به گزارش ايرنا، نمك خوراكي حاصل تركيب دو عنصر سديم و كلر ميباشد و اثر نمك بر فشار خون به علت وجود عنصر سديم در اين تركيب است.
به همين دليل در افرادي كه سطح سديم خون آنها بالا و سطح پتاسيم خون پايين است خطر افزايش فشار خون كه خود مسبب بيماريهاي قلبي و سكته است، افزايش مي يابد؛
لذا كاهش مصرف سديم فشار خون را كاهش مي دهد و از مرگ ناشي از بيماري هاي قلب و عروق جلوگيري مي كند.
سازمان جهاني بهداشت اعلام كرده است كه ميزان دريافت سديم در افراد بالغ بايد كمتر از دو هزار و 300 ميلي گرم در روز (حدود پنج گرم نمك) باشد.
در سنين پايين تر يعني دو تا 15 سال نيز حداكثر ميزان توصيه شده براي مصرف نمك، كمتر از سه گرم در روز است.
مركز بهداشت استان اصفهان در اين زمينه براي پيشگيري از افزايش فشارخون و بيماري هاي قلبي عروقي به مردم توصيه كرده است كه ميزان نمكي كه هنگام پخت به غذا اضافه مي كنند را كاهش دهند.
همچنين براي اجتناب از مصرف بي رويه نمك بر سر سفره از نمكدان استفاده نكنند.
غذاهاي كنسروي و بسياري از مواد غذايي بسته بندي شده و آماده، داراي مقادير زياد نمك هستند به همين دليل بهتر است مصرف اين مواد غذايي محدود شود.
براي بهبود طعم غذا و كاهش مصرف نمك در هنگام تهيه غذا به جاي نمك از سبزي هاي تازه يا خشك مثل آويشن، شويد، سير، آب ليمو ترش يا آب نارنج مي توان استفاده كرد.
مصرف غذاهاي شور مثل آجيل شور، فرآورده هاي غلات حجيم شده، چيپس، ترشيها، انواع شور نظير خيار شور و كلم شور، ماهي دودي، سوسيس و كالباس و غذاهاي كنسروي نيز بايد كاهش يابد.
با توجه به اينكه جوش شيرين داراي مقدار زيادي سديم (عنصر موثره نمك) است بهتر است افرادي كه به علت ابتلا به بيماري، محدوديت مصرف نمك دارند مصرف مواد حاوي جوش شيرين مانند نان و كيك را نيز محدود كنند.
پزشكان و كارشناسان تغذيه همواره تاكيد دارند كه از نمك تصفيه شده يد دار استفاده شود.
در نمك تصفيه شده، ناخالصي هاي نامحلول مانند فلزات سنگين و ناخالصي هاي محلول مانند آهك، شن و ماسه در فرآيندي در كارخانه حذف شده است.
نمك هاي تصفيه شده يد دار بدليل خلوص بالا ميزان يد را بهتر و به مدت بيشتر حفظ مي كنند.
نگهداري و ذخيره كردن نمك يددار به مدت طولاني (بيش از شش ماه) موجب از دست رفتن بخشي از يد آن مي شود.
براي حفظ يد در نمك، بايد نمك را دور از نور و رطوبت و در ظرف در بسته پلاستيكي، چوبي، سفالي يا شيشه هاي رنگي و تيره نگهداري و براي اضافه كردن آن به غذا در زمان طبخ، نمك را در انتهاي پخت اضافه كرد تا يد آن در حداكثر مقدار، حفظ شود.
قابل توجه است كه نمك تصفيه نشده به علت داشتن ناخالصي، در افرادي كه سابقه بيماري هاي گوارشي، كليوي و كبدي دارند و حتي مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به بروز ناراحتي هاي گوارشي، كليوي، كبدي و كاهش جذب آهن در بدن مي شود.
مركز بهداشت اصفهان با تاكيد بر اينكه از خريد هر نوع نمك با عنوان 'صادراتي–صنعتي' خودداري شود، اعلام كرده است: از مصرف نمك دريا كه فاقد يد كافي و داراي ناخالصي است نيز بايد اجتناب كرد.
دقت كنيد كه عبارت «نمك يد دار تصفيه شده» بر روي بسته بندي نمك درج شده باشد و از خريد هرگونه نمك با عنوان «صادراتي صنعتي» يا «نمك دريا» خودداري كنيد.
همچنين بهتر است بدانيد فشار خون بالا، سكته قلبي، سكته مغزي، پوكي استخوان، سرطان معده، آسم و ورم همه از عوارض مصرف زياد نمك است لذا نمك بايد بسيار كم مصرف شود و همان مقدار كم نمك نيز فقط از نوع تصفيه شده يددار باشد.
اهميت مصرف نمك به حدي است كه امسال برنامه بسيج ملي كاهش مصرف نمك (كمن) توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و واحدهاي زيرمجموعه آن اجرا مي شود.
كارشناس روابط عمومي مركز بهداشت استان اصفهان در اين زمينه گفت: اين برنامه ملي با هدف اصلاح نگرش و عملكرد گروه هاي مختلف جامعه درباره مصرف مواد غذايي سالم و استفاده مجاز از نمك اجرا مي شود.
جعفر ايلبگ با بيان اينكه اين برنامه آموزشي از اول دي امسال آغاز شده است، افزود: اجراي آن تا 15 بهمن ادامه خواهد يافت.
وي اظهار كرد: در اجراي اين برنامه با همكاري رسانه ها به اطلاع رساني و فرهنگ سازي درباره الگوي تغذيه صحيح و اجراي هرچه بهتر بسيج آموزش همگاني كاهش مصرف نمك پرداخته مي شود.
به گزارش ايرنا، مصرف زياد نمك يكي از مهمترين علل فشار خون بالاست.
فشار خون بالا نيز يكي از دلايل اصلي بيماري هاي قلبي عروقي است كه از مهمترين علل مرگ و مير در كشورمان بشمار مي آيد.
مصرف سرانه نمك در ايران بيش از دو برابر مقدار توصيه شده مراجع علمي و بين المللي است.
به گفته كارشناسان تغذيه، هر فرد در روز بايد به اندازه يك قاشق چايخوري معادل پنج گرم نمك مصرف كند در حالي كه ميزان مصرف نمك در بين ايرانيان 12 گرم در روز است.
گ/7148/ 607
تاریخ انتشار: ۶ دی ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۰
اصفهان- ايرنا- فشار خون بالا، سكته قلبي و سكته مغزي از عوارض مصرف زياد نمك است، لذا پزشكان و كارشناسان تغذيه تاكيد دارند كه مصرف كمتر نمك، زندگي سالمتر و طول عمر بيشتر را براي مردم به همراه دارد.