تهران- ايرنا- محققان دانشگاه تهران موفق به ساخت حسگري شدند كه قادر به تعيين ميزان قندخون بيماران ديابتي به كمك اندازه‌گيري غلظت استون از بازدم آنها است.

به گزارش گروه علمي ايرنا از ستاد توسعه فناوري نانو، مراحل ساخت اين حسگر ساده است، قدرت تشخيص و حساسيت بالايي دارد و استفاده از آن سبب كاهش هزينه‌هاي تشخيصي و زمان آزمايش‌هاي مربوطه مي‌شود.

بخش عمده‌اي از بازدم انسان شامل نيتروژن، اكسيژن، دي اكسيد كربن، آب و گازهاي بي اثر است اما گازهاي فرار معمولي همچون استون، اتان و اتانول نيز در آن وجود دارد.

تحقيقات نشان داده است كه ميزان اتانول و استون بازدم رابطه‌ زيادي با مقدار قندخون دارد، ميانگين غلظت استون در بازدم يك انسان سالم 35/0 تا 85/0 ppm است و اين ميزان در افراد ديابتي به بيش از 2 تا 5/2 ppm مي‌رسد.

از اين رو محققان دانشگاه تهران ساخت حسگري براي اندازه‌گيري ميزان غلظت استون بازدم بيمار به منظور تشخيص سريع بيماري ديابت را مورد توجه و بررسي قرار دادند.

به گفته احسان نيكان كارشناس ارشد مهندسي شيمي، اين حسگر با قابليت آشكارسازي مداوم استون و قندخون مي‌تواند در كنترل قندخون بيماران ديابتي به عنوان يكي از اجزاي اصلي پانكراس مصنوعي مورد استفاده قرار گيرد.

حساسيت بالا و زمان پاسخ مناسب به گاز استون با غلظت بين 5/0 تا 5 ppm كه در محدوده‌ استون بازدم بيماران ديابتي است، از ويژگي‌هاي اصلي اين حسگر به شمار مي‌آيد.

علاوه بر آن توانايي اين حسگر در آشكارسازي استون در غلظت‌هاي بسيار پايين موجب تشخيص زودهنگام بيماري و كنترل پيشرفت آن مي‌شود.

اين تحقيق با همكاري سارا صالحي، احسان نيكان، دكتر عباسعلي خدادادي و دكتر يداله مرتضوي از اعضاي هيات علمي دانشگاه تهران، صورت گرفته كه نتايج آن در مجله Sensors and Actuators B: Chemical به چاپ رسيده است.

علمي9340**1834