تهران - ايرنا - آزمايشگاه الكتروريسي سازه‌هاي نانوليفي با هدف انجام تحقيقات در زمينه توليد و كاربرد نانوالياف در زمينه‌ هاي چون باتري‌ هاي ليتيومي، سلول‌هاي خورشيدي و حوزه پزشكي در دانشگاه صنعتي اميركبير راه اندازي شد.

به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، مراسم افتتاح آزمايشگاه الكتروريسي سازه‌هاي نانو ليفي (Electrospinning of Nanofibrous Structures Lab) روز دوشنبه با حضور دكتر 'سيد احمد معتمدي' رييس دانشگاه صنعتي اميركبير، ' گلناز نصرالهي' مدير كل دفتر صنايع نساجي و پوشاك وزارت صنعت، معدن و تجارت، ' اسفنديار اختياري' نماينده مجلس شوراي اسلامي، جمعي از استادان و دانشجويان و فعالان صنايع نساجي در محل دانشكده مهندسي نساجي دانشگاه صنعتي اميركبير برگزار شد.

اين آزمايشگاه مجهز به دستگاه‌هاي مختلف الكتروريسي با پمپ ‌هاي تك و چندتايي، منبع تغذيه ولتاژ بالا با توان‌هاي مختلف، جمع كننده‌ هاي ويژه و شرايط محيطي كنترل شده است و امكان تهيه و توليد ساختارهاي مختلف نانوليفي همچون لايه ‌هاي بي بافت تصادفي با درصد تخلخل كنترل شده، نانو الياف موازي و جهت‌دار، هيبريدي، ساختارهاي سه بعدي، حجيم و نخ را دارد.

توليد نانوالياف با مورفولوژي‌هاي ساده، متخلخل، دوجزئي و توخالي از ديگر قابليت‌هاي اين آزمايشگاه است.

اكثر تجهيزات الكتروريسي اين آزمايشگاه در نتيجه انجام پروژه‌هاي دانشجويي و به همت استادان و دانشجويان دانشكده مهندسي نساجي دانشگاه صنعتي اميركبير توليد شده است.

اين آزمايشگاه با كمك استادان دانشكده مهندسي نساجي و حمايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، تجهيزات جديدي به آن اضافه شده و آغاز به كار كرده و قرار است تجهيزات و دستگاه‌ هاي تكميلي ديگري نيز در آينده به اين مجموعه اضافه شود.

در حال حاضر بيش از 30 دانشجوي تحصيلات تكميلي در اين آزمايشگاه مشغول به انجام پژوهش هستند.

تاكنون پروژه‌هاي مختلفي در زمينه توليد نانوالياف پليمري، فلزي و سراميكي و به كارگيري نانو ذرات، نانولوله‌ها و توليد نانوكامپوزيت‌ هاي نانو ليفي مختلف در اين آزمايشگاه انجام شده است كه نتايج آن در مجلات و كنفرانس ‌هاي معتبر علمي منتشر شده است.

اين آزمايشگاه با رويكرد استفاده از فناوري ‌هاي نوين و برخورداري از تجهيزات مناسب الكتروريسي و اعضاي هيات علمي و كارشناسان مجرب آماده ارائه خدمات مشاوره‌اي و انجام پژوهش‌ هاي دانشجويي و كاربردي مشترك با واحدهاي صنعتي، دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالي و پژوهشكده‌ها است.

فرايند الكتروريسي مهم ترين روش توليد نانوالياف است كه در شكل ساده آن ميدان الكتريكي بين نازل حاوي محلول پليمري متصل به يك پمپ تزريق و صفحه‌ جمع كننده اعمال مي‌شود.

هنگامي كه نيروي الكتريكي بر كشش سطحي قطره محلول در نوك نازل غلبه كند، جت الكتروريسي توليد مي ‌شود. كشش فوق العاده جت در فاصله الكتروريسي به همراه تبخير سريع مولكول‌هاي حلال منجر به كاهش قطر جت و تشكيل ليف شده و الياف مداوم نسبتا خشك بر روي صفحه جمع كننده تشكيل مي‌شود.

نانوالياف به دليل ساختار ويژه و سطح تماس بالايي كه دارند بسته به نوع و جنس آن كاربردهاي متنوع و بي بديلي پيدا كرده‌اند.

استفاده از اين مواد در تجهيزات و ادوات ذخيره ساز و توليد انرژي مانند باتري‌هاي ليتيومي، سلول‌هاي خورشيدي، پيزوالكتريك‌ها و در موارد مختلف پزشكي از قبيل مهندسي بافت، ترميم زخم، دارو رساني و در فيلترهاي گاز و مايع، استفاده در كامپوزيت‌ها و حسگرهاي مختلف از جمله مواردي از كاربردهاي متنوع اين گونه مواد است.

علمي (3)**1055**1440