ساري - ايرنا - رييس مركز بهداشت استان مازندران گفت : در حال حاضر مصرف قليان در جامعه ما بسيار شايع است به ويژه در ميان جوانان به تفريح ثابتي تبديل شده كه اين مساله تهديد جدي سلامت جامعه است.

دكتر ' محسن اعرابي ' روز دوشنبه اظهار داشت : متاسفانه شاهد افزايش مصرف قليان در ميان جوانان بوده و برخي از جوانان به ‌عنوان مشتريان ثابت در قهوه‌خانه‌ها و سفره‌خانه‌هاي سنتي حضور دارند و حتي مصرف قليان در ميان بانوان نيز مشاهده مي‌شود كه بسيار نگران‌كننده است و بايد در اين باره تمهيداتي انديشيده شود.

وي با اشاره به اينكه از هر 4 نوجواني كه دخانيات را تجربه مي‌كنند، 3 نفر حتما مصرف كننده خواهند شد درباره آخرين گزارش سازمان جهاني بهداشت در رابطه با مصرف دخانيات افزود: براساس اين گزارش‌ها كشورهاي مصر، پاكستان و ايران طي 40 سال آينده، كانون توسعه دخانيات قلمداد خواهند شد.

رئيس مركز بهداشت استان مازندران درباره آخرين وضعيت قليان در كشور، بيان‌داشت: طبق بررسي‌هاي انجام‌شده وگزارش‌هاي مركز سلامت محيط و كار در سال 88 ، متوسط مصرف روزانه قليان 2.4 درصد بود كه اين آمار در مردان 2.9 درصد و در زنان 2 درصد بوده‌است.

دكتر اعرابي ادامه داد: در بررسي انجام شده در سال 90، متوسط مصرف قليان 3.5 درصد بوده كه اين آمار در بين مردان 4.7 درصد و در زنان 2.3 درصد بوده ‌است و درگذشته نيز به ‌ازاي هر 9 مرد يك زن سيگاري بود اما در حال حاضر به‌ازاي هر 6 مرد يك زن دخانيات مصرف مي‌كند.

معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مازندران با اعلام اينكه در هر 5 ثانيه يك نفر بر اثر مصرف سيگار در دنيا فوت مي‌كند، گفت: از زماني‌كه مصرف دخانيات در كشورها كاهش يافت، محصولات دخاني فريبنده هدفشان را به سمت جمعيت جوان تغيير داده‌‌اند.

دكتر اعرابي تصريح كرد :سالانه در دنيا 6 ميليون نفر بر اثر مصرف دخانيات فوت مي‌كنند كه از هر 4 نفر 3 نفر مرد هستند و نكته قابل تأمل اينكه از اين تعداد، 600 هزار نفر سيگاري نبوده و دود سيگار را تحمل مي‌‌كنند.

وي با بيان اينكه قليان ، شايع‌ترين محصول دخاني در بين نوجوانان ايراني محسوب مي‌شود، اظهارداشت: درحال حاضر خطر مصرف قليان جامعه ما را تهديد مي‌كند و طبق آمارها ، 90 درصد كساني كه مصرف ‌كننده دخانيات هستند، از سن زير 18 سالگي و 99 درصددر سن كمتر از 26 سالگي شروع به مصرف كرده‌‌اند.

رئيس مركز بهداشت استان مازندران با اشاره به برگزاري جلسه كارگروه تخصصي كنترل و مبارزه با دخانيات استان، گفت: در اين جلسه مقرر شد بنري با محتواي محافظت در مقابل استنشاق تحميلي دود دخانيات از جمله سيگار و قليان و ممنوعيت عرضه آن در اماكن عمومي و قهوه خانه هاي استان مازندران نصب شود.

دكتراعرابي با اشاره به برخورد جدي با متخلفين عرضه‌كننده مواد دخاني به ويژه قليان براساس قانون جامع كنترل و مبارزه ملي با دخانيات و آئين‌نامه اجرايي آن، افزود: اطلاعيه هشدار بهداشتي براي مصرف‌كنندگان و عرضه‌كنندگان قليان تهيه و براي تمامي قهوه‌خانه‌داران و سفره‌خانه‌ها ارسال مي شود.

وي ادامه داد: برخورد جدي با اماكن غير مجاز و فاقد پروانه كسب ( درون شهري ، بين راهي ) به‌منظور جلوگيري از فعاليت آنها در اسرع وقت از ديگر مصوبات جلسه كنترل و مبارزه با دخانيات استان بوده‌است.

مازندران بيش از سه ميليون نفر جمعيت دارد.ك/1

608