تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۸

تهران- ايرنا- كارآفرين ‌ميليارد دلاري ايران كارش را از دستفروشي و درآمد روزانه ٣‌هزار تومان شروع كرده است. او تنها ٣٨‌سال دارد و درآمدزايي چشمگيرش با يك اتفاق معجزه‌آسا استارت خورده است. «عباس برزگر» زاده و ساكن يك روستاي بسيار كوچك به نام «بزم» شهرستان بوانات در استان فارس است.

روستايي كه نه‌چندان حاصلخيز است و نه جاذبه خاصي دارد، اما با موقعيت‌شناسي درست اين جوان روستايي توانسته در كتاب راهنماي گردشگري يونسكو، عنوان شگفت‌انگيزترين تجربه گردشگري ايران را از آن خود كند.

به گزارش شهروند، برزگر در يك شب باراني دو گردشگر آلماني را به خانه فقيرانه خود ميهمان و از آنها با دمپختك و ترشي ليته پذيرايي مي‌كند. ميهمانان خارجي برزگر با پذيرايي صميمانه و بي‌رياي او دو روز تمام به سبك روستاييان ايراني زندگي مي‌كنند و گويا اين تجربه منحصربه‌فرد آن‌قدر برايشان جذاب بوده است كه به سرعت موضوع را رسانه‌اي مي‌كنند و برزگر را با انبوهي ميهمان ناخوانده از آن سوي مرزها مواجه مي‌كنند.

هوشمندي او براي بهره‌برداري از اين اتفاق، به سرعت برزگر را شهره عام و خاص مي‌كند و شبكه‌هاي تلويزيوني از سراسر جهان كارآفرين روستايي ايران را روي آنتن خود مي‌برند. برزگر حالا علاوه بر دهكده توريستي‌اش در تدارك يك تور عشايري با ١٥‌هزار سياه چادر است. تور عشايري او تا‌ سال ٩٥ رزرو شده است و كارشناسان مي‌گويند اين تور مي‌تواند درآمدزايي برزگر را به اندازه تمام صادرات نفت كشور برساند.



* تا ٥ ‌سال آينده به اندازه چاه‌هاي نفت كشور درآمد خواهد داشت

عباس برزگر درحال حاضر مشغول آماده سازي ١٥‌هزار سياه چادر عشايري است. او با بزرگان طايفه‌هاي قشقايي و بختياري به توافق رسيده است تا ميهمانان خارجي را در سياه چادرهايشان بپذيرند و هر خانواده عشايري در ازاي پذيرايي از ميهمانان‌درصدي از هزينه اقامت مسافران را دريافت كند. حالا شهرت عباس برزگر به اندازه‌اي رسيده است كه تمام ظرفيت هتل منحصر به فردش در ٣٦٥ روز ‌سال اشغال مي‌شود. مي‌گويند درآمدش تا ٥‌سال آينده به اندازه تمام صادرات نفت ايران خواهد رسيد. يونسكو در كتاب راهنماي گردشگري خود، تور عشايري او را به‌عنوان شگفت‌انگيزترين تجربه گردشگري در ايران معرفي كرده است و مسافران خارجي تا آخر ‌سال ٩٥ تمام سياه چادرهايش را رزرو كرده‌اند.

در حال حاضر هزينه هر شب اقامت در دهكده گردشگري او چيزي حدود ٣‌ميليون تومان است. كارشناسان صنعت گردشگري مي‌گويند اگر او بتواند استانداردهاي هتل خاص و منحصر به فردش را ارتقا دهد به راحتي مي‌تواند درآمدش را به‌عنوان يكي از گرانقيمت‌ترين هتل‌هاي خاورميانه و جهان افزايش دهد.

در حال حاضر هتل برج‌العرب دوبي گرانقيمت‌ترين هتل خاورميانه به شمار مي‌آيد، هزينه اقامت در اين هتل شبي ١٩‌هزار دلار است و تنها براي ورود به آن حدود ٢٠ دلار دريافت مي‌شود. گران‌ترين هتل جهان هتل رويال ژنو است كه براي هر شب اقامت ٥٣‌هزار دلار دريافت مي‌كند. در توكيو نيز هتلي با عنوان سوئيت رياست‌جمهوري كه يك هتل خاص محسوب مي‌شود شبي ٢٥‌هزار دلار قيمت دارد. زهرا استادي، كارشناس گردشگري مي‌گويد اگر هزينه اقامت در دهكده عباس برزگر نصف قيمت گرانترين هتل خاورميانه و حتي كمتر باشد مي‌تواند معادل كل صادرات نفت كشور درآمد داشته‌ باشد. با اين حساب اگر برزگر به ازاي هر شب اقامت در ١٥‌هزار سياه چادر حدود ١٠‌هزار دلار دريافت كند تنها در يك روز‌ سال حدود ١٥٠‌ميليون دلار درآمد خواهد داشت. اين درآمد در يك‌سال به حدود ٥٤‌ميليارد دلار مي‌رسد كه معادل درآمد نفتي ايران است.

گردشگران خارجي زندگي عشاير ايران را تجربه مي‌كنند او اين روزها مشغول آموزش خانواده‌هاي عشايري براي پذيرايي از ميهمانان خارجي است. مي‌گويد ١٠٠ نفر از جوانان خانواده‌هاي عشاير زبان انگليسي آموخته‌اند تا بتوانند به راحتي با ميهمانان ارتباط برقرار كنند. آنها قرار است ميهمانان خود را به تماشا و تجربه تمام روزمر‌گي‌هاي زندگي ايل قشقايي و بختياري ببرند. ميهمانان از دامنه‌هاي كوه بالا مي‌روند و همراه با دختران جوان گياهان دارويي مي‌چينند. با چوپانان به صحرا مي‌روند و در كنار آنها غذا مي‌خورند. به سوگواري‌ها و جشن‌هاي عشايري دعوت مي‌شوند. شبانه و در سكوت كوهستان به پيرمردهاي ني انبان و سرنا نواز گوش مي‌دهند و كنار دارهاي زميني گليم و گبه مي‌نشينند و بر تارهاي آن گره مي‌زنند. قصه‌هاي جن و پري كهنسالان ايل و تجربه‌هاي شگفت انگيزشان از مواجهه با طبيعت را مي‌شنوند و باورهايشان درباره تولد يك نوزاد جديد و رسوماتشان را تماشا مي‌كنند. برزگر مي‌گويد، تور عشايري در مراحل نهايي راه‌اندازي است و تا آخر‌ سال ٩٥ مسافران خارجي تمام سياه چادرها را رزرو كرده‌اند. بيشتر مسافرانش از اسپانيا، پرتغال و لهستان مي‌آيند و او درحال حاضر همان ٧٠٠ يورو براي هر شب اقامت در مجموعه‌اش را دريافت مي‌كند. او مي‌گويد: تا ٥‌سال آينده كيفيت‌ها را با نظر كارشناسان بين‌المللي بالا خواهم برد و قيمت‌ها افزايشي نخواهد داشت.



* اشتغالزايي براي بيشتر از ٢٥‌هزار نفر

برزگر پيش از اين براي ٩‌هزار نفر از ساكنان روستاي بزم شهرستان بوانات استان فارس اشتغال ايجاد كرده است و حالا ١٥‌هزار خانواده ديگر در درآمد و كسب و كار او شريك مي‌شوند. عباس به «شهروند» مي‌گويد: تمام درآمدها به‌طور عادلانه بين مجموعه‌ام تقسيم مي‌شود. از تمام صاحبان مشاغل و كالاها به‌طور مساوي خريد مي‌كنم و آنها به اين شيوه من احترام مي‌گذارند و باكيفيت‌ترين كالاها را براي پذيرايي از ميهمانانم آماده مي‌كنند. مجموعه بزرگ او قدرشناس حسن نيت عباس برزگر هستند. روستاييان فقير دهكده نه چندان حاصلخيز بزم حالا با كارآفريني نمونه عباس و خانواده‌اش چند برابر گذشته درآمد دارند و مجموعه موفقي تشكيل داده‌اند.



* همه ‌چيز از يك اتفاق ساده شروع شد

مرد جوان روستايي كه با نبوغ و خوش‌شانسي توانسته سرانجام صنعت توريسم ايران را به ايده‌آل‌هاي ارز‌آوري‌اش نزديك كند كارش را با دستفروشي آغاز كرده است. عباس برزگر ٣٨ ساله به «شهروند» مي‌گويد: دستفروشي برايم تنها روزي ٣‌هزار تومان درآمد داشت كه اين مبلغ هرگز جوابگوي مخارج زندگي من و خانواده‌ام نبود. مسير كسب و كار و زندگي عباس در يك شب باراني به‌طور معجزه آسايي تغيير كرد. او مي‌گويد: با موتورسيكلتم از كوچه پس كوچه‌هاي روستايمان عبور مي‌كردم كه ناگهان به دو گردشگر خارجي و مترجمشان رسيدم. باران، تاريكي و گم شدن در راه برگشت حسابي خسته و كلافه‌شان كرده بود. آنها را به خانه خود دعوت كردم تا شب را در آن‌جا بگذرانند.

ميهمانان آلماني سرزده آمده بودند و در سفره فقيرانه عباس برزگر به جز دمپختك گوجه‌ فرنگي، ماست محلي و ترشي ليته چيز ديگري پيدا نمي‌شد. آنها شب را هم دركنار خانواده برزگر و در رختخواب‌ها و ملحفه‌هاي دست‌دوز همسرش گذراندند. يكي از ميهمان‌ها كه پسر جوان ٢٠ ساله‌اي بود بي‌نهايت غمگين و پكر به نظر مي‌رسيد. مترجم در جواب كنجكاوي عباس مي‌گويد كه فردا روز تولد اوست و او از اين‌كه نتوانسته است به كشورش برگردد و تولدش را در كنار خانواده، دوستان و در زادگاهش جشن بگيرد ناراحت است. علي و زهرا فرزندان خردسال عباس برزگر موضوع را مي‌شنوند. ميز كوچك چرخ خياطي مادر، چند بادكنك و كيك خانگي تنها بضاعت آنها براي خوشحال كردن ميهمان آلماني است. ميهمان جوان از ديدن جشن تولد روستايي‌اش هيجان‌زده مي‌شود و از صحنه‌ها فيلمبرداري مي‌كند. خانواده برزگر بعدتر مي‌فهمند كه مادر روزنامه‌نگار آن ميهمان آلماني جشن تولد در ايران را رسانه‌اي كرده است. استقبال مخاطبان خانواده برزگر را به سرعت محبوب مي‌كند از سازمان ميراث فرهنگي به عباس برزگر خبر مي‌دهند كه ميهمانان جديدش در راهند. اين سرآغاز توسعه هتل روستايي عباس برزگر مي‌شود. حالا سياه چادرهاي عشايري هم به مجموعه هتل روستايي او اضافه مي‌شوند. در همان محل اسكان واقعي عشاير...



* راز موفقيت: ميهمانانم را فريب نمي‌دهم

عباس مي‌گويد: كار خاصي انجام ندادم تنها گردشگران خارجي را مانند اقوام و فاميل خودم در خانه پذيرايي كرده‌ام، با غذاهاي محلي خودمان، چاي آتشي، ماست و پنير گوسفندي. البته ميهمانان هم توقع زيادي نداشتند تنها مي‌خواستند چند روز زندگي روستايي در ايران را تجربه كنند. عباس برزگر ميهمانانش را به تماشاي علف‌چيني و ميوه‌چيني روستاييان مي‌برد، در عروسي‌ها و حنابندان‌هاي روستايي ميهمان مي‌كند و به شب‌نشيني‌هاي هم ولايتي‌هايش كنار آتش دعوت مي‌كند. با آنها سيب زميني كباب شده و چاي آتشي مي‌خورد. گاهي هم ميهمانانش با او شير مي‌دوشند و كشك درست مي‌كنند اما اين تمام كاري نيست كه خانواده برزگر انجام مي‌دهند.

عباس مي‌گويد: من با ميهمانانم صادق هستم و هيچ‌وقت نخواستم آنها را فريب بدهم يا چند برابر قيمت واقعي چيزي را به آنها بفروشم. صنايع دستي و تمام سوغات روستايي كه در فروشگاهم گذاشته‌ام براي مشتريان ايراني و خارجي يك قيمت دارد. من از ناآگاهي آنها نسبت به بازار ايران و قيمت‌هايش سوءاستفاده نكرده‌ام. او مي‌گويد: براي غذاي ميهمانانش سنگ‌ تمام مي‌گذارد.

تمام غذاها از باكيفيت‌ترين و مرغوب‌ترين مواد اوليه محلي و روستايي تهيه مي‌شوند. ١٠ دقيقه پيش از غذا از مزرعه براي ميهمانانش سبزيجات تازه مي‌چيند و صبح‌ها قبل از طلوع آفتاب عسل تازه از كندو خارج مي‌كند و سرميز صبحانه مي‌برد. ميهمانانش در دفتر يادگاري هتلش نوشته‌اند «احساس مي‌كنند در كنار خانواده خود زندگي مي‌كنند.» و اين تفاوت اساسي كسب و كار عباس برزگر با ديگراني است كه اعتماد مشتريان خود را خدشه‌دار مي‌كنند.

اول**1368**