شيراز- ايرنا- استاد دانشگاه شيراز و پدر هيدرولوژي آب هاي زيرزميني در ايران گفت: بحران آب تحت تاثير عامل نيروي انساني ايجاد شده است و حل آن نيز در گروي حمايت و پشتوانه مردمي، عزم ملي و هماهنگي بين دستگاهها ست.

به گزارش خبرنگار ايرنا، دكتر عزت الله رييسي اردكاني شامگاه دوشنبه در نشست بررسي راهكارهاي حل بحران آب، خشكسالي و محيط زيست به مناسبت هفته پژوهش در دانشگاه شيراز افزود: حل بحران آب نيازمند عزم ملي است، همه بايد در اين مسير دور هم جمع شوند و رسانه ها و مطبوعات به رسالت خود در زمينه اطلاع رساني وضعيت بحراني و تبيين وظايف همه افراد و دستگاه ها در اين راستا عمل كنند.

رييسي اردكاني كه ازسوي مجله علمي هيدروژئولوژي (Hydrogeological Journal) به عنوان پدر هيدرولوژي آب هاي زيرزميني در ايران معرفي شده است، اظهار كرد: در مسير حل بحران آب در استان فارس و كشور، مطالعات جامع حل بحران آب ضروري است.

عضو هيات علمي دانشگاه شيراز گفت: با انجام اين مطالعات جامع است كه مشخص مي شود كداميك از روش هاي حل بحران آب در اولويت است و كداميك مي تواند از نظركمي در حل مساله نقش داشته باشد.

وي ادامه داد: از اين رو، صحبت كردن پيرامون عوامل و روش هاي كيفي حل مساله نمي تواند ما را به حل بحران آب رهنمون كند بلكه بايد اين عوامل به صورت كمي بررسي و دنبال شود.

رييسي اردكاني با اشاره به برنامه سازمان آب منطقه اي براي نصب كنتور هوشمند سنجش ميزان مصرف آب بر روي چاه هاي كشاورزي گفت: اين كنتورها به راحتي قابليت دور زدن و امكان تخلف خواهد داشت و از اين رو، اين پروژه با شكست مواجه خواهد شد.

وي افزود: از سوي ديگر، امروز برداشت غيرمجاز آب و كف شكني در مزارع يك واقعيت است و كشاورزاني كه مبادرت به اين كار مي كنند مي گويند كه در غير اينصورت توان اداره زندگي خود و فرزندان خود را نخواهند داشت و حال آن كه بايد پرسيد براي نيروي مازاد كشاورزي، صنعتي ايجاد كرده ايم كه در آن شاغل شود.

اين استاد دانشگاه در ادامه بهره گيري از ظرفيت ائمه جمعه و جماعات، فرمانداران و بخشداران، شوراهاي اسلامي شهر و روستا در حل بحران آب را خواستار شد و گفت: بدون همراهي تشكل هاي غيردولتي (NGO) نمي توان در اين راه موفق بود و حال آن كه زماني كه به سازمان آب منطقه اي مي گوييم، مي گويند تشكل هاي آب بران در حيطه وظايف من نيست.

رييسي اردكاني با تاكيد بر ضرورت مطالعات جامع آب در استان و كشور اظهار كرد: در اين مطالعات بايد مشخص شود كه كدام معيارها در حل بحران آب در هر يك از دشت ها اثر دارد و پس از آن زمينه هاي اجرايي شدن اين سازوكارها با توجه به شرايط فرهنگي، اجتماعي و سياسي را امكان سنجي كرد.

وي افزود: تا تعيين و طراحي چنين سازوكاري، سازمان جهاد كشاورزي و سازمان آب منطقه اي بايد برنامه هاي خود را براي حل بحران آب به جلو برند و در كنار آن بايد به دنبال برنامه جامع مطالعاتي آب استان باشيم.

يك استاد بخش عمران دانشكده‌ي مهندسي راه و ساختمان دانشگاه شيراز نيز در ادامه اين نشست از بالا بودن ميزان سرانه مصرف آب تجديد پذير در كشورمان انتقاد كرد.

دكتر طالب بيدختي گفت: در حالي كه ميزان سرانه مصرف آب هاي تجديد پذير در دنيا 40 درصد منابع موجود است ما در ايران تا 70 درصد اين منابع را مصرف مي كنيم كه اين وضعيت تا سال 2020 مشكلاتي را براي كشور ايجاد خواهد كرد.

وي با بيان اين كه با وجود بحراني بودن وضعيت منابع آبي، اطلاع رساني لازم به جامعه در ارتباط با جلوگيري از تداوم اين وضعيت نشده است، اظهار كرد: متخصصان حوزه علوم اجتماعي بايد تدبير كنند و راهكارهاي عملي براي اين موضوع پيشنهاد دهند.

در بخش ديگري از اين نشست كه با تبادل نظر بيش از 15 تن از اساتيد و دانشجويان دوره دكتري دانشگاه و اظهار نظر رييس سازمان جهاد كشاورزي، معاون سازمان آب منطقه اي استان فارس و رييس شوراي اسلامي استان فارس همراه بود، راهكارهايي همچون بستن چاه هاي غيرمجاز، نصب كنتور هوشمند برسر چاه هاي كشاورزي، جلوگيري از تبخير آب در شبكه هاي انتقال آب، كاهش سطح زيركشت و توسعه كشت گلخانه اي براي كاهش مصرف آب بخش كشاورزي به عنوان بخشي كه بيشترين منابع آبي كشور را به خود اختصاص داده است از سوي شركت كنندگان ارايه شد.

بهره گيري از سيستم هاي آبياري تحت فشار، احداث صنايع با ميزان اندك مصرف آب به منظور جذب نيروي مازاد بخش كشاورزي، جلوگيري از شور شدن آبخوان ها، ترويج فرهنگ مصرف آب، كشاورزي و مرتع داري با بهره گيري از سيلاب، شكل گيري ديپلماسي آب از سوي وزارت امور خارجه به منظور كاشت محصولات كشاورزي مورد نياز ايران در ساير كشورها و توقف بهره گيري از منابع آبي زيرزميني آهكي زاگرس در آبياري باغشهرها و بهره گيري از اين منابع در توليد آب معدني و صادرات آن از ديگر راهكارها و ديدگاه هاي ارايه شده در اين نشست بود.

استادان و مسوولان شركت كننده در پايان اين نشست كه چهار ساعت به طول انجاميد، بر تداوم اين گونه نشست ها تا دستيابي به نتيجه تاكيد كردند.

اين نشست با حضور رييس اتاق فكر استان فارس در سالن شهيد مصطفوي ساختمان مديريت دانشگاه شيراز برگزار شد.

25 آذرماه روز پژوهش نام دارد و به مناسبت هفته پژوهش برنامه هاي ويژه اي در دانشگاه شيراز و ديگر مراكز آموزش عالي كشور در حال برگزاري است. ك/2

2026/ 667