح ها و فعالیت های تحقیقاتی مربوط به نانو داروهای مختلف است و این موضوع از ابعاد گوناگون اهمیت ویژه ای دارد.
وی یادآوری كرد: براین اساس طی10 سال آینده ایران در تولید و عرضه نانوداروها جزو10 كشور برتر نخست دنیا قرار خواهد گرفت و تحقق این مهم در گرو ایجاد شرایط و فراهم كردن بسترهای لازم آن است.
بیگلری افزود: در صورت سرمایه گذاری و توجه بیشتر متولیان امر چشم انداز ترسیم شده ایران در كسب موفقیت های مربوط به عرصه نانو داروها دور از دسترس نخواهد بود و تحقق این مهم به همت والای متخصصان، پژوهشگران و اهمیت جدی این مقوله مهم از سوی دست اندكاران مربوطه است.
وی اظهار كرد: طی سالهای گذشته حمایت های دولتی از فناوری های دارویی مناسب بوده و تداوم این مسیر باید به شیوه ای مطلوب و هدفمند ادامه یابد.
این متخصص ژنتیك مركز آموزشی درمانی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی زنجان گفت: فعالیت های فعلی حوزه نانو دارویی كشور در مقایسه با سال های گذشته بسیار امیدوار كننده است و در این میان پژوهشگران استان زنجان نیز در این حوزه پیشگام هستند.
وی یادآوری كرد: سال گذشته دانشگاه علوم پزشكی زنجان و به طور ویژه دانشكده دارو سازی به عنوان یكی از قطب های نانو كشور معرفی شد و این استان نیز در آماده سازی، تولید و عرضه نانو داروها نقش تعیین كننده ای دارد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان گفت: هم اكنون محققان و پژوهشگران این واحد دانشگاهی در آماده سازی و عرضه هشت نوع نانو دارو با دانشكده دارو سازی همكاری تنگاتنگی دارد.
بیگلری افزود: نانو داروها در مقایسه با داروهای فعلی اثرگذاری بهتر، سریع و هدفمندی در درمان بیمارها و تاثیر بهتر آن در بدن دارد.
معاون پژوهشی دانشكده داروسازی استان نیز گفت: گسترش شهرنشینی و افزایش آلودگی ها و معضلات ناشی از آن بیمار های مختلفی را با خود به ارمغان آورده است.
دكتر كبری رستمی زاده افزود: درمان های فعلی برای انواع بیماری ها به ویژه سرطان ها جوابگو نیست و این معضل تبعات و مشكلات عدیده ای به دنبال دارد.
وی اظهار كرد: با بهره گیری از تكنولوژی جدید می توان به طراحی و تولید نانو داروهایی اقدام كرد كه در مقایسه با داروهای فعلی عوارض كمتری دارند.
معاون پژوهشی دانشكده دارو سازی استان زنجان گفت: توجه ، سرمایه گذاری و حمایت اساس توسعه و گسترش تولید نانو دارو در كشور است و حركت اصولی در این مسیر نتایج مفیدی به همراه دارد.
وی با یادآوری اینكه نانو دارو به عنوان فناوری گسترده و با قابلیت های بالا در تمامی علوم و تخصص ها متفاوت است افزود: هم اكنون نانو در رشته های مختلف كاربرد فراوان دارد و این مقوله مهم در حوزه پزشكی رشد بیشتری یافته است.
رستمی زاده اظهار كرد: علم و فناوری و تجاری سازی آن امری مهم است و با انجام كارهای تحقیقاتی این روند شكل مطلوب تری را به خود گرفته است.
معاون پژوهشی دانشكده دارو سازی استان زنجان گفت: ارتباط تنگاتنگ دانشگاه ها با صنعت و توجه جدی دولت به این مقوله مهم از راهكارهای مهم گسترش و عرضه نانوداروها در كشور است.
وی یادآوری كرد: شركت ها و سرمایه گذاران در این حوزه چندان تمایلی به ریسك پذیری ندارند و ورود دولت امری مهم و ضروری است.
رستمی زاده افزود: این دانشكده اقدامات قابل توجهی را در آماده سازی و تولید مراحل اولیه نانوداروهای تزریقی و خوراكی انجام داده و موفقیت در این بخش نیازمند توجه بیشتر متولیان امر است.
522/7320/245
تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۳۹۲ - ۱۳:۵۰
زنجان - ایرنا - تجاری سازی فناوری نانو به عنوان رشتهای از دانش كاربردی و فناوری درحوزه های گوناگون به خصوص نانوداروها كه ایران نیز جایگاه خوبی را در جهان به خود اختصاص داده نیازمند سرمایه گذاری و گسترش چتر حمایتی بیشتر دولت است.