به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، این دریچه ها روزهای سه شنبه 18 آذر ماه و جمعه 20 آذر ماه باز و آب آنها به سمت تالاب هورالعظیم رها سازی شد.
این اقدام به دنبال پیگیری های یك سال گذشته برای حفاظت از تالاب هورالعظیم و اجرایی شدن تعهدات مندرج در كمیته های بررسی گزارش های ارزیابی زیست محیطی میادین نفتی آزادگان شمالی و جنوبی و پیگیری های حقوقی و قضایی برای تامین حقابه صورت گرفته است كه در نهایت با همكاری وزارت نفت و شركت ملی نفت ایران به نتیجه رسید.
پیش بینی می شود عرصه ای به وسعت هشت تا 10 هزار هكتار واقع در حوضچه شماره 3 به تدریج و طی یك سال آینده، آبگیری و احیاء شود.
این مساله می تواند كمك قابل توجهی به فعالیت های مقابله با گرد و غبار كند و از میزان غبار ناشی از منشاء داخلی در كشور برای استان خوزستان بكاهد.
رها سازی آب به تالاب هورالعظیم یكی از اهداف اصلی سفر آبان ماه 92 معصومه ابتكار معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست به استان خوزستان بوده و در سفر هفته گذشته معاون محیط زیست انسانی این سازمان سعید متصدی اجرایی شد.
هورالعظیم، هورالهویزه یا تالاب بزرگ هویزه بزرگترین تالاب استان خوزستان و یكی از بزرگترین تالاب های داخلی ایران است، حدود یك سوم این تالاب در ایران و بقیه آن در كشور عراق است. این تالاب از دیدگاه منابع جانوری و گیاهی بسیار غنی بوده كه اكنون این منابع با نابودی روبرو است.
این تالاب از آبهای اضافه رود كرخه، دویرچ و بخشی از آبهای اضافه اروندرود تشكیل شده است. ژرفای این هور (تالاب) كم است ولی تدریجا در وسط آن به چند متر می رسد. سراسر هورالعظیم با نی پوشیده شده است.
مساحت مشخص شده توسط اداره كل محیط زیست خوزستان به عنوان تالاب حدود ۱۱۸۰۰۰ هكتار است.
هورالعظیم در غرب استان خوزستان در انتهای رود كرخه در منطقه مرزی دشت آزادگان بین دو كشور ایران و عراق واقع شده است.
این تالاب مشتركا در شهرستان های دشت آزادگان و هویزه استان خوزستان واقع شده است. هورالعظیم در جنوب غرب شهرستان هویزه واقع شده و شهر رفیع (كاوه) مركز بخش نیسان در۳ كیلومتری آن قرار دارد.
تالاب هورالعظیم به دلیل تامین نشدن حقابه مورد انتظار، با كم آبی روبرو است و تخلفات شركت ملی نفت ایران در این منطقه نیز به تخریب گسترده زیست بوم آن منجر شده است.
حاشیه نشینان هور كه مردمی از تبار عرب هستند تا پیش از جنگ ایران و عراق در دهها روستا و آبادی حاشیه هور با استفاده از این تالاب و نیز از آبزیان آن اقتصاد خانواده های خویش را تامین می كردند اما تقریبا تمام روستاهای مجاور هور به جز شهر رفیع به طور كلی ازبین رفته است.
خشك شدن هورالعظیم چه در ایران و چه عراق میزان وقوع توفان های شن را افزایش داده است و باعث شده استان خوزستان با گرد و غبارهایی حدود ۲۱ برابر استاندارد مواجه شود.
علمی **9014**1440
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۸
تهران - ایرنا - دو دریچه اول (تحتانی) و دوم (فوقانی) حوضچه شماره 3 تالاب هورالعظیم كه برای فعالیت های نفتی در سال 1389 مسدود شده بود، اكنون بازگشایی شده و در مجموع حدود 4 متر مكعب در ثانیه آب در این منطقه رهاسازی می شود.