تهران - ایرنا - كارمزد دستگاه های كارتخوان یا همان pos یكی از موضوعاتی است كه چالشی را میان صنوف و نهادهای متولی ایجاد كرده است، درحالی كه صنوف معتقدند تكلیفی در باره پرداخت كارمزد به دولت ندارند اما متولیان دادوستد پول یا همان بانك ها نظری دیگری دارند.

به گزارش ایرنا ، رییس اتحادیه پوشاك تهران در برنامه عصر امروز جمعه مناظره شبكه یك با موضوع پرداخت كارمزد دستگاه های كارتخوان گفت : كارمزد الكترونیكی باید توسط بانك ها پرداخت شود.

ابوالقاسم شیرازی با بیان اینكه كارمزد به حق است، گفت: بانك ها با توجه به اینكه از این تراكنش سود می برند باید كارمزد را پرداخت كنند.

وی افزود: این تراكنش ها حق الزحمه ای دارد اما قشری كه از بین طبقات اصناف، خریداران یا بانك ها بیشتر منفعت را می برد باید این مبلغ را پرداخت كنند. این موضوع به طور حتم سودآور است كه این همه تبلیغات روی آن انجام می دهند.

وی با بیان اینكه سود كسبه مشخص است، افزود: این قشر در جاهای مختلف ضرر و زیان می دهند و نمی توانند كارمزد پرداخت كنند.



** رشد زیرساخت های پرداخت الكترونیك در كشور

كریم خمسه كارشناس اقتصادی و متخصص سامانه های هوشمند تجارت الكترونیك گفت: شاید اگر10 سال پیش چنین بحث هایی در زمینه پرداخت الكترونیكی مطرح می شد با توجه به توسعه زیرساخت های پرداخت الكترونیكی امروز تبدیل به یك سرمایه ملی شده بود .

وی افزود: سیستم پرداخت الكترونیكی در دهه گذشته رشد بسیار سریع وشتابزده ای داشته و با توجه به تاریخچه این صنعت، كشور ما تنها نظام منحصربفرد دنیا است كه با این روش از این صنعت استفاده می كند .

به گفته این كارشناس اقتصادی در تمام نظام پرداخت الكترونیك دنیا دارنده یا پذیرنده بابت تراكنش كارمزد پرداخت می كند اما در كشور ما این مدل وارونه است به طوری كه مصرف كنندگان مصرف می كنند و بانكها باید هزینه را پرداخت كنند.

خمسه اظهارداشت: همه فعالان اقتصادی می دانند در سیستمی كه یارانه بابت چنین صنعتی پرداخت می شود فساد جزء لاینفك آن است .

وی درباره اینكه گفته می شود بانك ها از پرداخت كارمزد الكترونیكی سود می برند، تصریح كرد: این منطق مناسبی نیست، زیرا بانك ها از دو راه كسب درآمد می كنند، یكی از سودی كه بابت كارمزد دریافت می كنند و دیگری خدماتی كه ارائه می دهند.

وی افزود: هرچه كارمزد بانك ها را از میان برداریم و كاهش دهیم، نرخ سود بانكی افزایش می یابد كه منجر به افزایش تورم خواهد شد.

این كارشناس اقتصادی گفت: از طرفی دیگر هم اگر قرار باشد بانك ها كارمزد بدهند، با هزینه بالا سری، مجبورند نرخ بالاتری را برای تسهیلات در نظر بگیرند تا جبران خسارت وارده شود.

خمسه با بیان اینكه اگر به دنبال سیاست های ضد تورمی هستیم یكی از مهمترین موضوعات این است كه چگونه نرخ تسهیلات بانك ها كاهش یابد، گفت: این موضوع از طریق مدیریت هزینه ها و ایجاد درآمد امكان پذیر است .

وی افزود: بانك ها هزینه بالاسری دارند ، بنابراین بی عدالتی اتفاق می افتد، اصناف می خواهند كارمزد ندهند.

خمسه در پاسخ به این سوال كه اگر واقعا شما از یك شركت تجارت الكترونیك آمده اید و خصوصی چرا نگران سود بانك ها هستید؟ گفت: نگران سود بانك ها نیستیم اما معتقدیم كه قیمت كارمزد را نباید به سود ربط داد ، ارائه دهنده خدمت باید كارمزد دریافت كند.

مهرنوش در پاسخ به این پرسش كه به نظر او رفاه و راحتی كه كارتخوان ها برای اصناف ایجاد كردند تاثیر گذار بوده است، گفت: تاثیر داشته و كاملا ارزش دارد، اما قیمت پولی كه اصناف داخل بانك ها پرداخت می كنند بیشتر از میزان تعیین شده است كه باید به اصناف بازگردانده شود.



**اصناف باید پرداخت تراكنش های الكترونیك را بپذیرند

یك كارشناس یارانه نیز در این مناظره گفت: اصناف باید پرداخت تراكنش های دستگاه های خرید را بپذیرند.

«مرتضی مقدسیان» افزود: به عنوان مثال در سامانه جایگاه های سوخت تنها 25 میلیارد تومان تراكنش صورت می گیرد.

وی با بیان اینكه برای خرید از دستگاه های كارت خوان جایگزینی وجود ندارد، گفت: اصناف باید بپذیرند كه این كارمزد را پرداخت كنند، زیرا این كارمزد بخشی از سود فراوانی است كه در اختیار آنها قرار می گیرد.

مقدسیان ادامه داد: در گذشته با بانك ها به صورت نقدی كار می كردیم و واحد صنفی تمامی پول خود را در آن بانك قرار می داد.

وی تصریح كرد: قبل از اینكه دستگاه كارتخوان در واحدهای صنفی استفاده شود، میزان پولی كه در حساب بانكی اصناف بود با امروز هیچ تفاوتی نداشت و همان سودی كه اصناف می گرفتند، امروز هم می گیرند.

مقدسیان ادامه داد: باید ارتباط دو طرفه بین بانك و واحد صنفی برقرار شود.

وی در پاسخ به سوالی كه اگر سودی در استفاده از دستگاه های كارتخوان برای بانك ها نداشته، پس چرا برای استفاده از دستگاه های كارتخوان تبلیغ می شود؟ اظهار داشت: واقعیت این است كه بسیاری از بانك ها در شرایط كنونی متضرر هستند و برای اینكه سودی بدست آورند، هركاری می كنند.

مقدسیان تصریح كرد: بانك با تبلیغ در تلاش برای جذب منابع هستند و اینكه اگر 500 هزار تومان قیمت خرید دستگاه كارتخوان باشد، ماهیانه حدود 50 هزار تومان هرینه دستگاه های كارتخوان است.

وی خاطر نشان كرد: درخواست می كنم كه شركت های اصناف پذیرنده كارتخوان با اصناف تولیدی كشور مذاكره كنند و میزان كارمزد را خود تعیین كنند، كسی در این مذاكرات دخالت نكند.

مقدسیان اظهار داشت: به هرحال روزی باید بانك ها را از سود گرفتن دور كرد و به سمت كارمزد محوری برد.



** دولت در قیمت گذاری دخالت نكند

مشاور رییس اتاق اصناف با قدردانی از تصمیم هیات وزیران در هفتم مهر ماه مبنی بر كار كارشناسی روی موضوع كارمزدها اظهار داشت: مشكل اصلی به این موضوع باز می گردد كه دولت نباید در قیمت گذاری دخالت كند، چرا كه در هر كشور دولت در این خصوص دخالت می كند به همین مشكل بر خواهیم خورد.

«مینا مهرنوش» افزود: اصناف با این موضوع كه چرا این مبلغ دریافت می شود مشكلی ندارند، بلكه می گویند چرا این مبلغ توسط بانك مركزی تعیین می شود.

وی ادامه داد: در بسیاری از كسب و كارها بخشی از خدمات به صورت رایگان ارایه می شود، چرا كه از جای دیگری سود كسب می كنند. در بسیاری از بانك ها برای تجهیز منابع درصدی را به بازاریاب پرداخت می كنند.

وی گفت : از دولت می خواهیم اجازه بدهد شركت های ایجاد شده بهره ور باشند، چرا كه مشكل ما در گذشته این بود كه بانك ها هزینه های نابجایی می كردند.

نماینده اتاق اصناف ایران افزود: بین بانك ها درباره اینكه چه كسی خدمت را ارایه كنند رقابت وجود دارد و باید بابت نرخ سود كارمزد داشته باشیم.



** ضرورت مدیریت هزینه

مهرنوش گفت : اینكه قرار باشد اصناف پول خود را در بانك ها قرار دهند و بابت پرداخت الكترونیكی نیز هزینه پرداخت كنند درست نیست بلكه باید هزینه پولی كه بانك ها نگهداری می كنند، حساب شود.

وی با بیان اینكه ما مخالف پرداخت هزینه كارمزد نیستیم ، افزود: باید مدیریت هزینه صورت گیرد.

مشاور رییس اتاق اصناف كشور تصریح كرد: مالیات بر ارزش افزوده به جیب دولت می رود و او نیز به ما خدمت ارائه می دهد برای این موضوع نیز ما در حال حاضر پیشنهاد داریم كه برای اصناف سیستم خدمات الكترونیك راه اندازی كنیم و آنوقت دیگر نیازی به 12 شركت ارائه دهنده خدمات نیست .



** بانك ها پرداخت كارمزد را بپذیرند

رییس اتحادیه قنادان و شیرینی فروشان تهران گفت: به دلیل سود كم دریافتی از خریداران، بانك ها باید پرداخت كارمزد را از دستگاه های خودپرداز بپذیرند.

«محمد نصرتی» ادامه داد: بیش از سه میلیون واحد صنفی در كشور مشغول فعالیت هستند و اگر 120 تومان از هر تراكنش دریافت شود، ماهی 400 میلیون تراكنش انجام می شود و بانك ها هر ماه 70 میلیارد ریال از این محل درآمدزایی دارند.

وی با بیان اینكه اصناف ظرفیت پرداخت این كارمزد را از سود خود ندارند، تصریح كرد: هزینه كارمزد را باید بانك ها بپردازند، یعنی بانك ها از این پولی كه در اختیارشان گذاشته می شود و سود می برند، كارمزد را پرداخت كنند.

نصرتی افزود: به هیچ عنوان این كارمزد به اصناف تعلق نمی گیرد و اگر باید كارمزد از هر تراكنش را پرداخت كنیم قطعا این مبلغ از طرف اصناف به مصرف كننده تحمیل خواهد شد.

وی با بیان اینكه سود پول متعلق به بانك ها است، اظهار داشت: اتحادیه ها به هیچ عنوان توان پرداخت كارمزد، از هر تراكنش را ندارند.

نصرتی در پاسخ به این سوال كه اگر موضوع دریافت كارمزد از دستگاه های كارت خوان اجباری شود آیا اصناف آنرا پرداخت خواهند كرد یا از خریدار دریافت می كنند؟ گفت: اگر مصوب شود و هیات دولت آن را اجرایی كند در آینده تاثیر آن را قطعا مصرف كننده حس خواهد كرد.

فراهنگ ** 7537**1053** 9103**