تاریخ انتشار: ۱ دی ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۴

تهران - ایرنا -شاید بتوان شاخص ترین ویژگی سال 2014 میلادی را تبدیل سریع موفقیت ها به ناامیدی و حتی شكست دانست.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از نیچر، پیشرفت هایی در حوزه سلول های بنیادین كه پس از مدتی به اشتباه بودن آن پی برده شد؛ پیشرفت هایی در كیهان شناسی كه به سرعت بی اعتبار شدند‎ و بالاخره سفر فضایی تجاری كه با مشكلات اساسی همراه بود.

با وجود این سال 2014 با دستاوردهای علمی شاخصی درباره ستاره های دنباله دار، شناسایی خاستگاه انسان و كسب درك بهتری از عملكرد مغز انسان همراه بود.

***گسترش مسابقه فضایی

در سال 2014 كشورهای آسیایی وارد فضا شدند. سازمان تحقیقات فضایی هندوستان ماموریتی را برای ارسال فضاپیما به مدار مریخ انجام داد و به اولین سازمانی تبدیل شد كه در نخستین تلاش خود موفق به انجام این كار شد.

ژاپن دومین كاوشگر خود را به منظور نمونه برداری از اجرام فضایی با استفاده از فضاپیمای Hayabusa-2 به فضا فرستاد. همچنین با وجود این كه ماه نورد چین با نام Yutu، گردآوری اطلاعات از سطح ماه را متوقف كرد، كنترل كنندگان آن به واسطه ارسال آزمایشی یك فضاپیما به دور ماه و باز گرداندن آن به سطح زمین، گامی به جلو برداشتند.

سال 2014 برای سفر تجاری به فضا چندان خوشایند نبود. فضاپیمای توریستی موسسه Virgin Galaxy كه با عنوان SpaceShip2 معرفی شد‏ در یك پرواز آزمایشی بر فراز كالیفرنیا دچار نقص فنی شد و در نتیجه یكی از خلبان های آن جان خود را از دست داد.

این اتفاق تنها سه روز پس از انفجار یك سكوی پرتاب در ویرجینیا رخ داد. در این مامویت قرار بود یك راكت بدون سرنشین، تجهیزات و ملزومات موردنیاز ایستگاه فضایی بین المللی را به آن انتقال دهد؛ اما در اثر انفجار سكوی پرتاب تمام این تجهیزات نابود شد.

***تماس با ستاره دنباله دار

فضا پیمای روزتا Rosetta كه توسط آژانس فضایی اروپا به منظور كاوش سطح ستاره های دنباله دار به فضا ارسال شده بود، پس از یك سفر طولانی 10 ساله بالاخره در مدار ستاره دنباله دار 67P قرار گرفت و پس از سه ماه توانست در اولین ماموریت فرود بر سطح ستاره دنباله دار، كاوشگر Philae را روی سطح 67P پیاده كند. قبل از این كه ارتباط با كاوشگر به دلیل اتمام توان آن قطع شود، به مدت 64 ساعت اطلاعات علمی را درباره ستاره دنباله دار مخابره كرد.

در همین هنگام ناوگان كوچك فضاپیمای مریخ – شامل كاوشگرهای هندی، آمریكایی و اروپایی- تصاویر نزدیكی از ستاره دنباله دار Siding Spring را كه از فاصله 139.500 كیلومتری مریخ عبور كرد، به ثبت رساندند. این مسافت تقریبا معادل یك سوم فاصله زمین تا ماه است.

در سال 2014 جستجوی سیارات خارج از منظومه شمسی نیز پیشرفت عظیمی داشته است. در ماه فوریه گروه هدایت كننده فضاپیمای كپلر اعلام كردند كه این فضاپیما، مدارك محكمی را از وجود 715 سیاره خارج از منظومه شمسی فراهم كرده است. همچنین كپلر اولین سیاره هم اندازه زمین را شناسایی كرد كه دارای فاصله مناسبی از ستاره خود برای شكل گیری حیات است. این دستاورد گام دیگری در راه شناسایی سیارات دوقلوی زمین است.

***رمزگشایی ریشه های انسان

با وجود این كه انسان ناندرتال در حدود 30 هزار سال قبل منقرض شد، سال 2014 برای آن سال پرباری بود. دی ان ای انسان ناندرتال در ژنوم انسان های غیر آفریقایی باقی مانده است و در این سال دو محقق موفق شدند میراث ژنتیكی انسان ناندرتال را ثبت و طبقه بندی كنند.

محققان پس از تحلیل و بررسی سوابق دو مورد از قدیمی ترین انسان های هومو توانستند اطلاعات زیادی را درباره برخوردهای جنسی انسان های اولیه و هوموناندرتالنسیس به دست آورند.

این سوابق مربوط به دو مرد بود كه یكی از آن ها حدود 45 هزار سال قبل در جنوب سیبری و دیگری در حدود 36 هزار سال قبل در روسیه امروزی زندگی می كرد. اطلاعات حاصل از بررسی دی ان ای، وجود گونه های ناشناخته ای از انسان ها را همزمان با جفت شدن انسان ها هومو و ناندرتال ثابت كرد.

به اعتقاد محققان، جفت گیری این دوگونه از انسان ها بین 50.000 تا 60.000 سال قبل در خاور میانه رخ داده است. درپی سن یابی چندین سایت باستان شناسی در اروپا كه با استفاده از كربن پرتوزا انجام گرفت، نشان داد كه انسان ها و ناندرتال ها برای مدتی بسیار طولانی تر از چیزی كه پیش این تصور می شده در آن مناطق در كنار یكدیگر زندگی كرده اند. این همزیستی در برخی از مناطق به چندین هزار سال می رسد. بخش های بعدی این گزارش متعاقبا منتشر خواهد شد.

علمی (5) ** 9259**1440