به گزارش ایرنا، وجود حرم مطهر امام رضا(ع) و دهها مركز تفریحی و گردشگری در پایتخت معنوی ایران باعث شده سالانه به ویژه در ایام نوروز دهها هزا زائر و مسافر به مشهد سفر كنند و از سوغات آن به ویژه آجیل و خشكبار كه در این میان سهم عمده ای دارند، استفاده نمایند.
بازارهای اطرف حرم مطهر رضوی همواره و در تمام ایام سال مملو از مغازه های آجیل فروشی و خشكبار است كه محصولات شهرهای مختلف خراسان رضوی، خراسان جنوبی و خراسان شمالی را ارائه می دهند.
'نخود و كشمش، چلغوز و بادام زمینی، فندق و پسته، انواع تخمه، بادام هندی، انجیر خشك، برگه هلو و زردآلو، عناب، تمبرهندی، پسته، لواشك، آلو بخارا، آلبالو خشك' و امثال آن در ویترین این مغازه ها چشم هر بیننده ای را مجذوب می كند.
شمار مغازه های فروش آجیل و خشكبار در مشهد به ویژه اطراف حرم مطهر رضوی چنان زیاد است كه هیچ زائر و مسافری از قید خرید آنها نمی گذرد و پول خود را برای خرید میزانی از آنها به عنوان سوغات یا تنقلات بین سفر خرج می كند.
علاوه بر آن شهروندان مشهدی نیز علاقه وافری به مصرف آجیل و خشكبار دارند و در میهمانیهای خود از آن استفاده می كنند و در محل كار، هنگام تماشای تلویزیون و گپ و گفت با دوستان مشتی تخمه یا پسته را در جیب خود داشته و مشغول خوردن آن می شوند.
رییس اتحادیه آجیل و خشكبار كشور در این باره به خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: شهروندان مشهدی بیشترین آمار خرید و مصرف آجیل و خشكبار را در كشور به نام خود ثبت كرده اند.
'علیرضا ارزانی ممقانی' افزود: مشهد بزرگترین و پرجمعیت ترین اتحادیه آجیل و خشكبار را در كشور دارد بطوری كه 800 واحد صنفی پروانه دار در این شهر مشغول فعالیت بوده و پروانه كسب 470 واحد صنفی فروشنده آجیل و خشكبار در حال صدور است.
وی بیان كرد: علاوه بر آن زائران و مسافرانی كه به این شهر مقدس سفر می كنند در بین اقلام دیگر در بازار اغلب آجیل و خشكبار انتخاب كرده و به عنوان سوغات یا مصرف در بین سفر آنها را خریداری می كنند.
او با بیان اینكه امسال قیمت آجیل و خشكبار در مشهد نسبت به سال قبل 35 تا 40 درصد كاهش دارد افزود: هر كیلوگرم پسته پارسال 600 تا 900 هزار ریال به فروش رسید در حالی كه امسال قیمت گرانترین نوع پسته كیلوگرمی 600 هزار ریال است.
وی اظهار داشت: خراسان رضوی ظرفیت بسیار در تولید و تامین آجیل و خشكبار مصرفی ایران دارد به ویژه در زمینه پسته دومین استان تولیدكننده كشور به شمار می رود.
او افزود: درخت پسته سازگاری مطلوبی با مناطق كم آب دارد لذا امسال نهال پسته در نقاط مختلف خراسان رضوی به وفور كشت شده لذا سال آینده شاهد برداشت قابل توجه پسته در این استان خواهیم بود.
رییس اتحادیه آجیل و خشكبار كشور اظهار داشت: با توجه با توسعه كشت پسته در خراسان رضوی و بحران كم آبی استان كرمان پیش بینی می شود طی پنج سال آینده خراسان در تولید پسته گوی سبقت را از كرمان ربوده و به رتبه نخست تولید این محصول باغی در كشور دست یابد.
وی واردات آجیل و خشكبار را مهمترین مشكل این صنعت در كشور دانست و گفت: به رغم تولید فراوان این محصولات در خراسان رضوی تخم آفتابگردان، بادام زمینی، تخم كدوی مرمری و چلغوز از كشورهای چین، كانادا و آرژانتین وارد كشور می شود در حالی كه ایران بهترین تولید آجیل و خشكبار دنیا را دارد.
ارزانی ممقانی افزود: از سوی دیگر بیشترین اشتغال كشور مربوط به صنعت تولید آجیل و خشكبار و حلقه تكمیلی صنعت كشاورزی است لذا باید از واردات آن جلوگیری شود.
وی با تاكید بر اقدام هر چه سریعتر شهروندان نسبت به خرید آجیل شب عید گفت: معمولا مردم به زعم خود برای حفظ تازگی آجیل در روزهای آخر سال اقدام به خرید می كنند در حالی كه اگر آجیل در جای خشك و خنك نگهداری شود به هیچ وجه خراب نخواهد شد.
او در ادامه همچنین اظهارداشت: خرید آجیل در روزهای آخر سال مطلوب نیست زیرا فروشندگان به محض افزایش تقاضا قیمت آجیل را افزایش می دهند همانگونه كه سال گذشته 25 درصد قیمت آجیل در ایام پایانی سال افزایش یافت در حالی كه افزایش طبیعی آن حدود 10 درصد است.
وی بیان كرد: شهروندان باید از واحدهای صنفی مجاز آجیل و خشكبار شب عید را خریداری كنند و برای حفظ سلامتی نیز از خرید آجیلهای رنگی، پرنمك و خیلی برشته خودداری نمایند.
یك متخصص تغذیه و استادیار دانشگاه علوم پزشكی، خدمات بهداشتی و درمانی مشهد نیز درباره فواید خوردن آجیل به خبرنگار ایرنا گفت: آجیل و خشكبار تازه كه پرنمك و بیش از حد برشته نباشد برای سلامت انسان بسیار مفید است.
دكتر 'محمد صفریان' افزود: آجیل و خشكبار منابع سرشاری از پروتئین، مواد معدنی و ویتامینهای آنتی اكسیدان هستند كه در رشد كودكان بسیار مفید بوده و معمولا باعث چاقی فرد نمی شوند.
وی اظهار داشت: مطالعات نشان می دهد مغزها یكی از مهمترین منابع غنی سلنیوم هستند كه این ریزمغذیها برای تامین سلامت سیستم ایمنی بدن ضروری بوده و همچنین دارای برخی خواص ضدسرطانی هستند.
او بیان كرد: آجیلها جایگزین مناسبی برای گوشت در رژیمهای غذایی بوده و دارای پروتئین و ریزمغذیهای بسیار می باشند.
این متخصص تغذیه گفت: مصرف آجیل و خشكبار برای همه افراد در هر سنی به جز كودكان زیر پنج سال توصیه می شود و بهترین ماده غذایی برای مصرف در ایام نوروز است.
معاون بازرگانی داخلی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز درباره توزیع خشكبار و آجیل در این استان گفت: آجیل و خشكبار به همراه دیگر اقلام ضروری ایام نوروز در نمایشگاههای بهاره با 15 درصد تخفیف عرضه می شود.
'علی غفوری مقدم' اظهار داشت: خراسان رضوی به ویژه مشهد از نقاط مطرح كشور در تولید آجیل و خشكبار، بسته بندی و عرضه آن است لذا بسیاری از زائران از این محصول به عنوان سوغات این منطقه از كشور خریداری و به سایر نقاط ایران می برند.
وی افزود: صنعت خشكبار و آجیل بخش بسیاری از اشتغال خراسان رضوی را به خود اختصاص داده و پنج درصد از صادرات استان مربوط به این محصول است.ك/4
7489/664
تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۷:۰۴
مشهد - ایرنا - مشهد كه سالانه پذیرای بیش از 25 میلیون زائر و مسافر از سراسر ایران و كشورهای همجوار می باشد، به گفته مسوولان ركورد خرید و مصرف آجیل و خشكبار را در كشور شكسته است.