تهران - ایرنا - سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی با بیان اینكه هیچ گاه هیچ سند معتبری برای ادعاهای مربوط به PMD (ابعاد احتمالی نظامی) وجود نداشته است، گفت: بزودی یك نشست فنی درباره دو اقدام عملی باقیمانده خواهیم داشت تا این دو موضوع را نیز به نتیجه برسانیم.

«رضا نجفی» روز پنج شنبه در نشست شورای حكام آژانس بین المللی انرژی اتمی افزود: هیچگاه هیچ سند معتبری برای ادعاهای مربوط 'PMD' وجود نداشته و همانطور كه در گزارش مدیر كل سابق (Gov/2009/55) به آن اشاره شد، حتی آژانس ابزارهای محدودی برای تایید مستقل اعتبار اسنادی كه مبنای این موضوع را تشكیل می دهند، دارد؛ بنا براین در واقع هیچ سیستمی وجود ندارد كه مستلزم 'ارزیابی سیستمی' باشد.

وی با تاكید بر اینكه «ارزیابی سیستمی» با رویكرد گام به گام كه در چهارچوب برای همكاری مورد توافق قرار گرفته، سازگاری ندارد، اظهار داشت: با این وجود، براساس مواضع اصولی خود، ما به همكاری با آژانس برای شفاف سازی برخی ابهامات، ادامه می دهیم.

نجفی افزود: در چندین ماه اخیر، بر اساس چهارچوب برای همكاری، جمهوری اسلامی ایران به صورت داوطلبانه 18 اقدام عملی را انجام داده است كه از این میان، دو اقدام به علت پیچیدگی، بی اعتباری اطلاعات آژانس یا به عبارت بهتر بی اعتباری اطلاعاتی كه به آژانس داده شده بودند و عدم وجود شواهد مستدل در اختیار آژانس، تاكنون تكمیل نشده است.

سفیر ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار داشت: آژانس آگاه بود كه ممكن است تاریخ تعیین شده 25 اوت تحقق نیابد و لذا به كار گیری عبارت 'از دست دادن مهلت تعیین شده، ' كاملا غیر دقیق است.

وی تصریح كرد: یكی از علل اصلی همچنین مربوط به اعلام دیرهنگام آژانس درخصوص جمع بندی موضوع چاشنی های انفجاری EBW بود.

نجفی گفت: یكی از ادعاها در بین موضوعات گذشته كه توسط آژانس حل نشده بود موضوع كاربری EBW بود كه ایران با ارائه اطلاعات كامل و اسناد مستدل به آژانس ثابت كرد كه EBW برای مصارف غیر نظامی در صنعت نفت و گاز، توسعه داده شدند.

وی اظهار داشت: ایران دارای صنعت عظیم نفت و گاز است و توسعه و به كار گیری فناوریهای گوناگون از جمله EBW در این عرصه كه رویه های صنایع تخصصی هستند، مساله غیر عادی نیست.

سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: در ادامه همكاری ایران با آژانس، ما نشست های فنی داشتیم كه آخرین آنها در تهران در تاریخ 31 اوت 2014 برگزار شد، كه طی آن بحث های جدی در خصوص دو 'اقدام عملی' باقی مانده صورت گرفت.

وی تصریح كرد: در نظر داریم به زودی یك نشست فنی دیگر در خصوص این دو اقدام داشته باشیم تا آنها را به نتیجه برسانیم و به محض اینكه این دو موضوع، روشن و بسته شوند، می توانیم شروع به اجرای اقدامات عملی جدید كنیم.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، متن كامل سخنان سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

آقای رئیس، مدیركل و همكاران محترم،

هیئت من از اینكه جنبش عدم تعهد بار دیگر از برنامه صلح آمیز ایران در این اجلاس حمایت كرده است خرسند است. نظر به اینكه این آخرین جلسه ریاست شما بر شورای حكام می باشد، مایل هستم از ریاست شایسته شما بر این نهاد محترم قدردانی نمایم. مهارت های دیپلماتیك و رهبری حرفه ای شما موجب شده است كه شورا جلسات موفقی را طی سال گذشته داشته باشد. من بهترین ها را برای شما آرزو می كنم.

آقای رئیس،

همان طور كه توسـط مدیركل آژانس گزارش شده بود، گرایش رو به رشدی در خصوص استـفاده از انرژی هستـه ای وجود دارد و علاوه بر 437 نیروگاه هسته ای مشغول به كار در 30 كشور، 70 راكتور نیز در دست ساخت قرار دارند. جمهوری اسلامی ایران، از جمله كشورهایی است كه قصد ساخت نیروگاههای هسته ای بیشتری را دارد و در عین حال به دنبال تكمیل برنامه تولید سوخت خود در راستای تامین نیازهای عملی اش همان طور كه از ابتدا طراحی شده بود، می باشد. در عین حال، ما همچنان به حفظ شفافیت كامل برنامه هسته ای خود بر اساس تعهدات پادمانی ادامه می دهیم.

در این رابطه، گزارش جدید مدیركل بار دیگر نشان می دهد كه برنامه صرفا صلح آمیز انرژی هسته ای ایران تحت نظارت كامل پادمان آژانس می باشد و هیچ گونه انحرافی در آن وجود نداشته است. علاوه بر این، از نوامبر سال گذشته كه ایران وEU3+3 بر روی برنامه اقدام مشترك به توافق رسیدند، آژانس به صورت مداوم تایید كرده است كه ایران به تعهدات داوطلبانه خود تحت برنامه اقدام مشترك جامه عمل پوشانده است و گزارش اخیر گواه دیگری بر این واقعیت است.

نوامبر گذشته، ایران و آژانس بیانیه مشتركی در خصوص یك چهارچوب برای همكاری صادر كردند كه مبنای كار بین ایران و آژانس می باشد. طی سفر اخیر مدیر كل آژانس بین المللی انرژی اتمی، آژانس و ایران مجددا تایید كردند كه 'چهارچوب برای همكاری' همچنان به عنوان مبنای حل و فصل مسائل گذشته و حال كه تاكنون توسط آژانس حل نشده اند، می باشد. در ملاقات جناب آقای روحانی، رئیس جمهور محترم جمهوری اسلامی ایران، و آقای آمانو، مدیركل آژانس، ایران اعلام كرد كه روند حل مسائل می تواند شتاب بگیرد. معهذا مدیركل آژانس در این جلسه اذعان داشت كه به علت پیچیدگی موضوع، چنین فرآیندی، زمان بر است. مقامات عالی ایران همچنین اعلام كردند حوزه های حساسی در ارتباط با امنیت ملی وجود دارند مانند توانمندیهای دفاعی ایران كه به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی قابل مذاكره نیستند.

لازم به ذكر است كه به اصطلاح ابعاد احتمالی نظامی'PMD' از سوی ایران شناسایی نشده است و در واقع چهارچوب برای همكاری هیچ اشاره ای به چنین مفهوم بی ربطی ندارد. هیچگاه هیچ سند معتبری برای ادعاهای مربوط 'PMD' وجود نداشته و همانطور كه در گزارش مدیر كل سابق(Gov/2009/55) به آن اشاره شد، حتی آژانس ابزارهای محدودی برای تایید مستقل اعتبار اسنادی كه مبنای این موضوع را تشكیل می دهند، دارد و بنا بر این در واقع هیچ سیستمی وجود ندارد كه مستلزم 'ارزیابی سیستمی' باشد. علاوه بر این، 'ارزیابی سیستمی' با رویكرد گام به گام كه در چهارچوب برای همكاری مورد توافق قرار گرفته، سازگاری ندارد. با این وجود، براساس مواضع اصولی خود، ما به همكاری با آژانس برای شفاف سازی برخی ابهامات، ادامه می دهیم.

آقای رئیس،

در چندین ماه اخیر، بر اساس چهارچوب برای همكاری، جمهوری اسلامی ایران به صورت داوطلبانه 18 اقدام عملی را انجام داده است كه از این میان، دو اقدام به علت پیچیدگی، بی اعتباری اطلاعات آژانس یا به عبارت بهتر بی اعتباری اطلاعاتی كه به آژانس داده شده بودند و عدم وجود شواهد مستدل در اختیار آژانس، تاكنون تكمیل نشده است. آژانس آگاه بود كه ممكن است تاریخ تعیین شده 25 اوت تحقق نیابد و لذا به كار گیری عبارت 'از دست دادن مهلت تعیین شده، ' كاملا غیر دقیق است. یكی از علل اصلی همچنین مربوط به اعلام دیرهنگام آژانس درخصوص جمع بندی موضوع چاشنی های انفجاری EBW بود. یكی از ادعاها در بین موضوعات گذشته كه توسط آژانس حل نشده بود موضوع كاربری EBW بود. ایران با ارائه اطلاعات كامل و اسناد مستدل به آژانس ثابت كرد كه EBW برای مصارف غیر نظامی در صنعت نفت و گاز، توسعه داده شدند. نیاز به گفتن ندارد كه ایران دارای صنعت عظیم نفت و گاز می باشد و توسعه و به كار گیری فناوریهای گوناگون از جمله EBW در این عرصه كه رویه های صنایع تخصصی می باشند مسئله غیر عادی نیست.

در ادامه همكاری ایران با آژانس، ما نشست های فنی داشتیم كه آخرین آنها در تهران در تاریخ 31 اوت 2014 برگزار شد، كه طی آن بحث های جدی در خصوص دو 'اقدام عملی' باقی مانده صورت گرفت. ما در نظر داریم بزودی یك نشست فنی دیگر در خصوص این دو اقدام داشته باشیم تا آنها را به نتیجه برسانیم و به محض اینكه این دو موضوع، روشن و بسته شوند، میتوانیم شروع به اجرای اقدامات عملی جدید نماییم.

آقای رئیس،

در حوزه سیاسی، ما با همتایان خود در گروه كشورهایEU3+3 مذاكرات را با حسن نیت ادامه داده ایم. این یك نظر مشترك است كه توافق جامع و پایدار برای همه طرفها سودمند خواهد بود. نیل به چنین توافقی در صورتی قابل تحقق می باشد كه طرف های مقابل همچون ایران با حسن نیت و با در نظر گرفتن واقعیات موجود مذاكره كنند و به دنبال آنچه كه غیر عملی است، نباشند. توافق جامع به طرفین مقابل آنچه را كه از حیث ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران از طریق اقدامات شفاف پایدار به دنبالش هستند، می دهد. این توافق همچنین ایران را قادر می سازد به اعمال حقوق مسلمش برای استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای به خصوص در چرخه سوخت، بدون هیچ مانعی و تحت معاهده منع اشاعه ادامه دهد و بعلاوه موضوعش از دستور كار شورای امنیت سازمان ملل متحد و شورای حكام آژانس خارج و همه تحریم ها لغو گردند.

آقای رئیس،

جمهوری اسلامی ایران، به عنوان عضو متعهد آژانس و NPT درخواستی به جز محترم شمرده شدن اجرای كامل حقوقش و رفع فشارهای غیر موجه، نداشته است. هیئت من از همه كشورها برای حمایتشان از فرآیند یك راه حل مذاكراتی قدردانی می كند. قبل از پایان سخنرانی، ناگزیرم چند مورد دیگر را مطرح كنم:

همانطور كه در نامه اخیر خود به مدیركل آژانس در تاریخ 23 اوت 2014 (INFCIRC/867) اشاره كردم، یك هواپیمای بدون سرنشین (هواپیمای جاسوسی)، ساخته شده و به كار گرفته شده توسط رژیم اسرائیل حریم هوایی ایران را در تلاشی برای انجام یك ماموریت جاسوسی در منطقه ای كه تاسیسات هسته ای نطنز واقع شده، نقض كرده است. این عمل متجاوزكارانه كه بار دیگر ماهیت واقعی رژیم اسرائیل را آشكار كرد در نقض آشكار قطعنامه های ذی ربط كنفرانس عمومی آژانس در مصونیت تاسیسات و فعالیت های صلح آمیز هسته ای، از جمله قطعنامه های 533 و 444 كه تصریح می كند 'هرگونه حمله مسلحانه به تاسیسات هسته ای كه اختصاص به مقاصد صلح آمیز دارند یا تهدید علیه چنین تاسیساتی، نقض اصول منشور سازمان ملل، حقوق بین الملل و اساسنامه آژانس می باشد.' جمهوری اسلامی ایران این اقدام تجاوزكارانه را شدیدا محكوم كرده و در عین حال موضع خود مبنی بر محفوظ بودن حقش جهت انجام هرگونه اقدام لازم مشروع برای دفاع از قلمروش را تكرار می كند و از بابت چنین عمل تحریك آمیزی كه پیامدهای جدی را متوجه متجاوز می كند، هشدار می دهد. چنین تهدید جدی علیه تاسیسات هسته ای تحت پادمان كه در آن بازرسان آژانس حضور دارند و مواد هسته ای غنی شده موجود است، نباید توسط آژانس نادیده گرفته شود. قطعا، نادیده گرفتن این اقدام غیر مسئولانه اسرائیل، كه كارمندان آژانس را نیز به خطر انداخته، بی طرفی آژانس را به صورت جدی زیر سوال می برد.

معدودی از كشورهای عضو، به قطعنامه های آژانس و شورای امنیت اشاره و خواستار اجرای درخواستهایی شدند كه در آنها درج گشته اند. اگر این قطعنامه های غیر قانونی، ارزشی برای حل موضوع داشتند تا كنون بایستی موضوع حل شده بود. معهذا عقل و خِرد غلبه كرده است و نویسندگان همان قطعنامه ها، اكنون بر سر میز مذاكره هستند.

در رابطه با اظهارات آخرین سخنران قبل از اینجانب، نیز بایستی مطالب ذیل را اضافه كنم:

اسرائیل با داشتن برنامه مخفی زیر زمینی سلاح هسته ای هرگز نمی تواند به عنوان مدافع عدم گسترش سلاح های هسته ای قلمداد گردد و در واقع با سابقه ای سرشار از تجاوز، نقض كلیه مقررات بین المللی از جمله حقوق بین المللی بشردوستانه، این رژیم بهیچوجه در جایگاهی نیست كه از پای بندی به تعهدات بین المللی سخن بگوید. رژیم كودك كش اسرائیل بهتر است نگران فراخوان های بین المللی جهت محاكمه مقامات اسرائیلی برای ارتكاب جرائم جنگی در غزه باشد تا نگران سطح غنی سازی یا تاخیر چند روزه در اجرای اقدامات داوطلبانه یك كشور عضو.

از توجه شما متشكرم

رضا نجفی

سفیر و نماینده دائم ایران نزد آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، نمایندگان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز 30 اردیبهشت ماه در تهران به ریاست «ترو واریورانتا» معاون امور پادمان‌های آژانس و «رضا نجفی» سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر سر 5 اقدام عملی توافق كردند و قرار شد این اقدامات تا روز 25 اوت (سوم شهریور ماه) اجرا شود.

آمانو در تازه‌ترین گزارش فصلی خود كه روز 14 شهریور منتشر شد، اعلام كرد تهران 3 اقدام عملی را انجام داده و مذاكرات بر سر دو اقدام باقی‌مانده را آغاز كرده است.

مدیر كل آژانس كه روز دوشنبه (24 شهریور ماه جاری) در آغاز نشست شورای حكام آژانس صحبت می‌كرد، گفت ایران هنوز با درخواست وی برای اعلام دو اقدام عملی جدید موافقت نكرده است.

سیام 9189**1572