تهران - ایرنا - آیین پهلوانی از جمله رسوم فاخر و به نوعی عجین شده با فرهنگ این سرزمین بود كه اكنون فقط در حد حرف و سخن از آن یاد می شود.

به گزارش ایرنا، آیینی كه با نام پهلوانانی قدیمی و اساطیری دهه های 20 و 30 هجری شمی همچون پهلوان مصطفی طوسی، پهلوان ابوالقاسم سخدری، پهلوان حاج عبدالحسین فیلی (فعلی)، پهلوان یعقوبعلی شورورزی، پهلوان احمد وفادار (پهلوان وفا)، جهان پهلوان غلامرضا تختی، پهلوان عباس گلمكانی، پهلوان ناصر محمدی، پهلوان حسین نوری، پهلوان علی غفاری، پهلوان نبی سروری، پهلوان عبدالله مجتبوی و ... شناخته می شود.

پهلوانانی همچون منصور مهدیزاده و عباس زندی كه در قید حیات هستند شاید تنها بازمانده از آن پهلوانان اساطیری 70 سال پیش هستند كه یادگار آن منش های پهلوانی، اخلاق و منش را هنوز با خود به همراه دارند و مورد احترام همگان هستند.

همه ساله رقابت های كشتی پهلوانی در كشور برگزار می شود كه ادامه همان مسابقات و رویدادهایی است كه از دهه های 20 و 30 شمسی در كشور آغاز شده اما آنطور كه در كتابها خوانده ایم و از پا به سن گذشته ها سینه به سینه به ما رسیده شور، هیجان، عشق و علاقه ای كه مردم در آن زمان به رشته های پهلوانی و آیین پهلوانی داشتند را در این دوره زمانه نمی توان جستجو كرد.

پهلوانان همیشه جایگاه ویژه ای در بین مردم داشتند و راه یافتن داستان پهلوانان به ادبیات و شعر ایران زمین موجب تدوین مرام نامه ها و فتوت ها شد كه نشان دهنده نقش ویژه و تاثیرگذار پهلوانان بر تاریح ایران است.

شاهنامه فردوسی سرتاسر برگرفته از جوانمردی و پهلوانی، پهلوانان ایران زمین در برابر اغیار و دشمنان این مرز و بوم است.

پهلوان محمود خوارزمی یا پوریای ولی در سده هشتم هجری قمری و یا جهان پهلوان تختی كه یك هفته دیگر سالگرد درگذشت او را مردم در ابن باویه برگزار خواهند كرد را هیچگاه فراموش نمی كنند.

راز جاودانگی پهلوانان قدیمی ایران زمین به چه دلیل است؟ آنها همواره با مردم بودند و زمانی پهلوان شدند كه با مردم همراه و همگام شد و برای مردم كشتی می گرفتند و شادی آنان برایشان از هر چیز دیگر مهمتر است.

تواضع، افتادگی، جوانمردی، توجه به زیردستان و اخلاق نیكو از مهمترین ویژگی های این پهلوان نامی بود.

این پهلوانی ها و جوانمردیها همه و همگی در گود زورخانه ها و كشتی های پهلوانی در جامعه تبلور یافت و مردم با آن زندگی می كردند و بدان می بالیدند.

این فرهنگ اصیل متاسفانه در جامعه ما كمرنگ شده و دیگر خیلی كم شاهد آن رفتارها و منش های بزرگورانه هستیم.



*هویت گذشته را هم احیا كنیم

این روزها فدراسیون پهلوانی و زورخانه ای به همراه فدراسیون كشتی همكاری تنگاتنگی برای رشد و توسعه كشتی پهلوانی و بین المللی كردن آن دارند اما غافل از اینكه اكنون به دلیل سهل انگاری و بی مهری ها مرام پهلوانی و جوانمردی رو به فراموشی می رود و نیاز به خون جدیدی دارد تا آیین پهلوانی در ابتدا در مهد این رشته یعنی ایران زنده شود تا بتوانیم ضمن رشد و توسعه این رشته در اقصی نقاط جهان، روح و فرهنگ اصلی این رشته را كه همان جوانمردی و فتوت و با مردم بودن است را به آن سوی مرزها بشناسانیم.

اتحادیه جهانی كشتی بعد از المپیك 2012 لندن خطر حذف كشتی از المپیك را احساس كرد و تا المپیك 2020 توكیو خیال گوش شكسته ها از حضور در المپیك راحت است اما كمیته بین المللی المپیك تهدید كرده است كه بعد از این زمان حضور كشتی در این میدان بزرگ ورزشی بستگی به رشد و توسعه این رشته در جهان دارد.

از این رو اتحادیه جهانی به تازگی اعلام كرده كه همه كشتی های سنتی، بومی و محلی باید زیر نظر فدراسیون كشتی ملی كشورها فعالیت كنند تا با ایجاد برخی تغییر و تحولات بتوانند زمینه ماندگاری كشتی در المپیك را فراهم آورند.

در همین راستا اتحادیه جهانی كشتی با برگزاری اولین دوره كشتی پهلوانی در خلال برگزاری رقابت های بین المللی جام جهان پهلوان تختی در ایران موافقت كرده و این امر زمینه ای را فراهم آورده تا كشتی پهلوانی كه مهد آن از ایران زمین است به صورت بین المللی برگزار شود.

اتحادیه جهانی برای ماندگاری كشتی در المپیك سخت در تلاش است و از انجام هر كاری كه موجب متقاعد كردن مسولان كمیته بین المللی المپیك شود كوتاهی نمی كند و برای این كار دست به دامن كشورهای كشتی خیز دنیا از جمله ایران، روسیه، ازبكستان، قزاقستان، گرجستان، آذربایجان، تركیه، آمریكا و سایر كشورها شده است.

به هر ترتیب بنا به اعلام مسوولان فدراسیون پهلوانی و زورخانه ای و كشتی اكنون بهترین زمان برای ثبت رشته كشتی پهلوانی در اتحادیه جهانی است تا بتوان این رشته را مانند كشتی ساحلی وارد بازیهای آسیایی، قهرمانی جهان و در نهایت بازیهای المپیك كرد.

اما جای سووال است رشته ای كه خود از كشتی آزاد و فرنگی و حتی جودو از نظر ورزشكار تغذیه می شود چگونه می تواند در آن سوی مرزها موفق باشد.

به قول یكی از خبرنگاران قدیمی كشتی، كشتی پهلوانی شاید قبل از سالهای 1320 و قبل از ورود ورزش كلاسیك به كشور تغذیه كننده كشتی بود اما این موضوع اكنون برعكس شده و كشتی اكنون تغذیه كننده كشتی پهلوانی است.

اگر ما قصد داریم كه كشتی پهلوانی را روزی در بازیهای آسیایی، رقابت های جهانی و بازیهای المپیك داشته باشیم در ابتدا باید آنرا به جوانان و نوجوانان خودمان آموزش دهیم.

اینكه بتوان خمیرمایه اصلی كشتی پهلوانی را حفظ كرد و قوانین آنرا به قوانین كشتی آزاد و فرنگی برای دغدغه نداشتن قهرمانان خارجی نزدیك كرد بد نیست اما در داخل از كشورمان اقبال مردم به این رشته چقدر است؟ این در حالی است كه باید از جفایی كه هم اكنون به ورزش زورخانه ای و پهلوانی در كشور می شود باید جلوگیری كرد چرا كه جای این فرهنگ و ورزش اصیل بر پیشانی ورزش كشور است.

یكی از كارهای بسیاری خوبی كه فدراسیون كشتی در این راستا قصد دارد انجام دهد حضور سه نفر برتر رقابت های كشتی پهلوانی كشور (11 و 12 دی - مشهد) در مرحله نهایی انتخابی تیم ملی است كه این موضوع می تواند فتح بابی برای ایجاد انگیزه در ورزشكاران زورخانه ای باشد.

رقابت های كشتی پهلوانی كشور در سال 93 جمعه این هفته (12 دی) در مشهد مقدس برگزار و پهلوان كشور مشخص خواهد شد.

گزارش از رضا رمضانی

ورزشی**1067**1908