بجنورد - ايرنا - رييس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اسفراين گفت: براي تكميل بازسازي ساختمان آرامگاه 'شيخ رضي الدين علي لالاي ادكاني'در اين شهرستان 300 ميليون ريال اعتبار نياز دارد.

'محمد محمدي' روز يكشنبه به خبرگزاري جمهوري اسلامي گفت: در صورت تامين اين ميزان اعتبار و مساعد بودن شرايط آب و هوا كار بازسازي اين اثر با ارزش تاريخي تا پايان سال جاري به پايان خواهد رسيد.

وي افزود: كار مرمت اضطراري آرامگاه شيخ رضي الدين علي لالاي ادكاني با كمك خيران ميراث فرهنگي و اعتبارات سال 92 اين اداره بتازگي پايان يافته است.

وي افزود: در اين مرحله مرمت اثر شامل شمع بندي، سبك سازي گنبد بقعه، تقويت و استحكام بخشي و مرمت بخشي از گنبد، پر كردن روزنه ها و جرزهاي بدنه و ديوارهاي بنا، مرمت و بازسازي طاق هاي ورودي شمالي و طاق داخلي، مرمت و بازسازي پنجره ها و ساخت آن و مرمت و بازسازي ديوار خارجي ضلع جنوبي بوده است.

وي اعتبار هزينه شده براي مرمت آرامگاه شيخ رضي الدين علي لالاي ادكاني را افزون بر 150 ميليون ريال عنوان كرد و افزود: بخشي از اعتبار هزينه شده براي مرمت آن از سوي دوستداران ميراث فرهنگي در تهران و يكي از خيران روستاي ادكان اسفراين تامين شده است.

به گفته وي مساعدت خيران ميراث فرهنگي براي مرمت بقاع متبركه عارفان در اين شهرستان از سال 84 آغاز شده است.

شيخ رضي الدين علي لالاي ادكاني چهاردهمين قطب سلسله زهبيه است كه آرامگاه اين عارف در روستاي ادكان در فاصله 22 كيلومتر اسفراين قرار دارد.

اين اثر به شماره 5948 با قدمت اواخر ايلخاني در هشتم مرداد سال 81 در فهرست آثار ملي ثبت شده است.

رضي‏الدين، علي بن سعيد جويني اسفرايني مشهور به رضي‏الدين علي لالا اسفرايني، از اقطاب صوفيه و بزرگان سلسله كبرويه است.

وي از اعاظم اوليا و عموزاده حكيم سنايي است.

پدرش همراه حكيم سنايي، همسفر كعبه بود و در خسرو شيرگير كه از توابع ولايت جوين است، كدخدا شد.

شيخ رضي‏الدين علي لالا نيز در خسرو شيرگير ولادت يافت.

وي مردي متقي و موحد بود و در مجاهدت و بي آلايشي و ترك دنيا از برجستگان روزگار خويش بود.

بنا به گفته ابن كربلايي، علي لالا با پاي پياده بسيار سفر و محضر 313 تن از مشايخ بزرگ عصر خويش را درك كرد تا اين كه به مصاحبت نجم‏الدين كبري نايل آمد.

تربيت او را مجدالدين شرف‏الدين بغدادي بر عهده داشت. علي لالا ابوالرضا بابارتن هندي را در هند ديده و محضر او را درك كرده است.

جامي در نفحات الانس نيز گفته است: شيخ در صحبت بسياري از مشايخ رسيده و از دست 124 تن از ايشان، كه مكمل بوده اند، خرقه پوشيده و پس از مرگش 113 خرقه از آن جمله از او باقي مانده است.

قاضي نور اللَّه شوشتري نيز در وصف الحال او گفته است: خواجه اهل حال و لالاي عترت و آل بود.

در بندگي تو آن كه يكتاست لالا علـي، علـي لالاسـت

غلام سرور لاهوري، وفات و محل مرگ رضي‏الدين علي لالا را سال 642 هـ . ق در ادكان اسفراين ثبت كرده است.

هر چند منابع در باب محل دفن وي اختلاف كرده‏اند اما اين قول مقرون به صواب مي‏نمايد زيرا شيخ بيشتر عمر خود را در اسفراين گذرانده و جانشين وي نيز شيخ احمد ذاكر گورپاني بوده است كه اكنون خانقاه وي در فاصله اندكي در غرب ادكان قرار دارد. امين احمد رازي نيز محل دفن وي را اسفراين ثبت كرده است.

علاوه بر اين در اسفراين به عنوان تنها شهرستان خراسان شمالي آرامگاه رشيد الدين محمد بيدوازي (دوره ايلخاني) به شماره 2192 و آرامگاه شاهزاد محمد باغشجرد (دوره صفوي) به شماره 5950 در فهرست آثار ملي ثبت شده، وجود دارد.

اسفراين در فاصله 60 كيلومتري جنوب شرقي بجنورد، مركز استان خراسان شمالي واقع است. ك/3

623/330