زاهدان - ایرنا - شاید نخستین بار كه در جریان مناظره های معروف انتخابات ریاست جمهوری سال 88 نمودارهای آماری در مقابل دوربین های تلویزیونی به نمایش درآمد صحت و سقم آمارها مورد تردید قرار گرفت چراكه برای عده ای به نظر می رسید با واقعیت های كشور همخوانی ندارد.

طی سالهای اخیر به قدری نمودارهای آماری مورد نقد قرار گرفته است كه در زمان حاضر حتی به داده های مركز آمار ایران به عنوان نهاد رسمی آماری كشور نیز چندان اعتنایی نمی شود.

همین چند روز پیش آیت الله مكارم شیرازی در دیدار با یكی از اعضای كابینه گفت: دولت گذشته با ارائه آمارهای غیرواقعی به مردم برای كشور مشكلات زیادی ایجاد كرد.

موضوع تلخی كه حتی موجب نگرانی مراجع تقلید كشور نیز شده است.

به نظر می رسد در شرایط كنونی نیز كه دولتمردان عنوان می كنند منطبق با واقعیتها در مقابل مردم سخن خواهند گفت، بازهم آمارهایی بیان می شود كه اگر نگوییم رویا پردازی است، دست كم مبالغه آمیز به نظر می رسد.

همین چند روز پیش یكی از مسوولان كشوری در نشستی با استاندار سیستان و بلوچستان اعلام كرد چهار هزار خانوار مددجوی كمیته امداد در این استان خودكفا شده اند.

شاید بهتر بود این آمار اینگونه بیان می شد كه به چهار هزار خانوار تحت پوشش كمیته امداد در سیستان و بلوچستان تسهیلات خودكفا شدن پرداخت شده است، حال چه تعداد از این افراد به معنای واقعی كلمه خودكفا شده یا خواهند شد موضوع بحث دیگری است زیرا آمارهای گذشته را به ذهن متبادر می كند آنجا كه اعلام شد برای چند هزار بیكار با تسهیلات خود اشتغالی ایجاد شغل شده است اما بعدها معلوم شد این بیكاران به 'بیكاران بدهكار' تبدیل شده و حتی تعدادی از آنها به خاطر پرداخت نكردن بدهی خود به زندان افتاده و تبدیل به 'بیكارِ بدهكارِ زندانی' شدند.

همچنین در گذشته نه چندان دور جشن كپرزدایی در مدارس سیستان و بلوچستان برگزار شد اما در همین سال تحصیلی جاری صدها دانش آموز این استان در گرما و سرما كلاس های درس را در فضاهای باز به پایان بردند كه انتشار تصاویر آنها در كشور بازتاب زیادی نیز داشت.

از دیگر سو و مطابق آخرین داده های مركز آمار ایران، سیستان و بلوچستان پایین ترین نرخ باسوادی كشور را در اختیار دارد، به این آمار باید پایین ترین میزان نفوذ اینترنت، پایین ترین نرخ مشاركت اقتصادی كشور و نرخ بیكاری دو رقمی را افزود.

هفته گذشته مدیركل دفتر محاسبه شاخص برنامه ها و سیاست های كلان مركز آمار ایران به خبرنگار ایرنا گفت: سیستان و بلوچستان توسعه نیافته ترین استان كشور است.

'قدرت طاهری' اظهار داشت: استانهای توسعه یافته بیشتر در مركز كشور قرار دارند و اغلب استانهای مرزی با رتبه پایین توسعه یافتگی فاصله فاحشی با سایر مناطق به لحاظ شاخص های توسعه دارند.

اظهارات این مسوول شاید مهر تایید دیگری باشد بر اینكه خودكفایی چهار هزار خانوار یا به عبارتی دست كم 20 هزار نفر در یك استان آن هم فقط از سوی یك دستگاه حمایتی كشور با واقعیتها مطابقت ندارد چرا كه اگر قرار باشد فقط در یك استان غیربرخوردار این همه شغل ایجاد شده باشد، سَرجمع آن در كل 31 استان كشور تحولی عظیم ایجاد و مدینه ی فاضله شكل خواهد گرفت.

به نظر می رسد مسوولان ذیربط در دستگاههای اجرایی بهتر است در بیان آمارها دقت نظر بیشتری به خرج دهند چرا كه برای مردم بیش از آنكه مقیاس ها و نمودارها مهم و قابل اعتنا باشد، واقعیتهای ملموسی مهم است كه همه روزه با آن دست به گریبان هستند.

2729/7312