برلین - ایرنا - 'سید حسین موسویان' پژوهشگر ایرانی دانشگاه پرینستون آمریكا، گفت: كارشناسان مطرحی در آمریكا و حتی اروپا بر خلاف بسیاری از تحلیل ها، بر این باورند كه اقدام دولت سعودی در كاهش قیمت نفت، در واقع نه علیه ایران بلكه علیه آمریكاست.

موسویان كه به دعوت بنیاد تحقیقاتی كوربر به آلمان سفر كرده است، در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در برلین درباره اهداف و دلایل كاهش اخیر قیمت جهانی نفت و از جمله نقش عربستان در آن با اشاره به حضور چند هفته قبل خود در اجلاس خاور میانه در واشنگتن افزود: كارشناسان و سیاستمداران آمریكایی حاضر در این جلسه در تحلیل های خود معتقد بودند اقدام سعودی ها را باید 'اعلان جنگ' علیه آمریكا بدانیم.

وی ادامه داد: استدلال كارشناسان آمریكایی این بود كه این كشور سیاست جدید خود را در تولید انرژی شروع كرده است و بر اساس این راهبرد، آمریكا نه تنها از واردات نفت سعودیها و خلیج فارس بی نیاز می شود بلكه ظرف چند سال آینده بزرگترین صادر كننده نفت در جهان خواهد شد و این وضع باعث می شود ریاض جایگاه خود به عنوان بزرگترین صادر كننده نفت و لذا اهمیت منطقه ای خود را از دست بدهد.

موسویان گفت: به باور آمریكایی ها، دومین دلیل هشدار عربستان علیه كاخ سفید با كاهش قیمت نفت، این است كه آمریكایی ها بعد از بی نیاز شدن از نفت خاور میانه بتدریج از این منطقه خارج خواهند شد و دلیلی برای ماندن ندارند، درحالی كه عربستان و رژیم صهیونیستی خواهان ادامه حضور گسترده در منطقه بعنوان ضامن موجودیت خود هستند.

وی افزود: دلیل سوم نیز می تواند این باشد كه استقلال آمریكا از نفت منطقه باعث می شود واشنگتن دنبال دوست باشد و نه دشمن تراشی، به همین خاطر با ایران رابطه برقرار خواهد كرد و در این حالت نیز این عربستان و رژیم صهیونیستی هستند كه منزوی خواهند شد.

پژوهشگر دانشگاه پرینستون آمریكا اضافه كرد: از طرف دیگر اگر قیمت نفت به حدود 70 دلار برسد دیگر برای صنایع آمریكا استخراج نفت و گاز صرفه اقتصادی نخواهد داشت،لذا سعودی بدنبال حذف آمریكا از رقابت در بازار انرژی است.

موسویان تصریح كرد: البته این گونه نیست كه كار سعودی به ما ضربه نزده و نمی زند، اما باید به این نكته مهم هم توجه داشته باشیم كه خود سعودیها 10 برابر ایران درآمد نفتی از دست می دهند و لذا باید عمیقتر به سیاست سعودی برای كاهش قیمت نفت فكر كرد و به هر وسیله ای برای كوبیدن تیم مذاكره كننده هسته ای متوسل نشد.

سفیر اسبق ایران در آلمان یادآور شد: ما مشكلاتی در روابط خارجی از جمله دشمنی عربستان با ایران و تحریمها و روابط بد با برخی از كشورهای اروپا داریم، ضمن اینكه مشكلات اقتصادی مثل تورم و بیكاری در داخل هم وجود دارد. اما نباید كاسه و كوزه ها را سر این دولت یا تیم مذاكره كننده هسته ای بشكنیم زیرا اینها عامل این مصائب نبوده بلكه تلاش میكنند كه مشكلات را تا حد ممكن حل كنند.



* تمدید مذاكرات خواسته آمریكا بود تا موافقت كنگره را برای لغو تحریم ها جلب كنند

از موسویان به عنوان عضو سابق گروه مذاكره كننده هسته ای ایران درمورد مذاكرات وین 8 و محقق نشدن توافق جامع نهایی در 24 نوامبر برغم امیدواری همه طرفین مذاكره كننده و دلیل تمدید دوباره گفت و گوها سوال شد، كه وی پاسخ داد: من اطلاع دقیقی از جزییات مذاكرات ندارم اما برداشتم این است كه تمدید به درخواست طرف آمریكایی بوده است تا فرصت كافی برای جلب موافقت كنگره برای لغو تحریم ها داشته باشند.

موسویان افزود: 'در توافق موقت ژنو 2013، طرفین توافق كرده بودند كه در نهایت، تمامی تحریم های یك جانبه و چند جانبه علیه ایران لغو خواهد شد.

' به عقیده من در مذاكرات وین 8 كه پیش بینی شده بود در 24 نوامبر توافق نهایی حاصل خواهد شد، تمام اعضای مذاكره كننده پشت میز اختیار امضای قرارداد نهایی را داشتاند، جز هیات آمریكایی زیرا كه دولت این كشور اختیار لغو تحریم ها را ندارد و برای این تصمیم نیاز به مجوز كنگره دارد. ماكزیمم اختیارات دولت اوباما تعلیق تحریم هاست.

' بنابر این هر سندی بخواهد توسط آمریكایی ها امضا شود كه لغو را در برگیرد، یا باید فرایند قانونی را طی كند یا هماهنگی شفاهی با كنگره برای آن انجام شده باشد'.

موسویان تاكید كرد: برداشت شخصی من این است كه چون در توافق نهایی قطعا باید لغو تحریم ها اجرا شود و بر اساس توافق ژنو می باید در سند نهایی نوشته می شد كه چه تحریمی در مقابل چه اقدامی از ایران تعلیق می شود و چه تحریم هایی براساس چه اقداماتی لغو خواهند شد و همچنین زمان بندی آن نیز باید مشخص شود، هیات آمریكایی نمی توانست تعهدی بدهد كه كنگره باید درمورد آن تصمیم بگیرد.

وی افزود: برداشت من این است كه این تمدید خواست ایران نبوده و بقیه اعضای 1+5 نیز بدنبال آن نبوده اند و تنها خواست آمریكایی ها بوده تا هماهنگی های داخلی با كنگره را انجام دهند.

به گفته این دیپلمات سابق، 'البته شاید در این فاصله آمریكا لازم داشته با متحدان خود در منطقه از جمله اعراب و رژیم صهیونیستی هم مشورت هایی داشته باشد اما آنچه مسلم است، اختیار لغو كامل تحریم ها در آمریكا با كنگره است'.

موسویان تاكید كرد: به نظر من مهمترین عامل تمدید دوباره مذاكرات فقط همین بوده و مانعی برای توافق نهایی وجود ندارد به همین خاطر من توافق نهایی را شدنی و در دسترس می دانم.

موسویان در پاسخ به اینكه چرا زمان تمدید مذاكرات به نسبت زیاد و 7 ماهه تعیین شده است، گفت: به اعتقاد من تعیین مدت 7 ماهه به خاطر این بوده است كه اوباما نمی خواهد با كنگره فعلی كه دو ماه دیگر كارش تمام است رایزنی كند بلكه باید با كنگره جدید حرف بزند كه تازه از ماه فوریه كار خود را آغاز خواهند كرد.



* جمهوری خواهان نمی خواهند باعث و بانی شكست مذاكرات معرفی شوند

پژوهشگر ایرانی دانشگاه پرینستون آمریكا در پاسخ به سووالی درباره تاثیر پیروزی جمهوری خواهان در انتخابات كنگره بر روند مذاكرات و تلاش دولت اوباما برای دستیابی به توافق نهایی،گفت: فكر نمی كنم جمهوری خواهان بخواهند در نزد افكار عمومی آمریكا به عنوان عامل شكست مذاكرات هسته ای معرفی شوند.

موسویان افزود: در این تردیدی نیست كه كنگره جدید رادیكالتر است، در اینكه قدرت تخریبی بیشتری دارند تردید نیست، در اینكه این كنگره امید بیشتری به ما نمی دهد تردیدی نداریم و در اینكه نفوذ رژیم صهیونیستی در این كنگره بیشتر است هیچ شكی وجود ندارد، اما این كنگره یك محدودیت بزرگ خواهد داشت و آن هم این است كه افكار عمومی آمریكا جنگ دوباره نمی خواهد.

مذاكره كننده ارشد هسته ای سابق ایران افزود: دولت اوباما با جدیت در مذاكرات نشان داده كه خواهان توافق و حل و فصل نهایی موضوع هسته ای است،بقیه كشورهای 1+5 هم در مذاكرات قانع شده اند و از سرگیری روابط با ایران را می خواهند.

موسویان تاكید كرد:به همین خاطر كنگره و جمهوری خواهان اگر بخواهند در افكار عمومی آمریكا و جهان باعث و بانی شكست مذاكرات و احتمال یك تقابل و جنگ جدید تلقی شوند،انتخابات ریاست جمهوری آینده را 100 درصد خواهند باخت پس كنگره هم محدودیت هایی برای مخالفت با توافق در مذاكرات هسته ای دارد.



* ایران در مذاكرات 'نقد' گرفته و 'نسیه' داده است

در ادامه این گفت و گو نظر دیپلمات سابق كشور درباره برخی نقدهای داخلی مبنی بر اینكه ایران در توافق موقت ژنو و توافق اخیر در وین 8، به غربی 'امتیازاتی نقد' درمورد تمدید مذاكرات از جمله توقف غنی سازی 20 درصد، اكسیده كردن بیشتر اورانیوم 20 درصد غنی‌ شده و همچنین پذیرفتن محدودیتهایی درمورد آب سنگین اراك و سایتهای غنی سازی نطنز و فردو ها داده و در مقابل امتیازاتی نسیه' گرفته است، پرسیده شد.

موسویان در پاسخ گفت: از دیدگاه یك ایرانی چنین برداشتی طبیعی است، ضمن اینكه باید توجه داشته باشیم خیلی ها در ایران هنوز ابعاد عواقب منفی قطعنامه های سازمان ملل را نمی شناسند.

وی افزود: '(اما) اگر شما با قدرتهای بزرگ صحبت كنید به شما خواهند گفت اینها كه شما ایرانیها 'امتیازات نقد' تلقی می كنید، نه تنها 'نقد'نیست بلكه حتی 'امتیاز' هم نیست.

' آنها می گویند ایران عضو سازمان ملل و عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی است و همه اعضا طبق اساسنامه آژانس و منشور سازمان ملل، موظف به اجرای قطعنامه های آژانس شورای امنیت سازمان ملل هستند و وقتی قطعنامه ها تصویب شد، هیچ عضوی طبق قانون آژانس و سازمان ملل حق خودداری از اجرای قطعنامه ها را ندارد.

' غربی ها می گویند قطعنامه های آژانس ایران را موظف به تعلیق همه فعالیت های سایت های اراك، نطنز و فردو و همچنین اجرای پروتكل الحاقی كرده و بنابر این همه فعالیت هایی كه در این مدت ایران انجام داده، خلاف قطعنامه های آژانس و شورای امنیت بوده است.

' حرف آنها هم این است كه آنچه امروز شما ایرانی ها انجام می دهید وظیفه قانونی شماست و برای انجام وظیفه قانونی نباید توقع پاداش باشید و با این وجود این ما هستیم كه به ایرانی ها فقط امتیاز نقد داده ایم. زیرا قبل از اینكه قطعنامه های سازمان ملل برداشته شود، بخشی از تحریمها را متوقف كردیم و میلیاردها دلار دارایی شما را آزاد كردیم'.

وی ادامه داد: غربی ها می گویند ما اصل و اساس فعالیتهای شما را در اراك و نطنز پذیرفتیم و بحث ما دیگر تعطیلی غنی سازی نیست بلكه می گوییم درحد نیاز واقعی داخلی داشته باشید و مصوبات آژانس و سازمان ملل در مورد راستی آزمایی را انجام دهید.

موسویان تصریح كرد: به عنوان كسی كه طی چند سال گذشته بارها در نشست های بین المللی متعدد و در صحنه دیپلماسی عمومی در آمریكا و دیگر كشورهای جهان سیاست ها و استدلال های غرب و قدرتهای بزرگ را به چالش كشیده و از حقوق هسته ای ملت در افكار عمومی جهان حمایت كرده ام، معتقدم ما نیاز داریم كه حرف طرف مقابل دعوا را هم بشنویم و درك كنیم، هر چند قبول نداشته باشیم.

سفیر سابق ایران در آلمان اظهار داشت: همین هفته گذشته در نشستی با سیاستمدران و كارشناسان اروپایی در پاریس به آنها گفتم 'میز مذاكرات هسته ای مگر بقالی است كه شما نشستید با ما چانه می زنید'.

موسویان ادامه داد: آنها به من گفتند مثل اینكه یادتان رفته 'این شما هستید كه شورای امنیت و آژانس را 'دكان بقالی' فرض كردید و روی قطعنامه های آن چانه می زنید درحالی كه باید همه را به صورت كامل اجرا كنید'.



* به آینده مذاكرات هسته ای خوشبینم

عضو سابق گروه مذاكره كننده هسته ای ایران درباره آینده مذاكرات هسته ای گفت: مذاكره كنندگان ما نیت خیر دارند و از همه ظرفیتشان استفاده كرده و می كنند، بنا بر این خداوند حامی آنان خواهد بود و كمكشان خواهد كرد.

موسویان تاكید كرد: رهبر معظم انقلاب هم با قدرت و صراحت تمام از سیاست هسته ای دولت حمایت كرده است و مردم ایران نیز حامی نمایندگان خود در مذاكره با 1+5 هستند، لذا به موفقیت آنها خوشبین هستم.

اروپام*5* 1701**1479