مشهد - ایرنا - زمینه تبادلات تجاری از طریق ریلی بین سرخس در خراسان رضوی و 'بندر آكتائو' قزاقستان در دیدار مدیران مناطق آكتائو و سرخس بررسی شد.

دو طرف روز شنبه در این دیدار در سرخس پیرامون همكاریهای تجاری بحث و تبادل نظر كرده و مسیر ریلی از سرخس به آكتائو را بهترین گزینه برای تبادلات تجاری از شمال شرق ایران به منطقه ویژه اقتصادی در قزاقستان دانستند.

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی سرخس در این نشست گفت: در نخستین قدم برای انجام مراودات بین دو منطقه باید ارتباطات ریلی با بندر آكتائو تعریف شود.

'محمدمهدی مروج الشریعه' افزود: با توجه به امكانات عظیم تخلیه بارگیری و عدم نیاز به تعویض بوژی واگنها در منطقه ویژه سرخس می توان در كوتاهترین زمان ممكن كالا را به بازارهای پرمصرف آسیای میانه و قزاقستان رساند.

وی با بیان اینكه بندر آكتائو می تواند مهمترین مركز پخش كالا برای سرخس در آسیای میانه باشد گفت: با مطالعه دقیق روی ظرفیتهای دو منطقه می توان به عملیاتی كردن همكاریهای مشترك پرداخت همچنین در این تبادلات می توان از ظرفیت اتاق بازرگانی استفاده كرد.

او افزود: منطقه ویژه آكتائو در زمینه تامین واگنهای روسی و منطقه ویژه اقتصادی سرخس در زمینه تامین كالاهای مورد نیاز برای صادرات به قزاقستان مشاركت خواهند كرد.

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی سرخس بیان كرد: سرخس و آكتائو در مركز مثلثی قرار دارند كه یك راس بزرگ آن جمعیت عظیم آسیای میانه، راس دیگر آن چین و راس انتهایی آن به اقیانوس هند و خلیج فارس منتهی می شود و در واقع این دو منطقه با سه قطب بزرگ جمعیتی در جهان متصل هستند.

مروج الشریعه ضمن اعلام آمادگی برای هرگونه همكاری به منظور شتاب بخشی به تفاهمات انجام گرفته اظهار امیدواری كرد به زودی به منطقه آكتائو سفر و بازدیدی از روند فعالیتهای منطقه و بندر آن در قزاقستان داشته باشد.

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی اكتائو نیز در این نشست ضمن ابراز خرسندی از انجام این سفر گفت: در سرخس با ظرفیتها و امكانات بزرگ و زیادی مواجه شدم كه فراتر از گنجایش یك منطقه است.

'امیر بیگ تولیگنف' افزود: آكتائو شهری در استان مانغیستای كشور قزاقستان است كه در سرشماری سال 2008 میلادی 180 هزار نفر جمعیت داشت و از سال 1963 میلادی به‌ عنوان منطقه ویژه شناخته شده است.

وی گفت: آكتائو دارای دو هزار هكتار مساحت است كه فعالیتهای آن از طرف دولت قزاقستان حمایت و پشتیبانی می شود.

او ادامه داد: منطقه ویژه اقتصادی اكتائو با گذشت 10 سال از زمان ایجاد منطقه جوانی محسوب می شود لذا خواستار بهره گیری از تجربیات منطقه ویژه اقتصادی سرخس در زمینه تدوین و ایجاد مزایا و مشوقهای قانونی برای جذب سرمایه گذار هستیم.

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی اكتائو افزود: با توجه به نیاز بازار قزاقستان به محصولات كشاورزی، از سرمایه گذاران ایرانی در زمینه ساخت سردخانه برای صادرات و ترانزیت محصولات سردخانه ای از طریق منطقه ویژه اكتائو دعوت می كنیم.

وی گفت: در سفر به سرخس فعالسازی محور ترانزیتی سرخس - آكتائو را مورد توجه جدی قرار دادیم كه امید است به زودی تبادلات كالایی از طریق دو منطقه آغاز شود.

او همچنین وجود فرودگاه در منطقه ویژه اقتصادی سرخس را یك فرصت بسیار ارزشمند دانست كه باید از آن برای گشایش مسیر هوایی دو كشور ایران و قزاقستان استفاده كرد.

7489/659