دنيا با انقلاب سوم كه به تعبيري از 20 سال پيش با همگانيشدن اينترنت روي داد وارد مرحله جديدي از تمدن انساني شده است. بسياري از مفاهيم، تعاريف اجباري از ابزارها و بسياري از رويكردها و آرمانها تغيير كرده است. ميراث تمدنبشري تا قبل از انقلاب ارتباطات در موزهها، كتابخانهها، معماريها، آرشيوهاي موسيقي، فيلم، گالريهاي نقاشي و آرشيوهاي صوت و تصوير از فرهنگ عامه و نظاير آن قابل جستوجو بود اما در دوران جديد اين ميراث بشري در درون ظرفي به نام اينترنت با فناوري ديجيتال بهشدت حفظ و عرضه ميشود. اگر امروز بهعنوان ايران و تمدن ايراني وارد فضاي اينترنت نشويم وارد گنجينه ميراث تمدن بشري نشدهايم. به ميزاني كه محصولات فرهنگي و تمدني خود را در فضاي اينترنت ثبت و عرضه ميكنيم در ساختار آينده تمدن خواهيم داشت. تمدنهايي كه با محافظهكاري از اينترنت فاصله ميگيرند آهستهآهسته فراموش ميشوند. بر اين اساس هر يك از تخصصها و حرفهها بايد ظرفيتهاي اين بستر تمدنساز را شناسايي كنند و به بهترين وجه با نوآوري و خلاقيت حضور يابند. اغراق نيست اگر بگويم «ايبوكEBook» يا كتاب الكترونيك به اندازه اختراع خط يا اختراع چاپ در آينده انسان تاثير دارد. ايبوك مهمترين و پيچيدهترين فناوري حوزه ديجيتال براي حوزه انتشار علوم انساني كاربردي است. ايبوك يا كتاب الكترونيك رسانهاي است كه ميتواند در كوتاهترين فاصله كمتر از يك دقيقه تمام معارف ژاپن را به دورترين دولتهاي آفريقا منتقل كند و در اقتصاد كتاب توسعه ايجاد كند. البته بايد بگويم كه كتاب الكترونيك هيچگاه جاي كتاب كاغذي و حس، طعم، بو و لمس كاغذ را پر نخواهد كرد. اما بخش جديدي از انسانهاي جهان را كه با كتاب انس و الفت ندارند با خواندن به بهانه بازي با تلفنهاي هوشمند، وبگردي، فناوري مدرن جذابيتهاي تلفنها، آيپدها و نوت بوكها آشتي خواهد داد. «فيديبو» فناوري پيچيدهاي است كه براي نخستين بار در منطقه ما طراحي و ابداع شده تا امروز نرمافزارها و كتابهاي الكترونيك ظرفيت انتقال خط لاتين را كه از چپ نوشته ميشود، داشته باشند. اما از اين پس ايران سرزمين مادري من با ششهزار سال تمدن با سابقه حضور در شكلگيري تمدن جهاني توانسته است نرمافزاري را طراحي كند براي خطهايي كه از راست به چپ نوشته ميشود مثل عربي، فارسي و اردو. پيچيدگي اين نرمافزار به حدي است كه از فقدان آن در اين منطقه بزرگ جغرافيايي با دو ميليارد جمعيت در هندوستان، پاكستان و دنياي عرب عرضه ميشود. امروز شما ميتوانيد هزاران كتاب خود را فيديبو كنيد و در يك تبلت يا تلفن جا دهيد.
در محيط اندرويد يا مكينتاش يا اپل يا تبلت يا نوتبوك و ديگر ظرفيتهاي جديدي كه به بازار منتقل نشده، اضافه كنيد. بازار كتاب يا فيديبو توسعه مييابد و كپي رايت آن حفظ ميشود و با اندكي مسامحه بايد بگويم كه هر نسخه خريداري شده از فيديبو در دل خود كدي به صورت مستتر دارد كه اگر خريدار آن را كپي كند سامانه فيديبو آن را ميفهمد و كشف ميكند و از تكثير ناجوانمردانه آن در دنياي مجازي جلوگيري ميكند. هر چند هيچ شيوهاي از جلوگيري سرقت ادبي وجود ندارد همين امروز كتاب كاغذي ما در سليمانيه و كشورهاي اطراف و حتي ريسوگرافهاي خانگي تكثير و فروخته شود اما سازوكاري كه فيديبو طراحي كرده كمك ميكند كه سارقان كتاب را جستوجو و پيدا كنيم و به دست قانون بسپاريم. قوه قضاييه، وزارت ارشاد و قوه مقننه با تصويب قوانيني مانند مقررات دفاع از حقوق مولفان و مصنفان براي كتاب الكترونيك فيديبو اقدام كنند تا امنيت خاطر بيشتري براي ناشر و مولف ايجاد شود. بنابراين استفاده از كتاب الكترونيك يك سرنوشت محتوم براي جوامع است و گريزي از آن نيست مثل اينترنت، ماهواره، برق و تلگراف و هر چه بهتر كه ما با اين كار وارد حوزه اين اقتصاد شدهايم و ارمغاني براي جهان عرب، تاجيكستان، افغانستان و پاكستان آوردهايم. فيديبو ميتواند كتابهاي درسي را با عكس، فيلم و تصاوير آزمايشگاهي در اختيار دانشآموزان قرار دهد. فيديبو يك افتخار ملي براي همه ايرانيان است و متعلق به فرد خاصي نيست.1654
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۵
تهران - ايرنا - ' سيد مهدي فيروزان ' ميدرعامل موسسه شهر كتاب با انتشار يادداشتي به بهانه راه اندازي رسمي ' فيديبو ' ، در روزنامه شرق روز دوشنبه ، اين نرم افزار بومي ايراني و نقش آن در گسترش ميراث تمدني فارسي را معرفي كرده و خواستار اقدام فوري نهادهاي ذيربط براي تقويت آن شده است.