به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، سخنان كلیدی حجت الاسلام و المسلمین «حسن روحانی» در آستانه روز جهانی محیط زیست در دیدار با كاركنان سازمان حفاظت محیط زیست و نهادهای مدنی بدین شرح است:
1- دین را نباید دست دولت دهیم، دین دست علما، حوزهها، مراجع، صاحبنظران، فرهیختگان و دلسوزان است. آنها باید بیایند تبلیغ دین را انجام دهند و دولت هم باید حمایت كند.
2- دولت در هیچ یك از مسایل مهم اجتماعی خودش نمی تواند مسایل را حل كند چه اقتصاد، چه محیط زیست و چه دین ِ مردم باشد.
3- دولت می تواند تسهیلات لازم را فراهم و حمایت كند؛ كار ، كار مردم است؛ همه اینها كار مردم است.
4- دولت دینی، خیلی دولت خوبی است ولی دین دولتی را نمی دانم. باید بحث كنیم.
5- دین را نباید به دست دولت بدهیم. دین دست كارشناسان خودشان است. دین دست علما، حوزه ها، مراجع، صاحب نظران، فرهیختگان و دلسوزان است و آنها باید دین را تبلیغ كنند و دولت باید حمایت و كمك كند.
6- تنها با تصمیم دولت یك فیلم خوب ساخته نمی شود. باید هنرمند به میدان آید و دولت از او حمایت كند؛ پس با جوشش هنر از ذوق هنرمند است كه یك فیلم خوب ساخته می شود.
7- مردم در ساختن اقتصاد و عبور از ركود و ایجاد رونق اقتصادی باید به صحنه بیایند و دولت موانع و مشكلات را از پیش پای مردم بردارد و چارچوب های آینده اقتصاد را ترسیم كند.
8- هرچه صنعت به مردم واگذار شود و دولت حمایت كند، سرعت بیشتری را به سمت هدف طی خواهیم كرد.
9- زمانی محیط زیست به صورت تشریفات بود، زمانی بود كه هنوز همه به باور نرسیده بودند كه محیط زیست مدخلیت دارد و باید روی آن حساب باز كرد.
10- زمانی كه بهداشت آمد مردم فكر می كردند، تشریفات است؛ آن زمان می خواستیم در خزانه ها، دوش آب بیاوریم چه بساطی به پا شده بود؛ عده ای می گفتند نصف دین از بین می رود اگر لوله كشی شود و دوش بیاید.
11- دو حادثه در قم دیدیم كه خیلی مهم است یكی مربوط به حمام ها بود و یكی وقتی می خواستند ساعت را عوض كنند، ساعت تابستانی و زمستانی.
12- روزگاری بشر در آغاز صنعتی شدن مشكلات و آثار منفی آن را در زندگی خود متوجه نمی شد و حتی افتخار می كردند كه در طبیعت مداخله می كنند و مدعی بودند مداخلاتشان زیبا آفرین است و زندگی را برای مردم سهل می كند.
13- توسعه به شرطی پایدار میماند كه مسایل زیست محیطی در آن رعایت شده باشد.
14- بسیاری از پیشرفت های علمی شرایط زندگی را برای بشر آسان كرده است، اما باید اقدامات جبرانی هم در كنار آن انجام می دادیم.
15- در مكان یابی برای مسكن، صنعت و جاده سازی خطا كرده ایم؛ باید مكانی را برای مسكن سازی و صنعت انتخاب می كردیم كه كمترین صدمه به محیط زیست را بزنیم اما زمین های زراعی و باغ ها را به مسكونی تبدیل كردیم و اشكال از همین جا آغاز شد.
16- در مدرنیته هم اموری از سنت را باید به شكل جدید حفظ كنیم، در صورتی می توانیم راحت زندگی كنیم كه جنگل و دریاچه ، تالاب و رودخانه و غیره داشته باشیم.
17- قوانین مربوط به محیط زیست در ایران از شكاربانی شروع شده است، اولین قانون برای نظام دادن شكاربانی و صید در دریا ها وضع شد و اسم سازمان محیط زیست از حدود سال 1350 مطرح شد.
18- اصل 50 قانون اساسی در رابطه با محیط زیست است، در قانون اساسی راه به روشنی بیان شده است كه نباید محیط زیست را تخریب و آلوده كنیم؛ چرا كه آلودگی و تخریب، محیط زیست را تهدید می كند.
19- در اولین جلسه دولت یازدهم همانطور كه قول داده بودم راجع به دریاچه ارومیه بحث شد؛ خوشحالم دولت كارش را با مسایل محیط زیست آغاز كرد.
20- معتقدم دولت در هیچ یك از مسایل مهم اجتماعی خودش به تنهایی نمی تواند مشكلات را حل كند، بلكه دولت می تواند تسهیلات لازم را فراهم كند و مردم را حمایت كند چرا كه این مهم، كار مردم است.
21- مساله دریاچه ارومیه به مشكل بزرگ تبدیل شده است؛ اگر به دریاچه رسیدگی نشود زندگی 14 میلیون نفر به خطر می افتد.
22- اگر دریاچه ارومیه خشك شود طوفان های نمك شروع می شود كه زندگی مردم را به خطر می اندازد.
23- برخی می گویند این روزها آب و هوای تهران خوب شده و این كار خدا است؛ البته باد و باران از نعمت های خداوند است و حتی اگر دولت توفیقاتی پیدا می كند از رحمت های خداوند است اما دولت بر مساله محیط زیست به عنوان مساله اصلی برای سلامت و زندگی سالم مردم به عنوان اولویت بسیار مهم تاكید می كند.
24- برای عوض كردن بنزین در وزارت نفت كارهای خوبی انجام شد و آثار تغلیظ بنزین را امروزه در تهران می بینیم كه البته باد هم به آن كمك كرده است.
25-اولین قدم برای حل مشكلات محیط زیستی فرهنگ است، باید از دبستان برای فرهنگ سازی جوانانمان كار كنیم.
26- آموزش و پرورش در باره فرهنگ سازی وظیفه سنگینی دارد؛ همه باید زندگی با زیست سالم را بیاموزند.
27 - حدود 240 خانه شناور روی دریاچه سد كرج ساخته شده بود كه به عنوان شورای عالی امنیت ملی وارد عمل شدیم و همه رستوران های لبه دریاچه را تخریب كردیم و خانه های روی دریاچه را جمع كردیم.
28- مشاركت و حضور مردم و سازمان های مردم نهاد در تحول در محیط زیست بسیار اهمیت دارد.
29- نباید مردم را دست كم بگیریم؛ دولت و مقامات دولتی در هر مقام، نوكر مردم هستند، چون كشور حكومت و نظام متعلق به مردم است.
30- گروه های مردم نهاد باید در امر به معروف و نهی از منكر در مسایل محیط زیستی وارد عمل شود.
31- در مساله تحول در محیط زیست، فرهنگ، مشاركت و حضور مردم و سازمان های مردم نهاد بسیار اهمیت دارند.
32- شورای عالی محیط زیست احیا شده و لوایح لازم در جهت حل مشكلات محیط زیستی در حال بررسی است.
33- باید به دنبال توسعه برویم؛ گاهی توسعه یك معضل را حل می كند، اما معضل دیگری درست می كند.
34- پس باید توجه كنیم كه به دنبال توسعه پایدار باشیم چون در این صورت محیط زیست دیگر تشریفات نیست.
35- اگر در جنوب كشور نیروگاه خورشیدی درست كنیم هم برق و آب منطقه تامین می شود هم مسایل محیط زیستی در نظر گرفته می شود.
36- موضوعات محیط زیستی باید با همكاری بین المللی و منطقه ای سامان پذیرد.
37- مساله محیط زیست از مرز سیاسی فراتر رفته است.
38- در ملاقاتی كه با نخست وزیر عراق داشتم بیشترین بحث ما در مورد ریزگردها بود و در حالی كه نخست وزیر عراق درمورد تروریسم صحبت می كرد، من می گفتم با تروریسم ریزگردها چه كنیم؟
39- در ارتباط با موضوعات محیط زیستی بسیاری از امور مربوط به یك كشور نمی شود و باید همكاری بین المللی و منطقه ای سامان پذیرد.
40- در سفری كه ایام عید نوروز به افغانستان داشتیم در دیدار دو جانبه با رییس جمهوری این كشور بحث بسیاری در مورد هامون ، هریرود و هیرمند شد.
41- اگر هامون زنده شود، منطقه زنده شده است و اگر دریاچه ارومیه احیا شود خطر بزرگ از منطقه رفته است.
42- محیط زیست مساله دنیای ما، زندگی مردم و وظیفه دینی ما است.
43- از رسانه هایی كه در زمینه مساله محیط زیست فریاد می زنند، قدردانی می كنم.
44- باید با عمومی كردن مساله محیط زیست توجه و آموزش دادن مردم در این زمینه فرهنگ سازی كرد.
45- باید مردم را از نوجوانی و جوانی آموزش دهیم چرا كه مشاركت عمومی و حضور مردم در صحنه بسیار مهم است.
46- محیط زیست كاری بسیار مهم است و باید سازمان های مردم نهاد به میدان بیایند تا انشاءالله بتوانیم ایرانی آباد و سرزنده داشته باشیم.
47- جنگل های زاگرس بزرگترین جنگل ایران است؛ متاسفانه این جنگل ها و درخت های بلوط آن با آفت و بیماری مواجه است.
48- بعضی واقعا بیكارند، كار ندارند، شغل ندارند، دچار توهمات هستند. مداوم غصه دین و آخرت مردم را می خورند، نه دین را می دانند چیست و نه می دانند آخرت چیست اما همیشه غصه می خورند.
49- مشاركت مردمی است كه می تواند محیط زیست را حراست كند.
50- در برخی كشورهای اروپایی اگر فردی در خیابان آشغال بریزد، خود مردم اعتراض می كنند و كاری می كنند كه فرد پشیمان شود و آشغالی كه ریخته است جمع كند؛ این همان نهی از منكر است.
سیام(5)**9189**1572 **1449
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۹
تهران - ایرنا - حجت الاسلام و المسلمین «حسن روحانی» رییس جمهوری امروز (شنبه) درباره نقش دولت در مسایل مهم اجتماعی از جمله دین، اقتصاد و محیط زیست سخن گفت؛ سخنانی كه می تواند در تصمیم سازی ها و سیاست گذاری ها راهگشای نهادها و دستگاههای مختلف باشد.