مشهد - ايرنا - همايش 'آشنايي با بيماري پوكي استخوان' همزمان با روز جهاني پوكي استخوان با حضور پزشكان خانواده و كارشناسان بيماريهاي غير واگير دانشگاههاي علوم پزشكي شرق كشور روز دوشنبه در مشهد برگزار شد.

مدير گروه پيشگيري و مبارزه با بيماريهاي مركز بهداشت خراسان رضوي در اين همايش گفت: پزشكان خانواده و كارشناسان بيماريهاي غيرواگير دانشگاههاي علوم پزشكي مشهد، بيرجند، سبزوار، بجنورد، گناباد و تربت حيدريه و همچنين دانشكده هاي نيشابور، اسفراين و تربت جام در اين همايش حضور دارند.

دكتر 'محمدجعفر صادقي' افزود: اين همايش با هدف اطلاع رساني و آگاهسازي بيشتر كادر پزشكي با بيماري پوكي استخوان و انتقال اطلاعات و آموزه ها به بيماران همزمان با 'روز جهاني پوكي استخوان' برگزار شده است.

وي در ادامه گفت: راهكارهاي پيشگيري از پوكي استخوان يا استئوپروز بايد از سنين كودكي آموزش داده شود لذا به همين منظور برنامه هايي با همكاري اداره كل آموزش و پرورش استان خراسان رضوي در دست اقدام است.

مدير گروه پيشگيري و مبارزه با بيماريهاي مركز بهداشت خراسان رضوي 'تحرك كافي، رژيم غذايي مناسب، استفاده از مواد غذايي سرشار از كلسيم و در معرض آفتاب قرار گرفتن' را از راهكارهاي پيشگيري از پوكي استخوان عنوان كرد.

قائم مقام معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مشهد نيز در اين همايش گفت:

همگام با پير شدن جمعيت و افزايش اميد به زندگي ابتلا به پوكي استخوان و بيماريهاي استخواني در جامعه رو به گسترش است.

دكتر 'كاظم فرهمند' افزود: طبق پژوهشهاي انجام شده در سال 1380 سالهاي از دست رفته عمر بر اثر شكستگيهاي ناشي از حوادث و ضربه ها در ايران 36 هزار سال است.

وي گفت: 18 هزار سال از اين سالهاي از دست رفته عمر مربوط به مردان و 17 هزار سال مربوط به زنان است.

قائم مقام معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مشهد افزود: گزارش سازمان بهداشت جهاني نشان داده كه در سال 2050 ميلادي بيش از 500 ميليون نفر از افراد بالاي 65 سال در آسيا مبتلا به پوكي استخوان خواهند بود.

وي اصلاح سبك زندگي از طريق تغذيه صحيح و تحرك كافي را يكي از راهكارهاي پيشگيري و كنترل بيماريهاي غيرواگيردار مانند پوكي استخوان عنوان كرد.

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي مشهد نيز در اين همايش گفت: رعايت رژيم غذايي مناسب و سرشار از كلسيم و ويتامين دي نقش مهمي در پيشگيري از بيماري پوكي استخوان دارد.

دكتر 'پروين لايق' افزود: منابع خوبي از كلسيم در محصولاتي مانند لبنيات كم چرب، سبزيهايي نظير كلم بروكلي، استفاده از كنسرو ساردين استخوان، محصولات سويا و آب پرتغال غني شده وجود دارد.

اين پزشك فوق تخصص غدد با اشاره به تاثيرات ويتامين دي بر متابوليسم استخوان افزود: ويتامين دي كه نقش مهمي در جذب كلسيم دارد از طريق اشعه آفتاب دريافت مي شود كه اكنون اغلب مردم ايران دچار كمبود اين ويتامين هستند.

وي ورزش مستمر را يكي از راهكارهاي تقويت توده استخواني عنوان و بيان كرد: فعاليت بدني و ورزش بايد از دوره نوجواني شروع شود اما هيچ دوراني براي ورزش كردن دير نيست.

او گفت: ورزشهايي نظير طناب بازي، دو و ميداني، قدم زدن و دويدن نقش مهمي در تقويت توده استخواني دارند اما ورزشهايي مانند شنا، دوچرخه سواري و دويدن بر روي ترد ميل در تقويت استحكام استخوانها نقش ندارند.

دكتر لايق اصلاح شيوه زندگي مانند پرهيز از مصرف سيگار و الكل، كاهش مصرف قهوه و شكلات، مصرف كافي كلسيم و كنترل داروهاي تشديدكننده پوكي استخوانها مانند كورتنها را از ديگر راهكارهاي مقابله با پوكي استخوان عنوان كرد.

20 اكتبر برابر با 28 مهر ماه 'روز جهاني پوكي استخوان' نامگذاري شده است.7487/660