لندن - ایرنا- یك كمیته تحقیقاتی در انگلیس پس از گذشت پنج سال از فعالیتش و صرف 31 میلیون پوند روز چهارشنبه به رغم رد ادعاهای صورت گرفته در خصوص شكنجه و قتل شماری ازعراقی ها درسال 2004 میلادیَ توسط نیروهای انگلیسی، اعتراف كرد كه این نیروها با زندانیان عراقی بدرفتاری كرده اند.

به گزارش ایرنا، قاضی بازنشسته ' تاینی فوربس' مسوول كمیته تحقیقاتی دولت انگلیس معروف به كمیته بررسی های 'السویدی 'روز چهارشنبه گفت: یافته ای این گروه تحقیق حاكی از آن است كه برخی از شیوه های بازجویی نیروهای انگلیسی از زندانیان عراقی نادرست بوده است.

به گفته وی، براساس یافته های این كمیته تحقیق، نیروهای انگلیسی ضمن بستن چشم های زندانیان عراقی و محروم كردن آنان از دیدن نور برای مدت طولانی وغیرقابل قبول، غذای كافی به این زندانیان نمی داده اند.

وی همچنین ضمن انتقاد ازبرخی دیگر از اقدامات سربازان انگلیسی از جمله گرفتن عكس های زننده با زندانیان عراقی، گفته این اقدامات مصداق جنایات جنگی شمرده نمی شوند.

كمیته بررسی های 'السویدی ' در همین حال مدعی شده كه ادعاهای مطرح شده درخصوص شكنجه و بدرفتاری با عراقی ها در سال های اشغال این كشور، بی پایه و دروغ بوده است .

كمیته بررسی‌های 'السویدی' قرار بود ادعاهای مطرح شده در مورد 'نقض گسترده كنوانسیون ژنو' شامل اعدام‌های ساختگی از سوی سربازان انگلیسی و مسأله سوءرفتار سربازان انگلیسی با زندانیان عراقی بازداشت شده پس از سال 2004 را مورد تحقیق قرار دهد.

یكی دیگر از محور فعالیت های این كمیته تحقیق كه بزرگترین درنوع خود شمرده می شود، ادعای مطرح شده درباره كشته شدن بیش از 20 سربازعراقی و مثله كردن برخی از آن بعد از نبردشان با نیروهای انگلیسی در چهاردهم ماه می 2004 میلادی در جنوب عراق بوده است.

قاضی بازنشسته ' تاینی فوربس' رییس این تیم كمیته تحقیقاتی در این خصوص گفت كه ادعای مطرح شده درخصوص قتل و شكنجه بیش از 20 عراقی دستگیر شده توسط نیروهای انگلیسی بعد از درگیری ماه می سال 2004 میلادی در جنوب این كشور كاملا دروغ بوده است.

تاینی فوربس كه در 2009 میلادی از سوی وزارت دفاع انگلیس به ریاست این كمیته انتخاب شد، گفته است برخی از اتهامات جدی از جمله حلق آویز كردن سربازان عراقی بی پایه و اساس بوده است.

وی با بیان اینكه شاكیان عراقی ها مدعی شده بودند كه سربازان انگلیسی اقدام به قتل، شكنجه، قطع عضو و نیز اقدامات اهانت بار كرده اند، گفت: یافته های این كمیته تحقیق حاكی از آن است كه ایراد این اتهامات جنایات جنگی كاملا دروغ و بر مبنای حدس و گمان های بی پایه و دشمنی بوده است.

قاضی این كمیته تحقیق گفت كه پاسخ نظامی نیروهای انگلیسی به كمین نیروهای عراقی در جریان نبرد صورت گرفته در ماه می سال 2004 میلادی در جنوب عراق معروف به 'دانی بوی'، كاملا حرفه ای بوده است.

شاكیان عراقی معتقدند كه 20 نیروی عراقی نه در این میدان جنگ بلكه در زندان توسط انگلیسی ها كشته شده اند و برخی از زندانیان عراقی مدعی شده اند كه در زندان تحت شكنجه قرار گرفته اند.

به گزارش منابع محلی، گزارش یكهزار و250 صفحه ای این كمیته تحقیق كه به اسم یك عراقی 19 ساله به 'عنام حامد السوید' كه در زندان انگلیسی ها در عراق فوت كرده، معروف شده، نزدیك به پنج سال وقت برده است.

مایكل فالون وزیر دفاع انگلیس نیز روز چهارشنبه در واكنش به گزارش این كمیته تحقیق گفته است كه بیشتر ادعاهای صورت گرفته علیه سربازان انگلیسی ' بدون صداقت ' مطرح شده بودند.

وزیر دفاع انگلیس افزود: این تلاش های شرم آوری شمرده می شود كه با استفاده از سیستم حقوقی انگلیس، به دروغ نیروهای نظامی این كشور را مورد اتهام قرار دهند.

فالون گفت: وكلایی به نمایندگی از زندانیان عراقی، سبب شروع یك اقدام حقوقی بی پشتوانه و پرهزینه برای مالیات دهندگان انگلیس و سبب ایجاد بی ثباتی برای سربازان انگلیسی در طی سال های گذشته شده بودند.

گزارش این كمیته در حالی منتشر می شود كه براساس گزارش اخیر روزنامه 'ایندیپندنت'، صدها پرونده جدید از نقض حقوق بشر و جنایات جنگی كه نیروهای نظامی انگلیسی علیه مردان، زنان و كودكان عراقی مرتكب شده اند، در دستور بررسی دیوان بین المللی كیفری لاهه قرار گرفته است.

به نوشته این روزنامه انگلیسی ، دیوان بین المللی كیفری پیشتر در سال جاری میلادی نیز گزارشی مفصل از سوی وكلا و فعالان حقوق بشر دریافت كرده بود كه از نقض قوانین حقوق بشر و ارتكاب جنایات جنگی نظامیان انگلیسی در عراق خبر می داد.

در پرونده های جدیدی كه در روزهای گذشته به دادگاه بین المللی كیفری ارسال شده، به جزییات تكان دهنده ای درباره جنایات جنگی پنج ساله نیروهای انگلیسی بین سال های 2003 تا 2008 در عراق به تفصیل پرداخته شده است. از جمله این موارد می توان به ضرب و شتم و دیگر روش های شكنجه اشاره كرد كه پیش از بازجویی های بیرحمانه علیه زندانیان عراقی به كار رفته است.

این اقدامات غیرانسانی و جنایت ها در دوره زمانی صورت گرفته كه مقام های انگلیسی مدعی شده بودند، روش های مذكور را كنار گذاشته اند.

گزارش كمیته تحقیق 'السویدی ' بعد از گزارش یك كمیته سنای آمریكا درخصوص شكنجه ها و تكنیك های خشونت بار سازمان 'سیا' علیه مظنونان به تروریسم بعد از واقعه یازدهم سپتامبر منتشر می شود.

گزارش های روزنامه های انگلیسی این گمان را تقویت می كند كه گزارش 500 صفحه ای اخیر سنای آمریكا مورد اصلاح قرار گرفته تا نقش همپیمانان آمریكا از جمله انگلیس در شكنجه مظنونین حملات تروریستی پنهان بماند.

در گزارش سنا هیچ اشاره ای به سازمان های جاسوسی انگلیس و یا منطقه انگلیسی 'دیگو گارسیا' كه ارتش آمریكا به عنوان یك پایگاه نظامی از آن استفاده می كند، وجود نداشت.

به نظر می رسد كه گزارش كمیته تحقیق دولت انگلیس به منظور ایجاد فضای روانی لازم برای بازگشت مجدد نیروهای انگلیسی به عراق بعد از خروج َآنها از این كشور در سال 2011 میلادی صورت می گردد.

وزیر دفاع انگلیس روز شنبه رسما اعلام كرد كه این كشور در تلاش برای تشدید نبردها علیه گروه داعش صدها نظامی خود را برای آموزش نیروهای عراقی و كرد به عراق خواهد فرستاد.

نیروهای انگلیس در ماه مارس 2003 میلادی در كنار نیروهای آمریكایی و به بهانه سرنگونی صدام وارد خاك عراق شدند و پس گذشت شش سال بخش اعظم شان فراخوان شدند و تنها بخشی از آنها برای آموزش نیروهای عراق تا سال 2011 میلادی در این كشور ماندند.

اروپام** 1** 1552