به گزارش ايرنا،در مشهد از روزگاران گذشته تاكنون شمار كساني كه
معتقد به انجام آداب مذهبي همچون شرف الشمس هستند، زياد بوده است و اغلب آنان يك روز قبل از 19 فروردين ماه به بازاري حوالي حرم رضوي مزين به نام حضرت رضا (ع) مراجعه كرده و براي رفع حاجت خود سفارش كار به سنگ تراشان مي دهند.
در بازار رضاي مشهد سنگ تراشان زيادي سفارش حك تراش اشكال شرف الشمس را بر روي عقيق زرد مي گيرند و در قبال كار خود دستمزدهاي مختلفي كه تنها وجدانشان بر آن حكم مي كند، از سفارش كنندگان مي گيرند.
در كار حكاكي اشكال شرف الشمس نيز سودجويي و تقلب وجود دارد و افرادي در اين عرصه راه سركيسه كردن مردم را ياد گرفته و پول قابل توجهي به جيب مي زنند.
عده اي نيز در ويترين مغازه هاي خود سنگ ماه تولد را به عنوان سنگ شرف الشمس مي فروشند و با واژه هاي فريبنده، همگان را ترغيب به خريد آن براي تراش اشكال مورد نظر اين روز بر روي سنگ هاي غير واقعي مي كنند.
در اينكه شرف الشمس واقعيت دارد، ترديدي نيست و براساس روايات، در 19 فروردين ماه، شكل شرف الشمس را از ساعت 11 ظهر تا ساعت 23 روي طلا، عقيق زرد، پارچه زرد كشيده يا حك نموده و يا با خط زرد روي كاغذ و يا پارچه مي نويسند و دعاي آورده شده را خوانده و نوشته و بعد هر حاجتي كه از خدا دارند را زير دعا مي نويسند و در قرآن مي گذارند.
بر اساس كتابهاي ديني و روايات، شرف شمس هنگامي است كه خورشيد 19 درجه در برج حمل باشد و در ميان عامه مردم هم اين روز، روزي است كه موكلان خورشيد به زمين مي آيند و چند ساعتي كه از جمله خوش يمن ترين اوقات است را در زمين مي گذرانند.
صحت و سقم برخي مسائل در روز شرف الشمس كه بيشتر به سودجويي و خرافه مي ماند و حكم شرعي در مورد آن را استاد حوزه علميه و دانشگاه مشهد در گفت و گو با خبرنگار ايرنا تشريح كرد.
حجت الاسلام 'صادق گلزاده' در اين باره گفت: روز 19 فروردين ماه معروف به شرف الشمس است كه در اين روز عقيق زرد تراش شده آماده نگين شده اي را در اقسام مختلف مانند انگشتر و گردنبند به عنوان سنگ شرف الشمس آماده كرده و سنگ تراشان اسامي را در قالب اشكال بر روي آن حك مي كنند.
وي با بيان اينكه حكاكي اشكال شرف الشمس آدابي دارد، افزود: در كتابهاي اسلامي نقش شرف الشمس را شامل پنج اسم اعظم خداوند از جمله 'الله، جميل، رحمن، مۆمن و نور' مي دانند كه به شيوه مخصوص با اشكال مختلف روز عقيق زرد حك يا بجاي نقش، پنج حرف اول آنها به صورت ا. ج. ر. م. ن را روي كاغذ زرد رنگ مي نويسند.
او اظهار داشت: عقيق زرد در روايات و قرآن، خير و نيكي براي فرد به همراه دارد و همراه داشتن آن بويژه در سفر شر و بدي را از وي دور مي كند لذا سنگ شرف الشمس بايد عقيق زرد باشد.
وي افزود: از سنگ شرف الشمس براي چشم زخم، گشايش امور، برآورده شدن آرزوها، افزايش رزق و روزي استفاده مي شود.
وي بيان كرد: نويسنده و حكاك اشكال شرف المشس بايد فرد معتقد، پاك و با تقوايي باشد و آن كسي نيز كه مي خواهد حاجت بگيرد نيز بايد فرد معتقدي باشد.
وي با بيان اينكه قوانيني بر حكاكي اشكال يا نوشتن شرف الشمس مترتب است، گفت: نكاتي كه در هنگام نوشتن رعايت شود، اينكه هيچ خطي دوبار كشيده نشود، سوراخ هاي ستاره و ميم و ها و واو بسته نشود، خطوط ابتدا و انتهاي ستاره يگديگر را قطع نكنند، اندازه الف ها يكسان باشد،واو آخر روي تمام نقش كشيده شود و اگر روي كاغذ نوشته مي شوند با گلاب و زعفران نوشته شوند.
اين كارشناس مذهبي گفت: سنگ شرف الشمس بايد به نام كسي حكاكي شود كه هميشه از اين سنگ استفاده خواهد كرد لذا از اين حيث نوع تقلبي اين سنگها در بازار زياد است.
وي اظهار داشت: شرف الشمس اعتبار و ارزش فراواني دارد لذا بايد فردي كه اشكال را بر روي سنگ حك مي كند يا روي كاغذ مي نويسد خصوصيات تقوايي و ايماني را داشته باشد و همه آداب آن نيز رعايت شود.
وي بيان كرد: اينكه افرادي آگهي اينترنتي مي دهند يا مغازه هاي سنگ تراشي مختلف براي تراش عقيق شرف الشمس تبليغ مي كنند به هيچ وجه قابل قبول نيست.
وي گفت: دستمزدي كه براي تراش سنگ شرف الشمس از طالب حاجت گرفته مي شود نبايد غيرمنصفانه باشد زيرا عاقبت خوشي نخواهد داشت.
وي اظهار داشت: سودجويي و خرافه در كنار كمك مردم براي طلب حاجت از طريق شرف الشمس به هيچ وجه پسنديده نيست، از سوي ديگر فضيلت قرائت آيه 29 و 30 سوره فاطر قرآن كريم در شب و روز 19 فروردين ماه باعث خير و بركت براي فرد مي شود.
در هرحال آداب روز 19 فروردين مصادف با شرف الشمس نيازمند تبيين اين اعتقاد و آگاهي دادن بيشتر مردم از سوي كارشناسان مذهبي با هدف جلوگيري از رواج خرافه مي باشد.
7489/659
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردین ۱۳۹۳ - ۲۱:۰۴
مشهد – ايرنا – 19 فروردين ماه مصادف با شرف الشمس است، روزي كه كلمات مقدس بر عقيق زرد شرف الشمس حك مي شوند تا حاجت آنان كه دست دعا به سوي خداوند برداشته اند، ادا شود و امروز بازار سنگ تراشان مشهدي داغ داغ است.