به گزارش ایرنا، غرق شدن یكی از سوانح تلخی است كه آثار آن تا سالها در اذهان می ماند و چه بسا كودكان ، نوجوانان ، جوانان و حتی بزرگسالانی قربانی جاذبه آب شده اند لیكن بازهم بارها و بارها تكرار شده است.
كودكان عاشق آب بازی هستند ، آب در هر كجا كه باشد از دریا گرفته تا حمام ، استخر ، چشمه ، جوی و ... برای بچه ها جالب و مفرح است، اما خالی از خطر هم نیست، چرا كه كودكان خردسال حتی در آب های خیلی كم عمق مثل وان حمام نیز ممكن است غرق شوند.
تنها گذاشتن كودك به هنگام آب بازی كار بسیار خطرناكی است ، لیكن نوجوانان و بزرگترها هم باید مراقب باشند و نا آشنا به فن شنا خود را به آب نزنند.
خطر از این نوع شاید در زمان ورزش شنا دراستخر ، دریا یا به هنگام ماهیگیری در رودخانه یا قایقرانی محتمل است.
در كنار بی توجهی خانواده ها به رفتارهای خطر ساز كودكان و نوجوانان، ناآشنایی با اصول شنا ،بیماری صرع و عقب ماندگی ذهنی، استفاده از قایقهای تندرو به ویژه در مناطق ممنوعه و شنا ازعوامل غرق شدن شناخته شده است.
به هر حال برای پیشگیری از غرق شدن و كاهش این دست حوادث ، علاوه بر آموزش خانواده ها ، باید اجرای نكات ایمنی در مورد استخرها و آبگیرها به صورت قانون درآید و از پشتوانه اجرایی برخوردار شود.
مدیر گروه بهداشت خانواده معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشكی البرز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: خانواده ها باید برای پیشگیری ازاین وضعیت یك سری عوامل را در خانه و درمحیط بیرون از خانه باید رعایت كنند .
' افسون تیزویر' افزود: برخی مواقع مشاهده شده است كه كودكان در محیط خانه در حمام و استخرهای خانگی دچار غرق شدگی و خفگی شده اند.
وی بیان كرد: به عنوان نمونه خانواده ها باید از استحمام كودكان به تنهایی در وان حمام جلوگیری كنند، چرا كه ممكن است كودك در اثر دراز كشیدن در وان دچار خوابآلودگی شده و غرق شود.
تیزویراظهاركرد: خانواده ها نباید كودك را حتی برای یك لحظه هم در لگن آب یا حمام تنها بگذارند، به طور مثال اگر به هر علتی مانند زنگ خوردن تلفن مجبور به ترك حمام هستند، كودك را هم با خود ببرند،اعتماد بزرگترها به كودك سبب بروز حوادث ناگوار می شود، زیرا كودكان توانایی و اطلاعات كافی هنگام مواجهه با خطر را ندارند.
وی گفت: خانواده ها باید اطراف حوض ها و استخرهای خانگی خود از نرده های حفاظ استفاده كنند.
تیزویر یادآور شد: برخی مواقع خانواده ها به كودكان خود در ساحل دریا و سد ها آموزش شنا می دهند كه این روش خطرساز است.
مدیر گروه بهداشت خانواده معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشكی البرز افزود: افراد باید شنا را دركلاس های آموزشی تحت نظر مربی تربیت بدنی یاد بگیرند، افراد نباید به مهارت خود و دیگران در شنا كردن اعتماد كنند و مغرور شوند چرا كه شواهد نشان میدهد بیشتر غرقشدگان در دریا كسانی هستند كه به دلیل آشنایی با شنا به خودشان مغرور شده و به هشدارها توجه نكردهاند.
وی یادآورشد: خانواده ها باید قبل از اقدام به شنا به علایم هشداری در محل توجه كنند، عمل به هشدارها ضامن حفظ سلامتی افراد است.
این كارشناس افزود: خانواده ها در صورت بردن كودكان و نوجوانان به استخر، سد یا ساحل دریا باید برای آنها بازوبند یا جلیقه نجات استاندارد تهیه كنند ضمن آنكه به طور كامل مراقب فرزندان خود باشند.
تیزویر گفت: بازی كودكان با تیوب یا قایق بادی در آب خطرناك است، چرا كه واژگونی آن سبب غرقشدن میشود.
وی به نكاتی در زمینه امداد رسانی به افراد در حال غرق شدن ، اشاره كرد و افزود: ابتدا افراد باید خونسردی خودرا حفظ كرد ، سپس برای كمك به فرد در حال غرق شدن از چهار 'عمل رسیدن'،' پرتاب كردن'،' پاروزدن' و' رفتن ' كمك گیرند.
- رسیدن به مصدوم : اولین و آسانترین روش نجات ازآب است ، همین كه یك وسیله مناسب مانند تیرك، نردبان یا چوب بلند فراهم شد، جای پای خود را محكم كنید و از فرد دیگری بخواهید شما را ثابت نگه دارد تا مصدوم بتواند نوك چوب را بگیرد.
- پرتاب كردن: اگر مصدوم در محدوده پرتاب باشد میتوان اجسام شناور مانند بطری پلاستیكی، جلیقه نجات یا تیوب باد شده را به طنابی بسته و به سمت مصدوم پرتاب كرد و بعد از آن مصدوم را به سمت خود كشید
- پارو زدن : اگر مصدوم از محدوده پرتاب بیرون است و قایق موتوری یا تخته بزرگی در نزدیكی امدادگراست ، ابتدا برای حفظ جان خود جلیقه نجات بپوشد و سپس سوار قایق شده و پارو زنان خود را به مصدوم برساند.
- رفتن : اگر سه راه قبلی میسرنبود اما امدادگر یك شناگر ماهر و آشنا با اصول نجات غریق است، میتواند با شنا كردن خود را به غریق برساند.
تیزویر افزود: پس از هر مرحله گرفتن از آب باید كمك های اولیه ازسوی افراد ماهر برای فرد غرق شده اعم از تمیز كردن راه هوا و سپس تنفس مصنوعی و اطلاع به اورژانس انجام شود.
این كارشناس مسوول ادامه داد:فراموش نشود كه تمام مصدومان را باید از طریق فوریت های پزشكی به مراكز درمانی انتقال یابند.
*** سال گذشته 45 نفر در استان البرز غرق شدند
معاون مركز حوادث و فوریت های پزشكی استان البرز اظهار كرد: سال گذشته 45 نفر در رده های سنی مختلف در این استان جان خود را براثر غرق شدگی ازدست دادند.
' آرش رحمتی ' افزود: باتوجه به آمار موجود در استان البرز، بیشتر غرق شدگی ها مربوط به كودكان و در محدوده رودخانه پر فشار كرج سد امیركبیر و سد طالقان است.
وی با اشاره به اینكه آمارغرق شدگی درالبرز با توجه به وضعیت اقلیمی استان بالا است بیان كرد: بیشتر این حوادث ناشی از بی توجهی خانواده ها به فرزندان خود است.
رحمتی افزود: بی توجهی خانواده ها وعدم استفاده صحیح از تفرجگاه ها موجب وقوع حوادث ناگوار و ایجاد پشیمانی برای خانواده ها می شود .
وی گفت: یكی ازبرنامه های اورژانس البرز درسال جاری آموزش همگانی درزمینه استفاده از مكان های تفریحی ونیز موضوع امداد و نجات است.
معاون مركز فوریت های پزشكی البرز با اشاره به اینكه سال گذشته به 13هزار نفرآموزش های امداد و نجات و پیشگیری از حوادثی مانند غرق شدگی دراستان ارایه شد، افزود: ارایه آموزش در كاهش وجلوگیری از حوادث بسیارموثر است و در این زمینه نقش آموزش وپرورش ومربیان آموزشی حائز اهمیت می باشد.
این كارشناس از مسوولان استان البرز خواست ، نصب علایم هشداری در حاشیه رودخانه ها و مكانهایی كه احتمال خطر در آنها وجود دارد ، مورد توجه قرار دهند.
رحمتی یادآور شد: خانواده ها، هنگام تفریح در دامن طبیعت ابتدا باید خود نكات ایمنی را رعایت كنند و سپس از فرزندان خود بخواهند چرا كه فرزندان الگو پذیری خودرا از خانواده آغازمی كنند.
به هرحال با توجه به اینكه همه ساله در این استان به رغم اینكه از دریا و دریاچه خبری نیست اما آمار نسبتا بالایی از غرق شدگی خانگی و در مسیر رودخانه و سد مشاهده و بیان شده است ، بنابراین جا دارد كه خانواده ها با توجه به آغاز گشت و گذار تابستانی نسبت به این موضوع بی تفاوت نبوده و تابستان را به خوبی پشت سر بگذارند.ك/4
گزارش از : منیر ابراهیمی زاده
7421/ 691
تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۵
كرج - ایرنا- تابستان كه فرا می رسد، تعطیلات مدارس ، سفرهای تابستانی ،اوقات فراغت كودكان و نوجوانان را با خود به همراه دارد، اما درمیان تفرج و شادی ها، گاهی مواقع مرگ و غم درهم آمیخته می شود.