تهران - ایرنا - عزم جدی دولت برای برخورد و معرفی اخلالگران بازار مرغ و تخم مرغ و حمایت مجلس از جمله كمیسیون كشاورزی از این اقدام افزون بر خارج كردن این صنعت از مسیر ورشكستگی، می تواند نقش موثری در تنظیم و ساماندهی بازار این محصولات، پیشگیری از دخالت های مداوم واسطه ها در ایجاد ناامنی در بازار این كالاها ایفا كند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، برخی كارشناسان معتقدند، حضور مستمر دلالان یكی از دلایل تداوم ضرر و زیان تولیدكنندگان گوشت مرغ و تخم مرغ است، چرا كه دلالان این محصولات را كمتر از قیمت تمام شده از تولیدكنندگان خریداری كرده و با قیمت بالاتر به خریداران عرضه می كنند لذا عمده منافع آن عاید واسطه ها شده و كاهش و یا افزایش قیمت ها در بازار مصرف، تاثیر زیادی در حاشیه سود تولیدكنندگان این بخش ندارد.

نوسان در قیمت نهاده های مورد نیاز كشاورزان و تغییرات مستمر نرخ آن را می توان دلیل دیگری برای غیراقتصادی شدن فعالیت تولید تخم مرغ و مرغ دانست زیرا این امر گواهی بر نبود مدیریت صحیح بر بازار این محصولات است. از آنجا كه به طور معمول بیش از 70 درصد هزینه های تولید مرغ و تخم مرغ را تامین نهاده های دام و طیور تشكیل می دهد، نوسان قیمت آن می تواند از دلایل بی ثباتی قیمت گوشت مرغ و تخم مرغ، سردرگمی تولیدكنندگان و همچنین بی كلاه ماندن سر فعالان این بخش باشد.

تولیدكنندگان صنعت مرغ و تخم مرغ معتقدند؛ چون سرمایه در گردش و حاشیه سود آنها متناسب با نرخ تورم افزایش نمی یابد تا بتوانند برنامه مناسبی برای بهبود وضعیت تولید خود تدوین نمایند بنابراین تنها تلاش می كنند كه سطح تولید و بازار خود را حفظ كرده تا از بازار تولید خارج نشوند.

با وجودی كه هزینه های تمام شده تولید مرغ و تخم مرغ از جمله نهاده های دامی، انرژی، دارو، واكسن، ماشین آلات و دستگاه ها، دستمزد كارگری، سوخت و حمل و نقل به طور مستمر در حال افزایش است و تاكید دولت بر تعیین نرخ دستوری این محصولات نیز باعث كاهش قیمت ها نشده، بخش عمده سود این محصولات سرریز جیب دلالان و واسطه گران می شود.

در اكثر كشورهای دنیا برای افزایش سرانه مصرف محصولات پروتئینی و تغذیه سالم جامعه قیمت محصولات پروتئینی همچون مرغ، تخم مرغ، گوشت و شیر به شكلی تعیین می شود كه مصرف كنندگان به راحتی بتوانند از آنها بهره مند شوند.

برای رسیدن به ثبات قیمت محصولات پروتئینی دولت ها با نظارت بر زنجیره تولید تا مصرف، ایجاد شبكه های بازار رسانی مناسب و منسجم، تعیین نرخ مناسب روی محصول، كاهش هزینه تمام شده تولید و پرداخت یارانه از تولیدكنندگان و مصرف كنندگان حمایت می كنند.

در حالی كه كشور ما طی سالهای اخیر با مازاد تولید گوشت مرغ و تخم مرغ مواجه بوده، اما كماكان مصرف كنندگان با نوسان رو به رشد قیمت این محصولات در بازار مصرف روبرو بوده اند بنابراین سرانه مصرف گوشت مرغ، تخم مرغ، شیر و گوشت قرمز ایران نسبت به سایر كشورهای دنیا چنگی به دل نمی زند زیرا به جای افزایش سرانه، عمدتا با كاهش مصرف این محصولات پروتئینی مواجه هستیم.

بنابراین تولیدكنندگان محصولات كشاورزی به دلیل ماندگاری كوتاه مدت محصولات خود همچنان نیاز مبرم به حمایت دولت و تخصیص یارانه به بخش تولید دارند تا بتوانند حضور خود در عرصه تولید را تداوم بخشند.

حال برخی كارشناسان معتقدند؛ برای داشتن تولید مطلوب و صادراتی باید نرخ محصولات پروتئینی ثابت بماند تا تولیدكنندگان برنامه ریزی منسجمی برای طول سال تولیدی خود داشته باشند.

مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران نرخ خرید مرغ زنده را غیرواقعی دانست و افزود: امروز قیمت هر كیلوگرم مرغ زنده در محل مرغداری بین 3 هزار و 600 تا 3 هزار و 700 و گوشت مرغ آماده طبخ در محل كشتارگاه بین 5 هزار و 200 تا 5 هزار و 800 بوده است.

همایون دارابی افزود: این در حالیست كه هر كیلوگرم گوشت مرغ در بازار مصرف با قیمت حدود 6 هزار و 200 تا 6 هزار و 800 تومان به فروش می رسد.

به گفته وی، تولیدكنندگان این محصول بین 1000 تا 1500 تومان روی هر كیلوگرم محصول ضرر می دهند.

وی ادامه داد: تفاوت نرخ تولید تا مصرف بیانگر حضور واسطه گران و دلالان است و با كاهش قیمت محصول در بازار متعاقبا قیمت خرید محصول از تولیدكنندگان نیز كاهش می یابد كه این باعث ضرر دو چندان تولیدكنندگان صنعت مرغ گوشتی می شود.

دارابی گفت: این در حالی است كه هزینه های تمام شده تولید و میزان تلفات در واحدهای تولیدكننده گوشت مرغ كاهش نمی یابد و كماكان با افزایش این گزینه ها مواجه هستیم.

مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی افزود: طی ماه های گذشته قیمت گذاری مرغ مشكل عمده تولیدكنندگان بوده، به طوری كه نرخ واقعی تولید مرغ زنده بالاتر از قیمت حاشیه بازار است.

وی با بیان آنكه قیمت مرغ زنده نسبت به چند ماه گذشته نیز كاهش داشته است، اظهار داشت: در تیرماه سالجاری قیمت هر كیلوگرم مرغ گوشتی زنده در محل مرغداری حدود 4600 تومان بوده كه امروز این رقم به 3700 تومان كاهش یافته است.

مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی تصریح كرد: این درحالیست كه سازمان تنظیم بازار و سازمان حمایت از تولیدكنندگان و مصرف كنندگان نیز بر این باورند كه قیمت واقعی تولید هر كیلوگرم مرغ گوشتی بیش از قیمت خرید تضمینی آن است، اما حاضر به اعمال نرخ واقعی برای خرید از تولیدكنندگان نیستند كه این امر اجحاف به تولیدكنندگان این صنعت خواهد بود.

دارابی با بیان اینكه سالانه حدود 2 میلیون تن گوشت مرغ در 23 هزار واحد مرغداری تولیدكننده مرغ گوشتی تولید و روانه بازار می شود، گفت: 70 درصد استمرار تولید گوشت مرغ به تامین نهاده های طیور وابسته است كه هم اكنون نهاده های ذرت و سویای مورد نیاز تولید طیور كشور تامین است اما تولیدكنندگان این نهاده ها را با ارز آزاد و قیمت بازار خریداری و تامین می كنند كه همین امر افزایش هزینه های تمام شده تولید را در پی دارد.

وی به تاثیر نرخ حامل های انرژی در اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه ها اشاره كرد و افزود: افزایش نرخ سوخت، حمل و نقل، انرژی نیز در افزایش هزینه های تمام شده تولید نقش بسزایی دارند.

مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران تخمگذار با اشاره به تولید سالانه 930 هزار تن تخم مرغ در كشور، گفت: در حال حاضر از لحاظ تولید تخم مرغ در كشور كمبودی نداریم و با مازاد تولید نیز مواجه هستیم.

هدایت اصغری اظهار داشت: هم اكنون سالانه حدود 800 هزار تن تخم مرغ به مصرف داخلی می رسد و 120 هزار تن نیز مازاد تولید داریم كه باید شرایط برای صادرات آن فراهم شود.

وی گفت: امروز هر كیلوگرم تخم مرغ بین 2 هزار و 850 تا 3 هزار و 300 تومان در محل مرغداری به فروش می رسد در حالی كه طبق نظر كارشناسی وزارت جهادكشاورزی قیمت تمام شده هر كیلوگرم تخم مرغ 4500 تومان است.

وی اضافه كرد: این بدان معنی است كه تولیدكنندگان روی هر كیلوگرم تخم مرغ بین 1000 تا 1200 تومان ضرر و زیان می دهند.

وی ادامه داد: این در حالیست كه هر كیلوگرم تخم مرغ در بازار مصرف حدود 4 هزار و 750 تومان به فروش می رسد.

وی با بیان آنكه باید برای تولید تخم مرغ برنامه داشته باشیم، پیشنهاد داد: برای اقتصادی شدن تولید این محصول میزان تولید باید متناسب با نیاز كشور تنظیم شود و یا آنكه برای مازاد محصول برنامه منسجم، مستمر و پایدار صادراتی داشته باشیم كه متاسفانه هم اكنون بازار صادراتی مناسبی برای این محصول نداریم.

وی اظهار داشت: متاسفانه هم اكنون قیمت جهانی تخم مرغ نیز به گونه ای نیست كه برای تولیدكنندگان صرفه اقتصادی داشته باشد بنابراین میزان صادراتی كه از سوی تولیدكنندگان داخلی صورت می گیرد تنها به دلیل پائین بودن قیمت آن و پیشگیری از ضرر بیشتر است.

اقتصام(5)9186**1558