این درحالی است كه ماده معدنی فسفات و محصولات شیمیایی حاصل از آن شامل اسید فسفریك ،كودهای فسفاته، دی كلسیم فسفات، تری پلی فسفات، اسید فسفریك خوراكی و فسفر از جمله محصولات استراتژیك و ارزشمند در چرخه صنعتی كشور به ویژه صنعت پتروشیمی و پالایشگاهی است.
كوه لار از رشته های زاگرس واقع در استان كهگیلویه و بویر احمد در جنوب غربی كشور منبع غنی از این ماده معدنی شناخته شده است و در صورت سرمایه گذاری از ظرفیت اقتصادی و اشتغالزایی خوبی نیز برخوردار است.
ذخیره معدنی فسفات كوه لار (بناری) در 12 كیلومتری شهرستان چرام و 150 كیلومتری یاسوج مركز كهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
فاصله این معدن تا نزدیك ترین فرودگاه یعنی فرودگاه شركت نفت گچساران 70 كیلومتر و تا نزدیكترین خط آهن 300 كیلومتر و فاصله با اولین بندر (بندر ماهشهر) 270 كیلومتر است.
فرماندار چرام گفت: عملیات اكتشافی معدن فسفات این شهر از سال 1349 آغاز و تا سال
1372 به طول انجامید و پس از آن مطالعات امكان سنجی فنی و اقتصادی شروع شد.
ابراهیم فتاح پور افزود: با پیگیری مستمر مسوولان شهرستان و استان و با تشكیل نخستین كارگروه صنعت و معدن كهگیلویه و بویراحمد در چرام این معدن 26 تیر91 به طور رسمی فعالیت خود را با شركت بین المللی تحقیقات صنعت و معدن (آیرما) آغاز كرد.
وی بیان كرد: باتوجه به معارضات اجتماعی زمین های اطراف و مطالعات طرح اكتشاف و استخراج، عملیات اجرایی این معدن تاكنون آغاز نشده است.
فتاح پور اظهاركرد: در نشست شورای تامین شهرستان چرام كه با حضور استاندار و مسوولان اجرایی كهگیلویه و بویراحمد برگزار شد مشكلات و معارضات اجتماعی آن مورد بررسی قرار گرفت.
وی عنوان كرد: در این نشست 51 هكتار زمین برای تامین زیرساخت های مورد نیاز به شركت بین المللی تحقیقات صنعت و معدن آیرما مجری طرح بهره برداری از معدن فسفات چرام واگذار شد.
فرماندار چرام ابراز داشت: در نشست دیگری با حضور استاندار كهگیلویه و بویراحمد و مسوولان شركت بین المللی صنعت و معدن آیرما مقرر شد دستگاه های خدمات رسان نسب به تامین برق، گاز ، آب و سایر نیازهای این شركت اقدام كنند تا عملیات اجرایی معدن فسفات چرام شتاب بخشی شود.
فتاح پور افزود: در حال حاضر و با توجه به دستور صریح سید موسی خادمی استاندار كهگیلویه و بویراحمد مبنی بر رفع هرگونه مانع عملیات اجرایی طرح شامل تسطیح زمین، قرارداد با پیمانكاران ،ترمیم جاده دسترسی باید به زودی آغاز شود.
وی گفت: هم اینك برنامه عملیاتی و زمانبندی شده شركت تحقیقات صنعت و معدن آیرما برای آغاز این طرح به استانداری كهگیلویه و بویراحمد تحویل شده تا اقدامات بعدی انجام شود.
فتاح پور بیان كرد: با توجه به رگه ای بودن معدن فسفات كوه لار ( بناری) چرام علاوه بر تجهیزات استخراج زیر زمینی به سایت فرآوری تبدیل فسفات 9درصد به 22درصد نیز نیاز است.
وی اظهار كرد: با راه اندازی فازهای بعدی پروژه معدن فسفات چرام سرمایه گذاران بخش خصوصی می توانند نسبت به خرید سهام و سرمایه گذاری در كارخانه های فرعی بعد از احداث كارخانه كنستانتره فسفات اقدام كنند.
فرماندار چرام با اشاره به اینكه شركت بین المللی تحقیقات صنعت و معدن آیرما بزرگترین تولید كننده كنستانتره فسفات و كودهای شیمیایی در ایران تمام مجوزهای لازم در زمینه بهره برداری از این معدن عظیم را دریافت كرده، افزود: نقشه استخراج از سوی این شركت نیز طراحی شده كه این امر بیانگر پیشرفت و گذر از مرحله سخت پروژه است.
فتاح پور مزیت فسفات كوه لار (بناری) نسبت به فسفات منطقه شیخ هابیل بخش سرفاریاب چرام را ذخیره و حجم بالای آن دانست و بیان كرد: معدن فسفات منطقه شیخ هابیل به لحاظ غنا درصد بالایی از خلوص فسفات20 تا 22درصد را داراست.
وی اظهار كرد: بسیاری از مشتقات و كنسانتره فسفات مورد نیاز كشور از خارج تامین می شود و هزینه های ارزی قابل توجهی را به همراه دارد.
فتاح پور عنوان كرد: با سرمایه گذاری و استخراج ذخایر معدنی فسفات در منطقه چرام علاوه بر تامین فسفات مورد نیاز داخل می توان از خروج ارز از كشور نیز جلوگیری كرد.
وی ابراز داشت: با بهره برداری از معدن فسفات چرام و ساخت صنایع تبدیلی در این منطقه افزون بر سه هزار فرصت شغلی ایجاد می شود كه با توجه به محرومیت استان كهگیلویه و بویر احمد می تواند دریچه ای رو به توسعه برای این استان باشد.
فرماندار چرام افزود: براساس تحقیقات زمین شناسی شهرستان چرام به لحاظ داشتن معادن مختلف بسیار غنی است و برای استفاده از این ظرفیت ها در آن دانشكده صنعت و معدن كهگیلویه و بویراحمد احداث و راه اندازی شده است.
عضو هیات مدیره شركت تحقیقات صنعت و معدن آیرما، ذخیره احتمالی معدن فسفات محدوده كوه لار (بناری) در چرام را 200 میلیون تن اعلام كرد و گفت: ذخیره قطعی این معدن نیز 82 میلیون تن است.
امیر احدی با اشاره به اینكه این معدن در یك مرحله به بهره برداری می رسد افزود: عیار فسفات این معدن بین هفت تا 9 درصد است كه پس از فراوری به خاك با عیار 18 تا 19 درصد تبدیل و پس از آن به اسید فسفریك مبدل می شود و برای تولید كود شیمیایی فسفاته و سایر محصولات به كارخانه ها ارسال خواهد شد.
مجری طرح معدن فسفات چرام بیان كرد: برای بهره برداری از این معدن و تبدیل فسفات آن به 18 تا 19 درصد افزون بر 310 میلیارد تومان اعتبار نیاز بوده كه این میزان از طریق بخش خصوصی تامین شده است.
احدی با اشاره به اینكه با بهره برداری و معدن كاری روباز سالانه یك و نیم تن فسفات از معدن چرام استخراج می شود، اظهار كرد:قابلیت سالانه سه و نیم تن برداشت فسفات از این معدن نیز وجود دارد.
وی با اشاره به اینكه شركت بین المللی تحقیقات صنعت و معدن آیرما هم اكنون برنامه ای برای احداث صنایع تبدیلی مختلف در مجاورت معدن فسفات چرام ندارد، عنوان كرد: با بهره برداری اولیه از این معدن برای 600 نفر و در دراز مدت یك هزار و 200 نفر به طور مستقیم شغل ایجاد می شود.
احدی بدون اشاره به ذخیره احتمالی معدن فسفات منطقه شیخ هابیل شهرستان چرام ،ابراز داشت: ذخیره قطعی این معدن بدون ورود به زمین های كشاورزی اطراف بین پنج تا 9 هزار تن است.
وی افزود: مطالعات و اقدامات لازم برای بهره برداری از معدن فسفات چرام (كوه لار) انجام شده و در آینده نزدیك عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد.
استاندار كهگیلویه و بویراحمد نیز معدن فسفات چرام را از ظرفیت های مهم برای توسعه این شهرستان و استان دانست و گفت: سرمایه گذار معدن فسفات چرام باید كار تجهیز، استخراج و تولید را با شتاب بیشتری آغاز كند.
سید موسی خادمی حمایت بخش صنعت و معدن را از سیاسیت های دولت یازدهم اعلام كرد و افزود: آمادگی كامل برای تامین منابع تسهیلاتی، صدور مجوزها و تسهیل در امور به منظور بهره برداری از معدن فسفات چرام وجود دارد.
وی بیان كرد: تمام دستگاه های خدمات رسان شامل آب، برق، گاز و راه آمادگی كامل دارند تا نیازهای شركت بهره بردار معدن فسفات چرام را تامین كنند.
خادمی گفت: تكمیل زنجیره تولید معدن فسفات چرام با 82 میلیون تن ذخیره می تواند طرح مناسبی برای تولید و اشتغالزایی در این منطقه باشد.
نماینده مردم شهرستان های كهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینكه معدن فسفات چرام از طرح های بزرگ ملی است كه نقش مهمی را در توسعه كهگیلویه وبویراحمد و شهرستان چرام ایفا می كند گفت: ضروری است اقدامات لازم برای بهره برداری از این معدن هر چه سریعتر انجام شود.
حجت الاسلام سید علی محمد بزرگواری با اشاره به ظرفیت بالای كهگیلویه و بویراحمد در زمینه وجود ذخایر مواد معدنی اظهار كرد:بهره برداری از معدن فسفات چرام موجب ایجاد اشتغال،رونق تولید و توسعه بیش از پیش بخش صنعتی در استان می شود.
وی عنوان كرد: با پیگیری و اقدامات انجام شده و رفع موانع فراروی بهره برداری معدن فسفات چرام روند كار پروژه در آینده نزدیك شتاب می گیرد.
مدیر كل امور اقتصادی و دارایی كهگیلویه وبویراحمد نیز گفت:معدن فسفات چرام یكی از فرصت های مناسب این استان برای سرمایه گذاری، توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال پایدار است.
ابراهیم كشاورز افزود: با بهره برداری از این معدن شاهد فراهم شدن فرصت های شغلی كه گام مهمی در جهت توسعه همه جانبه كهگیلویه وبویراحمد و بویژه شهرستان چرام به شمار می رود خواهیم بود.
وی بیان كرد: با توجه به واردات مشتقات و كنستانتره فسفات از خارج كشور و هزینه های ارزی بالا برای تامین این محصولات بهره برداری از این معدن علاوه بر ارزش افزوده و ایجاد اشتغال مانع خروج ارز از كشور خواهد شد.
كشاورز با بیان اینكه تمام امور مربوط به رفع مشكلات معدن فسفات چرام از طریق قانونی و به صورت دقیق انجام شده است عنوان كرد: در زمینه واگذاری زمین مورد نیاز جهت بهره برداری از این معدن نهادهای مربوطه نیز همكاری لازم را با مجری طرح دارند.
هرچند مسوولان اجرایی كشور و كهگیلویه و بویراحمد در دولت های گذشته در سخنرانی های خود بهره برداری از معدن فسفات چرام را به جوانان بیكار و تحصیل كرده این شهرستان نوید می دادند اما این امر تاكنون محقق نشده است.
با همه این اوصاف بهره برداری از پروژه بزرگ و ملی معدن فسفات چرام می تواند افتخاری برای دولت تدبیر و امید و مرهمی برای درمان معضل بیكاری جوانان فارغ التحصیل این شهرستان باشد.
شهرستان چرام با بیش از 32 هزار نفر جمعیت در 160 كیلومتری یاسوج مركز كهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.
گزارش: از ابراهم عزیزی
671/7533 /675
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۲
یاسوج - ایرنا - بهره برداری از معدن فسفات چرام كهگیلویه و بویراحمد سالهاست كه با وعده های عملی نشده دست و پنجه نرم می كند تا امید ایجاد اشتغال برای جوانان این منطقه همچنان یك رویای تمام نشدنی باشد.