'احمد سياحي' در جلسه شوراي حفاظت كيفي كارون كه عصر يك شنبه در محل استانداري خوزستان برگزار شد گفت: ميزان آورد رودخانه كارون در سال آبي 91 -92 حدود 12 ميليارد متر مكعب و نياز فعلي استان 18 و نيم ميليارد متر مكعب است و براي اجراي طرح هاي توسعه اي به 23 ميليارد متر مكعب آب نياز است.
وي بيان كرد: با وضعيت كنوني آب موجود در رودخانه كارون نه تنها آب موجو مازاد نيست بلكه براي مصارف استان شامل آشاميدني ،كشاورزي و صنعت نيز به شدت كمبود شديد آب دارد.
معاون استاندار خوزستان با اشاره به تاثير طرح هاي انتقال آب بر اجراي طرح 550 هزار هكتاري كشاورزي در خوزستان گفت: با اعتبارات اختصاص داده شده از سوي صندوق توسعه ملي اين طرح مشكل تامين اعتبار ندارد اما در حال حاضر وزارت نيرو تنها به 312 هزار هكتار از اين اراضي آب اختصاص داده است.
سياحي افزود:ماهانه سه هزار و 500 هكتار از اين اراضي به شبكه هاي زه كشي زير زميني و كانال هاي يك و دو مجهز مي شود و به عقيده بسياري از كارشناسان اثر بخشي اقتصادي آب در استان خوزستان از تمامي استان ها بيشتر است.
وي گفت: كشاورزان و مردم دشت آزادگان اعتراضات بسياري به نحوه تخصيص آب كشت پاييزه دارند و 75 هزار هكتار از اراضي اين منطقه با كمبود شديد آب مواجه است .
سياحي به عدم تامين حق آبه تالاب هورالعظيم اشاره كرد و گفت: براي جبران مشكل تامين آب اين تالاب طرح مطالعاتي انتقال زه آب هاي كشاورزي در حال بررسي است .
وي افزود :در حال حاضر اي سي آب در سوسنگرد سه هزار و 856 ميكروموس و حميديه دو هزار و 111 است در حالي كه بيشترين نرم ميزان شوري آب حدود دو هزار است .
معاون امور عمراني استاندار خوزستان با اشاره به وضعيت سد گتوند گفت: بيش از دو ميليون متر مكعب آب در سد گتوند وجود دارد كه آب شور حاصل از سازند گچساران درلايحه هاي پاييني سد ذخيره شده است.
سياحي با اشاره به اينكه 85 درصد از آب آشاميدني مردم استان از رودخانه كارون تامين مي شود بيان كرد: شوري آب سد گتوند بر كيفيت آب رودخانه كارون تاثير گذاشته است .
وي با اشاره به احداث تصفيه خانه شرق اهواز گفت: فاضلاب از 23 نقطه شهر اهواز به رودخانه كارون وارد مي شود كه اين مسيله به معضلي براي اين رودخانه تبديل شده كه با تكميل و بهره برداري از تصفيه خانه شرق اهواز مي توان بخشي از اين مشكلات را حل كرد.
معاون امور عمراني استاندار خوزستان با اشاره به تعهدات وزارت نفت در اجراي طرح 200 هزار هكتاري بيابان زدايي گفت: مقرر شده كه اين طرح درمدت پنج سال اجرا شود كه تاكنون پنج هزار و 588 هكتار از اين طرح انجام شده است.
*بارش نرمال باران در نيمه دوم امسال
در ادامه اين جلسه سرپرست هواشناسي استان خوزستان با اشاره به اينكه تا پايان سال ،بارش ها در خوزستان نرمال است گفت: بارش باران در مناطق شرقي استان مناسب تر بوده و بيشترين ميزان بارش از ابتداي فصل بارندگي با 159 ميلي متر در شهرستان بهبهان و كمترين بارش نيز در شادگان با چهار و چهار دهم ميلي متر است.
كوروش بهادري افزود: ميزان بارش ها در پاييز امسال نسبت به سال گذشته 60 درصد افزايش يافته و پيش بيني مي شود در دي و بهمن نيز بارش ها نرمال باشد.
سرپرست هواشناسي استان خوزستان در خصوص وضعيت گرد و غبار در استان خوزستان گفت: در سال هاي 2008 و 2009 ميزان گرد و غبار در استان خوزستان افزايش يافت اما در سال 2011 روند كاهشي داشته است.
وي افزود: خاستگاه اصلي گرد و غبارها از شمال قاره افريقا و بيابان هاي كشور عراق و عربستان است كه با بارش هاي اخير ميزان اين گردو غبار ها كمتر شده است.
بهادري بيان كرد: براي سنجش ميزان آلودگي هواي اهواز يك دستگاه سنجش گاز ،يك دستگاه سنجش ميزان گرد و غبار و يك دستگاه سنجش باران هاي اسيدي خريداري شده است.
*زه آب هايي كه وارد خليج فارس مي شود
معاون مطالعات پايه و طرح هاي جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان نيز با اشاره به اينكه آب مازاد در استان خوزستان وجود ندارد گفت: آنچه وارد خليج فارس مي شود زه آب است .
'هوشنگ حسوني زاده 'با اشاره به اينكه 43 درصد از حوزه كارون بزرگ در استان خوزستان است گفت: در ده سال گذشته آورد رودخانه هاي استان سير نزولي داشته و متوسط آورد ده سال اخير اين حوزه 14 ميليارد متر مكعب است كه 92 درصد آب در اختيار بخش كشاورزي قرار گرفته است .
وي در خصوص وضعيت كيفي رودخانه كارون گفت: به دليل كاهش آورد رودخانه كارون در دوره هاي آماري ميزان اي سي حوزه سد گتوند به 969 ميكروموس ،اهواز يك هزارو 445 و آبادان به 2 هزار و 538 رسيده كه اخيراً بيشترين ميزان شوري در آبادان 6 هزار و 450 ميكروموس و در اهواز 3 هزار و 500 ثبت شده است .
وي بيان كرد:علي رغم اينكه هنوز آبي در قالب طرح انتقال آب كوهرنگ سه و بهشت آباد منتقل نشده است اما تاثيرات كاهش آب بر كيفيت آب آشاميدني و كشاورزي مشخص است.
حسوني زاده افزود: تاكنون در قالب طرح هاي انتقال آب 953 ميليون متر مكعب آب از سرشاخه هاي كارون منتقل شده كه با احتساب كوهرنگ سه ميزان آب منتقل شده به يك ميليارد و 220 ميليون متر معكب مي رسد.
*وضعيت رودخانه كارون بحراني است
در ادامه استاد دانشكده علوم آب دانشگاه شهيد چمران اهواز با اشاره به وضعيت بحراني رودخانه كارون گفت: ده سال قبل ميزان آورد رودخانه كارون 20 ميليارد متر مكعب بود و آبزيان بسياري در اين رودخانه وجود داشت كه به دليل كاهش آورد اين رودخانه حيات كارون به خطر افتاده است.
'مهدي قمشي 'افزود: ورود فاضلاب هاي شهري، زه كش هاي كشاورزي ،شوري رودخانه كارون و برداشت هاي آب از سرشاخه هاي كارون وضعيت اين رودخانه را بحراني كرده است.
وي افزود: در حال حاضر وضعيت كشاورزي در پايين دست استان بحراني است و اين مسيله به دليل نرسيدن آب كافي به شهرهاي پايين دست است.
مشاور استاندار خوزستان در امور آب بيان كرد: اي سي رودخانه كارون به طور متوسط به بيش از 2 هزار و 500 ميكروموس رسيده و با اين ميزان شوري آب موجود براي مصارف آشاميدني و كشاورزي مناسب نيست.
قمشي افزود: نخلستان هاي شهرهاي پايين دست استان به دليل شوري آب در حال نابودي است و با وضعيت فعلي نخلستاني هاي حوزه بهمنشير و اروند رود كه بيش از 50 سال قدمت دارد از بين مي رود.
وي با اشاره به اينكه حل مشكل رودخانه كارون به همت ملي نياز دارد افزود: با بودجه هاي استاني نمي توان مشكل رودخانه كارون را حل كرد.
/7161/551
تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۳ - ۲۳:۲۵
اهواز-ايرنا- معاون هماهنگي امور عمراني استانداري خوزستان گفت: با توجه به كاهش آورد رودخانه كارون ،استان خوزستان براي اجراي طرح هاي توسعه اي تامين آب آشاميدني و كشاورزي با كمبود آب مواجه است.