تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۳ - ۱۵:۴۶

تهران - ایرنا - بعد از ظهر روز 26 آبان‌ ماه سال 1359 آخرین سربازان دشمن بعثی با سراسیمگی و ترس شهر سوسنگرد را ترك كردند و این شهر دوباره به دست رزمندگان اسلام افتاد.

شهر سوسنگرد یكی از شهرهای تابع شهرستان دشت آزادگان است كه در اوایل جنگ كنترل آن به دست دشمن بعثی افتاد ولی با توجه به نیاز دشمن به این شهر برای تصرف اهواز از این رو رزمندگان اسلام با از خود گذشتگی در 26 آبان ماه سال 1359 این شهر را از دست دشمن در آوردند.

منطقه ای كه سوسنگرد در آن قرار دارد جبهه میانی خوزستان بود و منطقه ای وسیع شامل حمیدیه، سوسنگرد و بستان را شامل می شد كه عراق با كنترل آن می توانست در هر قسمت از آن به جاده اصلی اهواز - حمیدیه - سوسنگرد و بستان دست پیدا كند.

عراق در این منطقه یك لشكر رزهی با سه تیپ، یك گردان نیروهای مخصوص، یك گردان پیاده، دو گردان كماندو، یك گردان شناسایی و 900 نفر از افراد جیش الشعبی را مستقر كرده بود در حالی كه كل نیروهای ایرانی را تیپ سوم لشكر 92 زرهی، رزمندگان سپاه پاسداران، نیروهای ژاندارمری سوسنگرد و گروه جنگ های نامنظم شهید چمران تشكیل می داد.

بعد از متوقف شدن پیشروی دشمن در جنوب غربی اهواز و ناتوانی آنان برای اشغال این شهر، تلاش اصلی دشمن معطوف به این موضوع شد تا در غرب، محور اهواز - حمیدیه - سوسنگرد - بستان را قطع و به ترتیب تقدم ابتدا حمیدیه، سوسنگرد و یا بستان را اشغال كند.

بدین ترتیب از اوایل آبان ماه سال 1359 ارتش متجاوز و بعثی عراق پس از استقرار لشكر 9 زرهی در جنوب هویزه، شهر سوسنگرد را از جهات مختلف مورد تهدید قرار داد.

در روز 22 آبان فعالیت دشمن اطراف سوسنگرد افزایش یافت و بالگردهای عراقی مواضع پدافندی ایران را كه در محور حمیدیه - سوسنگرد مستقر بودند، گلوله باران كردند؛ در ساعت 8 و 45 دقیقه همان روز شهر سوسنگرد بمباران شد و توپخانه دشمن از ساعت 4 تا 7 صبح آتش سنگین خود را به روی شهر سوسنگرد فرو ریخت.

نیروهای هوایی و توپخانه های ایران نیز در پاسخ به این بمباران ها در محور طلائیه - هویزه - سوسنگرد واحدهای دشمن را بمباران كردند.

در روز 23 آبان از ساعت 4 و 30 دقیقه صبح شهر سوسنگرد از تمام جهات زیر باران گلوله توپخانه دشمن قرار گرفت و بالگرهای دشمن نیز محور حمیدیه - سوسنگرد را مورد حمله قرار دادند و در پوشش این آتش سنگین واحدهای زرهی دشمن از سمت غرب و جنوب به طرف سوسنگرد به حركت درآمدند؛ این در حالی بود كه نیروهای مردمی و سپاه پاسداران و ژاندارمری مستقر در سایر محورها تنها مجهز به سلاح سبك و ضد تانك بودند.

پس از آغاز حمله دشمن به سوسنگرد و محاصره آن و مقاومت شجاعانه مردم شهر كه اجازه ندادند نیروهای دشمن شهر را به طور كامل اشغال كنند، شهر سه روز در محاصره كامل دشمن قرار داشت.

در ساعت 6 و 30 دقیقه صبح روز 26 آبان ماه یگان هایی از نیروهای ایرانی متشكل از تیپ 2 و تیپ 3 از لشكر 92 زرهی اهواز، گروه رزمی 148 پیاده از لشكر 77 خراسان، گروه رزمی 37 زرهی شیراز، گروه جنگ های نامنظم شهید چمران با پشتیبانی آتش توپخانه و نیروهای هوایی و هوانیروز به منظور شكست حصر سوسنگرد دست به حمله زدند.

گروه های جنگهای نامنظم شهید چمران در محور ابوحمیظه سوسنگرد پیشروی كردند و رزمندگان سپاه و نیروهای مردمی در محور سوسنگرد - دهلاویه در مقابل تهاجم دشمن مقاومت می كردند و هنگ ژاندارمری سوسنگرد نیز دوشادوش سایر رزمندگان در دفاع از شهر سوسنگرد شركت داشت.

تیپ 3 لشكر 92 زرهی در یك اقدام به موقع آبادی سبحانی را آزاد كرد و عملیات شمالی دشمن با ناكامی مواجه شد. تیپ 2 لشكر 92 زرهی و گروه جنگ های نامنظم شهید چمران در شمال و جنوب جاده حمیدیه - سوسنگرد به پیشروی خود ادامه دادند و نیروهای دشمن را از دو طرف مورد تهاجم قرار دادند.

ساعت 12 روز 26 آبان تلاش دشمن برای اشغال سوسنگرد در هم شكسته شد و كم كم آثار شكست و عقب نشینی در آنان نمایان شد. در بعد از ظهر همان روز عقب نشینی دشمن در شرق سوسنگرد به طرف جنوب آغاز شد و نیروهای دشمن تلاش می كردند تا هرچه سریع تر خود را از مهلكه نجات دهند و به جنوب كرخه عقب نشینی كنند.

سرانجام در واپسین ساعت های روز 26 آبان تمام نیروهای دشمن صحنه نبرد را ترك و به سمت جنوب فرار كردند. تیپ 2 لشكر 92 زرهی همراه سایر رزمندگان به سوسنگرد رسید و نیروهای دشمن در شمال غرب سوسنگرد به مواضع پدافندی خود عقب نشینی كردند و شهر به كنترل كامل نیروهای جمهوری اسلامی ایران درآمد.

این عملیات پیروزمندانه چند نكته جالب دارد كه مهم ترین آنها صدور فرمان امام خمینی(ره) در روز 25 آبان ماه یعنی یك روز قبل از آزادسازی سوسنگرد بود كه در آن امام(ره) فرمودند:« بایستی تا فردا سوسنگرد آزاد شود» و رزمندگان اسلام در پاسخی سریع و بی درنگ به فرمان رهبر خود فردای همان روز دشمن متجاوز را از خاك كشور بیرون راندند و سوسنگرد را آزاد كردند.

نكته دوم هم این بود كه در این عملیات نیز حضور مردم به خصوص مردم عرب منطقه برای مقاومت در برابر دشمن چشمگیر بود و آنها همانند خرمشهر و آبادان سدی محكم در مقابل دشمن بودند.

اجتمام**9303**1436