توافق سه جانبه حل و فصل بحران قره باغ در مسکو ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/08/12 سیاسی.روسیه .قره باغ مسکو- روسای جمهوری آذربایجان و ارمنستان بعداز ظهر امروزیکشنبه در نشستی با میانجیگری رییس جمهوری فدراسیون روسیه در مسکو بر ادامه گفت و گوهای مشترک برای یافتن راههای پایان مناقشه قره باغ توافق کردند.
به گزارش ایرنا از مسکو ، دمیتری مدودیف ، الهام علی اف و سرژ سرکیسیان روسای جمهوری روسیه ،آذربایجان و ارمنستان در این نشست سه جانبه توافق کردند راهکارهای مورد نظر طرفین برای حل و فصل این مناقشه در منطقه قفقاز را با همکاری مشترک مورد پیگیری قرار دهند.
با توافق سران این سه کشور همچنین وزرای امور خارجه روسیه ، ارمنستان و آذربایجان موظف شدند تا در خصوص حل این بحران دیرینه به گفت و گوهای سه جانبه ادامه دهند.
سران سه کشور در پایان مذاکرات خود با امضای بیانیه ای نتایج گفت و گو ها را سازنده و نسبت به دورنمای حل مناقشه قره باغ از طریق ادامه گفت و گو مستقیم بین آذربایجان و ارمنستان با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا توافق کردند.
سران این سه کشور در بیانیه خود که از سوی رییس جمهوری روسیه قرائت شد همچنین اعلام کردند ،بهبود اوضاع در قفقاز جنوبی و تامین برقراری ثبات و امنیت در این منطقه تنها از طریق حل سیاسی مناقشه فراهم می شود.
در این بیانیه تاکید شده است حل مناقشه بر اساس اصول و قوانین بین المللی باعث ایجاد شرایط مساعد برای توسعه همکاری های اقتصادی و همه جانبه در منطقه خواهد شد.
رهبران کرملین در جریان نشست سه جانبه مسکو اعلام کردند که روسیه آماده است تا نیروی صلحبان روسی در منطقه قره باغ مستقر شود.
آگاهان مسایل سیاسی منطقه معتقدند تلاش های مسکو برای حل مناقشه قره باغ ، حرکتی برای دورساختن آمریکا از دخالت در امور منطقه قفقاز است .
روسیه با تمهید دیداررییسان جمهوری ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مسکو ، وارد یک آزمون مهم دیپلماسی حل بحران مهم منطقه ای شد که از سال 1988 آغاز شده و با وجود جنگ دوساله 1992 و تلاش های بین المللی هنوز حل نشده برجای مانده است .
روسیه پس از مناقشه اخیر گرجستان بویژه پس از به رسمیت شناختن استقلال جمهوریهای خودخوانده اوستیای جنوبی و آبخازیا،تلاش های گسترده ای را برای ایفای نقش میانجی در حل و فصل مساله قره باغ آغاز کرده است.
کرملین همچنین ، با اتخاذ این سیاست سعی دارد بدبینی موجود در سطح بین المللی در رابطه با نقش مسکو در حرکت های جدایی طلبانه در پهنه دیگر جمهوریهای شوروی سابق را از بین ببرد.
مسکو حل صلح آمیز قره باغ را با توجه به روابط دوستانه و نزدیک آن با ایروان که متحد روسیه است و در چارچوب جامعه کشورهای همسود و پیمان نظامی امنیت دستجمعی نیز همکاری نزدیکی با آن دارد، حائز اهمیت فراوان می داند.
مناقشه میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره باغ کوهستانی در سال 1988 میلادی آغاز و در سال های 1992الی 1994 به درگیری های نظامی تبدیل شد که در نتیجه این مناقشه، جمهوری آذربایجان نظارت بر منطقه قره باغ کوهستانی و هفت شهرستان همجوار آن را از دست داد.
با دخالت نهادهای بین المللی از ماه مه سال 1994 میلادی آتش بس میان طرفین مناقشه برقرار شد، ولی تلاش های بین المللی برای حل مسالمت آمیز آن تاکنون نتیجه ای نداشته است.
روسیه، فرانسه و آمریکا به عنوان گروه میانجی سازمان امنیت و همکاری اروپا از سال 1992 میلادی کار میانجیگری در حل مسالمت آمیز این مناقشه را برعهده دارند.
اروپام / 1553**1773**2240 شماره 136 ساعت 18:58 تمام
تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱