یاسوج - ایرنا - صادرات یكی از شاخص های برخورداری،توسعه یافتگی اقتصادی و از بخشهای ارز آور است كه نقش موثری را در رونق تولید و توسعه همه جانبه هر جامعه و كشور دارد.

كهگیلویه وبویراحمد از استانهای است كه از ظرفیت های اقتصادی بالایی برای صادرات كالاهای غیرنفتی برخوردار است اما بخش صادرات این استان همچنان از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست .

كهگیلویه وبویراحمد اگر چه ظرفیت های متنوعی در بخشهای مختلف برای صادرات كالا دارد اما انگشت شماربودن تعداد كالاهای صادراتی و اندك بودن میزان صادرات غیرنفتی این استان از حجم صادرات كشور بیانگر توسعه نیافتگی این بخش است.



* موقعیت جغرافیایی بسترتوسعه صادرات



استان كهگیلویه وبویراحمد با موقعیت جغرافیایی خاص در همجواری استانهای بزرگ اصفهان - فارس – خوزستان قرار گرفتن در مجاورت بنادر جنوبی كشور شرایط مطلوبی را برای برای صادرات كالاهای غیرنفتی دارد.

كهگیلویه وبویراحمد به عنوان كریدور جنوب به مركز كشور،متصل بودن مناطق جنوبی این استان با بنادر بوشهر- دیلم و گناوه به عنوان بخشی از گلوه های صادراتی كشور با فاصله كمتر از دو ساعت شرایط ویژه ای را برای صادرات این استان فراهم كرده است.



* صادرات كهگیلویه و بویراحمد از برنامه توسعه عقب است

طبق پیش بینی برنامه پنجم توسعه میزان صادرات كهگیلویه بویراحمد درسال 92 می بایست به 28 میلیون دلارمی رسید اما اینك بین میزان صادرات این استان با میزان پیش بینی شده در برنامه اختلاف فاحشی وجود دارد.

میزان صادرات كالاهای غیرنفتی سال 91 كهگیلویه وبویراحمد شش میلیون و 61 هزار و 935دلار بود و در 10ماه گذشته امسال نیز چهار میلیون و 402 هزار و 361 دلار كالا از گمرك كهگیلویه وبویراحمد در قالب 200 اظهارنامه صادر شد.

اگر چه این میزان صادرات امسال استان از نظر ارزش دلاری 19درصد و از لحاظ وزنی با 15هزار و 178 تن 29/61 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش نشان می دهد،اما این میزان صادرات تنها بخشی از این ظرفیت بالفعل نشده صادرات این استان است.



*نبود پایانه صادراتی

كهگیلویه وبویراحمد از جمله استانهای است كه پایانه صادراتی ندارد و این امر در ركود صادرات این استان به گفته كارشناسان آگاه به امور صادراتی نقش اساسی را دارد.

نبود پایانه صادراتی بر مشكلاتی نظیر پراكندگی و فاصله محل تولید تا مراكز بسته بندی و قرنطینه كالا در این استان برای رونق صادرات دامن زده است.

به گفته مسوولان آگاه به امور اقتصادی وگمركی ساماندهی كالا و رونق تجارت محصولات صادراتی این استان نیازمند ساخت پایانه صادراتی است،طرحی كه علرغم برخی پیگیری ها هنوز شرایط اجرایی آن فراهم نشده است.



*صادرات محصولات كشاورزی و باغی ظرفیت بالفعل نشده

كهگیلویه بویراحمد با تولید سالانه حدو 190 هزار تن محصولات باغی و ظرفیت تولید صدها هزارتن صیفی یكی از مناطق مهم كشاورزی جنوب كشور است كه صادرات محصولات این بخش می تواند به رونق تولید و شكوفایی اقتصادی این بخش و بهره داران كمك كند.

اگر چه نزدیكی این استان با بنادرجنوبی و تنوع محصولات باغی ،زراعی و دامی فرصت خوبی را برای صادرگنندگان فراهم كرده است اما این بخش با میزان تولید بالا سهم كمی را در صادرات كالا و ارز آوری برای كشور را دارد.

*سیب درختی كالای ارزآور

كهگیلویه وبویراحمد با تولید سالانه افزون بر 80 هزار تن سیب درختی یكی از مناطق مهم تولید سیب كیفی كشور محسوب می شود،اما این محصول ارزشمند با داشتن جنبه صادراتی همواره با قیمت ناچیز دربارار داخلی به فروش می رسد.

این درحالی است كه سیب به لحاظ ماندگاری بالا نسبت به سایر محصولات و از طرفی داشتن كیفیت بالا می تواند كالای غیرنفتی ارزآوری برای بهره داران آن باشد،اما از این ظرفیت و فرصت اقتصادی هنوز بهره برداری مطلوب صورت نگرفته است.

ارسال اولین محموله سیب درختی صادراتی كهگیلویه وبویراحمد به میزان 5/17تن با ارزآوری افزون بر هفت هزار و 350 دلار بیانگر اهمیت اقتصادی سرمایه گذاری دراین بخش و رونق صادرات محصولات كشاورزی است.



* رونق شیلات نیازمند صادرات است

سالانه بیش از 13 هزار تن ماهی سردآنی كهگیلویه وبویراحمدتولید می شود كه با توجه بالابودن مصرف این مواد پروتئینی صادرات آن می تواند سالانه میلیون ها دلار ارزآوی را نصیب اقتصاد ملی كند.

* جای صنابع دستی در صادرات

بین اقلام صادراتی كهگیلویه وبویراحمد محصولات صنایع دستی كمتردیده می شود در حالی كه این استان با تولید 30 نوع محصولاتصنایع دستی ظرفیت خوبی را دراین بخش برای اشتغال ، تولید و رونق صادرات دارد.

بافت قالی های ریزباف نفیس با طرح و نقشه های كم نظیر دراین استان یكی از هنرهای ماندگار و اصیل مردم این منطقه است با این وجود در سبد صادرات كهگیلویه وبویراحمد سهم این كالای ارزشمند كمرنگ است.

هم اكنون تولیدات صنایع دستی كهگیلویه وبویراحمد از طریق دیگر استانهتا صادر می شود.



* انگشت شمار بودن كالاهای صادراتی



اگر چه كهگیلویه وبویراحمد درتمامی بخش های اقتصادی صنعتی ،معدنی ،محصولات زراعی ،باغی ،صنایع لبنی، گیاهان دارویی ظرفیت های بالایی برای صادرات دارد اما تعداد كالاهای صادراتی این استان همواره انگشت شمارند.

انواع نوشابه، عصاره شیرین بیان، سیمان، دوغ،سیب درختی و گریس را از اقلام صادراتی كهگیلویه و بویراحمد در سال جاری بوده در حالی كه این استان ظرفیت های زیادی برای تولید و صادرات دیگر كالاهای غیرنفتی را دارد.



* راهكارهای توسعه صادرات

در شرایطی كه تلاش های دولت تدبیر و امید شرایط جدیدی را برای كشور ویژه در بخش شكت تحریم ایجاد كرده است،ضرورت برنامه ریزی برای رونق صادرات ، جبران عقب ماندگی های بخش صادرات و شكوفایی ظرفیت های این بخش را دوچندان كرده است.

برگزاری همایش های ملی و منطقه ای درزمینه صادرات ، اطلاع رسانی ازظرفیت های صادراتی ، شتاب بخشی ساخت پایانه صادراتی،تعامل وهم افرایی دستگاههای اقتصادی و ذیریط حوزه صادرا ت ازجمله صنعت ومعدن ، گمرك واتاق بازرگانی و ، فعالیت برنامه محور كارگروه صادرات باتوجه به پیگیری های استانداركهگیلویه وبویراحمد برای شكوفایی بخش صادرات این استان بیش از پیش می تواند گره گشایی از مشكلات وموانع صادرات این استان كمك كند.

نبودصنایع تبدیلی و بسته بندی از دیگر خلاء های صادراتی كهگیلویه وبویراحمد محسوب می شود.

اگرچه صادرات كهگیلویه وبویراحمد درسال جاری رشد 19درصدی را نشان می دهد اما میزان صادرات ین استان حتی با برخی استانهای كوچك مجاور فاصله زیادی را دارد كه بهره گیری از ظرفیت های اقتصادی این استان برای رونق تولید و بهره وری از ارزش افزوده كالاهای غیرنفتی در بخشهای مختلف نیازمند شتاب بخشی آهنگ صادرات این استان برخوردار اما كمتر توسعه یافته است.

671 مظفر عدالت نسب