مشهد – ايرنا – اين روزها همزمان با پيشرفت بشر در تهيه غذا، گسترش شهرنشيني و آمدن فناوري در زندگي روزانه مردم، كم تحركي و بروز چاقي مهمترين عامل براي بيشترين بيماريها بويژه انسداد عروق و ايست قلبي است.

به گزارش ايرنا، چاقي يكي از مهمترين عوامل تهديدكننده سلامت بشر است كه منجر به ابتلا فرد به انواع سرطانهاي دستگاه گوارشي، ديابت، فشار خون و چربي خون و ... مي شود.

امروزه از يك سو، سوء تغذيه معضلات بسياري را براي بشر به همراه آورده و از سوي ديگر مصرف بيش از پيش مواد غذايي بويژه مواد چربي زا كه موجب رسوب چربي در ديواره رگها از جمله رگ هاي قلب مي شود، سلامت بشر را به خطر انداخته است.

در تازه ترين گزارش سازمان بهداشت جهاني، 170 ميليون كودك در كشورهاي فقير دچار كمبود وزن هستند كه سالانه بيش از سه ميليون از آنان در اثر سوء تغذيه جان مي دهند؛ از سوي ديگر بيش از يك ميليارد بزرگسال در جهان اضافه وزن دارند كه حداقل 300 ميليون نفر هم دچار چاقي مفرط هستند.

براساس اين گزارش، همچنين سالانه حدود نيم ميليون نفر در آمريكاي شمالي و اروپاي غربي بر اثر بيماريهاي مرتبط با چاقي بويژه ايست قلبي فوت مي كنند.

در حاليكه مرگ وميرهاي ناشي از بيماريهاي قلبي و عروقي با سهم 38 درصدي از كل آن، مهم ترين عامل مرگ در كشورمان شناخته شده است.

افزايش عوامل خطر ايجاد بيماريهاي قلبي به كرات از سوي پزشكان و كارشناسان به عنوان هشدار جدي مطرح شده است.

پزشكان مهم ترين عوامل خطر ايجاد بيماريهاي قلبي و عروقي را شامل تغذيه ناسالم، استعمال دخانيات اعم از سيگار و قليان، استرس، فشار خون بالا، اضافه وزن و كم تحركي مي دانند.

در اين ميان چاقي و اضافه وزن كه يكي از فاكتورهاي مهم در ايجاد بيماريهاي قلبي و عروقي مي باشد، در بين مردم كشورمان بويژه كودكان رو به گسترش است و به گفته كارشناسان ايراني ها به سوي چاق شدن به سرعت پيش مي روند.

كارشناسان معتقدند، اضافه وزن و چاقي دو عامل مهم تهديد كننده سلامت و تغييرات متابوليكي در بدن از جمله فشارخون، چربي خون و مقاومت فزاينده نسبت به انسولين مي باشد و موجب افزايش بروز بيماري‌هاي قلبي، سكته، ديابت و سرطان‌ هاي مختلف مي شود.



*24 ميليون نفر چاق در ايران

رئيس انجمن پيشگيري و درمان چاقي ايران كه شهريور ماه امسال در همايش بين المللي تغذيه باليني رضوي در مشهد حضور يافته بود، معتقد است: 24 ميليون نفر از افراد ايران مبتلا به چاقي و اضافه وزن هستند؛ يعني از هر سه نفر، يك نفر چاق است.

'فريدون عزيزي' افزود: به نظر مي‌ رسد با توجه به شرايط زندگي شهرنشيني و افزايش ميزان بي‌ تحركي، مقوله چاقي را بايد جدي بگيريم و براي درمان آن نزد متخصص برويم و درمان را به صورت اصولي انجام دهيم.

وي بيان كرد: شهرهايي همچون تهران، هرمزگان، سواحل درياي خزر و آذربايجان خطر ابتلا به چاقي را بيشتر احساس مي‌ كنند و به عنوان مثال ميزان BMI(شاخص ميزان چاقي) در تهران افزايش چشمگيري داشته است و اين مي‌ تواند علامت هشدار دهنده ‌اي براي ما محسوب شود.

وي با اشاره به بيان فاكتورها و عوامل چاقي گفت: رژيم هاي غذايي پر چرب و پر انرژي، رفتارهاي غير فعالانه، كم خوابي، كاهش فعاليت هاي فيزيكي، شهر نشيني، عوامل اجتماعي و فرهنگي، برنامه ها و عادات غذايي نامناسب از جمله عواملي است كه موجب چاقي افراد مي شود.

وي گفت: سكته قلبي، صرع و مشكلات گوارشي از جمله خطرات چاقي است لذا پيشگيري از چاقي بايد از زمان جنيني و اوايل زندگي انجام شود و هر چقدر سن بالاتر رود تغييرات سخت تر و مشكلات و عوارض آن نيز بيشتر خواهد شد.

عزيزي با بيان اينكه شيوع چاقي بين سنين پنج تا 15 سال اتفاق مي ‌افتد، تاكيد كرد: براي درمان چاقي بايد از سنين كودكي و خردسالي آغاز به كار كرد و هر چقدر سن بالاتر رود تغييرات سخت‌ تر و مشكلات و عوارض آن نيز بيشتر خواهد شد.

رئيس انجمن پيشگيري و درمان چاقي در ايران با بيان اين كه ميزان چاقي افراد ارتباط مستقيمي با درآمد افراد جامعه و رژيم هاي غذايي آنها دارد، گفت: اكثر كشورهايي كه تغذيه بهتري دارند خطر ابتلا به چاقي در افراد آن جامعه نيز بيشتر است.



*بروز بيماريهاي قلبي در ايران رو به گسترش است

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي – درماني مشهد در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: در 10 سال اخير ابتلا به بيماريهاي قلبي ناشي از چاقي در ايران شيوع زيادي داشته است.

'عبدالرضا نوروزي' شيوع چاقي و اضافه وزن در بين بزرگسالان كشورمان را 45 درصد ذكر كرد و افزود: از سوي ديگر 30 درصد كودكان ايراني اضافه وزن دارند و اين زنگ خطري براي سلامت جامعه محسوب مي شود.

وي گفت: با توجه به روند روز افزون چاقي كم تحركي، استفاده از غذاهاي آماده يا همان فست فودها، در 15 سال آينده جمعيتي بيمار را خواهيم داشت.

وي افزود: كودكان چاق، يعني بزرگسالان چاق و اين به معناي انفجار افراد چاق در چند سال آينده است.

وي با اشاره به نقش چاقي، اضافه وزن و كم تحركي در ايجاد بيماريهاي قلبي گفت: امروزه حفظ وزن طبيعي از طريق فعاليت بدني و تغذيه سالم يكي از مهم ترين عوامل پيشگيري از بيماريهاي قلبي شناخته شده است.

نوروزي مصرف كم نمك، مصرف ماهي دو بار در هفته، پياده روي روزانه به مدت 20 دقيقه و تغذيه سالم را از راهكارهاي پيشگيري از بيماريهاي قلبي عنوان كرد.

وي با اشاره به معضلات پيشروي افراد چاق گفت: اگر چه با ديدن ظاهر افراد چاق تصور غني بودن بدن‌ آنها از مواد غذايي به ذهن خطور مي ‌كند؛ اما در واقع بسياري از آنان با فقر ريز مغذيها روبرو هستند.

نوروزي تاكيد كرد: شايد بدن افراد چاق از حيث ميزان كربوهيدرات غني باشد اما در خصوص بسياري از ريز مغذيها در فقر است.



*كاهش مصرف چربي ها در رژيم غذايي بهترين روش براي كاهش وزن

اين متخصص تغذيه در مشهد تنها روش پايدار و دائمي براي كاهش وزن را، تغيير چربي‌ هاي مصرفي و كاهش ميزان مصرف چربي‌ ها در رژيم غذايي روزانه ذكر كرد.

نوروزي گفت: اين روزها در اثر اطلاعات نادرستي كه افراد سودجو و شبكه‌ هاي ماهواره ‌اي به مردم ارائه مي ‌كنند، آنان را به خريد محصولات شيميايي با عنوان محصولات گياهي ترغيب مي‌ كنند.

وي افزود: هم اكنون افراد براي درمان چاقي تلاش زيادي مي‌ كنند تا به وزن و تناسب اندام ايده آل برسند اما غافل از اين كه كوچكترين توجهي به سلامت خود ندارند.

اين متخصص تغذيه، دارو را به تنهايي در كاهش وزن و درمان چاقي موثر ندانست و افزود: داروهاي درمان چاقي بايد توسط پزشك تجويز شود كه متاسفانه بعضي افراد به صورت خودسرانه اقدام به مصرف داروهاي به اصطلاح گياهي مي‌ كنند و حتي نمي ‌دانند كارشناسان تغذيه هم حق تجويز چنين داروهايي را ندارند.

وي با رد ادعاي گياهي بودن اين داروها بيان كرد: يكي از شايع‌ ترين عوارض استفاده از اين داروها 'تكرر ادرار' و 'دفع آب زياد بدن' است و فرد مصرف كننده غافل از اينكه 3/2 وزن بدن را آب تشكيل مي دهد، كاهش وزن موضعي خود را نتيجه استفاده از قرص‌هاي لاغري مي ‌داند‌ زيرا با مصرف اين داروها چربي هاي بدن كم نشده و فقط مقدار قابل توجهي آب و بافت عضلاني بدن از دست رفته است.

اين متخصص تغذيه ادامه داد: در صورت مراجعه به پزشك متخصص براي درمان چاقي، فرد مي ‌تواند كاهش وزني دائمي را تجربه كند و مهمتر از كاهش وزن، تثبيت آن پس از پايان رژيم درماني نيز ميسر شود.

وي همچنين نسبت به انجام عمل ‌هاي جراحي به منظور برداشتن چربي بدن هشدار داد و اين كار را تهديدي جدي براي سلامت افراد خواند.



*38 درصد از مرگ و ميرها در خراسان رضوي ناشي از بيماريهاي قلبي است

مدير گروه پيشگيري و مبارزه با بيماريهاي مركز بهداشت خراسان رضوي با بيان اينكه 38 درصد مرگ وميرها در استان ناشي از بيماريهاي قلبي است، گفت: كاهش وزن و داشتن فعاليت بدني منظم نقش مهمي در پيشگيري از بيماريها به ويژه بيماريهاي قلبي و عروقي دارند.

'محمد جعفر صادقي' افزود: هم اكنون حدود 40 درصد از مردم خراسان رضوي چاق بوده و وزن اضافه دارند، همچنين بررسي ها نشان مي دهد كه 30 درصد مردم اين استان كم تحرك هستند.

وي فشار خون بالا، مصرف دخانيات، ديابت، كلسترول بالا و مصرف مواد مخدر را از ديگر عوامل مهم خطر ساز ابتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي عنوان كرد.

دكتر صادقي با اشاره به نقش تغذيه به ويژه مصرف ميوه و سبزي در پيشگيري از بروز بيماريهاي قلبي و عروقي گفت: هم اكنون 91 درصد جمعيت استان خراسان رضوي به ميزان كافي ميوه و سبزي مصرف نمي كنند.

به گفته وي، ميانگين مصرف ميوه و سبزي در كشور 88 درصد است.

وي با اشاره به كاهش سن استعمال دخانيات به ويژه سيگار و قليان اظهار كرد: بر اساس بررسي هاي انجام شده، هم اكنون 8.3 درصد جمعيت استان خراسان رضوي روزانه سيگار مصرف مي كنند.

مدير گروه پيشگيري و مبارزه با بيماريهاي مركز بهداشت خراسان رضوي ادامه داد: از سوي ديگر 4.4 درصد مردم اين استان روزانه قليان مي كشند كه اين امر عامل مهم در ابتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي است.

وي گسترش برنامه هاي آموزشي سلامت محور و مشاركت رسانه هاي گروهي در اين زمينه را راهكاري مناسب در پيشگيري از بيماريهاي قلبي و عروقي عنوان كرد و افزود: در صورت رعايت اصول ابتدايي سلامتي مي توان از بروز 80 درصد مرگ هاي زودرس ناشي از بيماريهاي قلبي و عروقي جلوگيري كرد.



*پشت ميزنشين ها بيشتر در معرض ابتلا به بيماريهاي قلبي هستند

كارشناس بيماريهاي قلب و عروق مركز بهداشت خراسان رضوي نيز به خبرنگار ايرنا گفت: آقايان و بانوان پشت ميزنشين در ادارات و شركتها بيشتر در معرض ابتلا به بيماريهاي قلبي هستند كه در اين زمينه شمار آقايان پشت ميزنشين نسبت به بانوان بيشتر است.

'مريم ابريشمي' افزود: در حال حاضر تحرك و فعاليت بدني يكي از راهكارهاي مهم مقابله با چاقي و اضافه وزن و در نتيجه پيشگيري از بيماريهاي قلبي و عروقي محسوب مي شود.

وي بيان كرد: اگر درمحيط هاي كاري به كاركنان و كارمندان اجازه داده شود كه به مدت 15 تا 20 دقيقه تحرك داشته باشند و از نشستن هاي طولاني پرهيز كنند، اين امر نقش مهمي در كنترل بيماريهاي قلبي و عروقي خواهد داشت.

وي خاطر نشان كرد: با كمال تاسف هم اكنون بخش زيادي از كاركنان ادارات براي مدت هاي طولاني در مقابل كامپيوتر مي نشينند و اين امر نقش مهمي در اضافه وزن آنان بويژه چاقي هاي شكمي دارد.

7489/7487/522