پوكی استخوان در واقع به عنوان یكی از بیماری های خاموش در جامعه به شمار می رود كه متاسفانه بسیاری از افراد از جمله مبتلایان به بیماری های تیروئیدی، پاراتیروئیدی، روماتیسم، زنان بالای 50 سال به دلیل یائسگی، افراد معتاد و كسانی كه مشروبات الكلی می نوشند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
نامگذاری روز جهانی بیماری پوكی استخوان
در این راستا اهمیت پوكی استخوان به حدی است كه سازمان بهداشت جهانی WHO روز 29 مهر را به عنوان روز جهانی بیماری پوكی استخوان یا همان استئوپروز نامگذاری كرده است.
از آنجا كه پوكی استخوان به عنوان یك بیماری خاموش از آن یاد می شود، كمتر كسی با داشتن زمینه های بروز این بیماری از ابتلای به آن اطلاع دارد و این موضوع باید بیشتر مدنظر قرار گیرد.
بر اساس آمارها از هر سه زن بالای 50 سال در جهان یك نفر پوكی استخوان دارد.
** مصرف كلیسم كافی راه مبارزه با پوكی استخوان
كارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در این ارتباط در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینكه كمبود كلسیم در بدن سبب پوكی استخوان می شود، افزود: كلسیم كافی باید در غذای نوجوانان قبل از بلوغ وجود داشته باشد تا استخوان ها تراكم مناسبی داشته و در سالمندی به پوكی استخوان مبتلا نشوند.
'مریم زارعی' اظهار داشت: كلسیم فراوان ترین املاح موجود در بدن است و اگر كسی نتواند از طریق غذا به مقدار كافی كلسیم را برای رفع نیازهای خود دریافت كند، بدن از كلسیم موجود در استخوان ها استفاده می كند كه باعث كاهش استحكام استخوان ها می شود.
** منابع سرشار از كلسیم
وی گفت: سبزی ها، بروكلی ، انجیر خشك، مغزها، ماهی مثل ماهی آزاد، ماهی تن و ساردین و فرآورده های لبنی كم چرب بهترین منابع كلسیم و مواد معدنی به شمار می رود كه علاوه بر استحكام از شكنندگی و نازك شدن استخوان ها جلوگیری می كنند.
كارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در ادامه تصریح كرد: شیر و لبنیات كم چرب نیز به علت دارا بودن فسفر، منیزیم و ویتامین باعث جذب كلسیم می شود و همچنین خوردن پنیر و گردو باعث بالا بردن جذب كلسیم می شود چرا كه پنیر دارای كلسیم و گردو دارای فسفر است كه به نسبت مساوی جذب را بالا می برد.
زارعی یادآور شد: مقدار دریافت غذایی توصیه شده كلسیم برای افراد بالغ یك هزار تا یك هزار و 200 میلی گرم در روز است كه این میزان بستگی به سن، جنس و شرایط فرد دارد كه به عنوان مثال در زنان باردار و شیرده، كودكان و نوجوانان میزان نیاز به كلسیم بیشتر است.
وی افزود: یك واحد لبنیات حدود 300 میلی گرم كلسیم را تامین می كند و یك واحد لبنیات برابر یك لیوان شیر یا یك لیوان ماست یا 45 گرم پنیر است.
** بسیاری از مردم از بیماری پوكی استخوان خود اطلاع ندارند
یك پزشك فوق تخصص روماتولوژی (روماتیسم و مفاصل) نیز در این ارتباط گفت: بسیاری از مردم جامعه ایرانی از بیماری پوكی استخوان خود اطلاع چندانی ندارند و در افراد سالمند كه منجر به شكستگی استخوان آنان می شود، متوجه بیماری خود می شوند.
دكتر 'شهرام بهاروند احمدی' افزود: زنان بالای 50 سال و برخی بیماران روماتیسمی و تیروئیدی كه به دلیل مصرف داروهای كورتون دار در معرض پوكی استخوان هستند باید حتما نسبت به تست سنجش تراكم استخوان یا دانسیتومتری اقدام كنند تا از میزان پوكی استخوان خود مطلع شوند.
وی با اشاره به اینكه پوكی استخوان به علت كاهش تراكم استخوان ایجاد می شود، اظهار داشت: تامین كلسیم مورد نیاز بدن و ویتامین D می تواند بخشی از مشكلات موجود افراد مبتلا به این بیماری را كاهش دهد.
** پوكی استخوان هیچ علامتی ندارد
وی با بیان اینكه این بیماری بدون علامت است، اظهار داشت: ممكن با شكستگی استخوان در میان افراد در معرض پوكی استخوان بتوان نسبت به شناسایی افراد مبتلا اقدام كرد اما بهترین راه شناسایی و میزان پوكی استخوان تست تراكم استخوان است.
** علت های اصلی پوكی استخوان
این پزشك فوق تخصص روماتولوژی هم كمبود كلسیم و فسفر در رژیم غذایی، سطح پایین استروژن پس از یائسگی، كاهش فعالیت با افزایش سن، استعمال دخانیات و اعتیاد به الكل، كمبود ویتامین ها به ویژه ویتامین دی، وزن پایین تر از 50 كیلوگرم، پركاری تیرویید و سرطان و سابقه خانوادگی پوكی استخوان را از علت های اصلی ابتلا به پوكی استخوان عنوان كرد.
وی دردهای كمردرد، تغییر شكل ستون فقرات، كاهش قد و بروز شكستگی حتی با ضربه های خفیف را از جمله علائم شایع در این بیماری بیان كرد و گفت: كم تحركی و استفاده از رژیم غذایی نامناسب و كمبود كلسیم شدید می تواند تشدیدكننده این بیماری باشد.
دكتر بهاروند افزود: حركات ورزشی ، استفاده از یك رژیم غذایی سرشار از كلسیم و مصرف ویتامین D یا قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب می تواند در كاهش ابتلای به این بیماری تاثیر بسزایی داشته باشد.
اجتمام**7268**1436
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹:۴۹
تهران - ایرنا - برخی تا زمانی كه عضوی از بدنشان به دلیل كاهش تراكم استخوان دچار شكستگی نشود، متوجه بیماری پوكی استخوان خود نمی شوند و نمی دانند كه به این بیماری كه در علم پزشكی استئوپروز گفته می شود ، مبتلا هستند.