روزنامه آراز آذربايجان در شماره روز دوشنبه خود با انتشار گزارشي به بررسي جاذبه هاي گردشگري تكاب و پتانسيلهاي اين منطقه براي گردشگري پرداخت.

در اين مطلب مي خوانيم: نام شهرستان تكاب در جنوب استان آذربايجان غربي همان اندازه كه با طلا و كارخانه هاي توليد طلا و صنعت فرش دستباف گره خورده با جاذبه هاي توريستي و گردشگري نيز عجين شده است.

فضاها و اماكني كه هريك توان بالقوه براي توسعه منطقه اي محروم به شهري توسعه يافته كفايت مي كند اما گويا در تكاب داستان محوطه هاي باستاني و جاذبه هاي طبيعي، داستان غفلت و فراموشي و ناشناخته ماندن است تا اينكه قصه‌ توسعه و پيشرفت باشد.

تكاب كه همواره نام وزين قطب گردشگري آذربايجان غربي راباخود يدك كشيده، هيچگاه طعم توسعه يافتگي در حوزه ي گردشگري را نچشيده است حتي ثبت جهاني مجموعه غرور انگيز تخت سليمان نيز اين افتخار را براي شهري كه طلا، فرش، صنايع دستي، محوطه هاي باستاني جهاني و چشمه هاي آب درماني را يكجا دارد به ارمغان نياورده است.

شهرستان تكاب داراي بيش از يكصد اثر ملي گردشگري باستاني و طبيعي ثبت شده است كه مهمترين آنها در مجموعه ميراث فرهنگي و گردشگري تخت سليمان است كه در سال 1382 درفهرست آثار سازمان يونسكو بعنوان چهارمين اثر جهاني كشور ثبت گرديد.

علاوه براين ده ها اثر تاريخي و طبيعي ديگر در مناطق مختلف تكاب خودنمايي مي كنند كه چون گنجي در خرابه در انتظار توجه و كشف هستند.

آثار تاريخي تكاب تاكنون مورد توجه لازم قرار نگرفته و آنطور كه بايد به توسعه و معرفي آنها پرداخته شود، اقدامي صورت نگرفته است وحتي برخي از اماكن گردشگري تكاب راه دسترسي مناسي نيز ندارند.

نداشتن امكانات توريستي و تفريحي مناسب تنها مشكل جاذبه هاي تاريخي و طبيعي تكاب نيست بلكه عدم معرفي مناسب و مطلوب مسئله اي است كه شايد اساس و بنيان بي توجهي به اين اماكن محسوب مي شود شناسايي آثار تاريخي تكاب حتي با وجود يك ثبت اثر مهم جهاني تاكنون محلي از دغدغه و اهميت را نداشته آن طور كه بسياري از پر اهميت ترين جاذبه هاي توريستي تكاب بسيار كمتر از جاذبه هاي توريستي كم اهميت ساير شهرها مورد توجه قرار گرفته و معرفي شده اند.

همين معرفي نكردن و نشناساندن، موجب شده، آثار طبيعي و تاريخي چشم نواز و كم نظير تكاب در پشت حصار غربت، دچار فراموشي شوند.

مسئله اي كه علاوه بر ناظران، گردشگران و كارشناسان حوزه گردشگري، مسوولان را نيز به واكنش واداشته است.

فرماندار شهرستان تكاب از جمله مسوولاني است كه تاكنون طي چند مرتبه پنهان ماندن جاذبه هاي گردشگري تكاب را مطرح كرده است.

مهدي قهرماني از اينكه آثار تاريخي و جاذبه هاي گردشگري تكاب تاكنون آنچنان كه بايد، مورد توجه ومعرفي قرار نگرفته اند ابراز ناخرسندي نمود و گفت: ظرفيت ها و پتانسيل هاي تكاب در حوزه گردشگري و توريسم تاكنون به نحو مطلوب و مناسب معرفي نشده است.

وي با بيان اينكه در تكاب برخي آثار گردشگري از چنان اهميتي برخوردار است كه در كل كشور نمي توان نمونه اي از اين آثار را يافت، تصريح كرد: بايد به دنبال معرفي مطلوب و شايسته ودر خور شان جاذبه هاي گردشگري تكاب باشيم و فرهنگ غني ساليان دور مردمان اين سرزمين را به سراسر كشور و ساير مناطق دنيا بشناسانيم.

وي ادامه داد: علاوه بر مجموعه ميراث جهاني تخت سليمان، اثر طبيعي شگفت انگيز چمن متحرك تكاب جاذبه اي بي نظير در دنياست كه تاكنون مورد غفلت واقع شده است.

فرماندار تكاب با اعلام نارضايتي از شرايطي كه منجر شده بازديد كنندگان از آثار تاريخي وطبيعي تكاب از جمله چمن متحرك 'چملي گل' اين شهرستان مورد بي مهري قرار بگيرد اظهار نمود: اگر چنين جاذبه توريستي بي نظيري در هر نقطه اي در دنيا بود، گردشگران ميليوني به سوي آن سرازير مي شدند در حاليكه در ايران تعداد كمي از مردم و شايد فقط افراد بومي آن را مي شناسند.

قهرماني تصريح كرد: حتي در كشور خودمان در برخي مناطق كه توجه بيشتري به آنها شده جاذبه هاي گردشگري وجود دارد كه سالانه ميليون ها نفر از آنجا بازديد مي كنند و موجب دگرگوني زندگي مردمان آن مناطق شده است واگر آن شهرها رابررسي كنيم مي بينيم تنها چند منطقه گردشگري كوچك دارند اما معرفي و شناساندن آنها موجب رونق گردشگري در آن مناطق شده است.

وي گفت: برخي شهرها در كشور هستند كه جمعيت شان بسيار كمتر از گردشگراني است كه به آنجا مي روند و اين نشانه توجه و اهميتي است كه به آثار طبيعي و تاريخي آنها شده است و اين نوع توجه بايد به سمت تكاب نيز روانه شود.

فرماندار تكاب با اشاره به مجموعه ميراث جهاني تخت سليمان ابراز نمود: مقايسه آثار گردشگران داخلي و خارجي اين مجموعه بيانگر اين است كه حتي در داخل كشور نيز اين مجموعه بخوبي معرفي نشده است.وي يادآور شد : توسعه و رونق مجموعه تخت سليمان و ساير مناطق گردشگري تكاب از جمله چمن متحرك و چشمه هاي آبگرم اين شهرستان مي تواند زمينه ساز توسعه پايدار تكاب شود در صورتيكه اقدام جدي در خصوص معرفي آنها صورت گيرد.

وي خاطر نشان كرد: سازمان هاي ميراث فرهنگي و صدا و سيما بايد نقش عمده و برجسته اي در معرفي آثار تاريخي و طبيعي تكاب به مردم كشور و دنيا ايفا كنند و با تبليغات مناسب اين مجموعه ها را همپاي ساير آثار تاريخي كشور به دنيا معرفي نمايند تا كمبودهاي سالهاي گذشته تكاب در حوزه گردشگري جبران شود.

شهرستان تكاب داراي جاذبه هاي گردشگري منحصر بفردي در سطح كشور است ومجموعه ميراث جهاني تخت سليمان در 60 كيلومتري شمال شرقي اين شهرستان در جنوب آذربايجان غربي به عنوان چهارمين اثر ثبت شده كشور در فهرست آثار سازمان يونسكو در شهرستان تكاب، از مهمترين مقاصد گردشگري استان به شمار مي رود.

مجموعه ميراث فرهنگي و گردشگري تخت سليمان كه آوازه ي آن جهاني شده، محوطه اي باستاني به مساحت 12 هكتار مربوط به دوره هاي اشكانيان، ساسانيان و ايلخانان است.

مجموعه آثار باستاني تخت سليمان وسيع ترين تاسيسات مذهبي واجتماعي دوره ساساني است كه تاكنون شناسايي و از زير خاك بيرون آورده شده است.

علاوه بر اين مجموعه، بقعه ايوب انصاري در 13 كيلومتري جنوب شهرستان تكاب به عنوان يكي از اماكن مهم مذهبي استان آذربايجان غربي محسوب مي شود اما تاكنون ناشناخته مانده است.

اين بقعه برفراز قله كوهي در روستاي دورباش تكاب واقع شده كه مدفن يكي از فقهاي قرن نهم هجري قمري به نام ايوب انصاري ملقب به سلطان العارفين است.

اين بقعه از لحاظ معنوي داراي جايگاهي ارزشمند بوده به عنوان زيارتگاهي اهالي منطقه از احترام خاصي بين ساكنين تكاب و روستاهاي اطراف برخورداراست اما از نظر جايگاه گردشگري تاكنون در سطح كشور ناشناخته مانده است.

اين بقعه اكنون به عنوان زيارتگاهي مهم در تكاب مطرح بوده واز جايگاه مذهبي فوق العاده اي در منطقه برخوردار است.

چمن متحرك شهرستان تكاب يكي از ديدني ترين و منحصربفرد ترين جاذبه هاي گردشگري طبيعي استان آذربايجان غربي در فصل بهار محسوب مي گردد.

چمن متحرك كه در زبان محلي به چملي يا چملي گل معروف است يكي از آثار طبيعي شگفت انگيز شهرستان تكاب به شمار مي رود و هرسال در فصل بهار بسياري از علاقمندان مناطق طبيعي و گردشگري را بسوي خود جذب مي نمايد.

چمن متحرك در 15 كيلومتري شهرستان تكاب در نزديكي روستاي بدرلو واقع شده كه شامل يك منطقه باتلاقي بوده و در وسط و اطراف آن چمنزارها و ني زارها بلندي رشد نموده است كه ارتفاع آن به دومتر مي رسد.

اين چمن بصورت جزيره اي متحرك با مساحت هشتاد متر مربع بر روي درياچه اي كوچك خود نمايي مي كند كه با وزش باد و جريان هوا و يا تكان خاصي به جهات مختلف تغيير مسيرداده وحركت مي كند وهمين امرموجب منحصر بفرد شدن اين جاذبه طبيعي شده است.

كل مساحت اين بركه عجيب و باور نكردني به وسعت يك هكتار است در ميان دره اي عميق قرار گرفته كه نيزارها، چمن سر سبزدرختان بلند و گلهاي زيبا اطراف آن جلوه اي خاص و طبيعي زيبا به آن بخشيده است.

چمن بصورت معلق و شناور در وسط اين بركه قرار گرفته و داراي پوشش گياهي كاملا مطلوب و مناسب است و حتي در فصل زمستان و سرماي هوا نيز چمن آن سبزي خود را از دست نمي دهد كه برشگفتي بازديد كنندگان ازاين جاذبه طبيعي افزوده است.

كوه ميان تهي زندان سليمان يكي از مهمترين جاذبه هاي گردشگري شهرستان تكاب است كه به دليل ويژگي هاي خاص خود همواره مورد توجه گردشگران قرار مي گيرد.

اين كوه ميان تهي مخروطي شكل در فاصله 3 كيلومتري غرب مجموعه ميراث جهاني تخت سليمان و در40 كيلومتري شهر تكاب در جنوب آذربايجان غربي واقع شده است.

ارتفاع اين كوه ميان تهي شگفت انگيز از سطح زمين هاي مجاور بين 97 تا 107 متر بوده كه برفراز آن دهانه‌ گودال عميقي در حدود 80 متر ديده مي شود كه قطر دهانه آن بطور تقريبي 65 متر است.

اين پديده بي نظير طبيعي و تاريخي كه يكي از جاذبه هاي مهم و قابل توجه منطقه محسوب مي شود و علاوه بر گودال زيباي آن كه زماني درياچه اي درون آن وجود داشته كه به مرور زمان خشك شده است.

در پيرامون طوقه اين كوه بقاياي معبدي مربوط به هزاره اول قبل از ميلاد وقوم مانا وجود دارد كه مورد كاوش هاي علمي وباستان شناسي قرار گرفته است.

يكي از جالب ترين مواردي كه بر جذابيت اين كوه ميان تهي افزوده اين است كه در كف گودال كوه زندان سليمان، چشمه اي با گازهاي گوگردي وجود دارد.

كوه بلقيس با نام محلي بالقز يا هاچاداغي در هشت كيلومتري مجموعه ميراث جهاني تخت سليمان و آتشكده آذرگشنسب در60 كيلومتري شمال شرقي مركز شهرستان تكاب درجنوب استان آذربايجانغربي ودر200 كيلومتري جنوب غربي شهر زنجان، با دو قله تقريبا هم اندازه به ارتفاع هاي 3350 و3655 متر، با جذابيت خاصv شكل خود ازسلسله كوههاي شرق درياچه اروميه است كه از فاصله دور خودنمايي كرده و از دوردستها خودنمايي مي كند و در صورت صاف وآفتابي بودن هوا، ازفراز قله اين كوه، قلل مرتفع سهند وسبلان نيز قابل مشاهده است.

اسنوند قديمي ترين نام اين كوه است و از لحاظ زمين شناسي به كهن ترين دوره كوه زايي يعني پركامبرين در حدود چهار ميليارد سال قبل مربوط است كه بصورت يك سپر در منطقه برون زدگي دارد و جنس سنگهاي آن'آمسي بوليت' از سنگهاي دگرگوني است و از دگرگون شدن سنگهاي آذرين بازي مثل بازالت در گرما و فشار زياد تشكيل شده است.

كوه بلقيس تكاب كه بيشتر بخاطر همسايگي جغرافيايي و نيز قرابت باستان شناسي با مجموعه ميراث فرهنگي و گردشگري تخت سليمان شناخته شده است، به دليل بارندگي هاي مداوم در طول سال و شرايط خاص آب و هوايي از پوشش گياهي منحصربفرد برخوردارست.

وجود درياچه اي شگفت انگيز و كوچك بين دوقله اين كوه، اشراف قله اين كوه برمجموعه باستاني تخت سليمان و درياچه داخل اين محوطه باستاني و نيز وجود استحكامات، ارك ها و حصارهاي باستاني دوره ساساني در قله اين كوه كه به تخت بلقيس مشهوراست و بنا بر روايات تاريخي براي ديده باني و نگهباني از مجموعه تخت سليمان، آتشكده آذرگشنسب دوره ساساني و قلعه ييلاقي پادشاهان ادوار مختلف باستاني ساخته شده همگي موجب اهميت و جذابيت كوه بلقيس تكاب شده كه سالهاي گذشته مورد توجه كوهنوردان قرار گرفته است.

جاذبه هاي گردشگري شهرستان تكاب هريك ويژگي و جذابيت خاص خود را دارد اما علاوه برعدم معرفي مناسب همه آنها در يك ايراد اساسي مشترك هستند و آن نداشتن راه دسترسي وجاده مناسب است.

**رسانه** 7125/581