پیام های ارایه شده در این گفت و گوی تلویزیونی كه از طرف رییس جمهوری برای آگاهی بیشتر مردم از وضعیت موجود بیان شد، حاوی محورهای كلیدی و دقیقی بود كه پرداختن به آن می تواند مروری دوباره باشد بر آنچه گفته و شنیده شد.
** یاری و حمایت و كمك مردم و رهبری به دولت
«ما از آغاز دولت با ركود توأم با تورم مواجه بودیم و معضل بسیار مهمی بود. حل این معضل هم طبیعی بود كه به سادگی امكانپذیر نیست. میخواهم به مردم شریف ایران عرض كنم همه كارهایی كه دولت انجام داده و قدمهایی كه برداشته شده است با مشورت صاحبنظران و متخصصین بوده و اگر كمك و یاری و حمایت عامه مردم و هدایتهای مقام معظم رهبری نبود به این نقطه نمیرسیدیم».
** خروج نفت از ركود در زمستان 1392
«در مسأله ركود كه موضوع بسیار مهمی بود ما تقریباً آثار خروج از ركود را از زمستان پارسال دیدیم اولین بخشی كه پارسال از ركود خارج شد بخش نفت بود. شاید ركود در سالهای قبل از همین بخش نفت هم شروع شده بود. در سال 91 رشد ما منهای 6.8 دهم بوده است و در سال 92 رشد ما منهای 2.9 بوده است بنابراین در مجموع ما هشت الی 9 فصل پشت سر هم ركود داشتیم. كشور ما غیر از سالهای اولیه انقلاب كه شرایط خاص خودش را داشت هیچ زمانی اینچنین ركودی توأم با تورم بالای 40 درصد تجربه نكرده بوده بنابراین وقتی ركود عمیق میشود، خروج از آن، سخت و مشكل است. زمستان پارسال اولین بخش اقتصاد ما از ركود خارج شد و صادرات ما در بخش نفت 13.7 دهم درصد رشد نشان داد. همچنین در زمستان پارسال رشد واردات ما افزایش پیدا كرد مجموعاً 22.2 دهم در فصل زمستان پارسال ما رشد داشتیم. 16.4 دهم در بخش مواد اولیه و 32 درصد در بخش سرمایهای و كارخانجات و ماشینآلات ما رشد واردات داشتیم. خود این رشد به ما اعلام میكرد وقتی مواد اولیه و ماشینآلات وارد میشود معنایش این است كه ما باید به تدریج خروج از ركود را تجربه بكنیم».
** تحرك بالای اقتصاد در سه ماهه نخست سال 1393
در سه ماهه اول امسال یعنی سال 93 ما تحرك خوبی در بخشهای مختلف اقتصاد دیدیم در بخشهای دیگر هم ما تحرك را دیدیم ما در گردشگری رشد فوقالعادهای تجربه كردیم. گردشگری ما رشدش 2 برابر فصل اول سال گذشته است. در بخش صنعت و معدن ما رشد بسیار خوبی داشتیم رشد حدود 10 درصد داشتیم. در بعضی از بخشها مثل تولید خودرو 80 درصد در سه ماهه اول امسال نسبت به سه ماهه پارسال، ما رشد را تجربه كردیم. در پتروشیمی، فولاد خام رشد داشتیم. تقریباً بخشهای صنعت و معدن ما چیزی حدود 10 درصد سه ماهه اول ما با سه ماهه پارسال رشد را نشان میدهد. البته بخش نفت هم امسال هم ما نسبت به سه ماهه اول پارسال باز هم رشد داشتیم. بخش نفت ما بیش از 6 درصد در سه ماهه اول نسبت به سه ماهه پارسال رشد را نشان میدهد. بخشهای دیگر هم رشد را میبینیم. در خدمات، كشاورزی رشد را میبینیم. كشاورزی 3.3 دهم در سه ماهه اول امسال رشد داشته است. در همه بخشها یك حركتی رو به رشدی مشاهده كردیم. البته برای اینكه این رشد برای مردم ما روشن باشد باید گفت كه این رشد بر مبنای سه ماهه امسال در مقایسه با سه ماهه اول پارسال است. اما اینكه تا پایان سال به چه نقطهای میرسیم من مطمئن هستم تا پایان سال هم ما رشد مثبتی خواهیم داشت. تا به نقطهای برسیم كه بتوانیم اعلام بكنیم. البته اینها محاسبات اولیه و پیشبینی هاست تا پایان سال.
** آغاز حركت اقتصادی با تكیه بر اعتماد و امید مردم
علت اینكه حركت اقتصادی در ایران شروع شد، اولین عاملش اعتماد و امید مردم بود. مردم به دولت اعتماد كردند و دولت به كارشناسهای خودش و صاحبنظران و دانشگاهیان و كل ملت ایران كه حامیاش بودند، اعتماد كرد كه اساس این سرمایه اجتماعی است. شما بدانید اگر ما در اقتصاد حركت كردیم، ریشهاش سرمایه اجتماعی است. یعنی دولت و ملت به هم نزدیكتر شدند و این اساس كار بود. از طرف دیگر مردم احساس كردند كه این دولت در زمینه سیاست خارجی با منطق و كارشناسی و تبحر لازم حركت میكند. البته دنیای سیاست خارجی روبهروی ما قدرتهای بزرگ هستند.
** كشورهای بزرگ داوطلب گفت و گو و دیدار با ایران
اینكه ایران قادر است با 6 قدرت بزرگ دنیا پای میز مذاكره بنشیند، بحث كند با منطق و استدلال به یك توافق برسد هر چند تفاهم موقت 6 ماهه، خود این قدم بسیار مهمی بود كه دولت برداشت. بعد از توافق ژنو در مصاحبهای كه داشتم به كارآفرینان گفتم حالا نوبت شماست ما قدم اول را برداشتیم قدمهای بعدی برای شماست. مردم احساس میكنند كه تلاطمهای خارجی كاهش پیدا كرده است. ما در زمینه هستهای هرگونه حركت كنیم مردم میدانند كه روابط با دنیای بیرون طبق وعدهای است كه در انتخابات به مردم دادیم و گفتیم تعامل سازنده با جهان. امروز بحث هستهای یك جزء از مباحث روابط خارجی ما است. شما امروز جایگاه ایران را ببینید، در یك اجلاس بینالمللی، كشور بزرگی نیست كه داوطلب صحبت و مذاكره و ملاقات نباشد. ممكن است با كشوری به دلایلی نخواهیم بنشینیم صحبت كنیم، اما همه داوطلب هستند. قبلا وقتی میآمدند با مقامات ما ملاقات میكردند زبانشان گاهی زبان نصیحت بود. امروز زبانشان زبان سوال است. میپرسند و سوال میكنند راجع به منطقه، اقتصاد ایران، مسایل مختلف كشور و جهان.
** سیاست خارجی یك حركت و گام به جلو
اصولاً سیاست خارجی ما یك حركت و گام به جلو برداشته است. بحث هستهای یكی از مباحث مهم ما است. ما در قدم اول موفق شدیم به یك توافق موقت دست پیدا كنیم الان كار بزرگی پیش رو داریم و آن توافق نهایی است. این كار كار بسیار بزرگی است شما میدانید یك موضوعی كه 12 سال محل بحث بوده است، بین ایران و كشورهای بزرگ جهان، حالا 1+5 یا اوایل مذاكره ایران با سه كشور اروپایی. از سال 81 این داستان آغاز شده است و امروز 93 هستیم. 12 سال است كه ادامه پیدا كرده است یك معضل 12 ساله را یك روزه و دو روزه نمیشود حل كرد. اما قدمهایی كه تا به امروز داشتهایم. قدمهای خوبی بوده. در كلیات مسأله یك اتفاق نظری با 1+5 داریم. البته آن جزئیات خیلی مهم است نه اینكه آن كلیات مهم است و جزئیات مهم نیست و راجع به جزئیات هنوز بحثهای مهمی داریم.
** به رسمیت شناختن موضوع هستهای و حق ایران در جهان
امروز 1+5 قبول كرده كه موضوع هستهای ایران و حق ایران را به رسمیت بشناسد این جای بحث نیست، حالا اینكه برای چند سال ایران چه مسایل و شرایطی را بپذیرد آن هم محدود این مورد بحث است. در اینكه باید تحریم برداشته شود جای اختلاف نظر نیست، حالا از كی شروع شود اول چه باشد دوم چه باشد از كی آغاز شود و كی تمام شود اینها مسایلی است كه در كلیات مسأله ما امروز توافق داریم در اینكه در نطنز غنی سازی انجام گیرد و فردو مركزی است برای ایران اینها جای بحث ندارد در اینكه نیروگاه نیاز داریم اینكه نیروگاه چه باشد جای بحث داریم امروز گام بزرگی برداشته شده. كلیات مسأله مورد اتفاق نظر در دو طرف است هیچ كس دنبال این نیست كه ایران غنیسازی نكند این بحث فراموش شده و منتفی شده و حذف شده است. در اینكه ایران نیروگاه داشته باشد برای رادیو داروها در اراك، این بحثی وجود ندارد. حتی اینكه ایران در كنار غنیسازی از سایر تكنولوژیهای مدرن هستهای برخوردار باشد یكی از مسایل ما با 1+5 همین است. الان كشورهایی هستند كه داوطلب هستند از 1+5 كه به محض توافق در همین سفر نیویورك ما مذاكراتی كه با رییس جمهور فرانسه داشتیم مطرح شد و خود ایشان مطرح كرد كه ما میخواهیم با ایران تعاملات هستهای داشته باشیم و در مسأله هستهای فناوریهای مدرن را در اختیار ایران بگذاریم.
**عبور از ركود با تكیه بر توان داخلی
امروز تنها بحث غنیسازی نیست. بحث اینكه ایران باید همه فناوریهای مدرن را در اختیار داشته باشد مورد اتفاق نظر است. اما خوشبختانه ما مسایل اصلی اقتصادمان را قبل از آنكه موضوع تحریم برداشته شود و ما در مورد مسأله هستهای به توافق برسیم توانستیم قدمهای مهم را برداریم در زمینه ركود ما قبل از اینكه به توافق هستهای برسیم و تحریم به طور كامل برداشته شود ما از ركود عبور كردیم. امروز هیچ تردیدی وجود ندارد كه ما از ركود عبور كردیم، البته مردم عزیز ما باید بدانند وقتی از ركود عبور كردیم هنوز تا رسیدن به رونق مطلوب فاصله داریم. بحث این نیست كه فقط از ركود خارج شویم. شما دو فصل كه منفی باشد میشوید ركود، بتدریج اگر مثبت شدید از ركود عبور كردیم. این معنایش رونق نیست ما خیلی باید كار كنیم ما كه میگویم یعنی همه ملت ایران. تا به حال هر كاری انجام دادیم ملت ایران این كار را انجام داده است.
** موفقیت در مذاكرات با پشتوانه ملت
اگر در مذاكرات ما موفقیتی به دست آوردیم به خاطر ملت ایران بوده است. ما به عنوان نماینده كل ملت ایران در مذاكرات حضور پیدا میكنیم. همه دارند حمایت میكنند اگر این تفاهم و توافق بین قوای سه گانه نبود، اگر حمایتهای مقام معظم رهبری نبود اگر ملت ایران در این زمینه همصدا و همفكر نبود، این دستاوردها حاصل نمیشد. من پاسخ سوال شما را اینطور میگویم موضوع هستهای بازگشت ناپذیر است. یعنی هیچوقت به قبل برنخواهیم گشت. ما به یك شرایطی رسیدیم كه ما برنگردیم به یكسال قبل اما اینكه چطور پیشرفت میكنیم اما در این كه در این 40 روز باقیمانده توافق نهایی میشود، بخشی میماند، احتمالاً تمدید میشود و نمیشود، اینها مباحثی است كه مطرح است اراده ما بر این است و فكر میكنیم در همین 40 روز باقیمانده مسایل قابل حل و فصل نهایی است و میتواند حل شود و تمام شود.
** قبول حل مساله هسته ای با مذاكره
من میخواهم به ملت ایران بگویم كه دنیا هم قبول كرده كه ایران باید دارای فناوری هسته ای باشد و هم پذیرفته كه این مسأله از طریق مذاكره باید حل و فصل شود و هم همه قبول كردند كه اگر این تفاهم برد - برد خواهد بود، به نفع همه خواهد بود. امسال در نیویورك نه تنها كشورهای اروپایی همه كشورهایی كه ما با آنها ملاقات داشتیم، در واقع در اجلاس شانگهای و نیویورك. همهشان بر این مسأله اعتراف داشتند كه این مسأله باید حل شود حتی یكی از سران این كشورها گفت ما خسته شدیم باید تمام كنیم هر طور كه هست این نشان میدهد كه شرایط عوض شده و شرایط را ملت ما عوض كرده است. دنیا میداند كه اراده دولت و ملت بر چه قرار گرفته است. ما امیدواریم مسأله در مسیر حل خودش و مسیری كه به نفع همه منطقه و جهان است قرار بگیرد. ما همه تلاشمان را به كار گرفتهایم و بكار خواهیم گرفت.
** رشد قابل ملاحظه واردات و صادرات
ما در مجموع امروز علایم بسیار زیادی داریم نه تنها محاسبات مراكز رسمی ما كه البته ما محاسبات آنها را قبول داریم. مثلاً در 6 ماهه اول امسال شما رشد واردات و صادرات را ملاحظه بكنید این رشد، رشد قابل ملاحظهای است، ما در مجموع در 6 ماه حدود 26 میلیارد واردات داشتیم، 23 میلیارد صادرات داشتیم، یك چیزی حدود 50 میلیارد اینكه میگویم غیر نفت است صادرات و واردات غیرنفتی ما حدود 50 میلیارد است و با این روند تا پایان سال ما یك واردات و صادرات حدود 100 میلیارد دلار غیر نفتی خواهیم داشت این نشان میدهد كه كشور حركت رو به جلو دارد، اقتصاد ما حركت كرده است مردم اعتماد كردند، به مسیر، امیدوار به آینده هستند، اینجا یك نكته را اضافه بكنم شما ببینید قبل چه وضعیتی در كشور بود.
** تبدیل شدن بانك مركزی به مركز فروش سكه
بانك مركزی تبدیل شده بود به مركز فروش سكه. مداوم صف میبستند كه سكه بخرند یك عده صف میبستند دلار بخرند. در واقع حجم نقدینگی ما شده بود یك سیل مخرب كه به هر سمت حركت میكرد. شما میبینید در این 13 الی 14 ماه دولت یازدهم، تقریباً نقدینگی در مسیر درست حركت میكند. اول حركت كامل به سمت بورس و بخشی از آن حركت كرد به سمت بانكها امروز بانكهای ما در زمینه تسهیلاتی كه باید به بخش تولید بدهند دستشان یك مقدار زیادی باز شده است. تسهیلاتی كه در پنج ماه اول امسال بانكهای ما پرداخت كردند نسبت به پنج ماه سال گذشته 40.5 دهم درصد افزایش داشته است. 40 درصد افزایش در حجم تسهیلات عمده این تسهیلات هم برای سرمایه در گردش بوده است.
** لزوم ادامه نقد دولت
باید این نقد دولت ادامه پیدا كند دانشمندان و صاحبنظران و دانشگاهیان ما. البته برای خود من نامه مینویسند و گاهی با لحن تند مینویسند من استقبال میكنم آنها به وظیفهشان عمل میكنند. خیلیها به من نوشته بودند كه شما در مسیر اشتباه حركت میكند. شما اول رفتید برای كنترل تورم این معنایش این است كه ركود هیچ وقت حل نمیشود. ما خیلی بحث كردیم، ما البته قبل از اینكه من انتخاب شوم جلسات اقتصادی مفصلی داشتیم با كارشناسها بحث میكردیم بعد از انتخابات دو ماهی فرصت داشتیم بحثهای مفصلی داشتیم و ادامه دادیم و به نتیجه رسیدیم كه بدون كنترل تورم نمیتوانیم مسأله ركود را هم حل بكنیم. تورم همان بود كه مردم را روزانه نگران میكرد مردم به سمت سكه و ارز میرفتند علتش آن شتاب تورم بود. البته من این نكته را خوب است توضیح دهم گاهی مردم میگویند كه دولت مرتب میگوید تورم را مهار كردیم جنسها كه ارزان نشده است و مهار تورم را به مفهوم ارزان شدن اجناس در مغازهها میدانند. خوب تورم معنیاش این است كه یك رشد شتابنده تورم ما داشتیم ما این اسب سركش را مهار كردیم این رشد را كاهش دادیم. نه اینكه متوقف كردیم معنیاش این نیست كه تورم اصلاً نداریم. مثال ساده بزنم شما اگر یكسال قبل آمار را نگاه كنید تقریباً رشد تورم ماهانه سه درصد بوده گاهی پنج درصد هم داشتیم.
** رشد تورم در دولت یازدهم، حداكثر یك درصد
در این دولت رشد تورم حداكثر یك درصد است بجای سه درصد البته گاهی بعضی از ماهها 0.7، 0.8، 1.2 بوده به طور متوسط یك درصد بوده است. این معنیاش این است كه اگر همان رشد تورم ادامه مییافت یك فردی كه درآمد ماهانهاش یك میلیون و 500هزار تومان بود معنایش این بود كه با آن رشد سه درصد و با این مهاری كه ما ایجاد كردیم و آن سه را تبدیل به یك كردیم، معنی اش این است كه 20 درصد قدرت خریدش را بردیم بالا معنیاش این است كه اگر با وضع قبل بود یك میلیون و 200 هزار تومان قدرت خرید داشت و ما 300 هزار تومان به آن قدرت خرید دادیم. بنابراین تورم مهار شده است و جلو رشدش گرفته شده است.
** كاهش تورم به چهار تا 12 درصد
شما آمار را میدانید به هر حال ما در تیرماه سال گذشته نقطه به نقطه ما 44 الی 45 درصد بوده است و الان در شهریور امسال نقطه به نقطه ما 14.4 است 14 با 45 یعنی 31 واحد درصد تورم نقطه به نقطه را كاهش دادیم. فكر میكنم در تاریخ اقتصاد ایران بیسابقه باشد كه دولتی توانسته باشد در حدود یك سال 31 واحد درصد تورم نقطه به نقطه را پایین آورده باشد. الان اجناس گرانتر میشود اما با یك شیب بسیار ملایم. شما اگر آمارها را نگاه كنید، حالا اقلام خوراكی كه بیشتر مورد مصرف مردم است، اگر مقایسه كنید شهریور سال 92 نسبت به شهریور 91 در این یكساله شما میبینید تورم 40 الی 77 درصد در طول یكسال. اما الان هم تورم داریم، اما دیگر 40 الی 70 درصد نداریم. تورم چهار الی 12 درصد است. پس ما تورم را كاهش دادیم و مهار كردیم تورم را و همزمان توانستیم از ركود خارج شویم. بنابراین آن حرفی كه بعضی از دوستان میزدند و میگفتند كه دولت تورم را كاهش داد به قیمت تعمیق ركود. این حرف امروز دیگر حرف دقیقی نبوده است. ما هم تورم را كاهش دادیم و هم از ركود خارج شدیم من این پیروزی بزرگ اقتصادی را به ملت بزرگ ایران تبریك میگویم چون این كار مردم است. اگر امید مردم و حضور مردم در اقتصاد نبود این اتفاق نمیافتاد.
** هدف سال جاری، تورم زیر 20 درصد
الان به هر استانی میرویم كارآفرینان حضور پیدا میكنند. ما این سفر هم حتی نیویورك هم كه بودیم یك جلسه با سرمایهداران آمریكایی داشتیم یك جلسه هم با سرمایهداران و كارآفرینان ایرانی مقیم آمریكا 2 جلسه داشتیم هر جا میرویم كارآفرینان حضور و اعلام آمادگی میكنند. شما الان میدانید كه چند صد شركت بزرگ دنیا منتظر آن لحظهای هستند كه ما در مسأله هستهای به توافق برسیم و سرازیر شوند به ایران شما خبر دارید و رسانههای ما هم مردم را مطلع میكنند حضور سرمایهداران مختلف به ایران و جلسات متعددی كه در خارج از كشور راجع به اقتصاد ایران برگزار میشود. بنابراین ما در واقع از آن شرایط خارج شدهایم. امسال هدفما این است تا پایان سال انشاء الله. تورم ما زیر 20 درصد باشد. البته قبلاًبه مردم قول داده بودیم كه 25 درصد بشود امروز به مردم قول میدهیم زیر 20 درصد خواهد بود تا پایان سال ان شاء الله و هدف ما این است كه یك رشد مثبت حدود سه درصد تا پایان سال داشته باشیم. تلاش ما این است كه به این اهداف دست پیدا كنیم. مردم ما میدانند كه ما اهل شعار و مبالغه نیستیم تا حالا هر چه به مردم قول داده بودیم سعی كردیم به قولهایمان عمل كنیم.
** اشتغال از آثار مهم رشد و رونق اقتصادی
میدانید مسأله اشتغال مسأله بسیار مهمی است. اصلاً رشد و رونقی كه ما دنبال آن هستیم، یكی از مهمترین آثارش اشتغال است وقتی رونق در جامعه ایجاد میشود البته معنایش این نیست كه به محض اینكه از ركود خارج شویم یك دفعه معضل اشتغال حل میشود. شما در یك كارخانهای میدانید ممكن است با 60 الی 70 درصد ظرفیت كار كند و بعد شما بتوانید مواد اولیه بیاورید و سرمایه در گردش بیاورید و این 70 درصد بشود 100 درصد آن زمانی كه 70 یا 60 درصد بود كارگرها اخراج نشده بودند و حالا كه 100 شده است ممكن است با همان تعداد بتوانند كارخانه را بگردانند. رشد وقتی میآید اشتغال با یك فاصلهای میآید.
** كمبود صاحبنظر در بخش گردشگری
ما الان در گردشگری رشد داریم حتماً اشتغال بالا رفته است. حتی درگردشگری اشتغال، دنبال صاحبنظرانی هستیم كه جامعه ما ندارد. این اشكالی است كه مراكز مهارتیابی ما و علمی و دانشگاهی ما مثلاً در هتلداری ما نیاز به نیرو داریم و به اندازه كافی نیست. چون هتلهای زیادی در حال ساخت است و اینها دنبال جذب افراد و استخدام افراد هستند در خود گردشگری اینهایی كه مراكز تاریخی ما را معرفی و تبیین میكنند برای گردشگرها نیاز ما بیش از افرادی است كه در اختیار داریم در بعضی از زمینهها حركت شروع شده است برای جذب افراد اشتغال بر مبنای آنكه وزارت ما میگوید بیمههای جدید امسال با محاسباتی كه او دارد و همچنین كاهش آنهایی كه دنبال بیمه بیكاری هستند، دریافت از صندوق بیمه بیكاری.
** تك رقمی شدن نرخ بیكاری در كشور
برای اولین بار امسال آنهایی كه متقاضی دریافت از این صندوق هستند كاهش پیدا كرده است. معلوم است بیكاری كاهش پیدا كرده است. از آن رو در زمینه بیمههای جدید برای كارفرماها، كارگرها، اضافه شده است. وزارت كار ما در این 6 ماهه تقریباًیك چیزی بالای 400 هزار اشتغال جدید را اعلام میكند. بنابراین اشتغال خالص ما رقم بسیار خوبی است در 6 ماهه اول امسال. امیدواریم با اقدامات انجام شده حركت رو به رشدی را در بخش اشتغال داشته باشیم. البته اینكه در بحث اشتغال بیكاری ما تك رقمی شده و بسیار خوشحالیم و امیدواریم بتوانیم نگه داریم و كاهش دهیم ان شاء الله در قدمهای بعدی در زمینه تورم هدف نهایی ما تك رقمی شدن است در زمینه تورم البته نه امسال و نه سال آینده احتمالاًدر سال سوم و در سال 95 دنبال هدف تكرقمی كردن تورم هستیم. ما دنبال رشد بالای 6 درصد هستیم. البته نه امسال پایان 94 هدف ما این است كه بالای 6 درصد باشد. برنامهریزی ما بر این مبنا است. من امیدوارم همه برنامههای ما توأم با توفیق باشد. البته احساس مردم نسبت به مسأله رشد و اشتغال یك مقدار با تأخیر به طور طبیعی انجام میگیرد اما در عین حال آمار و ارقامی كه دولت اعلام میكند درست است این دولت وعده داده به مردم كه هر چه واقعیت است به مردم بگوید.
** خدمتگزاری به مردم، افتخار همه مسوولان
ما ممكن است اشتباه بكنیم در موقع اشتباه به مردم خواهیم گفت و از مردم به صراحت عذرخوهی میكنیم و به عذرخواهیمان افتخار میكنیم چون صاحب و قیم مملكت مردم هستند و هیچ قیمی بالا سر مردم وجود ندارد. همه مسئولین افتخارشان این است كه خدمتگزار مردم باشند و خادم مردم باشند و ما هم همین افتخار را داریم بتوانیم به خدمتمان ادامه بدهیم و رضایت مردم را جلب بكنیم.
** تضاد نداشتن بسته خروج از ركود با اقتصاد مقاومتی
ما برای خروج از ركود یك بستهای را آماده كردیم و مردم ما اگر یادشان باشد یك جلسه و سمیناری هم با كارآفرینان داشتیم و خود من و كارشناسان در آن باره توضیح دادند. آن بسته 140 بند داشت یك مقداری از آن حدود 30 بندش نیاز به قانون داشت كه در یك لایحهای تقدیم مجلس شورای اسلامی كردیم. یك گزارش مفصلی هم تهیه كردیم مبنی بر اینكه این بسته خروج از ركود ما به هیچ عنوان با اقتصاد مقاومتی نه تنها در تضاد نیست بلكه در همان راستا دارد حركت میكند و بسیار مهم است كه ما در زمانی كه تحریم هنوز ادامه دارد و دسترسی به منابع خارجی نداریم و در شرایطی كه بانكهای ما هنوز به آن صورت فعال نشدند در این شرایط ما توانستیم از ركود خارج شویم البته این قدم اول است آن بستهای كه ما دادیم مجلس شورای اسلامی اگر به تصویب نهایی برساند، حركت جدیتری شروع میشود، آن بسته بعضی از بندهایش بسیار مهم است برای تقویت بانكها، خوشحسابی دولت بسیار مهم است. چون میدانید دولت در گذشته خوشحساب نبوده باید به یك دولت خوشحساب تبدیل شود. بندهای بسیار مهمی دارد مجلس شورای اسلامی قدم اولیهاش را خیلی خوب برداشت. فوریت آن را تصویب كرد. در كمیسیونهای مربوط بحث میشود البته این بحثها به تعطیلات تابستانی خورد و ما امیدواریم مجلس شورای اسلامی آن را به تصویب نهایی برساند و دولت بتواند آن را ابلاغ و اجرا كند. چون كار مهم ما امروز رونق اقتصادی است آن بسته میتواند ما را در مسیر رونق قرار دهد و این رونق برای مردم ما بسیار اهمیت دارد.
** هدف دولت، افزایش تولید گاز بیشتر در سال 93
ما یك رونق مستمر و پایداری را نیاز داریم در زمینههای مختلف كه بتوانیم ادامه دهیم. اینكه گفته میشود كه ما فقط در زمینه نفت توانستیم این تحرك را ایجاد كنیم البته در زمینه نفت و گاز ما حركت خوبی به جلو داشتیم و گفتم اولین بخشی از ركود خارج شد بخش نفت بود ما در زمینه گاز، امسال تا حالا 45 میلیون متر مكعب گاز در روز با اقداماتی كه تا حالا انجام گرفته، اضافه شده و تا پایان امسال هدفگذاری ما این است كه 140 میلیون متر مكعب گاز به تولید ما اضافه شود كه یك تحول بسیار بزرگی خواهد بود من خوشحالم به مردم بگویم كه مقدار مصرف نفت گاز در نیروگاههای ما كاهش پیدا كرده و تنزل یافته بخاطر اینكه ما گاز بیشتر میتوانیم به اینها بدهیم. امیدواریم در سال آینده به نقطهای برسیم كه همه نیروگاههای ما بتوانند از گاز استفاده كنند.
** آب، معضل اصلی كشور
چون مسأله محیط زیست مهم است ما در بخشهای دیگر قدمهای خیلی مهمی برداشتیم در زمینه آب كه معضل اصلی ما است. میدانید مسأله آب، راه حل های مختلفی دارد یكی از مهمترین راهحل ما این است كه آبیاری را در بخش كشاورزی مدرن بكنیم و از آن حالت قبلی و سنتی خارج كنیم. برای این كار میدانید كه در طول دهههای گذشته دولتهای گذشته، مجموعه زمینهای كشاورزی كه به آبیاری مدرن مجهز كردند یك میلیون و 330 هزار هكتار است. در این دولت در طول یكسال گذشته برنامهریزی ما البته برای سال 93، 284 هزار هكتار را ما زیر طرح آبیاری مدرن قرار میدهیم من قبلاً اعلام كردم در استان سیستان و بلوچستان، خوزستان، ایلام و بقیهجاها ما برنامهریزی مفصلی داریم برای اینكه بتوانیم آبیاری مدرن را اجرا كنیم این هم محصول كشاورزی را بالا میبرد و هم مصرف آب را كم میكند. در محیط زیست ما قدم بسیار مهم برداشتیم.
** كاهش آلودگی در شهرهای بزرگ
امروز در شهرهای بزرگ نوع بنزین و گازوئیل مصرفی تغییر پیدا كرده است و شما میبینید آلودگی كاهش پیدا كرده است البته آلودگی محیط زیست ما تنها بنزین و گازوئیل نیست خیلی مسایلی داریم كه باید آن را حل بكنیم. اما در عین حال قدم بسیار مهمی برداشته شده است.
** خروج از ركود و حركت به سمت رونق اقتصادی
در زمینه ریل قدمهای مهمی را برداشتهایم خط راهآهن ما به تركمنستان و قزاقستان وصل میشود. ما طرح اتصال راهآهن به جمهوری آذربایجان را داریم. طرحهای دو خطه كردن و برقی كردن. طرحهای بسیار مهمی در زمینه ریل در كشور داریم و در بخشهای مختلف در بحث خودرو كه دیگر نفت نیست ما میبینیم در این زمینه حركت بسیار خوبی انجام گرفته و همینطور گردشگری و در همه بخشها به پیش داریم میرویم. حركت ما به سمت جلو است. البته ممكن است یك بخشهایی هم باشد كه هنوز در ركود باشد در كلیات از ركود خارج شدیم در بخش مسكن حركت ما كند است كه باید تقویت شود. در بسیاری از بخشها حركت رو به جلو است و ما خوشبختانه با اطمینان به ملت ایران میگوییم ما از ركود خارج شدیم به سمت رونق اقتصادی حركت میكنیم البته ملت بزرگ ما همه باید همانطور كه یاری كردند یاری كنند و در صحنه باشند تا بتوانیم از ركود خارج شویم.
** وجود گفتوگوی مستمر میان مقام های دولتی و بخش خصوصی
قید و بندهایی در كشور ما در زمینه تولید، محیط كسب و كار وجود دارد. شما در محیط كسب و كار میدانید قانونی كه سالها مانده بود، آییننامههایش را تعیین و تصویب كردیم و یك قدمی به جلو برداشتیم. تقریباً گفتوگوی مستمری بین مقامات دولتی و بخش خصوصی ما وجود دارد. در چند سفر خارجی كه الان من رفتم بخش خصوصی هم در سفر من حضور پیدا كردند در تركیه، قزاقستان، آستاراخان حضور پیدا كردند و تقریباً در همه سفرهای خارجی كه میرویم بخش خصوصی هم حضور پیدا میكند معنی اش اینكه حركتی آغاز شده اما تا رسیدن به نقطه مطلوب خیلی كار داریم. ما در همان 15 روز اول دولت 30 و چند بند تصویب كردیم برای بحث تولید و اشتغال كه برخی از مشكلات برداشته شد.
**كاهش گردش كار در امور گمركی
شما میدانید گردش كار در گمرك ما 26 بوده امروز گردش كار شده است سه روز از 26 روز رسیده به سه روز این همان دولت الكترونیكی است كه ما باید به آن سمت حركت كنیم همانطور كه میگویید در بعضی از كشورها برای مجوز یك فعالیت اقتصادی گاهی 24 الی 48 ساعت زمان نیاز ندارد همه كارها هم حضوری نیاز نیست همهاش با دولت الكترونیك انجام میگیرد ما در واقع معاونت راهبردی ما مسئول نظارت بر همه این بسته است و كل دولت و معاون اول این مسأله را دنبال میكند برای ما بسیار مهم است كه این بسته دقیقاً اجرا شود و سریعتر بتوانیم اقتصاد را به نقطهای برسانیم كه مطلوب مردم ما است كه همان رونق اقتصادی است.
** مشكل بزرگ یارانه
یارانه میدانید مشكل بزرگی داشت. اولاً هدفمندی یارانه تبدیل شده بود به اینكه ما حاملهای انرژی را گرانتر بفروشیم و آن پول به ضمیمه پول از خزانه بیاوریم یارانه نقدی كنیم و به افراد بدهیم شما میدانید درآمد ما چقدر بود و پرداختی چه مقدار بود، اولین مشكلی كه در دولت با آن مواجه شدیم دیدیم ما ماهانه یك هزار و 500 الی 2 هزار میلیارد كسر داریم. برای اینكه یارانه نقدی را پرداخت كنیم. ضمن اینكه هدفمندی یارانه برای خیلی از كارهای دیگر بود برای این نبود كه یارانه نقدی به مردم پرداخت شود. ما چارهای نداشتیم كه یك قدم دیگر برداریم در زمینه هدفمندی یارانهها. خیلیها مخالف بودند. نامههای كارشناسها، اساتید دانشگاه و نمایندگان مجلس برای برای من یك پرونده بسیار بزرگی است همه آنها به من میگفتند كه دست به این كار نزنید و دنبال مرحله دوم هدفمندی یارانهها نباشید و این بسیار خطرناك است و حتی به من میگفتند آن مسأله كنترل تورم هم از بین خواهد رفت و قولی كه به مردم دادید كه تورم را به 25 درصد برسانید امكانپذیر نخواهد بود. اما ما چارهای نداشتیم دیدیم راه دیگری نداریم جز اینكه قدم دوم را برداریم البته این قدم بلند نبود به دلیل شرایط اقتصادی كشور ما برای اینكه روی تورم اثر نگذارد و شما میبینید همزمان با اجرای فاز دوم هدفمندی، تورم هم همزمان توانستیم كاهش دهیم. از اول كسری كه ما برای پرداخت یارانهها داشتیم آن كسری را جبران كردیم كه از جای دیگر برداشت نكنیم كه خلاف قانون هم بود.
** اجرایی شدن وعدههای انتخاباتی در بخش سلامت
نكته دوم این بود كه بنا بود در تولید، سلامت و امنیت غذایی قدمهایی را برداریم. در بخش سلامت تقریباً میتوانم بگویم وعدههایی كه در دوران انتخابات به مردم دادم، خوشبختانه همه آن را امسال عملیاتی و اجرا كردیم. به مردم وعده داده بودم كه همه مردم زیر پوشش بیمه قرار بگیرند و شما میبینید كه ما 6 میلیون و 200 هزار نفر را تحت پوشش بیمه قرار دادیم. البته یك مقدار دیگر متقاضی هستند كه دارد بررسی میشود. از آن طرف امنیت غذایی برای اقشار بسیار آسیبپذیر جامعه. ما به آنها یك یارانه كالایی پرداخت كردیم. یك بار امسال پرداخت شده بار دوم هم در هفته جاری و هفته آینده پرداخت خواهد شد. ما تا پایان سال چهار نوبت این یارانه را پرداخت میكنیم برای امنیت غذایی اقشار آسیبپذیر جامعه.
**ملموس بودن آثار یارانه در بیمارستانهای دولتی
در بخش سلامت قدم بسیار مهم برداشته شد ما امسال چهار هزار و 800 میلیارد تومان به بخش سلامت میدهیم به عنوان بخش یارانه كه آثارش را شما در بیمارستانهای دولتی میبینید. امروز افرادی كه بستری میشوند و حتی اگر عمل جراحی دارند مقداری كه مردم از جیبشان باید پرداخت بكنند زیر 10 درصد است و آن بخش كه بیمه و دولت پرداخت میكند، بالای 90 درصد است. اخیراً اعلام شده 6 درصد این 10 درصد به 6 درصد تنزل پیدا میكند در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر كه نصف این مبلغ است یعنی پنج درصد و سه درصد است كه دارد پرداخت میشود. قبلاً هر بیماری در بیمارستان وارد میشد ارجاعش میدادند به بیمارستانهای مختلف امروز همه خدمات آنجا انجام میگیرد داروها اغلبش تحت پوشش بیمه قرار گرفته است.
** گران نشدن دارو در مدت یكسال
تقریباً در این یكسال دارو گران نشده است. برخی از موارد بین 2 الی سه درصد بالا رفته باشد ولی تقریباً قیمت دارو ثابت است. داروهای خارجی و تجهیزات پزشكی از پارسال تا امسال كاهش پیدا كرده است. ما امیدواریم در 6 ماهه اول امسال یك مقداری شاهد كاهش باشیم. در خیلی از مراكز بهداشتی روستاها پزشك نداشتیم كه اكنون پزشكان اعزام شدهاند در برخی بیمارستانها میدانید پزشك متخصص نبود الان در 24 ساعت پزشك متخصص است خدمات پزشكی را به هر حال به یك نقطهای رساندیم كه با گذشته خیلی متفاوت است ما میخواهیم به نقطهای برسیم كه مردم ما در این زمینه احساس راحتی بكنند و با معضلات گذشته روبهرو نباشند.
** 2 برنامه مهم بخش سلامت
2 برنامه دیگر داریم در بخش سلامت یكی بحث خدمات بهداشتی و پزشكی به حاشیهنشینها است، حاشیهنشینها مشكلات زیادی دارند و ما شروع كردیم الان به ساماندهی اینها، البته بیشتر خدمت را میخریم یعنی پزشكها و متخصصها میروند و ما با آنها قرارداد میبندیم و خدمت را از آنها میخریم. رقم خیلی تكاندهنده است مردمی كه در حاشیهنشینها هستند و در حاشیه شهرها قرار گرفتند رقم بسیار بالایی است بالای 9 میلیون نفر است. چیزی نزدیك 10 میلیون است كه ما اینها را تحت پوشش قرار دادیم. این قدم دوم ماست كه این كار را خواهیم كرد. در بعضی از شهرها از جمله تبریز اجرا شده است. بخش بعدی بخش بهداشت است كه این كار را هم ان شاء الله انجام میدهیم. امیدوارم در بخش سلامت قدم به قدم جلو برویم و به آن نقطهای برسیم كه نقطه مطلوبی باشد من در همین سفر نیویورك با مقامات كشورها كه ملاقات میكردم چند نفرشان تبریك گفتند، گفتند كار بسیار عظیم و بزرگی در بخش سلامت كردید باور كردنی نبود كه دولت ایران در شرایط تحریم با همه مشكلاتی كه دارد، بتواند در زمینه سلامت قدمی بردارد كه برخی از كشورهای خیلی بزرگ و صنعتی در این زمینه نتوانستند موفق باشند.
** پرداخت كامل بودجه ی استانی در 6 ماهه نخست سال
نكته دوم اینكه در بحث یارانه ما شروع كردیم به تولید هم كمك كردن و در زمینه تولید امسال 5 هزار و 700 میلیارد تومان به بخش تولید از یارانه كمك میكنیم و در این 6 ماه، 50 درصد پرداخت كردیم و 50 درصد بعدی را در 6 ماهه دوم پرداخت خواهیم كرد. ضمن اینكه در زمینه بودجه ما یك حركت بسیار خوبی كردیم و شما میدانید كه امسال در بودجه عمرانی ما در 6 ماهه اول بودجه استانی را صد در صد هم تخصیص دادیم و هم پرداخت كردیم و ان شاءالله 6 ماهه دوم هم در استانی پرداخت میكنیم و كلاً بودجه عمرانی ما نسبت به پارسال 3.3 برابر خواهد بود و در بودجه استانی 12.5 برابر پارسال بودجه عمرانی پرداخت میكنیم كه قدم بسیار مهمی است. یكی از راههای رونق اقتصادی هم طرحهای عمرانی است كه الان در استانها اجرا و پیاده میشود و كلاً در بخش عمرانی ما بیش از سه برابر پارسال اعتبار اختصاص میدهیم و این حركت بسیار بزرگی است كه هم میتواند موجب عمران و آبادانی شده و هم امید بدهد به مردم در استانهای مختلف و هم شرایط را برای رونق آماده كند.
** دشواری شناسایی افراد بی نیاز به یارانه
عدهای از مردمی كه یارانه میگیرند برای ما روشن است كه نیاز ندارند و میشود طبق قانون هم این یارانه نقدی را قطع كرد. منتها اشكال دیگری پیش میآید. یك عده دیگری هستند كه نیاز ندارند و شناسایی آنها كمی سخت است من تردید دارم در اینكه اگر ما بخواهیم به طور مثال صد نفر یارانه نگیرند از این صد نفر ما 50 نفر شناسایی میكنیم، نمیدهیم به آنها، 50 نفر دیگر ممكن است وضع آنها از آن 50 نفر بهتر باشد چون نمیتوانیم شناسایی كنیم به آنها پرداخت میكنیم. در جامعه نگرانی بزرگی ایجاد میكند طرف میبیند یارانه او قطع شده است ولی همسایهاش كه وضعش از او هم بهتر است یارانه را میگیرد یك راه وجود داشت برای اینكه همه را شناسایی كنیم من تاكنون موافقت نكردم و آن سرك كشیدن به زندگی خصوصی و اموال مردم است. ضررش بیش از نفع آن است ممكن است یك عده را كم بكند و آن مقدار به كمك بخشهایی بیاید كه امروز كشور نیاز دارد اما اعتماد مردم به دولت و اینكه مردم در زندگی خصوصی خودشان احساس راحتی بكنند. ببینید تمام رونق اقتصادی ما باید توسط مردم ایجاد شود. دولت تسهیلكننده است. این خطاست كه ما فكر كنیم. دولت میتواند مسایل اقصادی را حل و فصل بكند دولت باید زمینه را آماده كند. محیط كسب و كار، مقررات دست و پاگیر را بردارد و مسیر را تسهیل كند اما كار را باید كارآفرینان انجام دهند و به صحنه بیایند و برای اینكه كارآفرینان به صحنه بیایند باید اعتماد كامل به دولت بكنند. این اعتماد بین مردم و دولت آنقدر ارزشمند است كه با هیچ چیز قابل معاوضه نیست اما در عین حال هنوز نكته ای كه شما میگویید ما فراموش نكردیم و دنبال آن هستیم اگر بتوانیم یك راهحل قابل قبولی پیدا بكنیم تا آن كار را انجام بدهیم. بهترینش این بود كه خود مردم نگیرند هنوز هم ما دلمان میخواهد آنهایی كه نیاز ندارند نگیرند. چون میبینند كه بخشی از این یارانه را برای سلامت، تولید مردم و امنیت غذایی اقشار كم درآمد، خرج میكنیم، هر چه این پول در اختیار مردم قرار میدهیم، میتوانیم در جاهایی كه مورد نیاز جامعه است در آنجاها مصرف كنیم.
** اتمام طرح های نیمه تمام در سال 93
اساساً در بودجه در مجلس به نمایندگان محترم توضیح دادم كه ما امسال دنبال اتمام طرحها هستیم. یك طرحی اگر پنج الی 6 درصد اجرا شده است ما نمیتوانیم 2 درصد اجرا كنیم دوباره بماند خیلی طرحها در كشور نیمه تمام باقی مانده است. بنای ما بر این است كه طرحهایی را دنبال كنیم كه تا پایان امسال تمام شود. ما 246 طرح مهم را كه میتوانستیم امسال تكمیل كنیم مد نظر قرار دادیم و بودجه برای آنها صرف میشود و موارد استانی كه سفر كردم و مواردی را در آنجا وعده دادم آنها را هم میخواهم اجرا كنیم. چون قرار ما این است كه در سفر استانی چیزی را به مردم قول بدهیم كه قبلاً در تهران بحث كردیم و به نتیجه رسیدیم و میدانیم عملیاتی است والا به مردم قول نمیدهیم برای اینكه قول میدهیم و در مقام عمل نمیتوانیم اجرا بكنیم بنابراین ان شاءالله در طرحهای عمرانی در پایان سال خواهید دید كه بسیاری از طرحهای نیمهكارهای كه برخی سالها مانده و برخی یك سال و دو سال باقیمانده تكمیل میشود و قدم خوبی برای اقتصاد كشور خواهد بود.
** اهمیت موضوع محیط زیست
یكی از طرحهایی كه شخصاً این را دنبال میكنم و گاهی وقتها هر هفته، هفتهای 2 بار دنبال میكنم یكی بحث محیط زیست است كه بسیار مهم است محیط زیست میتواند واقعاً سلامت مردم را به خطر اندازد خیلی مشكلات ایجاد میكرد البته نمیخواهم بگویم با تحول در سوخت همه مسأله محیط زیست حل میشود برخی به اقدامات خیلی طولانیمدت نیاز دارد. مثلا ریزگردها به سادگی قابل حل نیست. دریاچههایی كه هامونهایی كه خشك شده به این سادگی نمیتوانیم برگردانیم. البته داریم روی همه اینها برنامهریزی و اقدام میكنیم برای من خیلی مهم است كه زاینده رود را ببیننم كه آب در آن جاری است واقعاً جزء نكاتی است كه همیشه در فكر آن هستم. اصفهان زیبا، زاینده رود قشنگ و امروز ببینیم خشك است.
** اهمیت احیای دریاچه ارومیه برای كشور
دریاچه ارومیه، بسیار اهمیت دارد نه تنها برای استان آذربایجان غربی یا شرقی یا اردبیل و یا مناطق غربی ما اصلاً برای كشور ما اهمیت فوقالعادهای دارد. اگر دریاچه ارومیه خشك شود و وضعش بحرانی شود یك طوفان میتواند شاید هشت استان ما را طوفان نمك شود تمام زمینهای كشاورزی ما را از بین میبرد تنفس ما را دچار مشكل میكند. طرحهای زیادی برای دریاچه ارومیه داریم. میدانید كه از اولین تصمیم این دولت تصمیم راجع به دریاچه ارومیه بود كه مرتب آن را دنبال میكنم. كارگروه ارومیه گزارش ویژهای به من دادند. خود من با آنها جلسه داشتم و معاون اول من مرتب جلسه دارند و هم معاونت محیط زیست ما مسأله را دنبال میكند بنابراین محیط زیست ما جزو موارد بسیار مهم است كه باید قدم به قدم برویم جلو
** تحول بزرگ در بخش گازوییل
شما میدانید در گازوئیل یك تحول بزرگ در شهرهای بزرگ رخ داده است. یعنی گردزدایی شده از هفت هزار «پی.پی.ام» الان رسیده به 50 «پی.پی.ام». یعنی كار بسیار بزرگی دارد صورت میگیرد. تنها بنزین یورو 4 نیست در گازوئیل هم یك حركت بسیار بزرگی شروع شده است.
** آب كشاورزی مهمترین موضوع
طرحهای مهمی پیشرو داریم در زمینه مسأله آب. مؤثرترین و مهمترین مسأله آب كشاورزی است كه بتوانیم این آب را واقعاً بهرهوری آب را بالا ببریم. یك جاهایی آب داریم مصرف میكنیم، شاید قیمت آب از آن محصول خیلی بیشتر باشد. از آبهای زیرزمینی برخلاف قواعد استفاده میكنیم با طبیعت نمیشود جنگید. یك چارچوبی دارد این قاعدهمند بودن و با قواعد بازی كردن فقط برای دنیای سیاست نیست. در دنیای سیاست هم ما قواعد را بگذاریم كنار ضرر میكنیم، در محیط طبیعی هم اینچنین است با قواعد طبیعت یا سنتهای الهی به تعبیر قرآن با این سنن نمیشود مبارزه كرد باید در آن چارچوب حركت كنیم. مسأله آب یكی از مسایل مهم است.
** اقدام های جدی دولت در بخش راه آهن و ریل سازی
به مسأله ریل خیلی توجه دارم و برایم خیلی مهم است و دارم دنبال میكنم حمل و نقل ما واقعاً از طریق جاده جواب نمیدهد مخصوصاً حمل و نقل بار، باید این حمل و نقل از طریق ریل انجام گیرد. مسافر ما همینطور است ریل میتواند مسیر مطمئنی برای مردم باشد ما ان شاء الله در زمینه ریل قدمهای مهمی برخواهیم داشت. بنادر جزو آن موارد مهمی است كه دارم دنبال میكنم، هم چابهار و هم بندر عباس و هم بندر امام و هم در خرمشهر و آبادان و هم بدانید جاسك را دنبال میكنیم به عنوان یك بندر حتی برای صادرات نفت، اصولاً سواحل مكران یك استعداد بسیار بالایی دارد كه دنبال میكنیم برای اجرای طرحهای بسیار مهم، بنابراین ریل یكی از آن مسایل مهم است.
** نفت و گاز جزو اولویتهای مهم دولت
نفت و گاز بویژه در حوزههای مشترك جزو اولویتهای مهم این دولت است. همانطوری كه گفتم در گاز ما قدمهای مهمی را ان شاء الله امسال به ثمر خواهیم رساند و تا پایان سال، 140 میلیون متر مكعب به تولید گاز اضافه میكنیم. البته گاز ترش بخشی از آن شیرین میشود و بخشی از آن ترش است. در زمینه نفت مخصوصاً در منابع مشتركی اقدامات خیلی خوبی آغاز شده است. اینها جزو اولویتهایی است كه دارم دنبال میكنم یكی از آنها هم بحث تعادل بخشی است یك جایی قدمهایی برداشتیم این تعادل بخشی كار بسیار مهمی است كه ان شاءالله در برنامه ششم دنبال میكنیم تا به ثمر برسانیم.
** پیگیری روزانه مسأله تورم
از همه مهمتر آن چیزی كه من روزانه دنبال میكنم مسأله تورم است. شاید بانك مركزی بتواند شهادت بدهد كه من چقدر دقیق پایه پولی و نقدینگی را روزانه كه این بحث هفتگی نیست این بحث روزانه است. بحث خروج از ركود چیزی بود كه من در واقع از اول ماه رمضان هر روز ماه رمضان، بخشی از وقت ما برای خروج از ركود گذاشته میشد. در بحث یارانه خیلی وقت صرف شد كه ما هدفمندی را در مسیر درست قرار بدهیم.
** تشكر از ملت بزرگ ایران
من میخواهم در پایان عرضم از ملت بزرگ ایران تشكر كنم بخاطر حمایتها و تلاشهایشان از كارآفرینان تشكر بكنم قدمهای بسیار مهمی برداشتند باز هم نیازمند به قدمهای آنها هستیم برای رونق اقتصادی، از دانشگاهیان، كارشناسان و متخصصان میخواهم تشكر بكنم بخاطر تذكرات و نقدشان. نقد آنها برای ما بسیار ارزشمند است ما 14 معصوم بیشتر نداریم همه ما ممكن است خطا و اشتباه بكنیم و آنها باید به ما تذكر بدهند و من امیدوارم به تذكراتشان و نقدهای خودشان ادامه بدهند و نكته آخر به سیاسیون میخواهم بگویم كه همه قواعد بازی را مراعات بكنیم. البته میدانید كه در دولت ما از همه جناحها حضور دارند من با همه جناحها كار میكنم معتقدم كه باید با همه كار بكنیم و آرایش خشم نباید در كشور ما بوجود بیاید، آرایش ما باید آرایش تعاون، همكاری، همدلی و كمك به یكدیگر و همكاری در مسایل مهم كشور كه به نفع كل ملت است، باشد و همه جناحها و همه احزاب دست به دست هم بدهند تا ان شاء الله به نقطه مطلوب برسیم.
** پرداخت معوقات خانواده شهدا تا آخر مهر
من فقط در اینجا میخواهم از بنیاد شهید و جانبازان تشكر كنم. دولت در این زمینه قدم مهمی برداشته است. مردم ما مطلع هستند كه دولت به خانوادههای شهدا، ایثارگران، جانبازان و آزادگان معوقات و بدهكاری داشته كه از سال 86 همینطور باقیمانده بود ما بحمدالله در دو نوبت در مهر و اسفند بخش بزرگی را پرداخت كردیم. یك هزار و 700 میلیارد تومان باقیمانده بود از این معوقات ما نسبت به آزادگان و جانبازان همه را پرداخت كردیم نسبت به خانواده شهدا هم امیدوارم تا آخر مهر پرداخت كنیم. البته این خانوادهها اینقدر عزیز هستند برای ما و كار آنها آنقدر بزرگ است كه این خدمات بسیار ناچیز است اجر آنها را خداوند باید به این خانوادههای عزیز بدهد.
گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**2002**9131
تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۶
تهران- ایرنا- سخنان «حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران در گفت و گوی تلویزیونی دوشنبه شب دارای نكته های مهمی از فعالیت های دولت تدبیر بود و ریاست قوه ی مجریه عملكرد دولت یازدهم را تشریح كرد.