تالاب بينالمللي شادگان يكي از تالابهاي بزرگ ايران در جنوب شهر شادگان استان خوزستان واقع شده است كه بر اساس مصوبه همايش تالاب هاي جهان در رامسر، سه تالاب شادگان، خورموسي و خور الاميه با عنوان تالاب شادگان شناخته مي شود.
اگرچه بر اساس نظر كارشناسان، سد سازي و رعايت نشدن نياز آبي تالاب، تخليه پساب هاي آلوده چون مزارع نيشكر، پرورش ماهي و فولاد خوزستان، عبور لوله هاي نفتي، فعاليت 30 واحد پتروشيمي و تخليه زباله هاي شهري، اين تالاب منحصربه فرد را از سال 1372 وارد فهرست قرمز تالاب هاي بين المللي كرد، اين تالاب بين المللي برخلاف فصلي بودن بخش آب شيرين آن، آب شور تالاب به دليل متصل بودن به خورها و خليج فارس، دائمي است.
وسعت اين تالاب در گذشته بيش از 450 هزار هكتار بود كه بر اساس گفته كارشناسان محيط زيستي، به دليل توجه نشدن به قوانين زيست محيطي و خشكسالي هاي سال هاي گذشته، مشكلاتي براي اين تالاب به وجودآورد و آب وودي به آن نيز كم شد.
با وجود اين مشكلات و معضلات، بيش از 200 نوع وگونه پستاندار، خزنده و پرنده در تالاب شادگان زندگي مي كند كه بيشتر اين گونه ها را پرندگان مهاجر از مناطق سردسير تشكيل مي دهد.
ازمهم ترين اثرات اين تالاب بر محيط زيست منطقه مي توان به جذب ذرات خاك معلق و كنترل سيلاب هاي بالا دست هور اشار كرد و توانمندي هاي موجود در اين تالاب مي تواند به عاملي براي جذب سرمايه گذار در فصول مختلف سال تبديل شود.
فرماندار شادگان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا به تامين حقابه تالاب بين المللي شادگان از رودخانه جراحي اشاره كرد و گفت: آب شهرستان هاي اميديه و ماهشهر از رودخانه جراحي تامين مي شود كه اين امر تالاب شادگان را در خطر بحران كم آبي قرار داده است.
'بهروز فرج اللهي' حقابه مورد نياز براي تالاب شادگان را 30 مترمكعب در روز عنوان كرد و گفت:اشتغال 70 درصد مردم شهرستان شادگان به كشاورزي وابسته است.
فرماندار شادگان حضور سالانه بيش از 200 هزار گردشگر داخلي و خارجي در تالاب بين المللي شادگان را يادآور شد و افزود:مي توان با حفظ محيط زيست، طرح هاي درآمدزا با مشاركت بخش خصوصي توانمند در اين تالاب اجرا كرد.
'وحيد قاسمي' مشاور استاندار خوزستان نيز در اين خصوص گفت:در طرح توسعه تالاب شادگان با توجه به قابليت هاي منطقه و فرهنگ مردم در مهمان نوازي، از اين فرصت براي رونق درآمد مردم استفاده كرد.
وي همكاري با كارشناسان، سرمايه گذاران و فعالان صنعت گردشگري را يادآور شد و افزود:رونق گردشگري دريايي، صيادي، مسابقات و ورزش هاي آبي و عرضه غذاهاي محلي مردم از فرصت هايي است كه مي توان در رونق گردشگري اين منطقه اقدام كرد.
مشاور استاندار خوزستان گفت: نقطه هدف ما در تالاب شادگان، روستاي صراخيه است كه بهترين ورودي به تالاب است و گردشگر با ورود به آن علاوه بر طبيعت زيباي تالاب و قايق سواري با نمايشگاه كوچكي از غذاهاي محلي، لبنيات محلي خصوصا شير گاوميش و صنايع دستي خاص منطقه مواجه مي شود و پيش بيني ما جلب رضايت كامل گردشگر با توجه به ظرفيت هاي بالاي منطقه است.
قاسمي تصريح كرد: گردشگر در ادامه مسير وارد جزيره كوچكي در دل تالاب مي شود و در آنجا نيز برنامه هاي خوبي در نظر گرفته شده است كه مهم ترين آن، آشنايي با طريقه ساخت بلم ( قايق ) در كارگاه است.
مشاور استاندار با تاكيد بر نقش رسانه به عنوان عامل مهم تبليغات در گرشگري، افزود:مي توان از فضاي مجازي به ويژه نرم افزارهاي تلفن هاي همراه در اين خصوص بهره برد.
وي تصريح كرد:تالاب ها مناطق مناسبي براي سرمايه گذاري، رونق اشتغال و تفريح مردم محسوب مي شود به شرطي كه ملاحظات زيست محيطي نيز در نظر گرفته شود.
قاسمي در پايان سخنان خود گفت:در خصوص تالاب شادگان نيز برنامه ريزي در فاز نخست به شكلي است كه مقدمه اي براي جذب سرمايه گذار اشد.
7104/547
گزارش از: مسعود گادار
تاریخ انتشار: ۹ دی ۱۳۹۳ - ۱۸:۲۴
آبادان – ايرنا -تالاب شادگان از بزرگترين تالاب هاي كشور با داشتن ظرفيت هاي كشاورزي و گردشگري، مي تواند به فرصتي در راستاي رونق صنعت پردرآمد گردشگري و افزايش درآمد مردم تبديل شود.